• Etusivu
 • Talo

Puutaso vai laminaattitaso? Mikä työtasoksi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.05.2023
20139_36418.jpg

Petra-keittiöiden lämminhenkinen puutaso tuo kodikkuutta keittiöön.

Puutaso ja laminaattitaso ovat työtasoista suosituimmat, mutta vaihtoehtojakin löytyy. Keittiön työtasoja saa nykyään vaikka kierrätysmuovista tehtynä.

Työtasot joutuvat keittiössä kestämään kovaa kulutusta. Työtasojen materiaalin valinnassa tulisi siksi huomioida paitsi hinta ja ulkonäkö, myös se, miten reippaasti taso on perheen päivittäisessä käytössä alttiina muun muassa roiskeille, mausteille, kuumille kattiloille ja veitsenjäljille. Jos tasosta halutaan samalla leipoma-alusta, kannattaa myös tämä huomioida materiaalin valinnassa.

Työtasoksi lämmin ja kodikas puutaso

Puutaso tuo keittiöön lämpöä ja pehmeyttä. Puu on pehmeämpää kuin moni muu materiaali, joten huoleton käyttäjä tekee siihen helposti jälkiä. Puutason voi kuitenkin hioa ja tasoittaa. Kun pinnan vielä hiomisen jälkeen käsittelee öljyllä, on työtaso taas kuin uusi.

Uuden puutason pinta on käsiteltävä ennen käyttöönottoa, mutta myöhemmin se ei tarvitse muuta päivittäistä huoltoa kuin pyyhkäisyn kostealla liinalla.

Öljykäsittely silloin tällöin kuitenkin pidentää puutason käyttöikää ja saa pinnan vanhenemaan kauniisti. Öljy suojaa työtasoa kolhuilta, tahroilta ja halkeamilta sekä estää vettä imeytymästä työtasoon ja pilaamasta puuta.

Puutason alapinta on eristettävä vedenpitäväksi, jos sen alle sijoitetaan astian- tai pyykinpesukone. Koneiden ympärille pitäisi myös jättää ainakin 25 mm ilmakiertotilaa. Umpipuu on elävää materiaalia, jonka laajenemiselle ja kutistumiselle on jätettävä myös tilaa. Ekologisesti puu on hyvä valinta.

Puutason ominaisuuksia, hyvät ja huonot puolet

* Paksuus yleensä 30-40 mm
* Reuna yleensä hieman viistetty tai pyöristetty

Plussat
+ Epäsiistiksi päässyt pinta on hiottavissa uudelleen
+ Vahaus tai öljyäminen on helppoa huoltoa
+ Ekologinen vaihtoehto
+ Aukot sahattavissa työmaalla
+ Hinta

Miinukset
- Huolimattomalla käytöllä helposti haavoittuva
- Suppea värivalikoima
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Puutason voi aina hioa uudelleen. Puinen työtaso tuo kotiin lämpöä.
Info

Info

Työtason asennus - Puutaso

 • Puutasoa olisi hyvä säilyttää asennustiloissa ennen asennusta vähintään 12 tuntia, jotta kosteus- ja lämpötilapitoisuudet tasoittuvat.
 • Puutaso kannattaa käsitellä jo ennen asennusta esim. öljyllä.
 • Älä tee aukkoja lähelle reunaa, jotta taso ei ajan saatossa halkea. Etäisyyttä pitäisi olla vähintään 200-300 mm.
 • Puu on elävä materiaali, jätä pieni elämisrako seinän ja tason väliin
 • Älä ruuvaa tasoa liian kireään kiinni, jotta puu pääsee elämään.
 • Upotettava allas kiinnitetään ennen tason asennusta.
 • Tiivistä allas esim. silikonilla, mutta älä liimaa liesitasoa kiinni.

Laminaattitaso on edullinen työtaso

Edulliset laminaattitasot tarjoavat kestävän ja laadukkaan vaihtoehdon keittiöön.

Laminaattipinta sietää niin naarmutusta kuin kemikaalejakin. Se ei pelästy viiniä, öljyä eikä kuumia juomiakaan. Kova pinta on helppo pitää puhtaana. Materiaali koostuu ohuesta muovilaminaatista, joka on kiinnitetty lastulevyyn.

Laminaatteja on saatavissa erivärisinä ja eri tavoin kuvioituina, joten vaihtoehdoista löytyy varmasti kaapinovien kanssa yhteensopiva sävy.

Laminaattitason ominaisuudet, hyvät ja huonot puolet

* Paksuun yleensä 30-40 mm, saatava 10-50 mm.
* Reunamuotoja esim. viistetty, suora ja kaareva

Plussat
+ Värivalikoima on todella laaja
+ Reuna voi olla eri väriä kuin itse taso
+ Helppo pitää puhtaana
+ Hinta

Miinukset
- Kosteudensietokyky
- Naarmuja ja koloja ei voi paikata
- Ei siedä kuumaa kattilaa

Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen värivalikoima on valtava. Työtaso on ilmeikäs erivärisellä reunanauhalla.
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Laminaattitasojen reunamuotoja ovat mm. suora, viiste- ja taiverauna. Reunaa muuttamalla työtason ilme muuttuu oleellisesti. (Kuva:Petra-keittiöt)
Info

Info

Työtason asennus - Laminaattitaso

 • Laminaatti on todella herkkä kosteudelle. Suojaa huolella esim. liimamassalla, silikonilla tai venelakalla kaikki leikkuupinnat. Huomio suoja-aineen lämmönsietokyky liesitasoaukon suojauksessa.
 • Älä liimaa liesitasoa kiinni.
 • Upotettava allas kiinnitetään yleensä ennen tason asennusta.
 • Suojaa tason alapinta astianpesukoneen kohdalta. Astianpesukoneen mukana tulee usein suojalevy.
 • Kiinnitä taso kunnolla paikoilleen kaapistojen sidelistoihin ja seinään.
Info

Info

Muista!

 • Työtaso mitoitetaan hieman pöytäkaappeja suuremmaksi, jolloin tason reunat suojaavat ovia ja runkoja.
 • Valitse oikea silikoni oikealle materiaalille. Kaikki materiaalit eivät kestä etikkaa.
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55296.jpg
5 vinkkiä raidallisten rännien pesuun
Katon huoltotöitä tehdessä katse kiinnittyy usein likaisiin, raidallisiin ränneihin. Jos haluat lopullisesti eroon raitaongelmasta, valitse katollesi raidattomat Arvo-kourut.
20139_36281.jpg
Kevytbetoniruuvit KBRM ja KBRM P
Sormat kevytbetoniruuvi KBRM on huokoisiin materiaaleihin, kuten kevytbetoniin (Siporex) ja kevytsoraharkkoon (Leca) tarkoitettu kiinnike, joka voidaan asentaa ilman esiporausta. Saatavana versiot uppokannalla ja kupukannalla.
20088_12400.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.
200910_19120.jpg
Kastellin kuvagalleria on avattu!
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on avannut nettisivuilleen laajan kuvagallerian, jossa esitellään Kastelli-asiakkaiden rakentamia taloja ja huviloita.
20226_78587.jpg
Näin pidät keittiön helposti siistinä - katso vinkit kodinkoneiden ja pintojen puhdistukseen
Näillä ohjeilla saat jääkaapin, uunin ja teräspinnat helposti puhtaiksi.
20085_11058.jpg
Tulikivi-uuni on varsinainen lämpövoimala
Vuolukivi on synnynnäinen uunikivi, ja Tulikivi on suurenmoinen vuolukiviuuni. Varaavan Tulikivi-uunin taika perustuu vuolukiven erinomaiseen lämmönvaraus- ja lämmönjohtokykyyn. Yhdessä korkean ominaispainon kanssa ne takaavat erinomaisen lämmitystehon sekä pitkän lämmönluovutusajan.Polttopuut palavat uunin pesässä nopeasti ja tehokkaasti, jolloin uunin massa varaa lämmön ripeästi itseensä. Pari pesällistä puuta riittää lämmittämään huoneen kuin huoneen, ja lämpöä huokuu sisätiloihin yli vuorokauden. Niinpä Tulikivi-uuni ei tuhlaa lämpöä eikä puuta kuten tavallinen kamiina tai avotakka, joissa täytyy pitää tulta yllä jatkuvalla syötöllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton