• Etusivu
  • Talo

Tuhansien eurojen säästö ratkaisi Villen kattovalinnan – tiilen suosio kovassa nosteessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö BMI Suomi, Ormax Monier Oy
Päivitetty 16.11.2023
20224_77935.jpg

Maltillisena pysynyt hintakehitys on lisännyt tiilikattojen kysyntää. Tiilen suosion taustalla on myös halu lisätä asumismukavuutta.

Tutustu syystarjoukseen artikkelin lopussa ja pyydä ilmainen kartoitus kattosi kunnosta!

Rakennusmateriaalien kallistuminen on ajanut rakentajat miettimään potentiaalisia säästökohteita. Sahatavaran ohella muun muassa teräksen hinta on noussut ja samalla saatavuus heikentynyt. Ukrainan sota on vaikuttanut teräksen hintaan, koska Venäjä, Valko-Venäjä ja Ukraina ovat suuria terästuottajia.

Viime aikoina tiilikattojen kysyntä on kasvanut selvästi, sillä tiilen hintakehitys on ollut selvästi peltikattoja maltillisempi. Tiilikatoilla on nyt kysyntää sekä uudisrakentamisessa että saneerauskohteissa.

– Tiili on pärjännyt tässä suhdannetilanteessa hyvin verrattuna teräkseen. Se näkyy nyt kysynnässä. Osa urakoitsijoista on alkuvuoden aikana raportoinut jopa 30-50 prosentin kasvusta tilausmäärissä verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan, BMI Ormaxin myyntipäällikkö Teemu Talvia kertoo.

Hintaero on paikoin merkittävä. Talvia kertoo esimerkkinä rivitalourakoitsijan, joka teki kustannusvertailua vastaavan kokoisten tiili- ja peltikattourakoiden välillä. Tulos yllätti Talviankin.

– Vertailun perusteella uudessa rivitalohankkeessa hintaero voi olla jopa 20 000 euroa. Pienemmissäkin kohteissa voidaan puhua aina tuhansien eurojen erosta.

Asumismukavuus ja hinta ratkaisi valinnan

Vantaalainen Ville Pennala muutti perheensä kanssa nykyiseen omakotitaloon kahdeksan vuotta sitten. Melko pian muuton jälkeen pariskunta alkoi pohtia vanhan varttikatteen uusimista, mutta päätyi kuitenkin vanhan katon maalaamiseen.

Kului jonkin aikaa, kunnes kattoremontti alkoi olla toden teolla ajankohtainen.

– Mietimme, että peltikatto olisi hyvä ja huoltovapaa vaihtoehto. Pyysimme tarjouksia useilta firmoilta. Sitten kaverit alkoivat suositella tiilikattoa, Pennala muistelee.

Alkoi perusteellinen tiili- ja peltikattojen vertailu. Lopulta Pennaloiden vaakakupissa painoi eniten asumismukavuus. Myös hintaero painoi vaakakuppia tiilikaton puolelle.

– Asumme Vantaalla lentokonemelualueella. Halusimme, että meillä on jatkossa mahdollisimman hiljainen katto. Perehdyin myös lumikuormiin ja katon jyrkkyyteen. Totesin, että tiilikatto ei ollut niiden suhteen mikään ongelma. Hintaero oli positiivinen yllätys, sillä tiilikatto tuli noin 2000 euroa halvemmaksi.

Pinta-alaltaan noin 300 neliömetrin kokoinen katto tuli lopulta maksamaan 26 000 euroa. Sittemmin Pennala on pannut merkille, että tiilikatteen hintaero peltiin on kasvanut entisestään.

Kun katon materiaali oli valittu, asennus kesti noin kuukauden. Katon valmistuminen venyi hieman vaikeiden talvikuukausien takia. Urakan aikana kattourakoitsija purki vanhat aluskatteet, varmisti kunnollisen tuuletuksen ja suoristi katon pinnan.

Pennala on ollut erittäin tyytyväinen katon toimivuuteen ja ulkonäköön. Hän on perehtynyt tarkoin myös katon tuleviin huoltotoimenpiteisiin.

– Peltikaton huolto on haastavampaa, koska ruostekohdat joudutaan rälläköidä ja kyseinen kohta huoltomaalataan. Lisäksi peltikaton saumakohdat tulee tarkistaa vuotojen varalta. Tiilikatossa voi ottaa rikkoutuneen tiilen pois ja laittaa uuden tilalle. Pinnoittamista molemmat kattomateriaalit vaativat yhtä paljon ja kaikki katot haalistuvat auringonpaisteessa.

20224_77936.jpg

Tiilen laatu parantunut selvästi

Tiilikattojen tämän hetken suosikki saneerauskohteissa on perinteinen aaltotiili. Uudiskohteissa valinta kohdistuu yhä useammin sileään laattamaiseen tiileen, joka BMI Ormaxin mallistossa löytyy nimellä EVO. Molemmat vaihtoehdot valmistetaan Suomessa, Orimattilan tehtaalla.

Tiilikattojen merkittävin kehitysaskel on otettu laadun varmistuksessa. Talvian mukaan tällä osa-alueella on menty isoin harppauksin eteenpäin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

– Nykyisin jokainen tiili läpivalaistaan linjastolla, jolloin näemme tiilen sisään. Jos tiilessä on pienikin poikkeama, huomaamme sen, tiili poistetaan linjastolta ja siirretään kierrätykseen.

Ennen "tiiliröntgeniä" tiiliä tarkasteltiin linjastolla vain silmämääräisesti, jolloin asiakkaille saattoi eksyä hiekkapaakkuisia kappaleita.

– Tänä päivänä jokainen tiilikatto on priimaa, Talvia lisää.

Kehitystyö näkyy myös pinnoitteissa. Tiilen värin voi valita viidestä eri vaihtoehdosta. Säänkestävyyttä on saatu parannettua erityislaatuisella lakkapinnalla.

Tiilikehityksen seuraava askel on Aerlox-kevyttiili, joka on tullut viime aikoina saataville pitkän kehitystyön seurauksena.

– Olemme pystyneet keventämään tiiltä kajoamatta sen ominaisuuksiin. Tiilen muotoilua on parannettu niin, että pystymme ehkäisemään aikaisempaa paremmin sammaleen kasvua katolla, Talvia kertoo.

20224_77937.jpg

Jos epäilet kattosi kuntoa, tilaa kuntotarkastus ammattilaiselta

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä. Kattoammattilainen auttaa sinua toteuttamaan kohteeseesi sopivan uuden katon. Päätät vain katemateriaalin ja samalla saat uusittua myös kattoturvatuotteet.

Info

Info

SYYSTARJOUS!-15 % kattoremontista*

Uusi katto kotiin tai mökille nyt kampanjahintaan! Pyydä ilmainen kartoitus kattosi kunnosta alla olevalla lomakkeella. Jätä yhteystietosi, niin BMI Ormaxin valtuuttama urakoitsija alueeltasi ottaa sinuun yhteyttä. Samalla saat tarjouksen uudesta katosta. Valitse Ormaxin avaimet käteen -kattoremontti ammattilaisen asentamana. Parhaat asennusajat menevät nopeasti, toimi siis ajoissa!

* 15 % alennus lasketaan urakoitsijan ohjehinnasta.

Tarjous on voimassa vain 18.9.2022 mennessä varattuihin uusiin kartoituksiin.

BMI Suomi
Ormax Monier Oy
Talo
julkisivu
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20219_72463.jpg
Kiinteistöjen korjaus­velka kasvaa - suunnittelu säästäisi osakkaiden rahoja
Putket paukkuvat ja ulkovuoraus rapistuu. Toivottavasti tämä ei ole tilanne sinun taloyhtiössäsi. Rakennetun omaisuuden korjausvelka on Suomessa arviolta 30–50 miljardia euroa. Luku käy ilmi asiantuntijaraportista muutaman vuoden takaa. Rakennetun omaisuuden tila ROTI tehdään joka toinen vuosi. Tämän vuoden raportti keskittyy kaupungistumiseen.
arkkitehtien suunnittelema merenrantatalo, joka muistuttaa kalastajakylää. Mustaseinäinen rakennus on jaettu kolmeen eri rakennukseen ja kaikissa on vaaleanvihreä katto. Talo on mäntymetsän keskellä.
Merinäköala joka huoneesta: Arkkitehtuurin taidonnäyte
Pirinen & Salo on arvostettu suomalainen arkkitehtitoimisto, jonka Teemu Pirinen ja Lauri Salo perustivat vuonna 2018. Toimisto toimii aktiivisesti sekä Helsingissä että Inarissa. Pirinen ja Salo tekevät töitä ympäri maailmaa, erityisesti Pohjois-Euroopassa. Pirinen ja Salo ovat tunnettuja siitä, että he ovat mukana kaikissa projekteissaan aina suunnittelun alkuvaiheista lopulliseen toteutukseen asti.Artikkeli kertoo tarinan siitä, miten arkkitehtitoimisto Pirinen & Salo toteutti unelmien kodin asiakaspariskunta Juhan ja Annan toiveiden pohjalta, yhdistäen käytännöllisyyden
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton