• Etusivu
  • LVI

Monesta kodista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat helpon ja edullisen tavan ilmanvaihdon parantamiseen.

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 22.10.2020
20204_64402.jpg

Puiset tuuletusluukut ovat tyypillinen näky etenkin 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavan korvausilmaventtiilin avulla on helppoa ja edullista.

Suomessa on noin 2 miljoonaa asuntoa, joiden ilmanvaihto vaatisi toimiakseen korvausilmaventtiileitä. Kuitenkin arviolta yli puolet näistä asunnoista kärsii puutteellisesta ilmanvaihdosta. Rakenteiden läpi asuntoon vuotava ilma kuljettaa mukanaan terveydelle haitallisia epäpuhtauksia. Joskus ne voi aistia sisäilmasta epämiellyttävinä hajuina, mutta monesti ne jäävät asukkailta huomaamatta.

Yleisin ilmanvaihdon ongelma ovat rikkinäiset, riittämättömästi mitoitetut tai kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit. Huonosta sisäilmasta kärsitään usein turhaan, sillä ilmanvaihto on mahdollista korjata kuntoon jo muutamalla satasella. Ilmanvaihdon puutteet kannattaa korjata kuitenkin ajoissa, sillä jo syntymään päässet kosteus, home- ja mikrobivauriot ovat hankalia ja kalliita korjata.

Korvausilmaventtiili puiseen tuuletusluukkuun

Velco VTR-100 on puiseen tuuletusluukkuun asennettava korvausilmaventtiili. Termostaattiohjatun venttiilin toiminta perustuu sen sisään rakennettuun termostaattiin. Herkkä vahatermostaatti säätää venttiilin avausta automaattisesti ulkolämpötilan mukaan, kylmällä pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle – tämä mahdollistaa optimaalisen korvausilman saannin asuntoon ilman tuuletusluukun jatkuvaa avaamista ja sulkemista tai venttiilin käsinsäätöä. Tuuletusluukkuun asennettava venttiili ei muuta julkisivua, joten sen voi asentaa mihin tahansa yksityisasuntoon.

Velco-korvausilmaventtiilit, äänenvaimentimet ja suodattimet ovat VTT:llä testattuja. Velco-venttiileille myönnetään 10 vuoden takuu.

Katso kampanjatarjoukset.

Helppo asentaa

Velco VTR-100 myyntipakkaus sisältää Velco-termostaattiventtiilin sekä vastakappaleen ja kiinnitysruuvit. Korvausilmaventtiilin asentaminen puiseen tuuletusluukkuun ei vaadi 105 mm:n reikäsahan lisäksi muita erikoistyökaluja.

Venttiilin asentamista varten luukkuihin porataan reiät 105 mm reikäsahalla. Venttiili ja venttiilin vastakappale kiinnitetään ruuveilla. Ennen asennusta tuuletusluukku nostetaan pois saranoiltaan, jotta poraaminen voidaan tehdä vaakatasossa. Helpoin tapa on porata esimerkiksi tukevan laatikon päällä ja ulkotiloissa. Näin poraamisesta syntyvät sahanpurut eivät leviä sisälle.

20204_64403.jpg

Kuinka monta venttiiliä ja minne?

Jotta ilma vaihtuu riittävästi tulisi korvausilmaventtiilit löytyä makuu- ja oleskeluhuoneista. Poistoilmaventtiilit taas sijoitetaan keittiöön, kylpyhuoneeseen, wc:hen ja vaatehuoneeseen. Oikea määrä venttiileitä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvänä sääntönä voidaan pitää, että asunnossa tulee olla yksi korvausilmaventtiili 20 m² kohti. Näin korvausilmaa tulee tarpeeksi ja sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos asunnosta.

20204_64406.jpg

Suodatin pitää epäpuhtaudet ulkona

Sisään tuleva korvausilma kannattaa suodattaa ikkuna-aukkoon kiinnitettävällä Aero -suodattimella. Ikkunasuodatin on helppo asentaa, se kiinnitetään tuuletusluukun puitteisiin kaksipuolisella teipillä.

Aero- myyntipakkaus sisältää 1100 x 1300 mm (1,43 m2) suodatinkangasta, josta on helppo leikata erillisiä, omaan tuuletusluukkuun sopivia paloja sekä kaksipuolista teippiä kiinnitystä varten.

Aero- suodattimen korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu Filtrete-suodatinmateriaalin kuituihin ladattuun pieneen sähköiseen varaukseen. Magneetin tavoin kuidut vetävät sisälle johdettavasta ulkoilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä.

Aero-ikkunasuodattimet ovat VTT:n testaamia ja ne täyttävät korkeat F7-suodatusluokan vaatimukset pysäyttäen lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siite- ja katupölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia.

Korvausilmaventtiilit ja Aero-ikkunasuodatin kampanjatarjouksessa sunnuntaihin 1.11.2020 saakka.

Lisää asumismukavuutta äänenvaimentimella

Jos ulkoa kantautuva melu häiritsee, kannattaa venttiilin oheen asentaa melua vaimentava ääniloukku. Ääniloukku kiinnitetään ruuveilla tuuletusluukun sisäpintaan. VTT:n testaama ääniloukku on sisäpinnaltaan vaimennettu äänieristysmateriaalilla, joten se vaimentaa tehokkaasti esimerkiksi liikenteen melua.

Info

Info

Venttiilit kampanjatarjouksessa

Tämän viikon ajat saat VTR-100 korvausilmaventtiilit hintaan 69€. Ostaessasi vähintään kaksi VTR-100 venttiiliä saat lisäksi kaupanpäälle rasiaterä setin. (arvo noin 25€) Kampanjan ajan myös tuuletusikkunan Aero-suodattimet hintaan 45€.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Tiilikaton puhdistus
Kysymys:Vuonna 1990 rakennetussa talossa on tiilikatto. Pystyykö itse puhdistamaan katot turvavaljaiden kanssa? Katolla on runsaasti sammalta ja muuta likaa. Mikä on katteen kannalta turvallisin menetelmä? Ettei katto tulisi kirjavaksi, ajattelin harjausta ja jollakin pesuaineella pesua, harjan kanssa ja hiljaista painepesuri huuhdontaa. Pesuaineet eivät saisi vahingoittaa pellityksiä, joita on jonkun verran. Kate on punainen tiili, pellitykset punaiset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton