• Etusivu
  • Talo

Turvallisuus ja opastus tulevaisuuden haasteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.11.2007
200711_7418.jpg

Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.

200711_7417.jpg

Tulevaisuus tuo lisää haasteita nuohoojille. – Bioenergian hyödyntäminen tulee olemaan jatkossa entistäkin merkittävämpi osa pientalovaltaisen maamme lämmittämisessä. Lämmityslaitteiden tehokkuus kasvaa ja hormien, tulisijojen sekä kattiloiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhteentoimivuus on yhä tärkeämpää. Pienhiukkaspäästöjen minimoimiseksi laitteiden puhtaus ja tehokkuus edellyttävät säännöllistä huoltoa, Nuohousalan Keskusliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Nuohooja on usein ainut säännöllisesti suomalaisessa kodissa vieraileva turvallisuuden ammattilainen. Luontevaa olisikin, että nuohoojalla jatkossa olisi entistäkin merkittävämpi rooli asumisen turvallisuuden lisäämisessä.

Ammattitaito korkealla tasolla

Suomessa toimii nykyisin noin 900 nuohoojaa, joista noin puolet on itsenäisiä yrittäjiä.

Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Liitossa on nykyisellään runsaat 300 jäsentä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana nuohoojan työnkuva on merkittävästi monipuolistunut. Tulisijojen ja savuhormien kunnon tarkastaminen ja puhdistaminen ovat toki edelleen sitä nuohoojien perinteistä työtä, mutta esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset, puhdistukset, huollot ja mittaukset ovat myös osa nuohoojien palvelua. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii tekijältään erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta.

Nykyaikainen nuohooja tekee myös savuhormien tiiviyskokeita ja videokuvauksia sekä korjaa savuhormeja. Hän puhdistaa lämmityskattiloiden tulipinnat ja tarkistaa, toimivatko laitteet oikein, esimerkiksi mittaamalla kattilan palamishyötysuhteen. Nuohoojan taidoilla ja välineillä kattilan tulipinnat puhdistuvat tehokkaasti ja vaivattomasti. Nuohooja tarkastaa myös samalla toimivatko laitteet oikein ja tietää, milloin on syytä kääntyä öljypoltinhuoltajan puoleen.

200711_7416.jpg

Vaatimukset kasvavat


Pelkkä tekninen osaaminen ei nuohoojalle riitä. Tarvitaan myös opettajan ihmissuhdetaitoja, sillä nuohooja neuvoo ja konsultoi asiakkaitaan palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvissä käyttö-, huolto- ja suunnitteluasioissa.

Nuohooja huolehtii siten työllään kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen paloturvallisuudesta, sisäilman puhtaudesta, energian säästöstä sekä ympäristön puhtaudesta.

Nykyaikainen nuohooja on entistäkin koulutetumpi ja ammattitaitoisempi. Nuohoojat koulutetaan perinteisen mestari-kisälli -kaavan mukaisesti, työssä oppien. Merkittävä osa nuohoojista on suorittanut nuohoojan ammattitutkinnon. Ammattitutkintoon ja nuohoojamestarin erikoisammattitutkintoon voi valmistautua mm. Nuohousalan Keskusliiton kursseja käymällä. Itse tutkinto suoritetaan Pirkanmaan Aikuisopistossa.

Kansainvälistä yhteistoimintaa


Suomalaiset nuohoojat ovat aktiivisesti osallistuneet alan kansainväliseen toimintaan niin kauan, kuin se on ollut mahdollista. Suomalaisten nuohoojamestareiden ammattitaitoa on hyödynnetty niin EU-direktiivien valmistelussa kuin alan työturvallisuuden kehittämisessäkin. Suomalaisesta asiantuntemuksesta vastaa nykyisin Euroopan nuohoojamestarien liiton (ESCHFOE) varapuheenjohtajaksi viime vuoden toukokuussa valittu nuohoojamestari Petteri Virranta. Euroopan nuohoojamestarien liittoon kuuluu 23 Euroopan maata sekä Yhdysvallat.

Nuoria kaivataan alalle


Monet Suomen noin 900 nuohoojasta alkavat olla jo varttuneessa iässä. Nuohoojien määrä on myös vähentynyt viime vuosina osin nuohouspiirien vähenemisen myötä. Vähenemisen syynä on myös se, että nuohoojan ammattia ei pidetä nuorison keskuudessa houkuttelevana.

Uusia, innokkaita nuoria kaivataan alalle ja nuohoojan työn markkinoimisessa Nuohousalan keskusliitolla riittääkin työsarkaa myös tulevaisuudessa.

Viime vuosina huomiota on kiinnitetty myös nuohoojien työturvallisuuden parantamiseen. – Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Palovaroitin.jpg
Näin ennakoit ja ehkäiset tulipalon keittiössä
Suomalaiskotien yleisin tulipalon aiheuttaja on liesipalo. Pelastustoimen PRONTO-tietokannan mukaan vuonna 2021 Suomessa syttyi 870 liesipaloa. Luku saattaa olla todellisuudessa vielä suurempi, koska PRONTO-tietokannasta löytyvät ainoastaan ne liesipalot, jotka ovat tulleet pelastuslaitosten tietoon. Näiden ilmoitettujen liesipalomäärien päälle voi laskea vielä ne palot, jotka asukas on itse saanut sammutettua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa määrän on arvioitu olevan peräti 27 raportoimatonta paloa yhtä raportoitua kohden.
20236_82001.jpg
Sähköauton latausasema jälkiasennuksena - huomioi nämä asiat
Sähköauton latausaseman jälkiasennus tarkoittaa sähköautojen lataamiseen tarkoitetun latausaseman asentamista olemassa olevaan rakennukseen tai paikkaan, jossa sellaista ei vielä ole valmiina. Nykyään rakennuksissa on otettu huomioon mahdollisuus asentaa sähköauton latausasema, mutta vanhemmissa rakennuksissa on syytä tarkistaa sähköasiat ensin kuntoon.
20225_78121.jpg
Mitä maalämpö maksaa ja paljonko se säästää?
Maalämpö tarjoaa paitsi ekologista myös erityisen vaivatonta lämmitystä – kun maalämpöpumppu on asennettu ja asetukset ohjausyksikköön tehty, lämmitys ei vaadi lisätyötä. Taloudellisesti järkevintä maalämpöön sijoittaminen on silloin, kun lämmitettäviä neliöitä on paljon. Maalämpöpumppu tuo myös turvaa energian hinnanvaihteluihin, sillä se tarvitsee lämmön tuottamiseen vain vähän sähköä.
20122_29397.jpg
Perustusten veden- ja radoneristämisjärjestelmä
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilman.
201810_55271.jpg
Huolellinen suunnittelu takaa onnistuneen kylpyhuoneremontin
Kylpyhuone ja remontti ovat sanat, jotka yhdessä herättävät suuria tunteita. Kuohut saa käännettyä myönteisiksi, kun antaa aikaa suunnittelulle ja tarttuu vasta sitten toimeen. Kylpyhuoneremonttiin voi suhtautua kuin luovaan seikkailuun.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton