• Etusivu
  • Energia

Tulisijojen ja savupiippujen paloturvallisuuden merkittävin riskitekijä asentamisvaiheessa tehdyt virheet

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.09.2024
20211_68082.jpg

Omakotitaloihin asennettavien savupiippujen ja tulisijojen paloturvallisuus on rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuulla – useimmiten rakentava perhe, muistuttaa Rakennustuoteteollisuus RTT ry ja Industria Oy Palosuojelurahaston osarahoittamassa hankkeessa.

Hankkeessa kartoitettiin tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöitä ja niihin ratkaisuja. Selkein riskitekijä liittyi asennusvaiheeseen.

Palot ovat johtuen savupiipuista ja tulisijoista ovat yleisiä hankkeen mukaan; joka kuudes palo on liittyy savupiippuihin ja tulisijoihin. Pelastustoimen mukaan niitä sattuu pahimpina vuosina jopa 1000. Paloturvallisuuteen liittyvistä nykymääräyksistä keskeisessä roolissa olivat RIL 245-2020 Pienet savupiiput -ohje, jossa on huomioitu ympäristöministeriön savupiippuja koskeva asetus (745/2017), siihen liittyvä opas sekä juuri päivitetyt, savupiippuja koskevat kansalliset soveltamisstandardit (SFS 7009-7015).

Hankkeessa kerättiin viidellä eri paikkakunnalla pidetyistä tilaisuuksista kerättiin osallistujien näkemyksiä merkittävimmistä riskitekijöistä, keinosta estää niitä sekä riskitekijöiden tunnistamiseen liittyvistä haasteista. Hankkeessa esiteltiin myös muun muassa tilastotietoa tulipaloista Pronto-tietokannasta, TTY:n tekemiä savupiippuja koskevia laboratorio- ja kenttätestejä sekä todellisia tulisijoja ja savupiippuja koskevia virhetilanteita FISE:n rakennusvirhepankista.

Maksuttomiin tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin pari sataa rakennusvalvonnan edustajaa, paloviranomaista, suunnittelijaa, vastaavaa työnjohtajaa, nuohoojaa, jakelijaa, asentajaa ja alan yritysten edustaa. Tilaisuudet järjestettiin kattavasti eri puolella Suomea: Espoossa, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Hankkeessa todettiin selvästi suurimmaksi riskitekijäksi asentamiseen ja toteutukseen liittyvät tekijät, kuten riittämättömät suojaetäisyydet, tulisijan tai savupiipun uusiminen sekä yläpohjan läpiviennin toteutus.
<p data-block-key="wckl1">Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä</p>
Kuva 1. Tilaisuuksiin osallistujien näkemyksiä tulisijojen ja savupiippujen riskitekijöistä

Tiedon jakamisessa osallistujat pitivät parhaimpana keinona entistä selkokielisempien ohjeiden ja julkaisujen laatimista sekä niihin liittyvien koulutustilaisuuksien ja webinaarien pitämistä räätälöidysti eri kohderyhmille.

Lähde: Rakennusteollisuus RT

Energia
hormit
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20151_42181.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa
Haaveiletko tulisijasta? Tiesitkö, että Tulikiven Valmistuli on helppo ja vaivaton tapa hankkia tulisija kotiin? Paikalla muurattavan tulisijan sijasta Valmistuli-tuotteet on jo koottu valmiiksi tehtaalla. Tulisija sekä hormi toimitetaan ja asennetaan käyttövalmiiksi yhdellä kertaa. Niin uskomattomalta kuin se mahdollisesti kuulostaakin, on tulisija käyttövalmiina jopa kahdessa tunnissa.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.
202310_83222.jpg
Hyödynnä takkaasi entistä paremmin: nappaa reseptit takkakokkaukseen
Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.
20081_8163.jpg
Kattopaneeli viimeistelee
Paneloitu katto tekee tyylikkään ja viimeistellyn vaikutelman. Tarjolla on paljon erilaisia materiaalivaihtoehtoja sisäkaton panelointiin. Esimerkiksi puupintaiset ja melamiinikalvopintaiset kattopaneelit ovat näyttäviä ja monikäyttöisiä. Panelointi sopii hyvin omatoimiselle rakentajalle ja remontoijalle, sillä niillä on helppo toteuttaa omia ideoita ilman kalliita erikoistyökaluja.Kattopaneelit on käsiteltävä vesihöyryä läpäisevillä pintakäsittelyaineilla sisäilman laadun varmistamiseksi. Jos kalvo on liian tiivis, se heikentää puupintojen kykyä "hengittää" ja ne lakkaavat toimimasta huonetilan kosteudentasaajina. Kätevimpiä ovat valmiiksi pintakäsitellyt paneelit. Puulajin suhteen vaihtoehtoja on lukemattomia - kotimaisesta männystä ja kuusesta aina mahonkiin ja tiikkiin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT: Omakotitalon rakentaminen kallistuu edelleen
Rakennuskustannusindeksin mukaan pientalorakentamisen kustannukset nousivat syyskuussa 2007 noin 6 prosentin vuosivauhtia. Asuinrakentamisen väheneminen parantaa monien rakennustuotteiden tarjontaa, mikä merkitsee paineita kustannusten alentamiseen. Monien raaka-aineiden nousseet hinnat eivät kuitenkaan ole vielä näkyneet tuotteiden hinnoissa. Tuotteiden ja yleensäkin rakennuskustannusten sekä tonttien hintojen nousu pitävät omakotirakentamisen kustannukset edelleen nousussa.Vilkas rakentaminen ja siitä johtuva kova rakennustarvikkeiden ja työn kysyntä ovat nostaneet viime vuosina omakotitalon rakentamiskustannuksia. Merkittävä tekijä kustannusten nousussa on ollut myös metallien, öljyn ja sahatavaran maailmanmarkkinahintojen nousu. Ne ovat tärkeitä raaka-aineita rakennustuotteille.Sahatavarasta on jo liikatarjontaa markkinoilla niin USA:ssa, Euroopassa kuin Suomessakin, mikä johtuu mm. omakotirakentamisen hiljentymisestä. Tällä perusteella sahatavaran hinnan odotetaan laskevan nykytasolta. Rakennuskustannusindeksin mukaan hinta onkin laskenut Suomessa elokuusta syyskuuhun. Paluuta vuoden takaisiin lukemiin ei kuitenkaan ole odotettavissa.Omakotitalotonttien kysyntä on edelleen runsasta, ja myös tarjontaa on tullut lisää. Kalliiden tonttien ja rakennustuotteiden hintojen nousun takia omakotirakentamista aikovia on aiempaa vähemmän. Uusien omakotitalojen aloitusmäärä on vähenemässä ehkä hieman nopeammin kuin aiemmin on ennustettu. Asuntolainojen korkojen merkittävä nousu vuosien 2006 ja 2007 aikana on myös tärkeä vaikuttava tekijä.Rakennustuotteiden hinnat eivät palaa lähtötasolle, vaikka niiden nousu pysähtyy ja joidenkin hinta laskee. Kustannuskehitykseen vaikuttaa myös se, että korjausrakentamisen kasvu säilyy voimakkaana ja monissa tuotteissa korjausrakentamisen kysyntä on suurempaa kuin uudisrakentamisen. Rakentajien kannattaa hyödyntää myös talotehtaiden kiristynyttä kilpailutilannetta.Kustannusnousuista huolimatta omakotirakentajan ei kannata tinkiä rakentamisen laadusta ja energiatehokkuudesta. Parempi talo merkitsee käytön taloudellisuutta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton