• Etusivu
  • Talo

Energiaselvitys ilman E-lukulaskentaa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingspan Insulation Oy
Päivitetty 03.11.2023
20193_56927.jpg

Rakenteellinen energiatehokkuus on kevennetty energiaselvityksen laatimistapa asuinrakennuksille. Rakenteellisen energiatehokkuuden ratkaisuilla hyvä energiatehokkuus saavutetaan aidosti, ei kertoimilla, ja näin ollen myös todelliset energiakulut ovat pieniä.

Tärkeintä tiivis rakenne

Ulkovaipan ilmatiiviydellä on iso merkitys lämpöhäviöiden ehkäisemisessä ja tiiviillä rakenteella voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä lämmityskustannuksissa.

Kovilla Kingspan Therma-eristeillä eristekerroksesta saadaan yhtenäinen ja tiivis: polyuretaanieristelevyt asennetaan toisiaan vasten puskuun ja levysaumat tiivistetään saumavaahdolla, jonka lisäksi voidaan käyttää teippausta vaahdotustyön tiiviyden varmistamiseksi. Runkorakenteen sisäpuolelle voidaan vielä asentaa Kingspan Therma TP10 -levytyskerros, jolloin eristepinnasta saadaan yhtenäinen eikä siinä ole lainkaan runkorakenteen katkaisevia kylmäsiltoja.

Tehokkailla Kingspan-eristeillä myös energiaselvitys on laadittavissa ilman E-lukulaskentaa – esimerkiksi rakenteellisen energiatehokkuuden U-arvo 0,12 täyttyy Kingspan Thermalla jo 200 mm paksuisella lämmöneristekerroksella puurakenteisessa ulkoseinässä.

Rakenteellinen energiatehokkuus

Nykyisessä energiatehokkuusasetuksessa on pykälä 33§, jonka reunaehtojen mukaan E-luku on määritettävissä tyypillisimmille asuinrakennuksille taulukkoarvoista, ilman laskentaa.

Kingspanin energiatehokkailla Therma- ja Kooltherm -lämmöneristeillä taulukkomitoituksessa vaaditut rakennusosien U-arvovaatimukset täyttyvät helposti. Näistä tyyppiratkaisuista on laadittu useita mallidetaljeja.

Pientalojen 33 § reunaehdot:

  • vakioidut U-arvot (ks. taulukko alla)
  • mitattu ilmavuotoluku q50 ≤ 0,60
  • lämmitysjärjestelmänä kauko-/maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu
  • ilmanvaihtojärjestelmänä koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto, LTO ≥ 65%
20193_56925.jpg

Rakenteellisen energiatehokkuuden U-arvovaatimukset

RakennusosaU-arvo
Seinä0,12 W/(m2K)
Yläpohja ja ulkoilmaan rajoittuva alapohja0,07 W/(m2K)
Ryömintätilaan rajoittuva tuuletettu alapohja ja maata vasten oleva rakennusosa0,1 W/(m2K)
Ikkuna, kattoikkuna, ovi, valokattokupu, savunpoisto- ja uloskäyntiluukku0,7 W/(m2K)

Pitkäikäinen rakennus

Rakennuksen täyttäessä energiatehokkuusasetuksen pykälässä 33§ esitetyt rakenteellisen tarkastelun vaatimukset, rakennus on hyvin lämpöä eristävä ja energiatehokas, sillä sen vaipparakenteet vastaavat jo täten vuoden 2050 tavoitteiden tasoa. Huomioiden vaatimukset U-arvojen lisäksi myös taloteknisten järjestelmien osalta, saavutetaan selkeitä säästöjä lämmityskustannuksissa.

Huoltovapaana ratkaisuna panostus rakenteelliseen energiatehokkuuteen on käyttäjälle hyvä ja helppo valinta.

Tutustu energiatehokkaisiin Kingspan-eristeisiin

Kingspan Insulation Oy
Talo
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
20176_49431.jpg
Helppo lisälämmöneristys
Rakennuksen energian kulutusta ja lämpöhäviötä voidaan pienentää tehostamalla lämmöneristystä paksummilla eristekerroksilla tai eristävämmillä materiaaleilla. Lisälämmöneristys on remontointikohteessa aina kannattava investointi. Näiden lisäksi erityisesti ilmanpitävyyden parantaminen vähentää energiankulutusta selvästi sekä varmistaa rakenteen kosteusteknisen toimivuuden. Kingspan -eristeitä käyttämällä tehokkaampi lämmöneristys voidaan toteuttaa kolmella eri tavalla.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
Viherkasvi valkoisessa ruukussa olohuoneen pöydällä.
Myös ilmanvaihto­kanavat tulee eristää
Ilmanvaihto on tuiki tärkeä sekä rakennukselle itselleen kuin myös siinä asuvalle. Toimivassa ilmanvaihdossa rakennuksen sisäilmaa poistetaan ja tilalle tuodaan raikasta ulkoilmaa. Samalla myös sisäilma puhdistuu epäpuhtauksista. Hyvin ilmastoidussa kodissa kosteus- ja homeongelmat eivät pääse vaurioittamaan rakenteita. Terve rakennus kestääkin ilman suurempia rakenteellisia remontteja helposti sukupolvelta toiselle.Olitko tietoinen, että ilmanvaihtokanavatkin tulee eristää?Eristystyö voidaan toteuttaa ISOVERin tuotteiden avulla.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton