• Etusivu
  • Talo

Vanha tiilipiippu uudelleen käyttöön

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Wienerberger Oy Ab logoWienerberger Oy AbLue lisää
Päivitetty 16.10.2013
20126_31267.jpg

Piipun sisäpuolisten vaurioiden kartoitus voidaan tehdä myös kuvaamalla hormit sisältäpäin.

Tulisijan ja piipun uudelleen käyttöönotto pitkän hiljaiselon jälkeen vaatii aina asiantuntijan tarkastuksen ja hyväksynnän. Kun vanha piippu halutaan ottaa uudelleen käyttöön, on sen tiiviys ja materiaalien käyttökelpoisuus tarkistettava. Tiilipiippu on saattanut vuosien käyttämättömän jakson aikana vaurioitua tai saumat hapertua. Monissa vanhoissa rakennuksissa saattaa löytyä esimerkiksi sotavuosien runtelemia hormeja, joten tarkastus ja mahdollinen korjaus ennen käyttöönottoa on aina hyvä tehdä.

Hyvä on myös muistaa, että yli kolme vuotta käyttämättä ollutta piippua ja tulisijaa ei saa jo pelkästään turvallisuussyistä ottaa ilman tarkastusta ja nuohousta käyttöön. Nuohouksen saa suorittaa vain laillistettu ammattinuohooja.

Piipun tarkistus

Pitkään käyttämättä olleiden ja korjaamattomien piippujen kylmät osuudet ovat lähes aina vuotavia ja siksi ne tuleekin aina tarkastaa ja korjata ennen käyttöönottoa. Piipun tiiveys tarkastetaan ammattilaisen suorittamalla savupainekokeella. Piipun sisäpuolisten vaurioiden kartoitus voidaan tehdä myös kuvaamalla hormit sisältäpäin.

Mahdolliset tukkeumat piipun eri kohdissa korjataan avaamalla hormi ja poistamalla tukkeuman aiheuttaja. Paikkakorjaukset tehdään alkuperäistä vastaavaa tiiltä ja laastia käyttäen.

Lisätietoa tiilipiipuista

Tiilipiipun korjaus

Tiilipiipun kylmän yläosan vauriot korjataan yleensä purkamalla vaurioituneet osat pois ja muuraamalla yläosa uusista, säänkestävistä reikätiilistä.

Muurauslaastina kylmissä yläosissa käytetään kalkkilaastia lujempaa ja paremmin säärasitusta kestävää sementtilaastia. Purkujätteiden ja laastiroiskeiden tippuminen hormiin estetään asentamalla hormiin työn ajaksi vaahtomuovitukko.

Lisäksi piippujen ulkoiset osat suositellaan pellitettäväksi ja varustettavaksi sateensuojaavalla hatulla. Välikattoon sekä ullakolle jäävä osa slammataan tai rapataan.

Tiilipiipun kylmän yläosan vauriot korjataan yleensä purkamalla vaurioituneet osat pois ja muuraamalla yläosa uusista, säänkestävistä reikätiilistä.
Tiilipiipun kylmän yläosan vauriot korjataan yleensä purkamalla vaurioituneet osat pois ja muuraamalla yläosa uusista, säänkestävistä reikätiilistä.

Jos hormi todetaan vuotavaksi

Yleensä, jos hormi todetaan vuotavaksi, se korjataan alhaalta ylös asti. Hormien tiivistyskorjaus tehdään joko putkittamalla, sisäpuolisella slammauksella tai massauksella. Työn suorittamiseen löytyy alan erikoisosaajia.

Lisätietoa tiilipiipuista

Info

Info

Pitkään käytöstä olleen piipun tai tulisijan käyttöönotto luvanvarainen?

Rivi- ja pientaloissa käyttöönotto ei vaadi rakennuslupaa vaan useimmiten kevyempi menettely
riittää - esimerkiksi Helsingissä ns. Z-lausunto , joka perustuu viranomaisen arvioon siitä, että korjaus tai muutostoimenpiteellä ei vaikuteta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen ja terveyteen.

Z-lausunnossa vaaditaan ammattilaisen antama hormilausunto hormin kunnosta. Käytäntö kannattaa tarkistaa oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Wienerberger Oy Ab
Talo
hormit
tarkastus
piippu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20168_47193.jpg
Mitä tiilipiipun suunnittelussa tulee huomioida?
Perinteisen tiilipiipun rakentamisesta, käytöstä ja toimivuudesta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset. Tiilipiippu on edullinen rakentaa, se on energiatehokas ja paloturvallinen. Kevyenkin tulisijan parina massiivinen tiilipiippu toimii tehokkaana lämmönvaraajana. Tämä parantaa sekä puun polton hyötysuhdetta että käyttömukavuutta, koska polttamisjaksojen aikaväli pitenee samassa suhteessa lämmönluovutusajan kanssa. Tiilipiippu voi toimia myös kauniina sisustuselementtinä.Tiilipiipun edut korostuvat erityisesti korkeissa huonetiloissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Näissä tiloissa muurattu piippu jakaa lämmön tehokkaasti ylempiin kerroksiin samalla lisäten tulisijalämmityksen kokonaisosuutta. Parhaimmillaan tiilipiipun energiateho vastaa toista tulisijaa ja sen ominaisuudet korostuvat erityisesti matala- ja passiivienergiataloissa.
20072_3689.jpg
Julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti.Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.
20074_4308.jpg
TERCA -tiililaatat sisustamiseen
Kodin sisustamisen suosio on koko ajan lisääntynyt. Yksi tapa muuttaa kotia persoonallisemmaksi on päällystää seiniä tai seinän osia aidoilla käsinlyödyillä TERCA -tiililaatoilla. Näillä luot persoonallista tunnelmaa kotiisi. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Valikoimassa on useita eri värejä ja ne on helppo asentaa vaikka itse.
20167_46993.jpg
Talven LVI-työt kannattaa tilata nyt
Tilaamalla tulevan talven LVI-asennustyöt nyt välttää ruuhkaan jumittumisen. Tällä hetkellä ei ole vielä "huutavaa putkiasentajapulaa", mutta eräillä seuduilla alkaa olla niukkuutta kapasiteetista. Aloitusvalmiit hankkeet kannattaa kiinnittää urakoitsijan kalenteriin pikaisesti, jotta ne tehdään suunnitellussa aikataulussa.
Asbestipurkajat työssä
Asbestityöt turvallisesti
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtainen kurssi tällä hetkellä on esimerkiksi asbestityökoulutus.
20219_72597.jpg
Moderni versio perinteisestä kalastajamökistä - tutustu uutuuteen
Kalastajakylistä ja suomalaisesta rannikkomaisemasta inspiraationsa saanut Tyrsky on osa Hongan uusien hirsihuviloiden mallistoa. Ilmeikkään vapaa-ajan asunnon on suunnitellut arkkitehtina työskentelevä olympiamitalisti ja kilpapurjehtija Tuuli Petäjä-Sirén.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton