• Etusivu
  • Talo

Turvajärjestelmillä vältät vahingon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
20119_27780.jpg

Turvajärjestelmillä valvotaan kiinteistöä ja suojataan ihmisiä.

Kiinteistön turvajärjestelmistä on hyötyä vain silloin, kun ne ovat käytössä jo ennen vahingon sattumista. Niillä voidaan valvoa kulkua kiinteistössä, suojata omaisuutta, estää henkilövahinkoja sekä ehkäistä tulipaloja ja vesivahinkoja, kohentaa sähköturvallisuutta ja parantaa tietosuojaa. Lisäksi monet vakuutusyhtiöt myöntävät alennuksia hyvin suojatun kiinteistön vakuutusmaksuista.

Asuntojen turvallisuutta voidaan lisätä rakenteellisten ratkaisujen lisäksi elektronisilla turvajärjestelmillä. Asuintalojen turvallista käyttöä edistäviä sähköisiä ratkaisuja ovat muun muassa:
– ovipuhelin ja videovalvontajärjestelmä
– rikosilmoitinjärjestelmä, josta hälytys voidaan välittää esim. vartiointiliikkeeseen
– paikalliset, huonekohtaiset palovaroittimet tai palovaroitinjärjestelmät
– kosteusvahdit ja kosteuden valvontajärjestelmät

Lisätietoa turvajärjestelmistä

Ovipuhelin ja rikosilmoitin

Ovipuhelimen ansiosta tuntematonta henkilöä ei tarvitse koskaan päästää sisälle. Usein ovipuhelimissa on videokamera ja liiketunnistin ohjauspainikkeiden ja ovikaiuttimen lisäksi. Kamera välittää tarkan kuvan myös hämärässä, kun kameramoduulissa on infrapunalamppu. Lisätietoja kotiisi soveltuvista turvajärjestelmistä saat asiantuntevasta sähköliikkeestä

Asuinkiinteistöjä valvovat älykkäät turvajärjestelmät voivat olla joko langallisia tai langattomia. Rikostilanteessa turvajärjestelmän keskusyksikkö voi ottaa yhteyttä etukäteen ohjelmoituihin puhelinnumeroihin. Pisimmälle kehitetyt turvajärjestelmät on varustettu puhesyntetisaattorilla, joten ne voivat kertoa selkokielisesti hälytyksen syyn. Hälytyksen voi ohjata esimerkiksi naapureille, perheenjäsenen tai tuttavan matkapuhelimeen tai vartiointiliikkeeseen.

Palovaroitin ja kosteusvahti

Palovaroitinjärjestelmä koostuu yksittäisistä varoittimista tai niiden ryhmistä. Yksinkertaisin palovaroitin on huonetilaan asennettava paristokäyttöinen hälytin, joka tunnistaa savun ja lähettää äänimerkin. Nykyisin uusissa rakennuksissa palovaroitin on määräysten mukaan kytkettävä aina verkkovirtaan, jolloin ei tarvitse huolehtia pariston vaihtamisesta.

Palovaroitinjärjestelmässä yksittäisen palovaroittimen toiminta aiheuttaa hälytyksen keskusyksikköön ja tarvittaessa myös muihin palovaroittimiin. Palovaroittimen avulla voidaan välttää palon aiheuttamat mahdolliset henkilövahingot ja varmistaa sammutustyön nopea käynnistyminen.

Suuri osa kalleimmista vesivahingoista syntyy, kun vesijohtovesi vuotaa hitaasti mutta pitkän ajan kuluessa rakenteisiin vioittuneesta vesijohdosta tai kodinkoneesta. Nämä vahingot vaurioittavat rakennusta laajasti ja monella tapaa. Vahinkojen torjumiseksi on kehitetty erilaisia kosteudenvalvontajärjestelmiä, joiden avulla voidaan havaita suurin osa rakennuksen vesijohtojärjestelmän vuodoista jo aikaisessa vaiheessa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

20119_27781.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20142_37827.jpg
Passiivitalon energiankulutus aikataulussa
Villa ISOVERin aurinkosähköntuottoa on seurattu heinäkuusta 2013 lähtien. Kohteeseen on asennettu noin 80 m² 130 kWh aurinkosähköpaneeleita, joiden on arvioitu tuottavan vuodessa noin 8,4 MWh energiaa. Tähän asti aurinkosähkön tuotto on pysynyt hyvin linjassa ennusteiden kanssa.
Tulikiven Lamu 18 Grafia-pinnalla
Vinkki: takkavaihtoehtoja myös mökkiolosuhteisiin
Talvisessa skenaariossa myrsky ulvoo ulkona ja pakkanen paukkuu. Sähköt ovat poikki ja kylmä alkaa hitaasti tehdä tietään sisälle mökkiin. Paksun peiton alla palelee ja ainoana valona on kynttilän heikko liekki.Tilanteen ei tarvitse olla näin synkkä. Kunhan muistaa ennakoida. Hyvänä varmuutena onkin pitää mökillä vähintään juurikin niitä kynttilöitä valoa tuomaan ja peittoja, joiden alle kääriytyä, mutta ihanteellisessa tilanteessa niihin ei tarvitse turvautua kuin tunnelmaa hakiessa.Toinen, mikä kannattaa huoltovarmuuden näkökulmasta miettiä on se lämmönlähde. Toimiva ratkaisu suuriin ja myös pienempiin mökkeihin löytyy nopeista lämmittäjistä, kuten kiertoilmatakoista.
202111_73397.jpg
Viikon sisustusidea: Sisusta peileillä luovasti ja leikitellen
Moni on tottunut sijoittamaan peilejä vain sinne, missä niitä käytännön syistä eniten tarvitaan – siis kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Mikään ei kuitenkaan estä lisäämästä kodin peilien määrää. Samalla tulet usein kuin huomaamattasi lisänneeksi myös kodin valoisuutta ja tilantuntua.
20112_24194.jpg
ASTA RAKENTAJA 2012
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 10.-12.2.2012Helmikuiset Asta Rakentaja 2012 -messut lupaavat jälleen kodin remontoijille ja rakentajille kattavan paketin alan ammattilaisten rakentavaa tietotaitoa ja tuotetietoutta sekä mahdollisuuden tutustua alan palveluntarjoajiin. Hae lisäpotkua rakennus- ja remonttihankkeeseesi Asta Rakentaja -messuilta!Tulosta Kirjakuponki tästä...
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Väliseinän purkaminen
Kysymys:Hei, teetimme sisustussuunnitelman ammattilaisilla, siihen kuului myös yhden väliseinän purkaminen kahden makuuhuoneen välistä. Yhdistettynä yhdeksi isoksi makuuhuoneeksi. Teemme kuitenkin työt itse kustannussyistä (poika ja tuttava). Piirustuksissa seinä ei ole kantava seinä ja sitä mieltä olivat myös suunnittelijat. Olemme aloittaneet remontin ja seinäkin jo kaadettu ym. Puretussa seinässä oli vaatekaapit molemmin puolin kummallekin huoneelle. Nyt kuitenkin näyttää siltä että puretun seinän kohtaa pitäisi tukea? Joitain merkkejä näkyy yläkerrassa (3 krs omakotitalo), pieniä halkeamia yms. Varmaa ei kuitenkaan ole jottei nämä merkit olisivat olleet jo aiemmin (talo rakennettu 1978/79). Jonkinlaiset pylväät/palkit seinien viereen ja jonkinlainen tuki/yläpalkki näiden päälle tms.? Tarvitaanko tässä asiantuntijan apua? Ja jos tarvitaan kenen
kattokeskus
Vältä lämpöhävikki - Kattoremontti voi pienentää tuntuvasti energialaskua
Kun vesikatto uusitaan, tehdään samalla tärkeät tarkistukset eristeisiin ja vesikattorakenteen tuuletuksiin. Kattoremontin jälkeen lämpö pysyy sisällä ja kosteus sekä kylmyys ulkona. Energialasku voi pienentyä jopa neljänneksen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton