• Etusivu
  • LVI

Hyviä tuloksia kallioenergiaan perustuvalla jäähdytyksellä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.01.2009
20091_14524.jpg

Havainnekuva Ruusutorpan koulun kalliojäähdytysjärjestelmästä.

Ostoenergian tarve vähentynyt merkittävästi koekohteissa Espoossa

Vaatimukset rakennusten energiatehokkuuden ja ekologisuuden parantamiseksi tiukentuvat, joten uusiutuvien energianlähteiden entistä parempi hyödyntäminen on yhä kiinnostavampaa. Viime vuosina pientaloissa yleistyneen maalämpöpumpun toimintaperiaate soveltuu käytettäväksi myös jäähdyttämiseen. VTT on saavuttanut hyviä tuloksia kallioperän hyödyntämisestä erikoistilojen jäähdytyksessä myös ilman lämpöpumppua.

Kallioperän lämpötila on tasainen ympäri vuoden, joten sitä voidaan hyödyntää jäähdyttämiseen. Järjestelmän toimintaperiaate on hyvin yksinkertainen, siinä kallio- tai maaperään porataan reijät, joihin asennetuissa putkissa kierrätetään kylmäainetta tai vettä kiertovesipumpun avulla. Poranreikäputkistosta kylmäenergia otetaan talteen lämmönvaihtimilla. Järjestelmän käyttökustannukset ovat hyvin edulliset, koska se toimii lähes täysin kallion luontaisella lämpötila-alueella, jolloin lämpöpumppua ei tarvita. Jäähdytysjärjestelmä soveltuu erityisesti erikoistilojen jäähdyttämiseen ja pienentää merkittävästi rakennuksen sähkönkulutusta.

Kallioenergiaan perustuvia jäähdytysjärjestelmiä on tutkittu ja kehitetty VTT:llä ja toteutettu VTT:n omassa toimitalossa jo vuosina 1999–2000 tietokone- ja palvelintilojen jäähdytykseen. Kehitystä on jatkettu kokeellisella rakennusprojektilla ja seurantatutkimuksilla vuosina 2000–2005 VTT:n omissa toimitiloissa ja Ruusutorpan ala-asteen koulussa Espoossa. Tulokset ovat lupaavia, joten jatkokehitetty kallioperää hyödyntävä jäähdytyslaitteisto aiotaan rakentaa myös kahteen uuteen rakenteilla olevaan kouluun Espoossa.

Ruusutorpan koulu on Espoon kaupungin ekokokeilurakennus, johon VTT mitoitti, laati suunnitteluohjeen ja teki seurantatutkimuksen kalliojäähdytysjärjestelmästä. Kallioenergiaan perustuva jäähdytysjärjestelmä on ollut toiminnassa koulun avaamisesta, vuodesta 2002 alkaen. Kallioenergialla jäähdytetään koulun erityis- ja teknisiä tiloja, jotka vaativat jäähdytystä ympäri vuoden. Jäähdytettävää pinta-alaa on koulussa noin 425 m2. Kalliojäähdytysjärjestelmä on toiminut ongelmitta ja tuottanut noin 400 MWh jäähdytysenergiaa ja keskimääräinen jäähdytysteho on ollut noin 15 kW.

VTT:n omassa toimistokiinteistössä kalliojäähdytysjärjestelmä on ollut käytössä vuodesta 2001 ja sen jäähdytysteho on ollut 4-5 kW. Järjestelmä on tuottanut jäähdytysenergiaa 250 MWh erittäin pienillä kustannuksilla tietokone- ja palvelintilojen jäähdytykseen.

Kalliojäähdytysjärjestelmä on osoittautunut pilot-kohteista saatujen tulosten perusteella huoltovapaaksi ja ekologiseksi energialähteeksi. Sähkönkulutuksen säästön vuoksi myös rakennuksen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt pienenevät verrattuna perinteisen jäähdytysjärjestelmän käyttöön. Laskennallisesti uusiutuvaan energiaan perustuva kalliojäähdytys on vähentänyt hiilidioksidipäästöjä Ruusutorpan koulussa noin 150 t ja VTT:n toimitalossa noin 100 t käyttöönotosta tähän päivään.

Kalliojäähdytysjärjestelmän takaisinmaksuaika on suhteellisen pitkä, yleensä noin 10 vuotta. Tämä johtuu tarvittavasta kallioreikien suuresta määrästä hyödynnettävään tehoon nähden. Jos samoja kallioreikiä käytetään jäähdytyksen lisäksi lämpöpumpun avulla myös lämmitykseen, vähenee tarvittava porareikämäärä huomattavasti, koska lämmönotto ja jäähdytys osittain kompensoivat toisiaan. Lisäksi koulurakennuksissa syntyy lauhde- ja ilmaisenergiaa mm. keittiöympäristöjen kylmä- ja kuumalaitteista. Nämä lauhde-energiat voidaan kallioenergiajärjestelmässä tilapäisesti lauhduttaa kallioon ja hyödyntää myöhemmin lämpöpumpulla lämmityksessä, ellei lämmitystarvetta esiinny samanaikaisesti.

Uuden sukupolven jäähdytys- ja lauhdutusenergiaa hyödyntävä hybridijärjestelmä on kehitteillä ja koerakenteilla uuteen Espoon kaupungin suunnitteluvaiheessa olevaan koulurakennukseen Saunalahteen. Kun samoja energiakaivoja käytetään sekä lämmitykseen että jäähdytykseen energiajärjestelmän takaisinmaksuaika lyhenee noin 6-10 vuoteen.

Tutkimusta ovat rahoittaneet Espoon kaupunki, työ- ja elinkeinoministeriö ja VTT.

Lisätietoja:

Jouko Ritola
Erikoistutkija
email:jouko.ritola@vtt.fi

Lisätietoja VTT:stä:

Olli Ernvall
Viestintäjohtaja

olli.ernvall@vtt.fi
www.vtt.fi

LVI
kaupunki
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20185_52893.jpg
Enemmän neliöitä - väliovet tuovat lisää tilaa
Kodin pohjakuvaa suunniteltaessa lisätilaa saadaan vaihtamalla kääntyvät väliovet seinän sisään liukuviksi oviksi. Olet varmasti huomannut asuntomessuilla kiertäessäsi, että esittelytaloissa kääntyvät ovet on nostettu pois paikoiltaan, koska ne ovat tiellä ja vievät tilaa. Liunen ovet saavat jäädä paikalleen, koska ne saadaan näkymättömiin seinän sisään.
Innohome sähköauton lataus
Helppo ja toimintavarma kotilataus – Näin lataat sähköautosi vaivattomasti
Sähköauton lataaminen kotona tai mökillä voi tuntua monimutkaiselta, mutta oikeanlaisella latausasemalla ja suunnittelulla se käy vaivattomasti. Innohome Charlie on Suomessa valmistettu latausasema, joka tarjoaa toimintavarman ja yksinkertaisen ratkaisun sähköauton lataamiseen. Sen voi valita joko kiinteällä latauskaapelilla tai ilman, jolloin käytössä on autossa kätevästi mukana kulkeva irrotettava kaapeli.
20142_37937.jpg
Älykäs maalämpöpumppu lämmitykseen
Vaivatonta, ympäristöystävällistä ja edullista energiaa maasta talteen keräävä maalämpöpumppu on erinomainen ratkaisu paitsi uuteen, myös vanhaan omakoti, rivi- tai kerrostaloon, kun lämmitysjärjestelmän uusiminen on edessä. NIBE-lämpöpumppuvalikoimasta löytyy ratkaisu kaikenlaisiin lämmitystarpeisiin.Maalämpöpumppu ottaa talteen maaperään tai vesistöön varastoitunutta aurinkoenergiaa ja käyttää sen lämmitysjärjestelmässä kiertävän veden ja käyttöveden lämmittämiseen. Maalämpö on energia- ja kustannustehokas sekä ennen kaikkea vaivaton tapa lämmittää. Haluttaessa sen maapiiriä voidaan hyödyntää myös sisäilman jäähdyttämiseen helteillä.Lue lisää maalämpöpumpuista
Kynttilä ikkunan edessä
Hormi-imurilla parempi sisäilma
Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.
20157_43971.jpg
TTS arvioi Vantaan asuntomessukohteet
Työtehoseuran tekemässä arvioinnissa etsittiin hyviä esimerkkejä niistä asuntomessukohteista, joissa asumismukavuus ja ekotoimivuus toteutuvat luontevana osana kokonaisuutta. Sisätilojen tarkastelussa keskityttiin keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Arvioinnissa painotettiin tilojen toimivuutta, esteettömyyttä ja muuntojoustavuutta. Myös pihojen toimivuutta, helppohoitoisuutta ja ekologisuutta arvioitiin. Arvioinnin tulokset auttavat messukävijöitä tarkastelemaan messukohteita arjen toimivuuden ja ekotehokkuuden näkökulmasta.TTS on monipuolinen kouluttaja
20203_63615.jpg
Näin estät lattian läpi kulkeutuvat haitalliset yhdisteet
Terve ja turvallinen koti, sitä varmasti jokainen haluaa. Mutta mikä tekee kodista terveellisen ja turvallisen? Monikin asia. Tärkeä ja oleellinen tekijä, joka ei välttämättä ensimmäisenä tule mieleen, on jalkojemme alla. Lattia. Harmittavan usein sisäilmaongelmat aiheutuvat siitä, että lattian läpi pääsee kulkeutumaan haitallisia yhdisteitä sisäilmaan. Se on kuitenkin estettävissä, ja Weberillä on siihen ratkaisu. Ratkaisun nimi on AlkaDry® ja sen ytimessä on terve ja turvallinen lattia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton