• Etusivu
  • Rakentaminen

Urakkaohjelmat ja tarjouspyynnöt

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Toimenpiteet:
Urakkamuodon valinnan jälkeen rakennuttajatehtävistä vastaava laatii hankkeen urakkaohjelman. Urakkaohjelman mallina käytetään esim. RT 16-10287 sovellettuna käytettävään urakkamuotoon. Sopimusehtoina käytetään "Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998", RT 16-10660. Tarjouspyynnöt laaditaan urakkakohtaisesti ottaen huomioon kunkin urakan erityisvaatimukset. Tarjousten tekemiselle varataan aikaa 2 - 4 viikkoa urakan koosta riippuen. Tarjoukset jätetään suljetussa kirjekuoressa tilaajalle tarjouspyyntökirjeessä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.

Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö

Dokumentit:
Urakkaohjelma, tarjouspyyntökirjeet

Hyväksyntä:
Urakkaohjelma: Projektipäällikkö
Tarjouspyyntökirjeet: Projektipäällikkö

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28592.jpg
Vesikatto - sadevesijärjestelmät
Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Räystäiden tekeminen riittävän ulkoneviksi on suositeltavaa seinärakenteiden suojaamiseksi. Katto on suunniteltava ja rakennettava siten, että vesi poistuu katolta suunnitellulla tavalla rakennusta vahingoittamatta. Veden poistaminen katolta hoidetaan käyttäen tarvittaessa kattokaivoja tai räystäskouruja ja syöksytorvia.
20181_51255.jpg
Milloin on paras aika hankkia terassilasitus?
Lasitettu terassi tuo kotiin kaivattua lisätilaa. Keväisin terassilla on ihana viettää aikaa ystävien ja perheen kesken, kun taas talvisin sen voi sisustaa lämpöiseksi pesäksi. Talvella terassi taipuu myös säilytystilaksi, jossa kalusteet tai vaikkapa polkupyörä säilyvät moitteettomina läpi kylmän kauden. Mutta milloin terassilasit kannattaa hankkia? Entä miten terassilasien talviasennus eroaa kesästä?
20232_80769.jpg
Näin hyödynnät koti­talous­vähennystä lämpö­pumpun hankinnassa
Sähkön kohonnut hinta on vaikuttanut talojen lämmityskuluihin huimasti. Se on myös laittanut monet miettimään, mikä lämmitys vaihtoehto on paras valinta. Monet miettivätkin kannattaako esimerkiksi maalämpöpumppu enää näillä sähkön hinnoilla. Katso ohesta säästölaskelmat maalämpöpumpulla tai ilma-vesilämpöpumpulla lämmittämiseen.
20211_68197.jpg
Öljylämmittäjän tärkeä muistilista
Öljylämmitys on varmatoiminen ja energiatehokas lämmitysmuoto, etenkin kun huollot ja säädöt ovat säännöllisesti tehty ammattilaisen toimesta. Vanhan öljylämmityksen saneeraus puolestaan takaa luotettavan ja kustannustehokkaan toiminnan vuosiksi eteenpäin. Ottamalla lisäksi käyttöön uusiutuvaa energiaa voi öljyn kulutusta laskea merkittävästi, esimerkiksi asentamalla ilma-vesilämpöpumpun olemassa olevan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.
Tekninen asiantuntija Lauri Laine ja toimitusjohtaja Leena Lundell tarkastelevat Liunen liukuoven teräksistä elementtiä.
Täyttä terästä jo 40 vuotta
Kevytrakenteiden uranuurtajana tunnettu Aulis Lundell on ollut mukana kehittämässä suomalaista kevytrakentamista jo 70-luvulta alkaen. Vuonna 1975 Suomessa käynnistettiin, Auliksen suunnitelmien mukaan, väliseinärankatuotanto ja jo 1980-luvulla väliseinärangan käyttö Suomessa alkoi yleistyä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Taloyhtiön kirjanpito
Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton