• Etusivu
  • Talo

Puutaso vai laminaattitaso? Mikä työtasoksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20139_36418.jpg

Petra-keittiöiden lämminhenkinen puutaso tuo kodikkuutta keittiöön.

Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.

Työtasoksi lämmin ja kodikas puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten huoleton käyttäjä tekee siihen helposti jälkiä. Puutason voi kuitenkin hioa ja tasoittaa. Kun pinnan vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.

Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Öljykäsittely silloin tällöin kuitenkin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta sekä estää vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astian- tai pyykinpesukone. Koneiden ympärille pitäisi myös jättää ainakin 25 mm ilmakiertotilaa. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä myös tilaa. Ekologisesti puu on hyvä valinta.

Puutason ominaisuuksia, hyvät ja huonot puolet

* Paksuus yleensä 30-40 mm
* Reuna yleensä hieman viistetty tai pyöristetty

Plussat
+ Epäsiistiksi päässyt pinta on hiottavissa uudelleen
+ Vahaus tai öljyäminen on helppoa huoltoa
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Aukot sahattavissa työmaalla
+ Hinta

Miinukset
- Huolimattomalla käytöllä helposti haavoittuva
- Suppea värivalikoima
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Info

Info

Työtason asennus - Puutaso

  • Puutasoa olisi hyvä säilyttää asennustiloissa ennen asennusta vähintään 12 tuntia, jotta kosteus- ja lämpötilapitoisuudet tasoittuvat.
  • Puutaso kannattaa käsitellä jo ennen asennusta esim. öljyllä.
  • Älä tee aukkoja lähelle reunaa, jotta taso ei ajan saatossa halkea. Etäisyyttä pitäisi olla vähintään 200-300 mm.
  • Puu on elävä materiaali, jätä pieni elämisrako seinän ja tason väliin
  • Älä ruuvaa tasoa liian kireään kiinni, jotta puu pääsee elämään.
  • Upotettava allas kiinnitetään ennen tason asennusta.
  • Tiivistä allas esim. silikonilla, mutta älä liimaa liesitasoa kiinni.

Laminaattitaso on edullinen työtaso

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön.

Laminaattipinta sietää niin naarmutusta kuin kemikaalejakin. Se ei pelästy viiniä, öljyä eikä kuumia juomiakaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana. Materiaali koostuu ohuesta muovilaminaatista, joka on kiinnitetty lastulevyyn.

Laminaatteja on saatavissa erivärisinä ja eri tavoin kuvioituina, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti kaapinovien kanssa yhteensopiva sävy.

Laminaattitason ominaisuudet, hyvät ja huonot puolet

* Paksuun yleensä 30-40 mm, saatava 10-50 mm.
* Reunamuotoja esim. viistetty, suora ja kaareva

Plussat
+ Värivalikoima on todella laaja
+ Reuna voi olla eri väriä kuin itse taso
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hinta

Miinukset
- Kosteudensietokyky
- Naarmuja ja koloja ei voi paikata
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Työtason asennus - Laminaattitaso

  • Laminaatti on todella herkkä kosteudelle. Suojaa huolella esim. liimamassalla, silikonilla tai venelakalla kaikki leikkuupinnat. Huomio suoja-aineen lämmönsietokyky liesitasoaukon suojauksessa.
  • Älä liimaa liesitasoa kiinni.
  • Upotettava allas kiinnitetään yleensä ennen tason asennusta.
  • Suojaa tason alapinta astianpesukoneen kohdalta. Astianpesukoneen mukana tulee usein suojalevy.
  • Kiinnitä taso kunnolla paikoilleen kaapistojen sidelistoihin ja seinään.
Info

Info

Muista!

  • Työtaso mitoitetaan hieman pöytäkaappeja suuremmaksi, jolloin tason reunat suojaavat ovia ja runkoja.
  • Valitse oikea silikoni oikealle materiaalille. Kaikki materiaalit eivät kestä etikkaa.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202112_74188.jpg
Ei enää hämärässä kokkailua - laita keittiön valaistus kerralla kuntoon
Vuoden pimeimpänä aikana keittiön valaistuksen puutteet huomaa paremmin kuin koskaan, joten nyt on otollinen hetki päivittää kehno keittiövalaistus toimivaksi. Erityistä huomiota kannattaa kiinnittää valaistuksen monipuolisuuteen, muunneltavuuteen ja energiatehokkuuteen.
200611_1291.jpg
Säästä ja tee itse pyykkiteline
Helpota pyykkitaistelua käyttämällä hyödyksi myös katonrajan vapaa tila. Tämän pyykkitelineen voit nostaa ylös kuivauksen ajaksi ja tyhjänä se säilyy seinää vasten vieden minimaalisen tilan.
20117_27028.jpg
Saapuminen Kokkolan
Asuntomessut järjestetään 15.7 - 14.8.2011 Kokkolassa. Messualue sijaitsee meren rannalla noin kahden kilometrin päässä Kokkolan kaupungin ydinkeskustasta, Vanhansatamanlahden pohjukassa. Autoilla ja moottoripyörillä tuleville opastus Asuntomessujen pysäköintialueelle alkaa kaikista suunnista hyvissä ajoin ennen Kokkolan taajama-aluetta. Pysäköintialueen navigaattoriin laitettava osoite on Pohjoisväylä, joka ohjaa ajamaan Kokkolan keskustan halki.Lue lisää Kokkolan asuntomessuista
20089_13359.jpg
Ympäristöystävällinen kuitu Familon-peitteisiin ja -tyynyihin
Finlayson vastaa suomalaisten kasvavaan ympäristömyönteisten tuotteiden kysyntään ottamalla käyttöön entistä ympäristöystävällisemmän kuidun. Familon-tyynyjen ja -peitteiden kuitu on Euroopan ensimmäinen polyesterikuitu, jolla on EU-kukka-merkki. Ensimmäiset EU-kukka-merkillä varustetut Familon-tuotteet tulevat kauppoihin elokuussa 2008.Lisätietoa Familon-tuotteista...Lisätietoa Finlayson-tuotteista...
20232_80864.jpg
Tiedätkö, kuinka paljon valmistalopakettia voi muokata? Näin Janni ja Joel päätyivät Kastelliin
Liikunta-alan yrittäjä ja mediapersoona Janni Hussi rakensi avopuolisonsa, niin ikään mediapersoonana tutuksi tulleen, poliitikko Joel Harkimon kanssa Kastelli-kodin Sipooseen. Pariskunnan ja heidän Harri-koiransa unelma valoisasta omakotitalosta muokattiin ja toteutettiin muuttovalmiiksi asti modernin ja skandinaavisen Kastellin Veistos 163 -talomallin pohjalta. Nyt pääsemme seuraamaan viisiosaisessa videosarjassa, pariskunnan fiiliksiä kotiunelman etenemisestä sekä parin ajatuksia koko talonrakennusprojektista. Kannattiko projektiin lähteä?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kuinka lähelle isoa mäntyä voi rakentaa?
Kysymys:Tontillamme kasvaa iso, useita kymmeniä vuosia vanha mänty, jonka haluaisimme säästää, kun rakennamme uuden talon. Kuinka paljon pitäisi männyn ja tulevan talon väliin jättää "turvaväliä"? Emme haluaisi toisaalta pilata puun juuria eikä puukaan saisi rikkoa perustuksia, putkia tms. Talosta tulee puurakenteinen. Perustustapa ei ole vielä tiedossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton