• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.01.2014
20115_25991.jpg

Kysymys:

Remontoin 30-luvun hirsitaloa.
Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.

Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Vastaus:

Tuon ikäisessä talossa on perinteisesti ollut rossilattia riittävällä ryömintätilalla. Betonilaatat ovat ilmeisesti myöhempää tuotantoa. Onneksi niillä ei ilmeisesti ole pilattu koko rakennusta. Suositukseni on, että palautat rakennukseen perinteisen rossilattian.

Jos kuitenkin pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi, asenna perusmaan päälle kapillaarivapaata kiviainesta vähintään 300 mm ja päälle voi asentaa 10 cm lämpöeristeen. Päälle valetaan betonilaatta. Laatan yläpuolelle jäävän sokkelin voi eristää uretaanivaahdolla. Betonilaatan päälle tehdään lattiarakenteet puusta niin, että betonin ja puun väliin laitetaan bitumihuopakaista. Huolehdi, että uusi betonirakenne ei missään kohtaa ota kiinni vanhoihin puurakenteisiin.

Kun en tunne rakennetta kokonaisuudessaan, suosittelen, että pyydät asiantuntijan varmistamaan esittämäni rakenteen oikeellisuuden.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Lue kysymyksiä ja vastauksia tai esitä uusi kysymys

Keskustelupalsta

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20161_45162.jpg
Millaisen hirsitalon sinä rakentaisit?
Hirsitalo on lämminhenkinen ja ekologinen valinta kodiksi. Honka hirsitalon Muuttovalmis -mallistosta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon, joka istuu niin perinteiseen metsämaisemaan kuin myös tiiviiseen kaupunkirakentamiseen.
20163_45730.jpg
Kiinteistön kevättarkastus
Kovat pakkaset, veden jäätyminen sekä suuret lumimassat ja niiden sulaminen ovat voineet tehdä tuhojaan kiinteistölle, joko pihaan tai itse rakennukseen. On siis aika suorittaa kevättarkastus! Mikäli viime tarkastuksesta on vierähtänyt vuosi tai useampikin, eikä tehdyistä huoltotoimista ole tarkkaa muistikuvaa, katso artikkelin lopusta vinkki kiinteistön ylläpidon järkeistämiseen.Nyt kesän kynnyksellä kannattaakin kotia tai huvilaa tarkastella kriittisellä silmällä. Silmämääräinen tarkastus antaa hyvin osviittaa mahdollisesti pinnan alla muhivista ongelmista. Tarkastuksen tulokseen kannattaakin suhtautua sen vaatimalla vakavuudella ja ryhtyä jatkotutkimuksiin tai -toimiin välittömästi.
20092_14947.jpg
Hissin rooli on keskeinen
Uudet asuinrakennuksetHissin rooli asuinrakennuksen arvon luomisessa ja ylläpidossa on keskeinen. Hissin käyttäjät korostavat nopeutta, miellyttävyyttä ja turvallisuutta. Asukkaat vaativat hissiltä hiljaista käyntiä, erityisesti yöaikaan. Arkkitehdin lähtökohtina suunnittelussa ovat tehokas tilankäyttö sekä rakennuksen laatutaso ja arkkitehtuuri. Rakennuksen omistaja arvostaa alhaisia kustannuksia elinkaaren aikana, asiantuntevaa kunnossapitoa sekä alhaista energiankulutusta. KONE MonoSpace® R-sarja on suunniteltu vastaamaan näihin uusien asuinrakennusten vaatimuksiin.Lisätietoa hisseistä...
20103_20695.jpg
Kumpusaari - hirsiaitasta huvilaksi
Uusi seurantakohteemme sijaitsee Luvian saaristossa kauniilla, luonnonläheisellä paikalla. Matkan varrella tullaan näkemään, kuinka vanha aitta saa uuden, arvoisensa elämän hirsihuvilana.Lasten kesäsiirtolana 1950-60 -luvuilla toimineessa saarikiinteistössä aitta oli toiminut majoitustilana. Aitta sijaitsi saaren sisäosassa ja nyt uudella omistajalla ollut täysin käyttämättömänä. Kesäsiirtolan nyttemmin ränsistynyt keittolarakennus taas sijaitsi loistavalla paikalla heti rannan tuntumassa.Vuosien varrella syntyi idea muokata aitan hirsistä keittolarakennuksen tilalle hirsihuvila. Mietitytti purkaa näinkin hieno rakennus, mutta koska perheellä ei kuitenkaan olisi ollut käyttötarkoitusta ko. rakennukselle, päätettiin alkaa tuumasta toimeen. Vaikka hirret olivat jo perimätiedon mukaan yli sata vuotta vanhoja, olivat ne todella kovia ja hyvin säilyneitä. Osittain yli 40 senttimetriä leveistä lattialankuista virisi lukuisia ideoita jatkohyödyntämiseen.
202110_73054.jpg
Led-valaistusremontin toteutus ja hinta - näin teet kaarevat muodot kattoon
Led-nauhoissa on pitkään ollut tarjolla ainoastaan malleja, joita voi taivuttaa pyöreään muotoon vain kaarevaa muotoa pitkin, ei sivuttain. LedStoren uudella NEON led-nauhalla saadaan tehtyä monenlaisia muotoja myös suoralle pinnalle, kuten kattoon ja seinään. Tässä artikkelissa käydään läpi opit ja vinkit led NEON -nauhan asennuksesta ja muotojen tekemisestä kattoon.
20214_70362.jpg
Miksi keittiöremontti kannattaa tehdä putkiremontin yhteydessä?
Talon iän karttuessa erilaiset remonttitarpeet kilpailevat toteutusjärjestyksestä. On kuitenkin hyvä muistaa, että moni remontti kannattaa yhdistää. Yksi tällainen remonttipari on keittiö- ja putkiremontti. Putkiremontti edellyttää vähintäänkin osittaista keittiön purkamista. Kaikessa tärkeydessään putkiremontti on myös hieman tylsä, koska mitään uutta ilmettä ei ole tarjolla. Näiden yhdistäminen tekee tylsästä putkiremontista innostavan, uuden keittiön odotuksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton