Uusi koti – uusi alku
Koko perhe osallistuu pihan laittoon.
Rönnkvistin perheen matka Asuntomessuille rakentuvaan omakotitaloon on ollut pitkä. Vahvimpana vaikuttajana on ollut heidän historiansa edellisen, vuonna 1988 rakennetun kotinsa kanssa, joka paljastui hometaloksi. Aluksi näytti, että ongelmat olisivat kohtuudella korjattavissa. Kun ongelmia löytyi jatkuvasti lisää, valkeni, miksi sekä perheen lapset että aikuiset olivat oireilleet jo pitkään. Lopulta oli viisainta lähteä evakkoon - perhe muutti pikavauhdilla lähistöltä löytyneeseen kerrostalokolmioon. Nyt 4,5 vuotta myöhemmin perhe odottaa päivää, jolloin he saavat kantaa omaisuutensa uuteen ja taatusti puhtaaseen kotiin.
Ykkösasiana asumisen terveellisyys
Homeelle altistuminen on jättänyt jälkensä koko perheeseen. Jokainen oireilee tavallaan. Erilaisia hengitystieoireita on havaittavissa kaikilla muilla, perheen kuopus Elvi reagoi enemmän ihollaan. Jälki on jäänyt kaikille lopuksi elämää – nyt ollaan kuitenkin menossa joka tavalla kohti parempaa.
-Kokemamme ja altistumisemme jälkeen emme ole enää uskaltaneet edes vakavissaan harkita vanhan talon ostamista. Kävimme kyllä katsomassa muutamia, mutta emme halunneet ottaa enää riskiä, perheen äiti Marjo Rönnkvist kertoo.
-Halusimme ehdottomasti terveen talon. Pohdintojen jälkeen päädyimme puutaloon ja siitä hyvin nopeasti hirsitaloon. Sen jälkeen emme enää muuta miettineetkään, Rönnkvist jatkaa.
Perhe päätyi talovalinnassaan Honkarakenteen muuttovalmiiseen Harmonia-malliin, joka on toteutettu Terve Talo-konseptina. Homeelle herkistyneelle perheelle VTT:n sertifioima ja Allergia- ja astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitetty koti on hyvä ratkaisu. Perheen tuleva koti on Hongan niin kutsuttu city-malli, jossa on kiinnitetty huomiota akustiikkaan ja äänieristykseen. Kyseinen konsepti on myös Honkarakenteelle uusi. Koko rakennusprosessin ajan on rakennustyömaalla ollut käytössä pölyn- sekä kosteudenhallintasuunnitelma. Sisätiloissa ei ole pölyäviä töitä tehty, vaan kaikki mahdollinen pölyävä toimenpide on tehty ulkotiloissa. Kohteessa on suoritettu välisiivous aina ennen kuin paikkoja on laitettu kiinni. Terveellisyydestä sekä M1 luokituksesta on pidetty kiinni.
Pesutilojen osalta perhe halusi pelata varman päälle, ja pesutilat onkin toimitettu valmiina moduulina yrityksestä, joka on aikanaan toteuttanut laivojen pesutiloja. Näin vältyttiin pesutiloissa ylimääräiseltä rakennusaikaiselta kosteudelta.
-Kävimme lokakuussa tutustumassa Parmarinen tehtailla Forssassa pesutiloihimme – lähinnä katsomassa naulakoiden paikkoja, lokakuun puolivälissä alkoi tapahtua myös tontillamme, Marjo Rönnkvist kertoo.
-Koko moduuli painoi itsessään kahdeksan tonnia ja oli kuljetuksen kannalta jo äärirajoilla. Mistään muualta täältä ei näe, että kyseessä on moduuliratkaisu kuin teknisen tilan seinässä, voisi hyvin kuvitella pesutilojen olevan paikalla tehdyt, Rönnkvist jatkaa.
"Älkää hyvät ihmiset rikkoko itseänne rakennustöissä"
Perheen äiti kertoo Muuttovalmiin kodin olleen heille oikea ratkaisu. Heidän vastuulleen onkin sovittu perustusten tekeminen, rakennusaikainen siivous sekä ulkomaalaus. Perustukset eivät kuulu muuttovalmiiseen pakettiin, ja siivouksessa sekä maalauksessa puolestaan oli helppo säästää hoitamalla ne itse.
-Messumeininki on tuonut oman lisänsä rakentamiseen, on ollut helpottavaa kun esimerkiksi jätteiden keräys on suoritettu yhteisesti, myös taukotilat, wc:t ja huoltopaikat ovat järjestyneet, kertoo Rönnkvist.
-Tuote on hyvä ja malli sopii meille älyttömän hyvin. Älkää hyvät ihmiset rikkoko itseänne yrittämällä tehdä liikaa itse – jättäkää tekeminen ammattilaisille, se on heidän ydinosaamistaan, kiteyttää Rönnkvist.
Marjo Rönnkvist kertoo yhteistyön Hongan kanssa sujuneen hyvin ja että he ovat tyytyväisiä siihen, miten kaikki on järjestynyt ja siihen, että ovat voineet luottaa että homman tekevät ammattilaiset ja työ on tehty huolellisesti.
-Honkarakenne on iso ja luotettava toimija ja meillä oli se tunne, että näihin me voimme luottaa. Ja meidän on kannattanutkin luottaa – tunne oli oikea. Honka on tuntunut kokoajan hyvältä, tämä palaute tulee suoraan sydämestä. Työn tekijät tietävät historiamme ja he ovat sitoutuneet tekemään meille tervettä kotia, kertoo perheen äiti vilpittömästi.
Tehdyissä ratkaisuissa otettu huomioon myös Downin syndrooma
-Toinen asia, joka vahvasti sääteli sen, miten rakennamme on tyttäremme Elvi, pieni säätäjä, Rönnkvist kertoo.
Elvi on downlapsi, joten tehtyjä ratkaisuja piti miettiä hänen tarpeensa ja turvallisuutensa huomioiden.
-Alun perin taloon oli piirretty metallinen pieni takka. Päätimme kuitenkin jättää koko takan pois, sillä Elvi ei tunne kuumaa samalla tavalla. Näin tyttäremme ei joudu turhaan vaaraan, kertoo Rönnkvist.
-Elviä varten meillä on myös kurkistusikkuna portaikossa. Elvi haluaa että ovet ovat kiinni, joten nyt tyttö voi leikkiä prinsessaleikkejään rauhassa omassa huoneessaan ja me pääsemme välillä kurkistamaan mitä huoneessa tapahtuu, perheenäiti kuvailee.
-Koska pesutilamme on tehty risteilyaluksiin soveltuvalla tekniikalla, tarkoittaa se myös sitä, että wc-tilojen kalusteet on kiinnitetty todella lujasti seinään. Tämä on hyvä juttu, sillä alakerran wc-tilan kaapistossa ei ole jalkoja ja Elvi on kova tyttö kiipeilemään. Hanan halusimme kosketusvapaaksi, jotta vesi ei jäisi Elviltä vahingossa juoksemaan, Marjo-äiti kertoo
Ei vaatimuksia – vain muutamia toiveita
Perheellä ei ollut uuden kotinsa suhteen suuria vaatimuksia, ainoastaan muutamia toiveita. Perheen isä Stig toivoi saunan sekä pesutilan väliin lasia sekä lasitetun terassin. Jälkimmäinen toive periaatteessa toteutui tuplasti, sillä myös Harmonian parveke on lasitettu.
Perheen äidin toiveissa oli kiva näkymä kun ulko-ovesta tullaan sisälle. Nyt ulko-ovea vastapäätä talon toisella seinällä onkin ikkuna, josta tulee valoa sisälle. Kodinhoitohuoneen tilaa kasvatettiin alkuperäisestä ja saatiin käyttöön mukavankokoinen arkieteinen mm. lasten treenivaatteita varten. Keittiöön ei haluttu välitilalaattoja, ja muutenkin toiveissa oli mahdollisuus saada sotkut tarvittaessa nopeasti piiloon. Näin syntyi keittiöön liukuovikaapisto.
Portaikossa matkalla yläkertaan, tulee huomanneeksi komean maisemataulun. Taulu onkin perheelle tärkeä, sillä se esittää uuden kodin paikkaa sellaisena kuin se ennen oli. Pitkällisen etsimisen jälkeen kuva löytyi ystävän avustuksella. Vaakasuuntainen värikuva muuttui pystysuuntaiseksi ja mustavalkokuvaksi. Muisto menneestä on tallennettu nyt seinälle.
-Vanhat kalusteet ovat aina olleet meille tärkeitä. Jouduimme valitettavasti luopumaan vanhoista perintöhuonekaluistamme. Sittemmin emme ole uskaltaneet käytettyjä kalusteita hankkia, koska emme voi olla varmoja mistä ne ovat peräisin. Nyt sisustussuunnittelijamme keksi ratkaisuksi Artdoorin tuotteet. Ne ovat vanhoja huonekaluja, jotka on entisöity ja käsitelty M1 maaleilla. Nämä ovat erinomainen ratkaisu, sillä nyt tiedämme huonekalujen historian ja sen, miten ne on käsitelty, Rönnkvist kertoo innostuneesti.
"Tämä on konkreettisesti uusi alku"
Perhe on viettänyt elämäänsä evakkokodissa nyt 4,5 vuotta. Arjen pyöritykseen ei ole luvassa suuria muutoksia, sillä uusi koti tulee sijaitsemaan saman järven rannalla. Lasten harrastukset sekä palvelut ovat aivan yhtä lähellä.
-Perhe on tärkeä. Jossain vaiheessa tajusimme, että se on kaikki mitä meillä on. Kaikkein tärkeintä, mitä ihmisellä voi olla, on juuri perhe. Me tiedetään miksi se on tärkein ja pieni kämppä on hitsannut meitä entistä tiiviimmin yhteen, äiti Marjo sanoo.
-Tämä on koti, josta voi olla rehellisesti ylpeä ja me olemme. Meistä tämä on niin ihana. Tämä koko rakennusaika on ollut tunteikasta aikaa ja hyvänä esimerkkinä onkin käyntimme Puustellin myymälässä jossa näimme suunnitelmat keittiöstä. Tilaisuus päättyikin siihen että Stig halasi sisustussuunnittelijaa ja minä itkin ilosta. Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen me saadaan kuitenkin uusi koti, Marjo Rönnkvist kertoo.
Aiemman kodin puutarha oli vihreä ja täynnä kasveja. Erityisesti pihalta on kuitenkin perheen mieleen jäänyt kaksi omenapuuta, josta saatiin tuoremehua sekä omenahilloa. Satoa omalta pihalta. Nyt kun pihasuunnitelmia tehtiin, antoikin perhe ainoastaan muutaman vaatimuksen: pihalla täytyy olla kaksi omenapuuta ja raparperia sekä lapsilla tilaa leikkiä.
-Kesäkuun alussa istutettiin pihalle ensimmäiset kasvit. Kukkapenkkiä istutettaessa ei ollut mitään ihmeellisiä tunteita, se nyt oli kukkapenkki. Siinä kohtaa kun tuli vuoro istuttaa ensimmäinen omenapuu, istutin sitä vedet silmissä. Tajusin, että tämä on konkreettisesti uusi alku. Olen omalla pihalla istuttamassa omenapuuta, tästä me jälleen noustaan. Se oli niin hieno fiilis, kiteyttää perheen äiti tuntemuksiaan lopuksi ääni värähtäen.
Katso lisää www.asuntomessut.fi
Haluatko ostaa liput jo ennakkoon? Voit ostaa pääsylippusi Loma-asuntomessuille sekä Asuntomessuille Jäsentukusta.
Lippukauppaan