• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhat putket kannattaa uusia ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.02.2016
20149_40959.jpg

Asiayhteydestä riippuen putkiremontti tarkoittaa joko pelkkien käyttövesiputkistojen vaihtamista rakenteita avaamatta, koko talotekniikan uusimista tai jotain siltä väliltä. Onnistunut putkiremontti vaatii suunnitelmallisuutta sekä riittävän aikaisen varautumisen: remontin aloittamisessa kannattaa olla mieluummin etuajassa kuin myöhässä. Täysi varmuus tulevan remontin laajuudesta saadaan vasta, kun rakenteet päästään avaamaan ja tarkistamaan tilanne.

Milloin putkiremontti on ajankohtainen

Putkien käyttöikä vaihtelee suuresti ja tapauskohtaisesti. Keskimääräinen putkien elinkaari on n. 30–50 vuotta, jonka jälkeen on syytä suunnitella ja aloittaa putkiremontti.

Putkityypit ja niissä tyypillisesti esiintyvät ongelmat

Vesijohtoputket

Teräsputkia on käytetty vesijohtoina, lähinnä nousulinjoina, pitkälle 1950-luvulle. Runkolinjoja on rakennettu teräksestä myöhemminkin, aina 1970-luvulle asti. Teräksisten vesijohtoputkien ongelmana on puhkisyöpyminen kierreliitoksien kohdalta. Ajan saatossa teräsputkilla on ollut myös taipumusta tukkeutua raudan oksidien ja veden suolojen muodostaman kattilakiven takia. Näistä syistä terästä voidaan pitää jo alun perin huonona valintana vesijohtoputkien materiaaliksi. Mikäli kiinteistössä on vielä käytössä teräsputket, tulisi ne vaihtaa mahdollisimman nopeasti nykyaikaisempaan materiaaliin.

Kupariputki on perinteisesti hyvin yleinen vesijohtoputkityyppi, mutta sen kestävyyteen saattavat aiheuttaa ongelmia mm. seuraavat seikat:

  • Lämpötilan vaihtelut ja lämpölaajeneminen. Suunnittelussa tulisi ottaa huomioon, että lämpötilan vaihteluista aiheutuva jännitys saattaa aiheuttaa korroosiota, joka rikkoo lopulta putken.
  • Asennusvuosi. Vielä 1970-luvulla asennetuissa kupariputkissa esiintyy pistemäisiä syöpymiä, jotka ovat aiheutuneet kuparimateriaalin aineellisesta epäpuhtaudesta.
  • Putkien mitoitus. Kupariputken haarakohtiin sekä mutkiin on saattanut syntyä syöpymiä, mikäli putket on mitoitettu liian suuriksi. Tällaiset vuotokohdat saattavat ilmaantua vasta vuosien, kenties jopa kymmenien vuosien saatossa.
  • Juotosongelmat, joita esiintyy vanhemmissa putkistoissa.

Muoviputkien yleistyminen tapahtui 1970-luvulla kylmävesiputkissa. Tänä päivänä lähes kaikki pientalojen vesijohdot toteutetaan muoviputkea käyttäen. Varsinainen vesijohtoputki asennetaan vielä lisäksi suojaputkeen, joka estää piilevän vuodon rakenteissa. Suojaputki mahdollistaa myös vuotavan putken uusimisen rakenteita rikkomatta. Nykyisin muovia on käytetty materiaalina myös lämmitysjärjestelmissä.

Komposiittiputki on alumiinivaipalla vahvistettu monikerroksinen muoviputki, jossa yhdistyvät sekä muovi- että metalliputken hyvät ominaisuudet. Alumiinikerros tekee putkesta happitiiviin ja sen lämpölaajeneminen on pieni. Komposiittiputket ovat valmiiksi pinnoitettuja ja siksi ne soveltuvat ulkonäöltään hyvin pinta-asennuksiin. Komposiittiputki sopii myös lämmitysjärjestelmiin. Komposiittiputkia käytetään erityisesti vanhoja taloja remontoitaessa. Komposiittiputkien käytössä ei ole ilmennyt huomionarvoisia vikoja. Pinta-asennuksesta johtuen putkissa mahdollisesti ilmenevät vuodot on helppo havaita, jolloin suurta vahinkoa ei yleensä pääse syntymään.

Viemäriputket

Valurautaiset viemäriputket alkavat olla jo historiaa, mutta vanhemmissa kiinteistöissä niitä saattaa tulla vielä vastaan. Joissakin kohteissa niitä on käytetty erityisesti niiden hyvän äänenvaimennuksen ansiosta. Valurautaiset viemäriputket sietävät myös mekaanisia kolhuja ja tästä syystä niitä näkeekin kerrostalojen kellareissa. Valurautaisen viemäriputken ongelmakohta on putken seinille kerääntyvän runsaan karstan aiheuttama halkeaminen lämpölaajenemisen yhteydessä. Valurautaisia viemäreitä tulisikin puhdistaa 10 vuoden välein.

Muoviset viemäriputket ovat olleet käytössä jo 1960-luvulta lähtien. Vanhojen PVC-viemäriputkien ongelmana on, että ne ovat kovin iskuarkoja. Käytännössä tällainen putki voi hajota jopa puhdistettaessa. Myöhemmin markkinoille saapui musta PEH-viemäriputki. PEH-putkien ongelmana ovat vastaavasti olleet haurastuneet hitsausliitokset.

Putkiremontin yhteydessä ei aina tarvitse purkaa vanhoja viemärirakenteita, vaan vanhoja putkia voidaan käyttää muotteina ja uudet putket valetaan tai sukitetaan niiden sisälle. Sukituksessa epoksihartsilla kyllästetty huopasukka asennetaan putkistoon paineilmalla. Kun materiaali on kovettunut, se muodostaa uudet putket vanhan putkiston sisälle. Näissä tilanteissa remontissa päästään huomattavasti helpommalla, sillä seiniä ja lattioita ei tarvitse piikata, putkia ei tarvitse purkaa eikä katu- ja piha-alueita kaivaa auki. Viemäriputkien kuntoa voidaan tutkia myös kuvaamalla.

Putkiremontin kustannukset

Omakotitalon putkiremontin kustannukset vaihtelevat suuresti: Talon ikä, kunto, mahdollisesti tehtävät tilamuutokset sekä pintamateriaalien uusiminen vaikuttavat lopulliseen hintaan. Kustannuksissakin määräävä tekijä on ennakointi: ajoissa suoritettu putkiremontti tulee kiinteistönomistajille jopa kaksi kertaa halvemmaksi kuin ennakoimattoman putkivuodon korjauskustannukset.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20093_15771.jpg
Tonttikauppa, osa 1
Mitä maksaa? Ote päiväkirjasta, talvi 2006.Mahdollisia tonttikauppoja odotellessa – tämä oli piinaavinta, mitä muistaa saatan. Kaikki näytti liian hyvältä ollakseen totta ja samalla pelotti, että joku tulee ja vie tontin nenämme edestä.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Aloituskokouslainsäädäntöä
Antaessaan tiedotetta Rakentamismääräyskokoelman A2, UUDET MÄÄRÄYKSET RAKENNUSTEN SUUNNITTELIJOILLE JA SUUNNITELMILLE julkaisemisesta, Ympäristöministeriö toteaa mm.
20138_36041.jpg
Viisi tapaa suorittaa iv-remontti onnistuneesti
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta. Perinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Viisi kohdetta ja viisi onnistunutta tapaa parantaa ilmanvaihtoa. Tutustu siihen, mitä ilmanvaihdon saneeraus pitää sisällään ja mitä ratkaisua Vallox Sinulle suosittelee.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)Perustelumuistio. YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laitejärjestelmien tarkastukset
Laitteiden ja komponenttien tarkastusToimenpiteet:Rakennuttajan edustajat tarkistavat urakoitsijoiden esittämien laitteiden ja komponenttien vastaavuuden hyväksyttyihin laite- ja komponenttivalintoihin ja urakka-asiakirjoihin verrattuna.Vastuuhenkilöt:LVIS- valvojat LVIS- suunnittelijatDokumentit:Tarkastusmuistio, merkintä työmaakokouspöytäkirjassaHyväksyntä:Projektipäällikkö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton