• Etusivu
  • Rakentaminen

Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2025
Viikon kysymys

Kysymys:

Remontoin 30-luvun hirsitaloa.
Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.

Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Vastaus:

Tuon ikäisessä talossa on perinteisesti ollut rossilattia riittävällä ryömintätilalla. Betonilaatat ovat ilmeisesti myöhempää tuotantoa. Onneksi niillä ei ilmeisesti ole pilattu koko rakennusta. Suositukseni on, että palautat rakennukseen perinteisen rossilattian.

Jos kuitenkin pysyt alkuperäisessä suunnitelmassasi, asenna perusmaan päälle kapillaarivapaata kiviainesta vähintään 300 mm ja päälle voi asentaa 10 cm lämpöeristeen. Päälle valetaan betonilaatta. Laatan yläpuolelle jäävän sokkelin voi eristää uretaanivaahdolla. Betonilaatan päälle tehdään lattiarakenteet puusta niin, että betonin ja puun väliin laitetaan bitumihuopakaista. Huolehdi, että uusi betonirakenne ei missään kohtaa ota kiinni vanhoihin puurakenteisiin.

Kun en tunne rakennetta kokonaisuudessaan, suosittelen, että pyydät asiantuntijan varmistamaan esittämäni rakenteen oikeellisuuden.

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää rakentamisaiheisia kysymyksiä, joihin alan ammattilaiset vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti yhden arkivuorokauden kuluessa.

Keskustelupalsta

Rakentaminen
keskustelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Viikon kysymys mietityttää.
Palahuopakattoon on tullut reikä, miten paikata?
Kysymys:Kyseessä on palahuopakatto, jossa tehty lumitöitä ja saatu reikiä kattoon. Näitä on yritetty paikata liimaamalla uusia palahuopia vuotokohtien päälle (paikkauksia on tehty kahteen kertaan, koska vuoto ei ole loppunut ). Paikkaus ei ole pitänyt ja nyt on aluslaudoitusta vaihdettava n. 1 neliön alalta, keskeltä lapetta. Miten pitää uusi palahuopa laittaa korjattuun kohtaan?
Mies ja nainen poseeraavat kameralle
Keskustan syke vai lande?
Ollako vai eikö olla kaupungissa? Siinäpä vasta kysymys, johon etsitään vastauksia uusimmassa jaksossa!
Niben poistoilmalämpöpumppu
Ilma-vesilämpöpumppu vai uusi PILP? Vertailussa vaihtoehdot vanhan poistoilmalämpöpumpun tilalle
Tuijotat kodinhoitohuoneesi nurkassa olevaa vanhaa poistoilmalämpöpumppua. Aikansa timanttiratkaisua, josta alkaa kiilto ja kimallus himmetä vuosien vieriessä eteenpäin.Hieman jo kuuluu outoa särinää ja lämmintä vettä ei aivan tahdo riittää perheen tarpeisiin. Suodattimia on kyllä vaihdettu, ja säännöllisesti tehty tarpeelliset huollot, mutta… Uskollisesta ja uskollisesti toimineesta ratkaisusta saattaakin pian tulla kallis ratkaisu. Energian hinta, kun mietityttää sekin osaltaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hankkeen tilaaja/ käyttäjä
Käyttäjä on hankkeen tilaaja eli tilaajana toimii se jonka käyttöön kulloinenkin uudisrakennus tai saneerauskohde tulee.Tilaajan edustajat:Tilaajan edustajana toimii ko. tilaajan erikseen nimeämä henkilö tai rakennustoimikunta tms.Kunkin hankkeen projektipäällikkönä toimii rakennuttajainsinööri. Rakennuttajainsinööri on osa organisaatiota.Suuremmille hankkeille asetetaan rakennustoimikunta seuraamaan ja valvomaan hankkeen toteutusta. Rakennustoimikunnan muodostavat rakennuttajan ja tilaajan edustajat.
20199_59725.jpg
Valopallo hurmasi äänestäjät
Rakentaja.fin järjestämä Pihavalaisinäänestys on päättynyt. Äänestyksessä esiteltiin kuusi erilaista pihavalaisinta. Äänestykseen osallistui 3 766 äänestäjää. Äänestysaika oli 12.-26.8.2019.
20148_40581.jpg
Ohjeet märkätilan seinien ja lattian remontointiin
Aiotko itse aloittaa kylpyhuoneremontin? Ei mikään mahdoton urakka. Remontoidessa kuitenkin on syytä muistaa ensinnäkin, että rakenteita korjattaessa noudatetaan pääsääntöisesti rakennuksen valmistumisajankohdan määräyksiä. Vedeneristyksessä noudatetaan nykymääräyksiä. Mutta, jos vanhoja rakenteita korjataan aikaisemmista poikkeavilla uusilla rakenteilla, joilla ei ole toiminnallista yhteyttä vanhoihin rakenteisiin, käytetään nykyisiä määräyksiä ja ohjeita. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota kosteus-, ääni- ja palotekniseen toimivuuteen ja määräysten täyttymiseen. Rakennesuunnittelija määrittää nämä asiat kohdekohtaisesti.Muista: Vanhasta kiinteistöstä löytyy hyvin todennäköisesti myös tuotteita ja rakennusosia, jotka sisältävät asbestia. Asbestin purku kuuluu ainoastaan ammattilaisten tehtäviin!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton