• Etusivu
  • DIY

Tee se itse - lintulauta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.05.2025
202210_79659.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Ei taida löytyä rakennustyömaata, jossa ei jäisi muutamaa laudanpätkää tähteeksi.

Näistä niin sanotuista hukkapätkistä voi helposti rakentaa vaikkapa linnuille ruokinta-automaatin! Kokosimme alle ohjeet, jonka mukaan voit itse tehdä pihallesi ruokinta-automaatin.

Lintujen ruokinta-automaatti - lintulauta

Materiaaliksi automaattiin voi käyttää niin sanottua tuuman vahvuista ja kuusi tuumaa leveää lautaa, joko sellaisenaan tai höylättynä sekä ohuehkoa 6,5 – 12 mm paksua vaneria. Raakalaudan mitat ovat esimerkiksi kuusilautaa käytettäessä 22 * 150 mm, vastaava höylätty/mitallistettu kuusilauta on kooltaan 18 * 145 mm.

Materiaalimenekki on varsin vähäinen. Pisin yhtenäinen laudan kappale on noin 33 cm pitkä. Ruokinta-astian pohjalevy reunustetaan höylätyllä listalla. Puutavaran ja vanerin lisäksi tarvitaan kaksi saranaa ja rautalankaa. Tarvittaessa saranat voidaan valmistaa vaikkapa nahkasuikaleista ja rautalankakin voidaan korvata ohuella nailon-narulla.

Työkaluiksi tarvitaan saha, vasara, mitta ja höylä tai puukko, viisteiden tekemistä/viimeistelyä varten. Kuten lähes kaikkiin puutöihin, kannattaa tähänkin varata vähän hiontapaperia käden ulottuville.

Tarvikelista lintulautaan:

  • Lautaa
  • Höylättyä listaa
  • Kaksi saranaa (voidaan tarvittaessa korvata parilla nahkasuikaleella)
  • rautalankaa (voidaan tarvittaessa korvata nailon-narulla)

Työkaluja:

  • Saha
  • Vasara
  • Puukko
  • Mitta ja kynä
  • Höylä sekä
  • Hiomapaperia

Ruokinta-automaatin valmistaminen

Valmistaminen aloitetaan mittaamalla ja piirtämällä lauta-aihioihin oheisen kuvan mukaiset kappaleet, jotka tämän jälkeen sahataan merkintöjen mukaisesti. Ruokinta-automaatin kasaus aloitetaan pohjalevystä, josta edetään kohti kattoa. Pohjalevyn jälkeen kiinnitetään päädyt ja niiden väliin tuleva palkki (esimerkiksi 18 * 18 mm höylätty lista). Sivuille tulevat vanerilevyt naulataan tai ruuvataan kiinni päätyihin.

200611_696.jpg

Lopuksi rakennetaan katto. Katon rakentamisen yhteydessä kiinnitetään myös ripustukseen tarvittavat rautalangat. Toinen puoli katosta naulataan kiinni päätyihin ja toinen puoli jätetään saranoiden varaan siementen täyttöaukoksi.

200611_697.jpg

Lintulaudan viimeistely ja variaatiot

Pintakäsittelyä kannattaa miettiä. Linnut tuskin ovat kovin "säseriä" ja tottuvat aikaa myöden, mutta neutraali luonnon mukainen väritys olisi hyvä. Pintakäsittelyainetta ei myöskään saisi liueta ruokaan.

Kyljessä olevat vanerit tai ainakin toisen niistä voi korvata läpinäkyvällä muovilevyllä tai lasilla, jotta ruuan vähenemistä on helppo seurata. Muovilevy voidaan kiinnittää runkoon ruuveilla, ja lasilevy esimerkiksi silikonilla.

DIY
ohjeet
ulkotilat
eläimet
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Dextec murtolaasti
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite-murtolaasti eli niin kutsuttu etanadynamiitti.
Luonnonkivinen muuri jossa kasvaa kukkia ja pensaita
Tee Se Itse: vinkit luonnonkivetyksen onnistumiseen
Luonnonkivet tuovat pihaan ajattomuutta, kestävyyttä ja luonteikkuutta, jota keinotekoisilla materiaaleilla on vaikea jäljitellä. Ne sopivat hyvin suomalaisiin pihoihin niin istutusalueiden rajauksiin, pengerryksiin kuin kulkureittienkin rakentamiseen. Oikein asennettuna kivetyksestä tulee pitkäikäinen ja lähes huoltovapaa. Tässä ohjeessa käymme vaihe vaiheelta läpi, miten luonnonkivetyksen voi toteuttaa itse – alkaen pohjatöistä aina viimeistelyyn ja hoitoon. Mukana on myös käytännön vinkkejä kivien valintaan, ladontaan ja rikkakasvien hallintaan.
200611_681.jpg
Tee se itse - Reunuslaatat
Tällä viikolla hyödynnämme laatoituksessa ylimääräiseksi jääneitä laattoja. Laattojen avulla voit suoristaa nurmikkosi reunat ja saat vaikka perennat omiksi saarekkeikseen. Myös haljenneet laatat ja pienetkin palaset voidaan käyttää.. Nyt siis kaikki kylpyhuoneen, keittiön ym. laatat esiin!
DIY-ohjeet-artikkelin pääkuva, jossa neljä kuvaa erilaisista projekteista
DIY-palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja
Tältä palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Pyrimme etsimään helppoja keinoja ja parhaita neuvoja kaikkien kotiremppaajien käyttöön – neuvoja pintaremonttiin ja vinkkejä pikku nikkarointeihin. Kaikki palstalla esitellyt tapaukset on toteutettu kotioloissa ja ihan itse.
20207_65892.jpg
Etanadynamiitti toimii myös viileällä
Onko pihassa häiritseviä kiviä, kalliota tai betonirakenteita? Murtolaastilla eli etanadynamiitillä rikot ja murrat häirikkökivet pois helposti - myös viileällä ilmalla.
20065_61.jpg
Sammalta nurmikolla?
Sammal valtaa paikan, jossa nurmikko ei syystä tai toisesta viihdy. Kun nurmikko voi hyvin, ei sammal pärjää sille elintilakilpailussa. Pysyvään tulokseen päästään poistamalla sammaloitumisen syyt: nurmikon huono ravinne- tai vesitalous, maan happamuus tai tiiviys ja alueen varjoisuus.Jos nurmialue on erittäin sammaleinen, kannattaa nurmikko perustaa kokonaan uudestaan.Sammaloituneelta nurmialueelta haravoidaan irtoava sammal pois, ja alue ilmastoidaan talikolla tai sammaleenpoistajan avulla. Alue kalkitaan huolellisesti. Kalkki alentaa maan happamuutta ja estää siten sammalen kasvua. Pinnalle lisätään ohut kerros hiekkaa ja multaa. Lopuksi alue tasoitetaan jyräämällä ja kylvetään uusia siemeniä. Jos paikka on varjoinen, kannattaa valita lajikkeita, jotka menestyvät varjoisemmassakin (esim. puisto- ja etelännata). Jatkossa huolehditaan kastelusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton