• Etusivu
  • Sisustus

Nailontulpat kestäviin kiinnityksiin

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
EJOT Sormat Oy logoEJOT Sormat OyLue lisää
Päivitetty 11.04.2024
20232_80804.jpg

Kivipohjaisiin rakennusmateriaaleihin kuten betoniin ja tiileen tehtävissä kiinnityksissä käytetään muovista tulppaa, proppua, joka asennetaan porattuun reikään. Se sitoo ja ankkuroi kappaleen yhdessä ruuvin kanssa lujasti kiinnitettävään alustaan. Kuten kaikissa kiinnikkeissä, myös propuissa kannattaa valita laadukas tuote. Kotimainen uusi NG-nailontulppavalikoima on suunniteltu monikäyttöiseksi ja luotettavaksi tulpaksi koviin ja kiinteisiin kiinnitysalustoihin.

Valitse tulppa joka pitää

Suomalainen kiinnikevalmistaja Sormat on laajentanut nailontulppavalikoimaansa entistä kattavammaksi. Polyamidista valmistetuilla NG-nailontulpilla voidaan kiinnittää esimerkiksi jalkaruuvikiinnikkeisiä putkipitimiä, erilaisia sähköasennuksia, LVI- ja viemäröintikiinnityksiä sekä kylpyhuonekiinnityksiä.

Laadukkaat ja toimiviksi todetut NG-nailontulpat sopivat hyvin betoni- ja tiilikiinnityksiin sekä ontelolaattoihin ja luonnonkiveen. Tulppiin voidaan asentaa yhtä lailla puu-, lastulevy- ja säätökarmiruuveja, jalkaruuveja sekä muita säätöruuveja.

Näin asennat tulpan oikein

Valitse asennuskohteeseen sopivan kokoinen NG-tulppa. Mitoitus määräytyy kiinnitettävän kappaleen kuorman ja toteutettavan asennussyvyyden mukaan. Kuorman määrittelyn yksikkö on kN (kilonewton – 1 kN ≈ 100 kg).

Ruuvin sopiva pituus = tulpan pituus (L) + kiinnitettävän kappaleen paksuus (tfix) + 5 mm
Käytä esiporauksessa oikean kokoista kiviporanterää = reiän halkaisija (d0)

20232_80806.jpg
  1. Poraa tuotetietojen mukainen reikä
  2. Puhdista reikä porauspölystä ilmapumpulla tai teräsharjalla
  3. Asenna tulppa poranreikään tai työnnä se kiinnitettävän kappaleen läpi
  4. Kiinnitä kappale sopivalla ruuvilla
  5. Tee kiristys työkalulla, jossa on kiinnikkeen vääntiöön sopiva kanta.
20232_80807.jpg

Ruuvi käyttöolosuhteiden mukaan

Ruuveja hankkiessa kannattaa ottaa huomioon ja tarkistaa materiaali- ja pinnoitusmerkinnät, sillä käytettävän ruuvin tulee olla rasituksenkesto-ominaisuuksiltaan soveltuva asennuspaikkaan.

Sopiva ruuvi määräytyy käyttöolosuhteiden mukaan:

  • Sinkitty ZN ruuvi soveltuu kuiviin sisätiloihin ja väliaikaiseen käyttöön.
  • Kuumasinkitty KZN ja ruostumaton teräs RST A2 soveltuvat kuiviin ja kosteisiin sisätiloihin sekä ulkokäyttöön sisämaan maaseudulla.
  • Haponkestävä teräs HST A4 soveltuu puolestaan sisä-, ulko- ja teollisuuskäyttöön.

Luotettavia kiinnikkeitä jo 53 vuotta

Kiinnikkeen valintaa tehdessä on myös hyvä huomioida, että myynnissä olevien kiinnikkeiden materiaalilaaduissa on eroja, joilla on merkittävä vaikutus kiinnityksen pitävyyteen ja siten turvallisuuteen. Välttääksesi riskit sekä mahdolliset vahingot, on kiinnikkeiden valinnassa hyvä turvautua luotettaviin kiinnikemerkkeihin kuten Sormat.

Info

Info

Apua kiinnikkeen valintaan

Kiinnikevalintatyökalun avulla löydät helposti oikeanlaisen kiinnikkeen.

Mistä Sormat kiinnikkeitä saa? Katso lähin jälleenmyyjä.

EJOT Sormat Oy
Sisustus
kiinnitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20153_42744.jpg
Luotettavilla kiinnitystarvikkeilla rakennat turvallisesti
Luotettava kiinnitys saavutetaan valitsemalla rakennusmateriaaliin ja käyttötarkoitukseen parhaiten soveltuva kiinnike. Oikean kiinnitystarvikkeen lisäksi rakenteen kestävyyteen ja lujuuteen vaikuttaa myös oikea asennustapa.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.
betoniharkko
Kiinnitykset koviin rakennusmateriaaleihin
BetoniMaailman yleisin rakennusmateriaali, jota käytetään ensisijaisesti teollisessa rakentamisessa suuren puristuslujuutensa johdosta. Talonrakentamisessa yleisimpiä rakenneosia ovat perustukset, kantavat rakenteet, välipohjat ja porraselementit.UmpitiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa pienkiinteistöjen rakentamisessa sekä teollisessa rakentamisessa osastoivien rakenteiden rakennusaineena.ReikätiiliHyvin yleinen rakennusmateriaali, jota käytetään pääasiallisesti muuratuissa rakenteissa. Käytetään ensisijaisesti julkisivuissa, osastoivien rakenteiden rakennusmateriaalina sekä kohteissa, joissa materiaalilta edellytetään jonkinasteista lämmöneristyskykyä.LuonnonkiviKäytetään rakentamisessa pääasiassa pintamateriaalina esimerkiksi julkisivuissa ja portaissa. Haurautensa johdosta luonnonkivi murtuu herkästi.
201011_23833.jpg
Hormien kunnostus
Savuhormin massaus ei heikennä tulisijan vetoaVuotavan savuhormin korjaamiseen on kaksi toisistaan poikkeavaa menetelmää, sisäputken asentaminen tai hormin tiivistäminen massauksella. Tässä jutussa keskitytään jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Massaus soveltuu korjausmenetelmäksi, jos hormin läpimitan ei haluta pienenevän. Ohut laastikerros ei heikennä tulisijan vetoa. Päinvastoin, pinnoittamalla hormiin saadaan sileämpi sisäpinta, joka itse asiassa parantaa vetoa.Ennen kuin mistään korjaustoimenpiteistä päätetään, on syytä selvittää hormin rikkoutumisen ja vuotojen syyt. Hormin vaurioitumisen syynä voi olla joko veden tai savukaasujen sisältämien syövyttävien aineiden kondensoituminen hormin sisäpinnalle, hormin yläosan ulkopuoliset pakkasvauriot, tai erilaiset mekaaniset vauriot.Suurin ongelma savuhormien kestävyyden kannalta on sekä kosteuden että syövyttävien savukaasujen kondensoituminen hormin sisäpinnalle. Kondensoituminen ei useimmiten ole vaaraksi hyvälaatuiselle poltetulle tiilelle, mutta muurauslaastiin sen vaikutus on suuri. Laastin sisältämä kalkki muuttuu kipsiksi, mikä aiheuttaa hormin saumojen rapautumista.Veden kondensoituminen hormin sisäpinnalle alkaa, kun pinnan lämpötila alittaa vesikastepisteen. Hormin pinnalle tiivistyvä vesi ja savukaasujen sisältämät syövyttävät aineet kuten rikkihappo imeytyvät hormirakenteisiin.Hormi voi rapautua myös ulkopuolelta, sillä hormirakenteisiin joutunut vesi voi jäätyessään aiheuttaa piipun yläosassa ulkopinnan tiilien rapautumista.
20226_78582.jpg
Karkauspäivänä hypätään ja kositaan
Ennen muinoin ajanlasku perustui kuun vaiheisiin. Kuun kuukausi on 29,5 vuorokautta, joten päätettiin, että kalenterikuukauden pituus on 29–30 vuorokautta. 12 kuukauden pituinen kalenterivuosi jäi kuitenkin todellista kuuvuotta lyhyemmäksi. Tähän keksittiin ratkaisu "karkauspäivän" avulla. Karkauspäivä siis lisätään vuoteen, jotta kalenterivuoden vuodenajat vastaisivat todellisia vuodenaikoja.
202110_73165.jpg
Tunnustus liiketoiminnan edistämisestä ja laajentamisesta
Viimeisen seitsemän vuoden aikana Lumon Espanjan henkilöstön määrä on kasvanut 70 työntekijästä lähes 400:aan ja yhtiön liikevaihto on kasvanut 9 miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä yhtiö rakentaa Espanjan Antequeraan parvekelasitehdasta, joka aloittaa tuotannon elokuussa 2022.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton