• Etusivu
  • LVI

Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Päivitetty 03.06.2020
20205_64732.jpg

Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.

Koneellinen ilmanvaihto vähentää siitepölyä

Siitepöly kulkeutuu helposti ilmavirtojen ja asukkaiden mukana asunnon sisätiloihin. Suomalaistutkijoiden mittauksissa asunnon sisätilojen siitepölypitoisuus oli keskimäärin 24 % ulkoilman siitepölymäärästä (Sisäilman siitepölyt, 2009, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti).

Tutkimuksessa oli mukana sekä koneellisella että painovoimaisella ilmanvaihdolla varustettuja asuintaloja. Tutkimuksen tulos oli selvä: "Ilmanvaihtokoneiden suodattimet poistavat tehokkaasti tuloilman siitepölyjä"

Siitepölyä oli koneellisesti ilmastoiduissa tiloissa keskimäärin 1,5 sp/cm², kun samaan aikaan painovoimaisen ilmanvaihdon taloissa keräimiin päätyi 37 sp/cm². Eli painovoimaisessa talossa on siitepölyä tutkimuksen mukaan yli 20 kertaisesti verrattuna koneellisen ilmanvaihdon asuntoon.

Tutkimustulokset perustuvat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tekemään Sisäilman siitepölyt -tutkimukseen. Oheisen graafin tulokset löytyvät loppuraportin sivulta 20.
Tutkimustulokset perustuvat Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tekemään Sisäilman siitepölyt -tutkimukseen. Oheisen graafin tulokset löytyvät loppuraportin sivulta 20.

Tutustu tutkimuksen loppuraporttiin

Koneellinen ilmanvaihto ja suodattimet siis estävät erittäin suuren osan siitepölyn ja epäpuhtauksien pääsystä sisäilmaan. Painovoimainen ilmanvaihto on mahdollista muuttaa koneelliseksi. Muutostyössä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.

Suodattimien vaihtaminen on tärkeää

Ilmanvaihtokoneen suodattimet tulisi vaihtaa vähintään pari kertaa vuodessa ja aina, kun ne ovat silmin nähden likaantuneet. Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmässä suodattimet ovat ilmanvaihtokoneen sisällä. Kerrostaloissa suodattimien vaihdon tekee yleensä taloyhtiö, omakotitaloissa asukas itse. Kullekin laitetyypille löytyy yleensä omat vaihto-ohjeet talon huoltokirjakansiosta tai ilmanvaihtolaitevalmistajien verkkosivuilla.

20205_64816.jpg

Suodattimien valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota suodatinluokkaan, joka kertoo suodattimen laadusta ja tiheydestä. Esimerkiksi ePM1 (F7) luokan hienosuodattimet nappaavat lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset ja pienpartikkelit sekä suurimman osan siitepölystä!

Käyttämällä laitteeseen tarkoitettuja alkuperäissuodattimia varmistat, että se toimii IV-suunnitelmien ja määräysten mukaisesti. Myös tehdastakuun edellytyksenä on, että laitteessa käytetään alkuperäissuodattimia. Laadukkaat suodattimet tuovat myös kustannussäästöjä, sillä niiden vaihtoväli on pidempi kuin jäljitelmien, ne kuluttavat vähemmän sähköä ja vähentävät ilmanvaihtokanaviston puhdistuksen tarvetta. Hyvä aika suodattimien huoltoon on keväällä ennen katu- ja siitepölyajan alkua ja syksyllä siitepölykauden jälkeen.

Joihinkin laitteisiin on saatavilla ISO ePM1 70% (F8) allergiasuodattimet, jotka suodattavat siitepölyä vielä vakiosuodattimiakin tehokkaammin.

Info

Info

Vinkit kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi!

  • Koneellinen ilmanvaihto tarjoaa puhdasta ja suodatettua sisäilmaa.
  • Painovoimainen ilmanvaihto on mahdollista muuttaa koneelliseksi. Muutostyössä kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen.
  • Varmista, että suodattimet ovat aina puhtaat ja vaihda ilmanvaihtokoneen suodatin keväällä ennen siitepölykauden alkua
  • Käytä aina alkuperäissuodattimia.
  • Painovoimaisessa tai koneellisella poistolla varustetussa talossa voidaan siitepölyn määrää vähentää myös vaihtamalla korvausilmaventtiilit uusiin, tehokkaalla suodattimella varustettuihin ventiileihin.
  • Pidä ovet ja ikkunat kiinni siitepölykauden aikana.
  • Puristele ulkovaatteet ennen sisälle menoa, jätä ne eteiseen ja vaihda vaatteet tultuasi sisään.
  • Tehosta siivousta. Pyyhi pölyt tai imuroi erityisesti läheltä parvekeovea, tuuletusikkunoita ja ilmanvaihtoventtiilejä sekä eteisestä.
  • Huomio myös mahdolliset lemmikit. Lemmikkien turkkiin tarttuu helposti siitepölyä.
  • Käytä pölynimurissa suodattimia, jotka erottavat siitepölyn ja muut hiukkaset.
  • Pese siivousvälineet vähintään 60 asteessa.
  • Siitepöly juuttuu helposti hiuksiin. Huuhtele hiukset ennen nukkumaanmenoa.
  • Kuivaa pyykki sisätiloissa siitepölykauden aikana.
  • Seuraa siitepölytiedoteita päivittäin
  • Saadaksesi apua ilmanvaihtoon ota yhteyttä valtuutettuun Swegon Ilmateknikkoon
20205_64816.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
20193_56818.jpg
10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen
Monessa kodissa on yhä käytössä vanha 2000-luvun alkupuolelta tai viime vuosituhanneltaperäisin oleva ilmanvaihtolaite. Joskus uskollisimmankin ilmanvaihtolaitteen elinkaari tuleekuitenkin tiensä päähän. Hyvä uutinen on, että ilmanvaihtolaitteet ovat kehittyneet valtavasti viimevuosien aikana. Päivittämällä ilmanvaihtosi uuteen tekniikkaan voit säästää enemmän energiaa,saavuttaa paremman ilmanlaadun ja nauttia älykkään automatiikan tuomasta käyttömukavuudesta.
20194_57130.jpg
Onko aika päivittää vanha talotuuletin? - tutustu ratkaisuihin
Talotuuletin on erityisesti 80- ja 90-luvulla rakennetuissa taloissa käytetty poistoilmalaite, jolla toteutetaan asunnon koneellinen poistoilmanvaihto. Käytännössä se on puhaltimella varustettu liesikupu, johon on yhdistetty poistoilmakanava esim. kylpyhuoneesta. Se poistaa ilmaa liesikuvun kautta keittiöstä sekä asunnon muista tiloista. Korvaava ulkoilma virtaa asuntoon ulkoseinissä sijaitsevista raitisilmaventtiileistä.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton