• Etusivu
  • LVI

Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.12.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Liperin Osuusmeijeri ulkoistaa lämmöntuotannon Vapo Oy:lle. Vapo korvaa meijerin nykyisen, taloudellisen käyttöikänsä saavuttaneen kotimaista polttoainetta käyttävän kattilan uudella kattilalla. 2,5 MW:n tehoisen puuta ja palaturvetta käyttävän kattilan rakentaminen nykyiseen kattilahuonerakennukseen alkaa toukokuussa. Varavoimaksi jää uudet 3,5 ja 2,5 MW:n öljykattilat. Vapo myy laitoksen tuottaman lämmön Liperin Osuusmeijerille. joka käyttää osan lämmöstä itse ja myy osan edelleen Liperin Aluelämpö Oy:lle. Lämpöä tuotetaan 14 000-15 000 MWh vuodessa. Sopimus tulee voimaan 1.10.2008.

Liperin Osuusmeijerin pääliiketoiminta-alue on maidon hankinta ja myynti Valiolle. Lisäksi osuuskunnalla on myymälä ja mylly, joka valmistaa kotimaisesta viljasta leipäviljatuotteita ja nautakarjan rehuja.

Osuuskunnan liiketoimintaan kuuluu myös lämpöenergian tuotanto. Lämpöenergiaa myydään kaukolämmöksi Liperin Aluelämpö Oy:lle, joka hoitaa lämmön jakelun Liperin kirkonkylän taajamaan.

Liperin Osuusmeijerin maidonjalostustoiminnan loputtua tuli ajankohtaiseksi selvittää lämpöenergian tuotantovaihtoehdot tulevaisuudessa ja selvitystyön tuloksena päädyttiin lämmöntuotannon ulkoistamiseen. Vapo valittiin yhteistyökumppaniksi tarjouskilpailun perusteella.

Vapo tuottaa lämpöä ja sähköä yli 50 paikkakunnalla Suomessa pääosin kotimaisilla polttoaineilla – puupolttoaineilla, turpeella ja pelleteillä. Vuonna 2006 Vapon ja sen tytäryhtiöiden lämmöntuotanto ja -toimitukset olivat n. 1 600 GWh. Sähkön kokonaismyynti oli n. 350 GWh. Kahdeksalla paikkakunnalla Vapo vastaa lämmön tuotannon lisäksi sen jakelusta. Sähköä Vapo tuottaa Forssassa, Lieksassa, Porkkalassa, Salossa, Sotkamossa, Ilomantsissa ja Haapavedellä sekä seitsemällä tuulivoimalalla Kuivaniemessä.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20205_64671.jpg
Karanteenikyselyn tulokset julki - täältä ostamme tarvikkeet
Teimme pienen karanteenikyselyn lukijoillemme, selvittääksemme missä mennään remontoinnin suhteen tällä hetkellä. Onko remontointihalukkuus lisääntynyt vai laskenut? Mitä tapahtui remonttibudjetille? Mistä nyt hankitaan tarvikkeet?Vastaajista ylivoimaisesti suurin osa oli harrastelijoita ja ikäjakauma oli tasaisesti ikäryhmältään 45 vuodesta eteenpäin. Tosin peräti 12 % vastaajista ei tuntenut kuuluvansa mihinkään tiettyyn ryhmään: harrastelijoihin, puoliammattilaisiin tai ammattilaisiin. Ammattilaisia joukossa oli ainoastaan 4 %. Nyt siis antoivat äänensä rakentamisen asiakkaat.
201711_50767.jpg
Kirkko, Koski Tl
Koski Tl:n kirkko sai loistonsa takaisinKATTOJEN KUNKKU 2018 -REMONTTIKOHDETOTEUTUS /Suomen Kateasennus OyPienen varsinais-suomalaisen maalaispitäjän Koski Tl:n kirkko on useita viime vuosia maastoutunut keskustan mäntymetsään. Tähän syksyyn asti. Nyt ei keskustan läpi voi ajaa ihastelematta kaunista valkoista kirkkoa ja sen uutta punaista tiilikattoa!
Olohuoneen valaistus
Epäsuora valaistus olohuoneeseen toteutui helposti – katso vaiheet ja hinta
Lähtökohtana valaistusremontille oli noin 32 neliön kokoinen olohuone, joka kaipasi kipeästi lisävalaistusta. Valaistuksen suunnittelussa oli luotettu viisi vuotta sitten liikaa isoihin lasiseiniin ja avoimeen olohuoneen ja keittiön yhdistelmään, joista ajateltiin valoa tulevan reilusti. Käytännössä kuitenkin kattovalaisimien puute laittoi miettimään lisävalaistusta. Suuret ikkunat eivät auta Suomessa kuin puoli vuotta, ja toinen puoli vuotta asunnossa oli liian vähän valoa. Toisella puolella isoa huonetta oli seinustalla valaistusta.
20116_26806.jpg
Suunnitelma, lupamenettelyt
"Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty" pätee myös kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän suunnitteluun. Kun asianmukaiset luvat on hankittu ja ammattitaitoisen suunnittelijan laatima suunnitelma on kourassa, rakentamishankkeen perusasiat ovat kunnossa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: OKT-tontti yksityiseltä?
Kysymys:Hei!Olen suunnitellut okt- tontin ostoa ja olen nyt löytänyt itselleni täydellisen tontin. Itse olen täysin tietämätön näistä kaikista tontti asioista. -tontti on yksityiseltä -tontille menee ajokelpoinen hiekkatie -sähkö- ja vesiliittymät lähellä tonttia -tontti on kaadetulla metsä alueella -omakotitalo tonttiSiinä oli asioita jotka käy ilmi myynti-ilmoituksesta. Mitä kaikkea minun tulisi ottaa huomioon? Mitä kaikkea vielä pitää kysyä myyjältä?
202212_80482.jpg
Kodin kunnossapidon vuosikello
Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton