Turvallinen ja valoisa talvikausi
– vinkit sähköturvallisuuteen ja jouluvaloihin
(Tiedotteet: Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry sekä Keskuskauppakamari, 17.12.2024)…
Joulu on aikaa, jolloin sähköä kuluu – kinkut kypsyvät uunissa, sauna lämpenee ja jouluruokaa laitetaan mahdollisesti isollekin joukolle. Piha, koti sekä kuusi on koristettu erilaisin valoin.
Vaikka sähköä riittäisikin kaikkeen mahdolliseen, voivat erilaiset sähköongelmat silti yllättää joulun valmistelijan. Jotkin sähköviat voi korjata itse, mutta aina on ehdottomasti turvallisempaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen.
Sähkönkulutus jouluna on suurta
Jouluna voi toisinaan sää yllättää ja sen myötä myös sähkökatkot. Johdoille kaatuneille puille ei tavan tallaaja voi mitään muuta kuin vain kärsivällisesti odottaa sähköjen paluuta, mutta se, mihin voi vaikuttaa on oma sähkönkulutus.
Joulunakin kannattaa suunnitella työjärjestys. Monen sähkölaitteen samanaikainen käyttö voi nimittäin laukaista sulakkeita. Onko kaiken oltava samaan aikaan valmiina, vai voisiko esimerkiksi joulukinkku paistua meheväksi yöaikaan, jolloin sähkö on usein jopa edullisempaa.
– Sähköongelmat tulevat usein esiin silloin, kun sähkön käyttö on suurimmillaan, kuten joulun pyhinä, kertoo sähkötekniikkaan erikoistunut, Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) Jukka Itkonen.
Jouluvalojen turvallisuus
Oletko aikeissa kietoa kotisi jouluvaloihin? Tarkista samalla, kun kaivat valosarjoja esille, että ovatko ne mahdollisesti vielä vanhoja hehkulamppua käyttäviä valosarjoja. Lisäksi on syytä vilkaista, onko jokin valosarja on mennyt vuoden aikana epäkuntoon (mahdollisesti hiirien toimesta).
Uudet LED-valosarjat vievät sähköä vain vähän verrattuna hehkulampuilla varustettuihin. Erinomaisena bonuksena on vielä LED-valosarjojen paloturvallisuus verrattuna kuumenevaan hehkulamppuun.
– LED-valosarjat ovat hyvin pienitehoisia. Tavanomaisen 3,6 watin valosarjan sähkönkulutus maksaa puolessa vuodessa alle kahden euron, vinkkaa Itkonen.
Sekä Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry että Keskuskauppakamari muistuttavat huolehtimaan valoista ennakoivasti eikä vasta silloin kun jotain ikävää jo tapahtuu.
Ensimmäinen ehdoton ohje on aina tarkistaa valosarjan kunto ennen sen asennusta. Näkyykö murtumaa, kulumaa, ovatko johdot ehjät ja niin edelleen. Rikkinäiset valot voivat aiheuttaa sähköiskun tai jopa tuoda mukanaan tulipalon riskin.
– Rikkoutuneita valoja ei kannata yrittää korjata, vaan hävittää ne sähkölaitteille tarkoitettuun keräyspisteeseen. Vanhat valot tulisi korvata nykyaikaisilla LED-valosarjoilla, jotka ovat sekä paloturvallisempia että energiatehokkaampia, neuvoo tekninen asiantuntija Jenna Kauppila STUL ry:stä.
Muista valojen sopivuus, ulos vain ulkokäyttöön soveltuvia
Kauppila myös muistuttaa, että jos valoja on aikeissa asentaa pihalle, on tärkeintä valita nimenomaan ulkokäyttöön sopivat valot. Sisäkäyttöön tarkoitetut valot eivät kestä ulkona kosteissa ja kylmissä olosuhteissa, samalla niiden turvallisuus heikkenee. Myös jatkojohtoja ei kannata käyttää, tai käyttää niitä vain lyhytaikaisesti. Tarkista siis, että valot, muuntaja sekä jatkojohto sopivat ulkona käytettäväksi. Huolehdi myös, että johdot eivät joudu turhaan rasitukseen, älä virittele johtoja.
– Toisinaan voi käydä niin, että valosarja ei syty, tai syttyy, mutta jää vilkkumaan. Syy voi tällöin olla valosarjan vioittumisessa tai muuntajien ja valosarjojen yhteensovittamisessa; kesävarastoinnin jälkeen oikeat laitteet eivät löydäkään toisiaan. Tämän ongelman voi välttää niputtamalla laitteet yhteen tai merkitsemällä ne selvästi, Itkonen antaa vinkiksi.
– Huomioi, että varsinaiset sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle. Siinä on kyse paitsi henkilöturvallisuudesta myös paloturvallisuudesta. Joskus sähkötöiden asianmukaisuutta joudutaan selvittelemään myös tavarantarkastajan avulla, kertoo Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunnan sihteeri, lakimies Raisa Harju.
Info
Vinkit sähkönkulutukseen ja turvalliseen valaistukseen:
- Ajoita töitä eri ajankohtiin, näin voit välttää esimerkiksi sulakkeiden laukeamista.
- Sähköä voi säästää käyttämällä ajastimia tai etäohjausta.
- Tarkista valojen kunto: valot, muuntaja sekä jatkojohto on oltava ulkokäyttöön sopivat, jos niitä ollaan aikeissa asentaa ulos.
- Kun ripustat valoja, huolehdi etteivät lapset tai eläimet pääse sotkeentumaan valoihin.
- Jos mahdollista, asennuta ulkoseinään pistorasia, näin et tarvitse välttämättä jatkojohtoja. Käytä ammattilaista.
- Rikkinäiset valosarjat kuuluvat keräyspisteelle. Älä yritä korjata niitä, äläkä käytä.
- Valosarjojen oikeaoppinen säilytyspaikka on kuiva ja lämmin tila.
- Varsinaiset sähkötyöt kuuluvat vain ammattilaisen tehtäväksi.