Urakka- ja hankintarajat
Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009
Toimenpiteet:
Rakennuttajatehtävistä vastaava määrittelee suunnitteluryhmän kanssa yhteistyössä urakka- ja hankintarajat.
Vastuuhenkilöt:
Vastuuhenkilönä toimii hankkeen projektipäällikkö.
Dokumentit:
Urakkarajaliite, urakkalaskenta-asiakirjat
Hyväksyntä:
Projektipäällikkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Käyttäjäkokemus ABB free@home -kotiautomaatiosta
Millaista on asua talossa, jossa on kotiautomaatio? Onko siitä todellista hyötyä ja mitä neuvoja kotiautomaation itselleen asentanut antaisi sitä harkitseville? 2023 Loviisan asuntomessujen kohteessa Villa Havet kotiautomaatiota on nyt koekäytetty jo jonkin aikaa. Villa Havetin perheensä kanssa rakennuttaneen Tomi Lehtosen mielestä tämä on sopivan pituinen aika kerätä käyttökokemuksia ja konfiguroida automaatioasennuksia. Lehtonen kertoo nyt omin sanoin kotiautomaatio kokemuksistaan.
Selkeyttä projektin kustannus- ja aikatauluhallintaan
Omakotitaloprojekti voi olla rakennuttajalle varsin haasteellinen kokonaisuus − kaikkien toimijoiden tulisi pelata yhteen ajantasaisin tiedoin suunnittelusta asennuksiin. Paras ratkaisu onnistuneeseen lopputulokseen saavutetaan, kun toteutusvastuu on keskitetty yhdelle osaavalle toimijalle.
Sään vuoksi ei enää hermoilla: lasiterassi toimii suojana
Iso talo rinnetontilla kolmessa tasossa antaa mahtavat puitteet myös terassielämälle. Espoolainen perhe teki perusteellisen remontin vuonna 2009. Sen yhteydessä vanha terassi purettiin, teetettiin uudet piirustukset, terassia laajennettiin ja osa lasitettiin.
Perinteinen paritupa nyt modernina versiona!
Hongan Savu-malliston nimellä on oma historiansa. Nimi valikoituikin historian uumenista muistuttamaan sukupolvien yli jatkuvasta pysyvästä asuinpaikasta. Tiesitkö, että Savu on keskiaikainen veronkantoyksikkö? Savu tarkoitti jo 1500-luvun Hämeessä, Uudellamaalla, Savossa ja Karjalassa yhtä taloa eli ruokakuntaa tilan koosta riippumatta. Nyt vuonna 2015 Savu on Hongan uusi kaupunkikotimallisto.
Viikon sisustusidea: Miten vaalennan vanhan hirsipinnan?
KYSYMYS:Tarkoitus olisi vaalentaa sisäilmettä lähes 50 v. vanhassa saunamökissä. Hirsiseinille ei ole tehty mitään käsittelyä koskaan ja ne ovat tummuneet. Mökki on talvisin kylmillään. Mitä käsittelyä voisi ajatella seinille ja katolle? Onko jotain aineita millä saisi puunsyyt jäämään näkyviin ainakin seinissä ja niin, että lopputulos olisi kaunis eikä tumma seinä paistaisi läpi?
Soklex-perustuskoulu, osa 4
Betonin ominaisuuksistaBetoni on keinotekoista kiveä, joka syntyy sementin, veden ja runkoaineen (kiviaines) ja mahdollisten lisäaineiden muodostaman seoksen kovettumisreaktiona. Lisäaineilla pyritään saamaan betoniin parempia ominaisuuksia, joita ovat esimerkiksi parempi työstettävyys, tiiviys, lujuus sekä ympäristöolosuhteet huomioon ottaen säilyvyys. Betonille on ominaista hyvä puristuslujuus ≥ 30 (Mpa) ja kestävyys ympäristötekijöitä vastaan. Betonin vetolujuus on pieni, vain noin kymmenesosa nimellispuristuslujuudesta. Yleensä betonirakenteiden suunnittelussa pyritään tilanteisiin, jossa betonille ei tule vetorasituksia ja syntyvät vetojännitykset pyritään siirtämään raudoituksena toimiville teräksille. Betoniraudoituksen ja betonin tulee tarttua toisiinsa lujasti, jotta teräs ja betoni toimivat yhtenä rakenteena. Yleisesti raudoituksena käytetään harjaterästä kuten myös Vaateri -perustusvalumuoteissa. Teräksen harjakset auttavat teräksen ja betonin välisessä tartunnassa. Teräkset ruostuvat, jos ne joutuvat alttiiksi kosteudelle ja hapelle. Vaateri -teräsbetoniperustusrakenteessa ne eivät ruostu, koska niiden ympärillä on riittävän paksu, suojaava betonikerros.