• Etusivu
  • Remontti

Tarkasta katto talven jäljiltä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.05.2025
201510_44488.jpg

Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Katon yleiskunnon tarkistaminen

Joskus ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikatossa etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Läpivientien ja kattotarvikkeiden kunnon tarkastus

Myös katon läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain, sillä vaikeat lumi- ja jääolosuhteet saattavat vaurioittaa kattorakenteita. Läpivientien osalta tarkistettavia kohtia ovat: läpivientien muoviosat, aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat, aluskatteiden ylösnostot sekä kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet). Kannattaa tutkia myös, että pellitykset ovat ehjät ja paikoillaan sekä onko niiden saumat ja tiivistykset kunnolliset.

Sadevesijärjestelmä on oleellinen katon kuntoon vaikuttava tekijä. Säännöllisen tarkistuksen yhteydessä onkin hyvä katsoa myös ovatko vesikourut ja syöksytorvet ehjät, puhtaat ja toimivat. Myös liitoskohtien tiiviys ja kaatojen riittävyys on syytä tarkistaa.

Kattoturvatuotteiden kunto on tärkeää jo yleisen turvallisuuden kannalta. Seinätikkaiden, tikasaskelmien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto tulee myös tarkistaa. Katso, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja että ne ovat kunnolla kiinni.

Onko katollasi kaikki tarvittavat ja lakisääteiset kattotarvikkeet?

201510_44489.jpg

Katon puhdistus

Tarkista aina onko katolla ylimääräisiä esineitä, roskia tai kasvillisuutta. Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto on aiheellista tarvittaessa puhdistaa puun lehdistä ja neulasista pehmeällä katuharjalla. Jos katolle on vuosien varrella kertynyt häiritsevä määrä kasvustoa tai roskia, se voidaan puhdistaa kovaa harjaa tai painepesuria käyttäen. Muista puhdistaa myös sadevesikourut ja syöksytorvet. Mekaanisten vaurioiden syntyminen ehkäistään ennalta poistamalla katolle ylemmiltä tasoita tai puista mahdollisesti putoavat jääpuikot tai puun oksat.

Pesuaineita kannattaa käyttää vain tarvittaessa. Levä, sammalet, jäkälät yms. koetaan joskus ikääntyvien katemateriaalien ongelmaksi, vaikkakin ne ovat ekosysteemin kannalta hyödyllisiä, ihmisille ja katemateriaaleille vaarattomia. Jäkälä ja sammalkasvu ovat merkkejä kateaineen vaarattomuudesta. Levät, sammalet ja jäkälät viihtyvät suhteellisen varjoisissa ja kosteissa paikoissa, eivätkä ne kestä voimakasta auringonpaistetta, mistä johtuen kasvillisuutta esiintyy yleensä vähemmän etelän tai lounaan puoleisilla kattopinnoilla. Kattopinta voidaan tarvittaessa käsitellä valmiilla pesuliuoksella.

20193_56832.jpg

Milloin lumenpoisto on aiheellista?

Normaaliolosuhteissa lumen luonti tiilikatolta on tarpeetonta, ellei lumen putoamisen pelätä aiheuttavan vaaratilanteita. Vaikka kattorakenteet mitoitetaan Suomen rakentamismääräyskokoelman mukaan kestämään Suomen talviolosuhteet, hyvin runsaslumisina ja kosteina talvina tulee kuitenkin säännöllisesti seurata katon lumiolosuhteita.

Erityisen huolellisesti tulee seurata lumen kinostumiselle alttiita katon osia, jotta vältyttäisiin katteen, sen varusteiden ja kattorakenteiden vaurioitumiselta. Tarvittava lumen poisto suoritetaan kerroksittain vuorotellen katon eri lappeita siten, että katolle jää 15-20 cm suojalumikerros. Älä koskaan pudota lunta ylemmältä tasolta alemmalle. Lumen poistossa on noudatettava varovaisuutta, jottei aiheuteta vahinkoa katteelle.

Huomioi henkilöturvallisuus

Vesikaton tarkastuksen ja huollon yhteydessä tulee huomioida seuraavat henkilöturvallisuuteen vaikuttavat asiat:

  • Vältä tarpeetonta liikkumista katolla ja noudata aina siellä ollessasi suurta varovaisuutta
  • Valitse jalkineet, joissa on pitävät, pehmeät ja puhtaat pohjat, jotka eivät vahingoita katepintaa
  • Nouse katolle sisäkautta aina, kun se on mahdollista. Vaihtoehtoisesti käytä kiinteitä talotikkaita ja mikäli niissä on turvakisko, käytä noustessasi valjaita ja turvatarrainta
  • Käytä jyrkillä katoilla ja loivien kattojen räystäsosuudella liikkuessasi turvavaljaita ja -köyttä
  • Älä kuljeta työvälineitä mukanasi käyttäessäsi ulkopuolisia nousuteitä, vaan nosta välineet erikseen esim. köydellä
  • Huomio myös ulkopuolisten turvallisuus (tarvittaessa esim. rajaamalla piha- tai katualueita)
  • Mikäli katon huoltoon liittyy työvaiheita, jotka vaativat ammattiosaamista, tilaa alan ammattilainen suorittamaan nämä työvaiheet teknisesti ja turvallisesti oikein.

Jos havaitset katolla ikääntymisen merkkejä...

Katon tarkastuksen yhteydessä havaittuihin vaurioihin ja kulumiin on syytä reagoida, sillä katto suojaa koko rakennusta ja piilevät vuodot aiheuttavat vähitellen vahinkoa. Yläpohjarakenteisiin asti edennyt kosteusvaurio vaatii varsin laajan korjausoperaation, joten vesikaton on syytä olla aina täysin kunnossa.

Remontti
maalaus
huolto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
Kattoremontti onnistuu myös talvella, miehet katolla naulaimet kädessään.
Kattoremontti talvella? Miksipä ei
Eihän kattoa nyt voi repiä auki keskellä talvea? Miten ihmeessä muka kattoremontin voi talvella toteuttaa? Tuleekohan siitä mitään kun katollakin on lunta ja jäätä?Kyllä, kattoremontin voi toteuttaa talvella – tässä esittelemme kymmenen hyvää syytä, miksi remonttia ei tarvitse jättää keväälle tai kesään. Tutustu väitteisiin ja Kattokeskuksen asiantuntijan vastauksiin, miten työ oikeasti sujuu.
Pieni poika leikkii syksyn irtolehdillä.
Kasvaako talosi sadevesikourussa koivu?
Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.
Sokkelin pinnoitus kivirouhetta käyttäen
Miten sokkelin voi pinnoittaa? - Neljä erilaista tapaa esittelyssä
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
mies tutkii ullakolla vuotavaa kattoa
Jos kattosi on rakennettu ennen 2000-lukua, huomioi nämä seikat
Kevään saapuminen näkyy ja kuuluu aina kattovuotopäivystyksessä, missä puhelin pirisee vilkkaasti. Kun kevätaurinko alkaa sulattaa katolle sataneen lumikerroksen, testataan katteen ja alapohjarakenteiden vedenpitävyys.
20225_78345.jpg
Kestävyyttä säännöllisellä huollolla
Säiden lämmetessä alkaa mieli kaihota entistä enemmän ulos nauttimaan kauniista säästä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia virkistävää juomaa puutarhakeinussa istuskellen ja vaikka kirjaa lukien. Muistithan huolehtia puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä ennen säilytykseen laittoa? Ei hätää, vaikket muistanutkaan, huoltotoimet voi tehdä nytkin.
Taloyhtiö
Ennaltaehkäiseminen säästää rahaa: säilytä julkisivu teknisesti kunnossa ja esteettisesti siistinä
Monessa taloyhtiössä joudutaan monenlaisien remonttien eteen; ikkunaremontti, putkiremontti tai vaikkapa julkisivuremontti. Kaikilla materiaaleilla on käyttöikänsä ja jotta materiaaleja voidaan käyttää käyttöiän ajan huolettomasti, on ennaltaehkäisy paras panostus rakenteiden säilymiseen ja näin kustannussäästöihin.Kuten mitä tahansa rakennuksen osaa, kuten julkisivua ja sen saumoja, tulee niitä huoltaa, jotta ne säilyttävät niille suunnitellut ominaisuudet ja pitävät julkisivun myös esteettisenä. Mutta mitkä asiat vaikuttavat julkisivun likaantumiseen ja tekniseen rasitukseen? Entä miten asiaan voisi vaikuttaa ennaltaehkäisevästi?
kasa erilaisia siveltimiä pöydällä
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.
20226_78752.jpg
Näin arvioit omakotitalon kattoremontin hinnan
Omakotitalon tai lomamökin kattoremontin tekee yleensä vain kerran elämässään. Se on iso korjaushanke, ja se voi hirvittää etukäteen. Miten sen hinnan voi arvioida? Miten ja milloin sen suunnittelu kannattaa aloittaa? Myyntijohtaja Janne Lehtola Kattokeskuksesta antaa kullanarvoisia vinkkejä.
joku avaa lavuaarin viemäriä karhupumpulla
Miksi viemäriin ei saa laittaa mitä vain?
Viemäriverkoston toimivuus on tärkeää jokaisen kodin asumismukavuuden kannalta. Viemäriin ei kuitenkaan saa laittaa mitä vaan, tai ongelmia voi ilmaantua. Esimerkiksi viemäriin laskettu kinkkurasva voi jähmettyessään viemärin seinämiin muodostaa putkitukoksen, joka pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vesivahingon.Jos viemäriin laittaa mitään sinne kuulumattomia aineita tai esineitä, voi se olla haitaksi sekä viemärille ja ympäristölle. Tässä artikkelissa käydään läpi mitä viemäriin voidaan laittaa ja miksi tiettyjä asioita, kuten kinkkurasvaa, ei voi ja kannata laittaa viemäriin.
20193_56910.jpg
Onko katto kunnossa? Nyt on katon keväthuollon aika!
Katto pitää kodin ja mökin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi rakennuksen julkisivuista. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin.
Punertavaa palahuopakattoa ollaan asentamassa katolle.
Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan
Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.
20205_64462.jpg
Ihailetko vanhaa, harmaata pintaa?
Ihailetko vanhan tyylistä harmaata pintaa, jota löytyy ajan patinoimista rakennuksista? Enää ei tarvitse käyttää suolahappoa ja myrkkyjä pinnan saamiseksi. Harmaiden pintojen käsittelyyn on kehitetty uusi tuote, SIOO:X. Vesiohenteinen ja myrkytön tuote on kehitetty puupintojen suojaukseen sekä hoitoon.Patentoitu SIOO:X vaikuttaa mekaanisesti, fossilisoivan menetelmän kautta puupintaan. Pinta pysyy tuulettuvana, SIOO:X ehkäisee halkeilua sekä tikkuuntumista. Puupinta on käsittelyn jälkeen tiivis, pehmeä ja miellyttävä jalkapohjalle. Ulospäin pinta on kaunis ja tasaisen harmaasävyinen peittämättä kuitenkaan puun syitä.Tehokas käsittely suojaa käsiteltyä pintaa sieniltä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja tuhoelämiä vastaan (EN 46 ja EN 113 mukaisesti).
20213_69561.jpg
Huonokuntoisen katon kanssa ei kannata aikailla
Katto on kotisi ja omaisuutesi tärkein suoja, joten sen on oltava hyvässä kunnossa. Uusi kestävä tiilikatto paitsi pidentää talon käyttöikää myös nostaa sen arvoa.
20238_82920.jpg
Peltikatto on edullinen vaihtoehto - Mitä tulee huomioida, jos itse asentaa?
Peltikatto on ominaisuuksiltaan hyvä ja kestävä kate, joka on hinnaltaan erittäin kilpailukykyinen. Säästöä syntyy, jos tekee kattoremontin itse. Peltikaton pystyy asentamaan itsekin, jos työkalut pysyvät käsissä. Tärkeää on toki muistaa työturvallisuus ja lukea asennusohjeet huolellisesti. Mittatarkkuus ja saumat ovat avainasemassa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Uudet rakentamisen energiamääräykset tulevat voimaan kuun vaihteessa
Uudisrakentamisessa siirrytään 1.7.2012 alkaen kokonaisenergiatarkasteluunYmpäristöministeriö antoi 30. maaliskuuta uudet energiatehokkuutta parantavat rakentamismääräykset. Uudet määräykset tulevat voimaan 1.7.2012.Määräykset koskevat vain uudisrakentamista ja niiden tuoma keskeinen muutos on siirtyminen kokonaisenergiatarkasteluun. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle määrätään rakennustyyppikohtainen yläraja, joka ilmaistaan niin sanotulla E-luvulla. E-luvun laskennassa huomioidaan rakennuksen käyttämän energian tuotantomuoto. Pientalojen E-luvun yläraja riippuu lisäksi pinta-alasta: vaatimukset ovat lievemmät pienille pientaloille.
20211_68298.jpg
Tarkan harkinnan tulos - vanha öljykattila kannettiin ulos
Nokialla asuva Pertti Virtanen seurasi ilma-vesilämpöpumppujen kehitystä pitkään ennen kuin sellainen asennettiin omaan kotiin. Tarkan taustatyön ansiosta päätös lämmitysjärjestelmän päivittämisestä öljystä ilma-vesilämpöön oli lopulta helppo tehdä.
20131_33466.jpg
Turvallisin tapa lisäeristää!
Tuulensuojaus on tärkeä osa energiatehokasta eristämistä, tee se siis kunnolla ja parhailla tuotteilla. ISOVER RKL-31 Facade tuulensuojalevyissä yhdistyvät samassa paketissa toimivin tuulensuoja ja huippuluokan lämmöneristävyys. Toimiva ja tehokas runkoeristys mahdollistaa sisätöiden jatkamisen säältä suojassa ja pienentää rakennusaikaisia lämmityskustannuksia.Ulkopuolinen lisäeristäminen on riskittömämpi vaihtoehto. ISOVERin messuosastolla 5A esitetään työnäytös aiheesta. Aikataulut artikkelin lopussa.ISOVERin uusi julkisivueriste ISOVER RKL-31 FACADE on pinnoitettu tuulensuojaeriste. RKL-31 FACADE on suunniteltu käytettäväksi käiken tyyppisten rakennusten tuulensuojauksessa (myös P1 ja P2 paloluokan rakennuksissa). RKL-31 FACADE on markkinoiden ensimmäinen tuulensuojapinnoitteellinen julkisivueriste jolla on VTT:n testaama ja hyväksymä palamattomuusluokitus A2-s1,d0.Tuulensuojapinnoite on hyvin tuulta pitävä, mutta vesihöyryä läpäisevä. ISOVER RKL-31 FACADE -tuotteilla on markkinoilla olevista villaeristeistä parhaat lämmöneristysarvot, lambda Declared vain 0,031 W/mK. Tuulensuojaeristettä käyttämällä vältetään kylmäsillat ja voidaan tehdä energiatehokkaampia rakenteita.Katso rakennekirjastosta korjausvaihtoehtoja
pannuhuone
Kodin sydän: Opas talotekniikan maailmaan
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä tekee kodistasi juuri sinun kodin? Vastaus saattaa yllättää sinut: se piilee seinien sisällä, putkissa ja johdoissa – lyhyesti sanottuna, talotekniikassa. Talotekniikka on kuin kodin hermosto, joka huolehtii siitä, että kaikki toimii sujuvasti ja mukavasti.
201911_61071.jpg
Ilmanvaihto osaksi remonttisuunnitelmaa
Asunnon perusparannusten yhteydessä valitettavan monelta unohtuu ilmanvaihto. Sen sivuuttaminen johtaa kuitenkin ennen pitkää sisäilmaongelmiin. Ilmanvaihdon sudenkuopat olisikin yksinkertaista välttää huomioimalla ilmanvaihto jo ennen remontin toteuttamista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton