• Etusivu
  • LVI

Varaajalla lämmitysjärjestelmä tehokkaaksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Julkaistu 10.02.2014
20142_37893.jpg

Asunnon kokoon ja lämmönlähteeseen perustuva varaajan mitoitustaulukko. Aurinkokennojen varauskykyyn vaikuttaa järjestelmän mitoitus ja toteutus (joissakin kohteissa todelliset arvot saattavat vaihdella paljonkin). (klikkaa taulukko isommaksi)

LVI-suunnittelu on aina iso osa rakennusprojektia. Niin uudisrakentaja kuin lämmitysjärjestelmän saneeraajakin joutuu puntaroimaan mahdollisten lisäkustannusten arvoa järjestelmän toimivuudelle ja käytännöllisyydelle.

Lue lisää Akvatermin lämmönvaraajista

Yksi mahdollisia lisäkustannuksia aiheuttava komponentti järjestelmässä on lämminvesivaraaja. Moni järjestelmä kykenee toimimaan ilman sitä, mutta sen hyödyt ovat kuitenkin merkittävät. Siksi jokaisen kyseistä päätöstä puntaroivan olisi hyvä tutustua varaajan hyötyihin niin käyttöiän, muodostuvien kustannusten ja säästöjen kuin itse järjestelmän toimivuuden ja käytännöllisyydenkin kannalta.

Lämpöpumput sisältävät usein jo itsessään käyttövesivaraajan. Siksi moni lämpöpumpun hankkija jättää erillisen varaajan hankinnan jo suunnittelun alkuvaiheessa pois hankintalistalta. Kuitenkin erillinen lämminvesivaraaja kytkettynä pumpun rinnalle on useimmiten ainoastaan hyödyksi. Oikein säädetyn ja kytketyn varaajan lisääminen järjestelmään vähentää merkittävästi pumpun käynnistysmääriä ja näin pumpun käyttöikä kasvaa. Pumpun oman käyttövesivaraajan teho ei aina riitä kulutushuippujen käyttöveden tuottamiseen. Lisäksi varaaja-pumppu –yhdistelmällä voidaan rakentaa järjestelmä niin, että pumpun koon ei tarvitse olla yhtä iso kuin ilman varaajaa ja näin saadaan kustannussäästöjä. Pumpun rinnalle kytketty varaaja mahdollistaa myös hybridiajattelun eli sen, että päälämmönlähteen rinnalle kytketään nyt tai tulevaisuudessa muita lämmönlähteitä - esimerkiksi tulisija tai vaikkapa aurinkopaneelit.

Aurinkolämmön talteenotolla optimoitu veden käyttö

Aurinkolämpöä hyödynnettäessä varaajan lisääminen järjestelmään on lähes ehdoton ratkaisu. Varaajalla varustettu järjestelmä kykenee valjastamaan auringosta saadun energian alemmilla lämpötiloilla verrattuna pelkällä ulkoisella vaihtimella varustettuun järjestelmään. Aurinkolämmön talteenotto varaajan sisälle sijoitetun kierukan avulla minimoi veden sekoittumisen varaajan sisällä - kerrostuminen tehostuu ja eri lämpöiset vesikerrokset saadaan optimoidummin käyttöön. Lisäksi ulkoinen vaihdin vaatii erillisen kiertovesipumpun, mikä lisää energiankulutusta. Riittävän iso massavesivaraaja kykenee myös varastoimaan paljon energiaa. Aurinkoisenakaan päivänä lämpöä ei tarvitse hukata nesteen kiehumisen pelossa vaan varaajan vesitilavuus kykenee säilyttämään lämmön varaajassa tehokkaasti siihen saakka, kun sitä tarvitaan.

Varaaja vähentää hiukkaskuormaa

Perinteisesti varaajia on hyödynnetty parhaiten puukattilan kumppanina. Varaaja kasvattaa vesitilavuutta, johon lämpö varataan. Näin sekä lämpöä että käyttövettä on saatavissa pidemmän aikaa ja kattilan lämmitysväli voi olla esimerkiksi yksi vuorokausi. Veden kiehumisriski pienenee ja myös kattilan hyötysuhde paranee. Varaajan vankan eristyksen ansiosta vesi säilyy pidempään lämpimänä kuin itse kattilassa. Varaajan ja kattilan väliin on hyödyllistä kytkeä latauspumppu, jolla kattilan vesi saadaan siirtymään optimoidulla tavalla varaajaan. Oikein kytketyn varaaja-kattila –järjestelmän myötä kattilan palaminen saadaan optimaalisemmaksi, mikä vähentää myös hiukkaspäästöjä ja ympäristölle aiheutuvaa kuormaa.

Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Hybridivaraaja, johon kytketty useita lämmönlähteitä.
Kaukora Oy
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20185_53207.jpg
Moderni rakentaja valitsee liukuovet
Liukuva väliovi on parhaimmillaan rakennuksen toiminnallisuutta ja asumisen laatua parantava ratkaisu. Kotimaisissa Liune-väliovissa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Liune-ovet voi tilata suoraan verkosta, Liune toimittaa ne valmiina ja asennusystävällisenä tuotekokonaisuutena. Lopputulos on laadukas ja kestää aikaa.
20114_25556.jpg
Vinkit makuuhuoneen sisustukseen
Makuuhuoneen tulisi henkiä rauhaa ja raikkautta. Etsi tilaan oma sielunmaisemasi; joku viihtyy tummassa ja tunnelmallisessa, kun toinen rauhoittuu vaaleassa ja valoisassa. Tunnelman kannalta väritys on tärkeä. Mutta on myös muita keinoja rakentaa tila levolliseksi.
20147_40267.jpg
Ilmanvaihtokoulu: Osa 7: Iv-koneen vaihdolla on puolensa
Lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtojärjestelmiä on asennettu omakotitaloihin jo 1970-luvun lopulta saakka. Tekniikka on mennyt tänä aikana huimasti eteenpäin. Nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet ovat mm. käytön, huollon, suodatuksen ja jäätymiseneston kannalta huomattavasti kehittyneempiä. Valtaosa sen aikaisista valmistajistakin on jo lopettanut toimintansa ja varaosien saanti on hankalaa tai mahdotonta.Ilmanvaihtokoneen vaihdolla uuteen energiatehokkaampaan malliin säästää myös energiaa. Koska hyötysuhde on parempi, ilmanvaihtokone päästää vähemmän lämpöä harakoille, joten talon lämmitysenergiaa kuluu vähemmän. Paremmasta hyötysuhteesta johtuen myös jälkilämmityspatteri kuluttaa huomattavasti vähemmän – jos ollenkaan. Nykyaikaiset tasavirtapuhaltimet kuluttavat noin puolet vanhojen puhaltimien sähköenergiasta. Uusien koneiden automatiikka osaa myös säätää itse ilmanvaihtoa tarpeen mukaan ja näin vähennetään turhaa ilmanvaihtoa kun talo jää tyhjilleen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tämän päivän parhaiden ilmanvaihtokoneiden energiankulutus on kokonaisuudessaan alle puolet verrattuna 90-luvun laitteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton