• Etusivu
  • Talo

Turvallisuus ja opastus tulevaisuuden haasteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.11.2007
200711_7418.jpg

Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.

200711_7417.jpg

Tulevaisuus tuo lisää haasteita nuohoojille. – Bioenergian hyödyntäminen tulee olemaan jatkossa entistäkin merkittävämpi osa pientalovaltaisen maamme lämmittämisessä. Lämmityslaitteiden tehokkuus kasvaa ja hormien, tulisijojen sekä kattiloiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhteentoimivuus on yhä tärkeämpää. Pienhiukkaspäästöjen minimoimiseksi laitteiden puhtaus ja tehokkuus edellyttävät säännöllistä huoltoa, Nuohousalan Keskusliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Nuohooja on usein ainut säännöllisesti suomalaisessa kodissa vieraileva turvallisuuden ammattilainen. Luontevaa olisikin, että nuohoojalla jatkossa olisi entistäkin merkittävämpi rooli asumisen turvallisuuden lisäämisessä.

Ammattitaito korkealla tasolla

Suomessa toimii nykyisin noin 900 nuohoojaa, joista noin puolet on itsenäisiä yrittäjiä.

Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Liitossa on nykyisellään runsaat 300 jäsentä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana nuohoojan työnkuva on merkittävästi monipuolistunut. Tulisijojen ja savuhormien kunnon tarkastaminen ja puhdistaminen ovat toki edelleen sitä nuohoojien perinteistä työtä, mutta esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset, puhdistukset, huollot ja mittaukset ovat myös osa nuohoojien palvelua. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii tekijältään erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta.

Nykyaikainen nuohooja tekee myös savuhormien tiiviyskokeita ja videokuvauksia sekä korjaa savuhormeja. Hän puhdistaa lämmityskattiloiden tulipinnat ja tarkistaa, toimivatko laitteet oikein, esimerkiksi mittaamalla kattilan palamishyötysuhteen. Nuohoojan taidoilla ja välineillä kattilan tulipinnat puhdistuvat tehokkaasti ja vaivattomasti. Nuohooja tarkastaa myös samalla toimivatko laitteet oikein ja tietää, milloin on syytä kääntyä öljypoltinhuoltajan puoleen.

200711_7416.jpg

Vaatimukset kasvavat


Pelkkä tekninen osaaminen ei nuohoojalle riitä. Tarvitaan myös opettajan ihmissuhdetaitoja, sillä nuohooja neuvoo ja konsultoi asiakkaitaan palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvissä käyttö-, huolto- ja suunnitteluasioissa.

Nuohooja huolehtii siten työllään kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen paloturvallisuudesta, sisäilman puhtaudesta, energian säästöstä sekä ympäristön puhtaudesta.

Nykyaikainen nuohooja on entistäkin koulutetumpi ja ammattitaitoisempi. Nuohoojat koulutetaan perinteisen mestari-kisälli -kaavan mukaisesti, työssä oppien. Merkittävä osa nuohoojista on suorittanut nuohoojan ammattitutkinnon. Ammattitutkintoon ja nuohoojamestarin erikoisammattitutkintoon voi valmistautua mm. Nuohousalan Keskusliiton kursseja käymällä. Itse tutkinto suoritetaan Pirkanmaan Aikuisopistossa.

Kansainvälistä yhteistoimintaa


Suomalaiset nuohoojat ovat aktiivisesti osallistuneet alan kansainväliseen toimintaan niin kauan, kuin se on ollut mahdollista. Suomalaisten nuohoojamestareiden ammattitaitoa on hyödynnetty niin EU-direktiivien valmistelussa kuin alan työturvallisuuden kehittämisessäkin. Suomalaisesta asiantuntemuksesta vastaa nykyisin Euroopan nuohoojamestarien liiton (ESCHFOE) varapuheenjohtajaksi viime vuoden toukokuussa valittu nuohoojamestari Petteri Virranta. Euroopan nuohoojamestarien liittoon kuuluu 23 Euroopan maata sekä Yhdysvallat.

Nuoria kaivataan alalle


Monet Suomen noin 900 nuohoojasta alkavat olla jo varttuneessa iässä. Nuohoojien määrä on myös vähentynyt viime vuosina osin nuohouspiirien vähenemisen myötä. Vähenemisen syynä on myös se, että nuohoojan ammattia ei pidetä nuorison keskuudessa houkuttelevana.

Uusia, innokkaita nuoria kaivataan alalle ja nuohoojan työn markkinoimisessa Nuohousalan keskusliitolla riittääkin työsarkaa myös tulevaisuudessa.

Viime vuosina huomiota on kiinnitetty myös nuohoojien työturvallisuuden parantamiseen. – Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

8_P_153741_1.jpg
Vinkit toimivaan ilmanvaihtoon - kuuntele uusin podcast-jakso
Vanhempien talojen yksi yleisemmistä ongelmakohdista on korvausilmaventtiilien puuttuminen. Tällaisia asuntoja on Suomessa yli miljoona!Toimiva ilmanvaihto luo perustan hyvälle ja terveelle sisäilmalle. Onneksi ilmanvaihdon puutteet on suhteellisen yksinkertaista korjata.Muun muassa näiden aiheiden pariin sukelletaan Kivijalka-podcastin tämänkertaisessa jaksossa.(Podcast on tallennettu 2021 vko 44)
20217_71606.jpg
Kuka kolmesta mökkisaunan remontoijasta sinä olet?
Mökkisauna, rantasauna, ulkosauna, pihasauna, hirsisauna, tynnyrisauna, savusauna, eräsauna... Millainen sauna mökilläsi onkaan, pienellä päivityksellä tai vähän isommalla laittamisella varmistat hyvät löylyt ja parhaat saunahetket.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Suunnitelmien ja muiden tietojen toimittaminen työmaalle
Toimenpiteet:Kunkin urakan aloituskokouksessa / 1. työmaakokouksessa sovitaan urakoitsijoille ja työmaalle toimitettavien piirustusten määrä. Kaikki piirustukset toimitetaan työmaalle, jossa valvojat luovuttavat piirustukset urakoitsijoille.Vastuuhenkilöt:ValvojatDokumentit:Piirustusten jakelulistatHyväksyntä:Projektipäällikkö, suunnittelijat, valvojat
20092_14947.jpg
Hissin rooli on keskeinen
Uudet asuinrakennuksetHissin rooli asuinrakennuksen arvon luomisessa ja ylläpidossa on keskeinen. Hissin käyttäjät korostavat nopeutta, miellyttävyyttä ja turvallisuutta. Asukkaat vaativat hissiltä hiljaista käyntiä, erityisesti yöaikaan. Arkkitehdin lähtökohtina suunnittelussa ovat tehokas tilankäyttö sekä rakennuksen laatutaso ja arkkitehtuuri. Rakennuksen omistaja arvostaa alhaisia kustannuksia elinkaaren aikana, asiantuntevaa kunnossapitoa sekä alhaista energiankulutusta. KONE MonoSpace® R-sarja on suunniteltu vastaamaan näihin uusien asuinrakennusten vaatimuksiin.Lisätietoa hisseistä...
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Riitaisuuksien käsittely
Toimenpiteet:Mahdolliset riitaisuudet pyritään selvittämään neuvotteluissa urakoitsijoiden kanssa siten, että asiat saadaan tyydyttävään päätökseen ilman oikeuskäsittelyä. Mikäli asioita ei voida sopia ilman oikeuskäsittelyä, riitaisuus käsitellään käräjäoikeudessa.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Reklamaatiokirjeet, muistiot, haasteet, vastineetHyväksyntä:Tilaaja
20093_15733.jpg
Energiatehokas koti -seminaari
Lauantaina 28.3. pidetään OmaKoti09 -messuilla seminaari, jonka aiheena on: Energiatehokas koti - tiivis ja terveellinen?Tervetuloa kuulemaan huippuasiantuntijoiden näkemyksiä energiatehokkaan rakentamisen mahdollisuuksista ja haasteista. Esimerkkinä on tiilirakenteisen passiivitalon rakentaminen Valkeakosken asuntomessuille.Lauantaina 28.3 klo 12.00-14.00 Paikka: Helsingin messukeskus, Ballroom Tilaisuuteen on VAPAA PÄÄSY!Kohde myös Rakentaja.fi-seurantakohteena:Tutustu kohteeseen tästäLisätietoa Terca-tiilitaloista...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton