• Etusivu
  • Energia

Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä asentamisvaiheessa tehdyt virheet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.09.2024
20211_68082.jpg

Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa.

Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.

Palot ovat johtuen savupiipuista ja tulisijoista ovat yleisiä hankkeen mukaan; joka kuudes palo on liittyy savupiippuihin ja tulisijoihin. Pelastustoimen mukaan niitä sattuu pahimpina vuosina jopa 1000. Paloturvallisuuteen liittyvistä nykymääräyksistä keskeisessä roolissa olivat RIL 245-2020 Pienet savupiiput -ohje, jossa on huomioitu ympäristöministeriön savupiippuja koskeva asetus (745/2017), siihen liittyvä opas sekä juuri päivitetyt, savupiippuja koskevat kansalliset soveltamisstandardit (SFS 7009-7015).

Hankkeessa kerättiin viidellä eri paikkakunnalla pidetyistä tilaisuuksista kerättiin osallistujien näkemyksiä merkittävimmistä riskitekijöistä, keinosta estää niitä sekä riskitekijöiden tunnistamiseen liittyvistä haasteista. Hankkeessa esiteltiin myös muun muassa tilastotietoa tulipaloista Pronto-tietokannasta, TTY:n tekemiä savupiippuja koskevia laboratorio- ja kenttätestejä sekä todellisia tulisijoja ja savupiippuja koskevia virhetilanteita FISE:n rakennusvirhepankista.

Maksuttomiin tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin pari sataa rakennusvalvonnan edustajaa, paloviranomaista, suunnittelijaa, vastaavaa työnjohtajaa, nuohoojaa, jakelijaa, asentajaa ja alan yritysten edustaa. Tilaisuudet järjestettiin kattavasti eri puolella Suomea: Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Hankkeessa todettiin selvästi suurimmaksi riskitekijäksi asentamiseen ja toteutukseen liittyvät tekijät, kuten riittämättömät suojaetäisyydet, tulisijan tai savupiipun uusiminen sekä yläpohjan läpiviennin toteutus.
<p data-block-key="wckl1">Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä</p>
Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä

Tiedon jakamisessa osallistujat pitivät parhaimpana keinona entistä selkokielisempien ohjeiden ja julkaisujen laatimista sekä niihin liittyvien koulutustilaisuuksien ja webinaarien pitämistä räätälöidysti eri kohderyhmille.

Lähde: Rakennusteollisuus RT

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72425.jpg
Näin 70-luvun taloon toteutettiin upea Alvar Aalto -tyylinen takka
Mitä takkaprojektissa kannattaa huomioida, kun haaveena on yksilöllinen, omaan kotiin suunniteltu tulisija? Rakennetaan Yhdessä -yhteisö haastoi some-seuraajiaan esittelemään taidokkaita toteutuksiaan. Yleisö äänesti "onnistuneimman lopputuloksen" -tittelin Hannan upealle tulisijalle, jonka vaiheet nyt avaamme.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.
20168_47108.jpg
Tuntoaistia herättelevä käsittely vuolukivitakassa !
Tulikiven takat saivat syksyllä 2016 uuden ja ilmeikkään pintakäsittelyn - Grafian. Kolmiulotteiset haptiset pinnat ovat lisänneet suosiotaan muotoilussa. Tuntoaistia herättelevään käsittelyyn pääsee tutustumaan Tulikiven kolmessa varaavassa takassa: Vasa Grafiassa, Valkia Grafiassa sekä Sarmi Grafiassa.
20227_79111.jpg
Varaava takka lisää kotisi huoltovarmuutta ja säästää sähköä - ideat ja vinkit asuntomessuilta
Kesän lämmössä syksyn koleus ja talvipakkaset tuntuvat kaukaisilta. Kesä on kuitenkin hyvää aikaa parantaa kotisi huoltovarmuutta vaihtamalla vanha takka puhtaasti polttavaan nykyaikaiseen takkaan tai hankkia takka, jos sellaista ei vielä ole. Varaava takka on paras sähkötön lämmityslaite, joka tukee muita lämmitysmuotoja sekoittamatta niiden toimintaa. Se turvaa kotisi lämmön ja ruoanvalmistuksen, ja merkitys korostuu erityisesti poikkeustilanteissa.
202310_83222.jpg
Hyödynnä takkaasi entistä paremmin: nappaa reseptit takkakokkaukseen
Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton