• Etusivu
  • Talo

Aluskatteen asennus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 23.11.2006Päivitetty 18.06.2019
20196_58616.jpg

Aluskatteen ja katemateriaalin välitila on myös tuuletettava hyvin.

Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.

Tuuletus

Tarkan rakennuskohtaisen tuuletussuunnitelman tekee aina rakennesuunnittelija. Räystäältä on johdettava tarpeeksi korvausilmaa katon tuuletustilaan. Vain tässä tapauksessa kattorakenne toimii kunnolla vieden pois lämpimän vesihöyrypitoisen ilman.

Aluskatteen ja lämmöneristeen välitilaan johdetaan riittävästi korvausilmaa räystäiltä ja poistetaan joko päätykolmioiden tai tuulettuvan harjan kautta. Tarvittaessa poisto voidaan hoitaa esim. alipainetuuletusputkia käyttämällä. Aluskatteen ja kattotiilen välitilan riittävä tuuletus varmistetaan käyttämällä aina tuuletusrimoja. Aluskatteen ja katemateriaalin välistä on poistettava ylimääräinen rakennusmateriaali kuten puutavara ym. roskat, jotka saattaisivat estää hyvän tuuletuksen.

Asennus

Aluskate asennetaan kattotuolien päälle yleensä vaakasuuntaan. Sen menekki on noin 1,15 kertaa katon pinta-ala. Monimuotoisissa sekä vaativissa olosuhteissa rakennettaviin kattoihin suositellaan käytettävän aluskatteena liimareunaista Divoroll TOP RU –aluskatetta tai umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.

20196_58611.jpg

Aluskatteen työstämiseen käytetään puukkoa, vasaraa ja nitojaa. Aluskatteen kiinnitys käy hakasilla tai isoilla huopanauloilla. Aluskate limitetään vähintään 150 mm vaaka- ja pystysaumoissa. Aluskate jätetään hieman löysästi (10-30mm), jotta sillä on elämisvaraa.

Jos aluskatteeseen joutuu tekemään jatkoskohtia, on ne tehtävä kattotuolien kohdalle. Kattotuolien kohdalle aluskatteen päälle asennetaan esim. 25x50 mm:n tuuletusrimat.

20196_58620.jpg

Alaräystäillä aluskate asennetaan reilusti seinälinjan yli.

Lappeen liittyessä seinään, aluskate nostetaan seinälle 300 mm matkalta ja päälle asennetaan rintataitepelti.

20196_58622.jpg
Huomio

Huomio

Huom!

Kun katolla liikutaan aluskatteen asennuksen aikana, on astuttava ruoteiden päälle.

Vesikaton taitokset


Sisätaitteissa eli jiireissä käytetään Ormax -sisätaitteenpohjapelti taikka sisätaitteelle tehdään laudoitus min. 300 mm molemmin puolin taitetta.

Sisätaitteenpohjapellin päälle asennetaan yksi vuota sisätaitteen suuntaisesti varmistamaan sisätaitteen vesitiiviys. Tämän päälle asennetaan aluskate normaalisti ja lopuksi sisätaitepelti päällimmäiseksi.

Sisätaitteen ala- ja yläpäähän laitetaan sisätaitteen päätykappaleet. Peltien limityskohdassa käytetään tiivistysmassaa.

Sisätaitteen nostopellin asennus

Sisätaitteen lopetuksen asentaminen

20196_58612.jpg

Ulkotaitoksissa taitoksen kummallekin puolelle laitetaan aluskate 150 mm taitteen yli ja sen jälkeen laitetaan tuuletusrimat ja ruoteet. Ruoteiden päälle laitetaan harjalauta. Taitteeseen voidaan laittaa tuulettuvaa ulkotaitetiivistettä harjatiilen alle, jottei vesi ja tuiskulumi tunkeudu tiilen alle.

Läpivientien teko

Läpivientityöt tehdään aluskatteen varsinaisen asentamisen yhteydessä, jotta läpivientien yläpuolelle tehtävät vesiohjurit veden johtamiseksi läpiviennin sivuitse, saadaan tehtyä kunnolla. Läpiviennin ollessa suorakaiteen muotoinen leikataan aluskatteeseen aukko niin, että aluskatteen reunaat pystytään läpiviennin kohdalla taivuttaa ylös. Kulmat tiivistetään joustavalla liimanauhalla esimerkiksi Flexirollilla tai vastaavalla tiivistystuotteella.

20196_58613.jpg

Putkien läpivienneissä noudatetaan aina valmistajan ohjeita.

Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.
Esimerkki Monierin läpivientikauluksen asennuksesta aluskatteeseen.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
20073_3979.jpg
Tilaa nyt - etusi 300 euroa!
- kattotuvatuotteita kaupan päälle (edun arvo 300€)!Kun tilaat tiilikaton tarvikkeineen meiltä valmiiksi asennettuna ennen 30.4.2007 saat 300 € arvosta kattoturvatuotteita kaupan päälle. Etu annetaan alennuksena meiltä tilaamistastasi kattoturvatuotteista (lumiesteet, kattosillat, tikasaskelmat ja tikkaat). Etua ei voi siirtää muihin tuotteisiin eikä sitä voi muuttaa rahaksi. Etu koskee vain asennuspalvelumme asentamana toimitettuja tilauksia.Pidä kiirettä, parhaat asennusajat myydään nyt!Pyydä tarjous Jäsentukusta...Lisätietoa tiilikatteesta...Lisätietoa kattoturvatuotteista...
202011_67356.jpg
DIY - laatat pois betoniportailta ja maalia tilalle
Laatat etuoven edessä katetulla terassilla olivat joskun ihan hyvä idea - ei enää. Olihan näistä haittaakin muun muassa liukkaus, saumojen likaantuminen ja värjääntyminen sekä lopussa laattojen irtoaminen. Ruosteinen rappuralli jätti myös aikoinaan pysyvät jälkensä keraamisiin laattoihin ja kallistuksetkin taisivat olla pielessä. Vesi jäi makaamaan sinne, minne sen ei kuulunut jäädä. Laatat saivat lähteä ja tilalle tuli uusi pinta ja maalikerros.
20238_82927.jpg
Näin suihkukouru mahdollistaa suuret lattialaatat ja kätevän lattian kaadon
Kylpyhuoneiden suunnittelussa ja remonteissa tavoitteena on luoda toimiva, tyylikäs ja käyttäjäystävällinen kokonaisuus. Geberitin uusin CleanLine50 -suihkukouru vastaa tähän tavoitteeseen tarjoten innovatiivisen suunnittelun ja käytännöllisyyden yhdistelmän.CleanLine-sarjan uusin tulokas tekee suihkutilojen viemäröinnistä entistäkin helpompaa ja esteettisempää.
20157_43898.jpg
Taloautomaatio sinun apunasi
Tilanneohjauksilla helppoa hallintaaHuonelämpötilan ohjaus KNX-taloautomaatiolla on helppoa. Yhdellä napinpainalluksella voi kytkeä päälle tietyn tilanneohjauksen, joka säätää saman tien kodin toiminnot ennalta määritettyyn tilaan.Kotona/poissa-ohjauksella talo ohjataan niin sanottuihin perustiloihin. Poissa ollessa ilmanvaihto laskee minimiin ja lämpötilaa voidaan pudottaa. Samalla liesi ja halutut pistorasiat kytkeytyvät pois päältä ja vesiventtiili sulkeutuu vesivuodon välttämiseksi. Kotiin saapuessa toiminnot palautetaan normaaliin käyttötilaan.Lue lisää: KNX ohjaa kodin toimintojaTilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton