• Etusivu
  • LVI

Vapo ja Liperin Osuusmeijeri kaukolämpöyhteistyöhön

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.12.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Liperin Osuusmeijeri ulkoistaa lämmöntuotannon Vapo Oy:lle. Vapo korvaa meijerin nykyisen, taloudellisen käyttöikänsä saavuttaneen kotimaista polttoainetta käyttävän kattilan uudella kattilalla. 2,5 MW:n tehoisen puuta ja palaturvetta käyttävän kattilan rakentaminen nykyiseen kattilahuonerakennukseen alkaa toukokuussa. Varavoimaksi jää uudet 3,5 ja 2,5 MW:n öljykattilat. Vapo myy laitoksen tuottaman lämmön Liperin Osuusmeijerille. joka käyttää osan lämmöstä itse ja myy osan edelleen Liperin Aluelämpö Oy:lle. Lämpöä tuotetaan 14 000-15 000 MWh vuodessa. Sopimus tulee voimaan 1.10.2008.

Liperin Osuusmeijerin pääliiketoiminta-alue on maidon hankinta ja myynti Valiolle. Lisäksi osuuskunnalla on myymälä ja mylly, joka valmistaa kotimaisesta viljasta leipäviljatuotteita ja nautakarjan rehuja.

Osuuskunnan liiketoimintaan kuuluu myös lämpöenergian tuotanto. Lämpöenergiaa myydään kaukolämmöksi Liperin Aluelämpö Oy:lle, joka hoitaa lämmön jakelun Liperin kirkonkylän taajamaan.

Liperin Osuusmeijerin maidonjalostustoiminnan loputtua tuli ajankohtaiseksi selvittää lämpöenergian tuotantovaihtoehdot tulevaisuudessa ja selvitystyön tuloksena päädyttiin lämmöntuotannon ulkoistamiseen. Vapo valittiin yhteistyökumppaniksi tarjouskilpailun perusteella.

Vapo tuottaa lämpöä ja sähköä yli 50 paikkakunnalla Suomessa pääosin kotimaisilla polttoaineilla – puupolttoaineilla, turpeella ja pelleteillä. Vuonna 2006 Vapon ja sen tytäryhtiöiden lämmöntuotanto ja -toimitukset olivat n. 1 600 GWh. Sähkön kokonaismyynti oli n. 350 GWh. Kahdeksalla paikkakunnalla Vapo vastaa lämmön tuotannon lisäksi sen jakelusta. Sähköä Vapo tuottaa Forssassa, Lieksassa, Porkkalassa, Salossa, Sotkamossa, Ilomantsissa ja Haapavedellä sekä seitsemällä tuulivoimalalla Kuivaniemessä.

LVI
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20212_68604.jpg
Viikon sisustusidea: Miten korjataan vanha rapattu sisäseinä?
KYSYMYS:Tarkoituksena olisi tasoittaa & maalata 1800-luvun lopussa valmistuneen kerrostalon keittiön väliseinä. Seinän rappaus on pahasti halkeillut - halkeamia koputtaessa seinästä tulee alas tikkurappausta isoilta alueilta. Seinän keskellä on lisäksi levytetty vanha oviaukko. Miten tätä kannattaisi lähteä tekemään?
20231_80537.jpg
Kasvit tarvitsevat talvella lisävaloa - nykyaikaiset kasvivalot kuluttavat vain vähän energiaa
Pimeään vuodenaikaan on tärkeää tarjota kasveille riittävästi lisävaloa, sillä muuten niiden lehdet kellastuvat ja kasvu hidastuu. Energiapihejä ledejä käyttävät kasvivalaisimet tarjoavat edullisen ja helpon keinon kasvien riittävän valonsaannin turvaamiseen. Lue viherpeukalon vinkit, mitä kasvivalaisimen valinnassa kannattaa huomioida.
202112_74110.jpg
Pyörre-talo puhdisti Lohjan asuntomessujen palkintopöydän
Asuntomessujen vuoden parhaat 2021 palkittiin 9.12.2021 Lohjalla. Kekseliäästi taidetta ja uutta rakennustekniikkaa kiertotalouden käytäntöihin yhdistävä Pyörre voitti sekä Paras Talo että Paras -sisustus äänestyksen.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
rintamamiestalo
Rintamamiestalo on säilyttänyt suosionsa
Rintamamiestalo on monelle suomalaiselle unelmakoti: lämminhenkinen, toimivapohjainen ja usein kauniilla tontilla. Näitä 1940–60-luvuilla rakennettuja taloja on Suomessa yhä satojatuhansia, ja ne kiinnostavat etenkin nuoria ensiasunnon ostajia. Hyvin hoidettuna rintamamiestalossa on mahdollista asua mukavasti vuosikymmeniä, mutta vanhan talon ostaminen vaatii harkintaa, tietoa ja usein myös remontointia.Tässä artikkelissa käymme läpi, millainen on tyypillinen rintamamiestalo, mitä korjaustarpeita kannattaa odottaa ja miten talosta saa nykyaikaisen kodin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton