• Etusivu
  • Rakentaminen

Uudet rakentamisen energiamääräykset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.04.2025
14_P_55152.jpg

Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 alkaen kokonaisenergiatarkasteluun

Ympäristöministeriö on 30. maaliskuuta antanut uudet energiatehokkuutta parantavat rakentamismääräykset. Alan toimijoilla on vuosi ja kolme kuukautta aikaa valmistautua uusiin määräyksiin, jotka tulevat voimaan 1.7.2012.

Määräykset koskevat vain uudisrakentamista ja niiden tuoma keskeinen muutos on siirtyminen kokonaisenergiatarkasteluun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle määrätään rakennustyyppikohtainen yläraja, joka ilmaistaan niin sanotulla E-luvulla. E-luvun laskennassa huomioidaan rakennuksen käyttämän energian tuotantomuoto. Pientalojen E-luvun yläraja riippuu lisäksi pinta-alasta: vaatimukset ovat lievemmät pienille pientaloille.

"Kyseessä on historiallinen siirtymä: tämän jäsentämistavan muutoksen myötä määräystemme rakenne muuttuu yleiseurooppalaiseksi. Muutos myös mahdollistaa paremmin vaiheittaisen siirtymisen kohti EU-direktiivien edellyttämää lähes nollaenergiarakentamista", asuntoministeri Jan Vapaavuori sanoo.

Muutos kannustaa kaukolämmön ja uusiutuvien energianlähteiden käyttöön

E-luvun laskemisen mahdollistaa se, että eri energiamuodoille on annettu kertoimet, jotka kuvaavat luonnonvarojen käyttöä. Energiamuodoille annetut kertoimet kannustavat käyttämään kaukolämpöä sekä uusiutuvia energianlähteitä, kuten pellettiä ja maalämpöä.

Muutos lisää merkittävästi suunnittelun vapautta. Kokonaisenergia-tarkastelu koskee kaikkea rakennuksessa tapahtuvaa energiankulutusta, eli siinä otetaan huomioon lämmityksen lisäksi muun muassa ilmanvaihto, valaistus ja lämmin vesi. Riittävän pieneen E-lukuun on mahdollista päästä useilla erilaisilla tavoilla. Esimerkiksi suorassa sähkölämmityksessä oleva matalaenergiatasoinen, takalla varustettu pientalo täyttää vaatimukset.

"Uudistus vie rakennusten energiatehokkuussuunnittelun uudelle tasolle ja samalla kannustaa koko rakennusalaa kehittymään. Uudet määräykset luovat täten myös edellytykset rakentamisen laadun paranemiselle", Vapaavuori summaa.

Noin 20 prosentin parannus energiatehokkuuteen

Rakentamismääräysten uudistuksella halutaan ohjata sekä energiansäästöön että päästöjen vähentämiseen. Määräysten tiukennus tarkoittaa keskimäärin 20 prosentin parannusta nykyisten määräysten vaatimaan energiatehokkuuteen. Investointikustannusvaikutukset ovat pienet verrattuna nykyisiin, vuonna 2010 voimaan tulleisiin määräyksiin. Rakennuskohtaisesti voidaan saavuttaa jopa säästöjä.

Investointi energiatehokkuuteen rakennusvaiheessa joka tapauksessa pienentää käytönaikaisia kustannuksia ja hillitsee asumiskustannusten nousua energian hinnan noustessa.

Laaja lausuntokierros valmistelun tukena

Uudet energiamääräykset valmisteltiin laaja-alaisessa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Lausuntokierroksella saadun palautteen perusteella määräyksiin tehtiin useita muutoksia. Määräyksiä yksinkertaistettiin muun muassa siten, että uusiutuvaa energiaa koskeva vaatimus siirrettiin seuraavaan uudistukseen ja määräysten voimaantuloa siirrettiin muutamalla kuukaudella, jotta ala saa lisäaikaa osaamisen kartuttamiseen. Uusien selvitysten perusteella sähkön energiamuodon kerrointa muutettiin arvosta 2,0 arvoon 1,7. Myös loma-asuntojen vaatimuksia lievennettiin hieman.

Rakentaminen
rakennuslaki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

talosuunnitelmat kädessä tyhjällä tontilla kesällä
Näin rakennushanke etenee suunnittelusta valmiiksi
Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista projekteista. Usein kaikki alkaa unelmasta: oma tontti, juuri itselle suunniteltu koti ja ajatus tilasta, joka sopii arkeen ja juhlaan. Mutta miten unelmasta tullaan valmiiseen kotiin? Mitä vaiheita prosessiin kuuluu, ja kuka vastaa mistäkin?Rakennushanke koostuu useista peräkkäisistä vaiheista, joista jokainen vaikuttaa seuraavaan. Suunnittelu, luvitus, kilpailutus, rakentaminen ja lopulta käyttöönotto muodostavat kokonaisuuden, jossa ammattilaisen apu tuo varmuutta päätöksiin. Kun mukana on kokenut asiantuntija, kuten Doventus Oy, matka ideasta valmiiseen rakennukseen on paitsi sujuvampi, myös turvallisempi.Nyt käymme läpi rakennushankkeen vaiheet omakotitalorakentajan näkökulmasta ja kerromme, miten suunnitelmallisuus, yhteistyö ja oikea-aikaiset toimet varmistavat onnistuneen lopputuloksen.
Piharakennus, jossa palaa ulkovalot
Sähkötyöt vaativat lupavapaissakin rakennuksissa sähköalan ammattilaisen
(Tiedote, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry, 6.5.2025)...Alle 30 neliömetrin piharakennuksen saa nyt rakentaa ilman lupaa, mutta sähkötyöt eivät edelleenkään kuulu ”jokamiehenoikeuksiin”.
piirretty hahmo pitää uutiskirjettä kädessä
Pihasaunapakettien turvallisuus tarkastelussa
(Tiedote, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), 21.05.2025...Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) käynnistää valvontahankkeen, jossa tarkastellaan markkinoille saatettavien pihasaunojen turvallisuutta. Erityistä huomiota kiinnitetään alle 30 m² kokoisiin pihasaunoihin, jotka on uuden rakentamislain mukaisesti vapautettu rakentamisluvasta.
kattohuoneiston uusi parveketerassi. terassille johtaa liukuovi olohuoneesta
Miten onnistua taloyhtiön rakennushankkeessa? Lue vaihe vaiheelta
Taloyhtiön rakennushanke on yhteinen projekti, joka vaatii suunnitelmallisuutta, selkeää vastuunjakoa ja ammattitaitoista ohjausta. Kyse voi olla uudisrakentamisesta, korjaus- tai lisärakentamisesta tai purkuhankkeesta. Hankkeen koko, sijainti ja tavoitteet vaikuttavat siihen, mitä vaiheita ja asiantuntijoita tarvitaan.
20198_59429.jpg
Toimiva öljylämmitys - mutta liian suuri lasku?
Öljyn hinta nousee kysynnän noustessa ja verotuksen kiristyessä, mutta toimivasta öljylämmitysjärjestelmästä luopuminen voi silti kirpaista jo pelkkänä ajatuksena. Hyväkuntoista öljykattilaa ei kuitenkaan tarvitse raahata ulos, eikä öljylämmityksen hyödyistä luopua. Jäspin ilma-vesilämpöpumpun avulla laitteistosta tehdään helposti ja kerralla modernimpi, edullisempi ja ympäristöystävällisempi.
20219_72664.jpg
Sano ei hukkaneliöille ja rakenna oma kompakti unelmatalosi
Nykyisin omaa kotia suunnittelevat ja rakentavat rakastavat kompakteja tilaratkaisuja, luonnonläheisyyttä, ekologisia materiaaleja sekä fiksuja säilytysratkaisuja. Asunnon ei tarvitse olla suuri, ollakseen paras mahdollinen omalle perheelle. Kukaan ei halua tuhlata kotinsa neliöitä hukkaneliöiksi, vaan kompakteilla tilaratkaisuilla saadaan asuntoon samanaikaisesti sekä tilantuntua, että järkeviä ja toimivia säilytysratkaisuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton