• Etusivu
  • Talo

Varaudu rankkasateisiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.08.2007
20078_6131.jpg

Ukkoskuurot voivat yllättää rajuudellaan, kuten Porissa sunnuntaina 12.8. kahden tunnin ajan kestänyt sade tukki teiden alikulkutunnelit ja moni huomasi kellariinsa tulvineen vettä.


Vesi kellareihin tulvi lähinnä viemäreistä. Vastaavien tapausten varalle pikaisena ensiapuna voi käyttää viemärien tukkimista. Tukkimiseen voi käyttää kangasta ja levyn palasta. Kannattaa myös pönkittää levy tukevasti vaikka kattoon tuetulla soirolla. Todellisuudessa oikeat keinot tulvivaa vettä vastaan ovat takaiskullinen lattiakaivo, viemärin padotusventtiili ja kellariin kiinteästi asennettu uppopumppu, joka ei estä veden pääsyä, mutta poistaa sitä tehokkaasti.


Ongelmallisinta on vanhemmilla asuinalueilla, joissa on sekaviemäröinti, jossa jäte- ja sadevedet ohjataan samaan viemäriverkkoon.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20116_26843.jpg
Hyvinkään asuntomessualueen
Hyvinkään kaupunki ja Suomen Asuntomessut järjestivät yleisen arkkitehtuurikilpailun Hyvinkään vuoden 2013 asuntomessualueelle rakennettavan korttelitalon suunnittelusta. Palkintolautakunta valitsi 1. palkinnon saajiksi Pia Sopasen ja Ilkka Svärdin teoksellaan "Onniponni".– Voittajaehdotus on mittakaavaltaan ja kokonaisotteeltaan hallittu ja ympäristöönsä sopiva. Rakennuksen ilme on valoisa ja iloinen, palkintolautakunnan puheenjohtaja, kaupunginarkkitehti Martti Salonen toteaa.Onniponnin matalat muurit rajaavat pihaa ja liittävät sen luontevasti osaksi rakennusta ja ympäristöä. Pihamuuri ja sitä seuraava katos kiertyy kumpareelle Aamutuulentien hienoksi päätteeksi.Veistoksellinen kattopinta kokoaa taidokkaasti polveilevan massan hallituksi kokonaisuudeksi ja synnyttää luontevasti katettua ulkotilaa pihan puolelle. Katon hienovaraisesti vaihteleva räystäslinja tuo lisäksi rakennukseen sopivasti mittakaavan vaihtelua. Esitetty värinkäyttö julkisivuissa on omaperäinen ja mielenkiintoinen idea ja tukee rakennuksen luonnetta alueen keskipisteenä.
20144_38782.jpg
Viilentävä maalämpöpumppu
Cool-IN -toiminto maalämpöpumpussasi viilentää kotisi kesälläKesäisin kodin sisälämpötila saattaa ylittää sietokyvyn. Koneellisella ilmanvaihdolla varustetun kodin ikkunoita ei saa avata - eikä ikkunoiden avaaminen helpotusta toisikaan kuumuuteen. NIBEn Cool-IN maaviilennysjärjestelmä varustettu maalämpöpumppu pitää kodin sisälämpötilan helteillä miellyttävän viileänä ja raikkaana, ilmankosteus vähenee sekä huoneilma raikastuu.Cool-IN käyttää hyväkseen samaa lämpökaivon nestettä, joka tuottaa talvella lämpöä; kesällä sitä voidaan hyödyntää viilennykseen - syvällä porakaivossa lämpötila on kesälläkin vain muutamia asteita. Sähkönkulutus on murto-osa esim. ilmalämpöpumpun kulutuksesta.
202112_73947.jpg
Nuohoojalle turvallinen reitti savupiipulle
Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.Kattoturvatuotteet on tarkoitettu estämään onnettomuuksia ja tekemään katolla liikkumisen turvalliseksi. Niiden tulee olla rakenteeltaan tukevia sekä kestäviä ja niiden tulee läpäistä vaativat testit.Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.
20196_58833.jpg
Tiedätkö miten painovoimaisen ilmanvaihdon pitäisi toimia?
Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut ovat nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa ja kustannuksiltaan edullisia. Mikä siis mättää?
20081_8016.jpg
Koriste-esineiden asettelu
Onnistuneet pintamateriaali- ja värivalinnat, hyvä valaistus ja huolella valitut huonekalut tekevät huoneesta miellyttävän ja mukavan, mutta taideteokset ja koriste-esineet, huonekasvit ja erilaiset muistoesineet ovat elementtejä, joiden ansiosta huoneesta tulee persoonallinen ja mieleen painuva. Yksilöllisessä sisustuksessa esineet ovat tilassa esillä itsensä vuoksi. Sijoittelu on harkittua, ne eivät ole vain tilan täytettä.
48_P_22942.jpg
Tee talostasi virtuaalimallinnus ja käy sisään
SenseTalo muodostuu talon piirustusten pohjalta tehdystä 3D-mallista sekä siihen sidotusta katseluohjelmasta, jonka avulla mallissa voidaan liikkua vapaasti. Vastaavia mahdollisuuksia on ollut jo jonkin aikaa, mutta yleensä ne ovat olleet harvojen herkkua ja sidottuja CAD-ohjelmiin tms.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton