• Etusivu
  • Talo

Tulisijan sijoittamiselle ja rakentamiselle on monia määräyksiä – Näin toimit oikein ja estät häkää syntymästä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.02.2022
201111_28728.jpg

Tulisija on miellyttävä ja turvallinen oikein käytettynä.

Tulisijaksi määritellään rakennukseen kuuluva tai sen ulkopuolella oleva laite, jossa poltetaan kiinteitä, nestemäisiä tai kaasumaisia aineita ja joka on yhdistetty rakennukseen tai erilliseen savuhormiin. Määräykset varmistavat, että tulisija on turvallinen, eikä esimerkiksi häkää pääse syntymään.

Tarvitaanko tulisijalle lupa?

Määräyksissä on kuntakohtaisia eroavaisuuksia, joista saat tietoa kuntasi rakennusvalvonnasta.

Jos olet rakentamassa aivan uutta tulisijaa paikkaan, jossa ei ole ennestään takkaa ollut, tarvitset mitä luultavimmin myös hormin. Hormin rakentamiselle on tiukat määräykset ja se vaatii useimmiten luvan. Myös uuden tulisijan rakentaminen paikkaan, jossa jo hormi on, vaatii yleensä rakennusluvan.

Mikäli takka vaihdetaan, lupaa ei yleensä tarvita. Kunta voi kuitenkin vaatia ilmoituksen tekemisen.

Varmista ammattilaiselta aina hormin kunto sekä lattian riittävä kantavuus! Kunnan rakennusvalvonnasta voit tiedustella rakennusluvan/ilmoituksen tarvetta.

Minne tulisijan voi sijoittaa?

Tulisijalle on muistettava varata riittävän suuri tila. Tulisijan itsensä koko, sen vaatima suojaetäisyys ja huolto- ja käyttöetäisyydet on huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Tulisija ei saa olla osa kantavaa rakennetta, mutta siihen saa tukea enintään 4m korkean piipun. Lämmön siirtyminen muihin rakenteisiin on myös estettävä. Tulisija on varustettava puhdistusluukuilla, jotta se on kokonaan puhdistettavissa.

Tulisijan mallista riippuen suojaetäisyydet vaihtelevat suuresti. Suunnittelija tai tulisijan valmistaja osaa auttaa mitoituksessa ja kertoa tarvittavat etäisyydet. Lattialle putoavat kekäleet tai kipinät ovat paloturvallisuusriski. Palava-aineinen lattia on suojattava suojaluukullisen tulipesän edustalla tiiviisti lattiapintaa vasten asennettavalla metallilevyllä, joka ulottuu vähintään 400mm eteen ja 100mm sivuille reunojen yli. Lattiamateriaali voidaan myös korvata palamattomalla lattiapäällysteellä.

Avoimet tulisijat vaativat suuremman suojan lattiaan; 750mm eteen ja 150mm molemmille sivuille ulottuva metallilevy suojaa palava-aineista lattiaa avotakan riskeiltä.

Tulisijan rakentaminen

Tulisijalle on rakennettava liikkumaton perustus tai se voidaan rakentaa palamattoman ala- tai yläpohjan päälle. On kuitenkin muistettava, että rakenteen on kestettävä tulisijan paino ja rakenteiden haitallinen lämpeneminen on estettävä.

Tulisijan runko muurataan poltetuista tiilistä erityisesti tähän tarkoitukseen valmistetulla laastilla, jonka lämpölaajeneminen on sama kuin tiilellä ja joka kestää hyvin korkeita lämpötiloja ja syövyttäviä savukaasuja. Tulipesä ja suoralle tulelle alttiit pinnat muurataan tulitiilistä tulilaastilla tai savilaastilla.

Tulisijan erillinen kuori voidaan muurata muistakin muurauskivistä tarkoitukseen soveltuvalla laastilla ja pinnoittaa omien mieltymysten mukaan esimerkiksi maalaamalla, laatoittamalla tai rappaamalla. Huomio materiaalien valinnassa niiden kuumuudensietokyky.

Tulisijakohtaisia eroja voi olla; varmista turvallisuustekijät valmistajalta tai -suunnittelijalta.

Tulisija on muurattava tarkoitukseen soveltuvista esim. tiilistä.
Tulisija on muurattava tarkoitukseen soveltuvista esim. tiilistä.

Tulisijan huolto

Jotta tulisija toimii oikein ja pääset nauttimaan tulen turvallisesta lämmöstä, on muistettava huolto ja nuohous säännöllisin väliajoin. Suojaetäisyyksien lisäksi vaaditaan käytöllekin tilaa.

Tulisijan edessä on oltava vapaata tilaa vähintään 1100mm ja leveyttä 1000mm, jotta tulipesää päästään hoitamaan. Leivinuunin tarvitsema tila on vähintään 2000mm.

Nuohous on pakollista ja vastuu on kiinteistön omistajalla. Nuohoustyöstä on lain mukaan annettava todistus.

Poikkeuksen tekee suuluukuton tulisija (avotakka), jota ei tarvitse nuohota, ellei siitä erikseen sovita. Kolme vuotta käyttämättä ollut tulisija ja hormi on nuohottava lisäksi ennen käyttöönottoa.

Mikäli nuohousta ei suoriteta määrävälein, on suuri vaara, että piippu tervaantuu, karstoittuu ja aiheuttaa nokipalon, jolloin piipun pinnoille tiivistynyt piki ja noki syttyvät palamaan. Kuumuus voi savuhormissa olla jopa 1200 °C jolloin piippu on vaarassa haljeta. Nokipalon estämiseksi on tärkeätä myös huolehtia riittävästä palamisilmasta. Nokipalon jälkeen suoritetaan nuohous ja tarkastetaan tulisijan ja hormin kunto.

Omaan yksityiseen käyttöön pääasiassa tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja sen saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Mitä saa polttaa?

Ihan kaikkea palavaa ei takkaan saa laittaa. Sanomalehteä ja paperia voi käyttää pieniä määriä sytykkeenä poltettaessa kuivaa, puhdasta puuta, mutta maalattu ja kyllästetty puu, muovit, tekstiilit, rakennus- ja ongelmajätteet ovat jätettä ja jätteenpoltto on luvanvaraista toimintaa.

Pienpolttoon liittyvää lainsäädäntöä on jätelaissa, terveydensuojelulaissa, naapuruussuhdelaissa sekä ympäristönsuojelulaissa. Kunnilla voi olla omia puun pienpolttoa koskevia määräyksiä.

Muista säännöllisesti tyhjentää pesästä tuhkat kannelliseen, palamattomaan astiaan ja tarkistaa tulisijan kunto silmämääräisesti. Huolimattomuus voi aiheuttaa tulipalon, jonka tuhoja vakuutusyhtiö ei välttämättä korvaa!

Häkävaroitin pelastaa

Jokaiseen tulisijalliseen tilaan olisi hyvä hankkia hiilimonoksidivaroitin eli "häkävaroitin". Häkä on näkymätön, hajuton ja mauton salakavala kaasu, joka vaikuttaa kohtalokkaasti. Häkävaroitin ei korvaa palovaroitinta.

Palovaroitin on lakisääteinen varuste joka kotiin ja vapaa-ajan asuntoon. Palovaroittimen hankinta ja toimintakunto on huoneiston haltijan vastuulla, on kyseessä sitten omistaja tai vuokralainen.

Lue, miten tunnistat jos oleskelutilassa on häkää.

20102_20559.jpg

Lähteet:
RakMK
Ympäristöministeriö

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20139_36418.jpg
Vertaile työtasoja ja valitse keittiöösi sopivin!
Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.
20176_49398.jpg
Hirsikoti sopii sinunkin budjettiisi
On iso päätös hankkia ensimmäinen oma koti, vielä suurempi päätös on ryhtyä rakentamaan. Päätös rakentamisesta tuo mukanaan useita unelmia sekä tavoitteita, jotka on osattava sovittaa todellisten mahdollisuuksien sekä resurssien mukaan. Unelmistaan ei kuitenkaan tarvitse luopua, sillä laadukas ja toiveita vastaava hirsitalo on mahdollista toteuttaa myös niukemmallakin budjetilla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Ostajan velvollisuudet/ vastuut
Ostajan on suoritettava asunnon kauppahinta hallinnan- ja osakekirjan luovutushetkellä. Mikäli kauppahinnasta suoritetaan ennakkoa, erien määrät eivät saa olla epäsuhteessa myyjän suorituksen arvoon. Vähintään 10 % kauppahinnasta saa erääntyä vasta sitten, kun hallinta on luovutettu ostajalle ja ostajalla on ollut mahdollisuus tarkistaa asunnon kunto. Vähintään kaksi prosenttia kauppahinnasta tulee tallettaa pankkiin myyjän lukuun ja myyjä saa nostaa talletetun summan korkoineen aikaisintaan kuukauden kuluttua asunnon hallinnan luovutuksesta ostajalle.Jos kyse ei ole asuntokauppalain mukaisesta asuntoyhteisöstä, johon sovelletaan 2 luvun säännöksiä taloussuunnitelmasta, voidaan tietyin edellytyksin sopia hinnankorotusehdosta myytäessä asunto rakentamisvaiheessa. Mikäli hinnankorotusehdosta on osapuolten välillä sovittu, on korotus pätevä, jos se perustuu1. sellaiseen lain muutoksesta, viranomaisen päätöksestä tai rakennustyötä kohdanneesta ennalta-arvaamattomasta ja ylivoimaisesta esteestä johtuvasta rakennuskustannusten nousuun, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan.2. sellaiseen laissa sallittuun rahanarvon muutoksen huomioon ottamiseen, jonka perusteella myyjä on rakentamista koskevan sopimuksen ehtojen mukaan velvollinen maksamaan korotetun hinnan; taikka 3. sellaiseen lain muutoksesta tai viranomaisten päätöksestä johtuvaan muuhun kustannusten lisäykseen, jota myyjän ei kohtuudella voida edellyttää ottaneen huomioon sopimusta tehtäessä ja jonka seurauksia hän ei myöskään kohtuudella olisi voinut välttää eikä voittaa.Hinnankorotuksesta on viipymättä ilmoitettava ostajalle.Jos ostaja peruuttaa kaupan ennen asunnon hallinnan luovutusta, myyjä on oikeutettu korvaukseen hänelle aiheutuneesta vahingosta. Myyjällä on oikeus korvaukseen asunnon uudelleen myymisen aiheuttamista kuluista sekä sopimuksen tekemisestä ja täyttämisestä aiheutuneista kuluista, joista hän ei voi hyötyä muulla tavoin. Muusta vahingosta on myyjällä oikeus saada korvaus, joka on kohtuullinen ottaen huomioon sovittu hinta, sopimuksen purkamisen ajankohta ja muut seikat.Myyjällä ei kuitenkaan ole oikeutta korvaukseen, mikäli ostajan viivästys tai kaupan peruuttaminen johtuu lain säännöksestä, yleisen maksuliikenteen tai liikenteen keskeytyksestä tai ostajasta riippumattomasta esteestä. Osapuolet voivat keskenään pätevästi sopia vakioperusteen mukaan määräytyvästä kohtuullisesta korvauksesta.Jos kauppa peruutetaan, on myyjän palautettava kauppahinta. Kaupan peruuntuessa on myyjän lisäksi maksettava palautettavalle kauppahinnalle korko siitä lukien, kun hän vastaanotti kauppahinnan.Mikäli asunnon kunto on ostajan hallinta-aikana huonontunut tavanomaista kulumista enemmän ja tämä johtuu ostajan huolimattomuudesta, ei kauppaa pureta ellei ostaja korvaa myyjälle asunnon arvon alentumista.Suoritettavaa vahingonkorvausta voidaan sovitella, jos se on kohtuuton. Tässä arvioinnissa kiinnitetään mm. huomiota siihen mikä oli sopimusrikkomuksen syy, vastapuolen mahdollinen myötävaikutus vahinkoon, sopijapuolten varallisuusolot, asunnon kauppahinta sekä vahingon aiheuttaneen osapuolen mahdollisuudet ennakoida ja ehkäistä vahingon syntyminen.Asuntokauppalain 4 luvun säännöksiin perustuva kanne, joka koskee1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa asuntoon tai pääsiassa yksityisessä käytössä olevaan asuinirtaimistoon kohdistuvaa esinevahinkoa tai 2. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa laitteeseen välittömässä käyttöyhteydessä olevaan omaisuuteen kohdistuvaa esinevahinkoa.on nostettava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun on saanut tiedon vahingon ilmenemisestä ja korvausvelvollisuudesta. Kanne on kuitenkin nostettava viimeistään kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun korvausvelvollinen laski vahingon aiheuttaneen materiaalin, ainesosan tai laitteen liikkeelle.
20091_14524.jpg
Hyviä tuloksia kallioenergiaan perustuvalla jäähdytyksellä
Ostoenergian tarve vähentynyt merkittävästi koekohteissa EspoossaVaatimukset rakennusten energiatehokkuuden ja ekologisuuden parantamiseksi tiukentuvat, joten uusiutuvien energianlähteiden entistä parempi hyödyntäminen on yhä kiinnostavampaa. Viime vuosina pientaloissa yleistyneen maalämpöpumpun toimintaperiaate soveltuu käytettäväksi myös jäähdyttämiseen. VTT on saavuttanut hyviä tuloksia kallioperän hyödyntämisestä erikoistilojen jäähdytyksessä myös ilman lämpöpumppua.
20224_77935.jpg
Tuhansien eurojen säästö ratkaisi katto­valinnan
Maltillisena pysynyt hintakehitys on lisännyt tiilikattojen kysyntää. Tiilen suosion taustalla on myös halu lisätä asumismukavuutta.Tutustu syystarjoukseen artikkelin lopussa ja pyydä ilmainen kartoitus kattosi kunnosta!
20181_51410.jpg
Uusinta kattotiiliteknologiaa
Oletko tullut ajatelleeksi, että kattotiili on mitä parhain katemateriaali vanhan katon korjauksessa. Se sopii erinomaisesti kaikille harjakatoille, olipa nykyinen katemateriaalisi mikä tahansa. Tiilikatto on tyylikäs, kestävä ja eläväpintainen. Se antaa talolle uutta ilmettä ja nostaa talon arvoa. Pitkäikäisen materiaalin valinta edustaa elinkaaritietoista ajattelua. Tiilikaton alla on lisäksi ylellisen hiljaista asua. Sitä ei myrsky riepota eikä se pauku pakkasella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton