Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta
Kysymys:
Remontoin 30-luvun hirsitaloa.
Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.
Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?
Vastaus:
Tuon ikäisessä talossa on perinteisesti ollut rossilattia riittävällä ryömintätilalla. Betonilaatat ovat ilmeisesti myöhempää tuotantoa. Onneksi niillä ei ilmeisesti ole pilattu koko rakennusta. Suositukseni on, että palautat rakennukseen perinteisen rossilattian.
Jos kuitenkin pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi, asenna perusmaan päälle kapillaarivapaata kiviainesta vähintään 300 mm ja päälle voi asentaa 10 cm lämpöeristeen. Päälle valetaan betonilaatta. Laatan yläpuolelle jäävän sokkelin voi eristää uretaanivaahdolla. Betonilaatan päälle tehdään lattiarakenteet puusta niin, että betonin ja puun väliin laitetaan bitumihuopakaista. Huolehdi, että uusi betonirakenne ei missään kohtaa ota kiinni vanhoihin puurakenteisiin.
Kun en tunne rakennetta kokonaisuudessaan, suosittelen, että pyydät asiantuntijan varmistamaan esittämäni rakenteen oikeellisuuden.
Kysy niin vastaamme -palvelu
Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.