• Etusivu
  • Talo

Syyshuoltotyöt: vesikourujen puhdistus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 07.10.2013Päivitetty 10.08.2021
201710_50382.jpg

Talven tullen puhdistamaton ränni saattaa näyttää tältä.

Talvi lähestyy kovaa vauhtia ja onkin aika tarkistaa myös rännien kunto. Oletettavasti ränneissä on roskia. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen talven tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Miksi rännit pitää puhdistaa?

Säännöllisesti tehtynä tarkistuskäynti katolla pari kertaa vuodessa tavallisesti riittää ja on kannattavaa, sillä puiden lehdet ja muut roskat padottavat vettä. Rännin pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä jopa niin, että se ruostuu puhki. Tällöin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkoverhousta. Rännejä puhdistettaessa kannattaa siis tarkistaa myös niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, on uusiminen kannattavaa tai lähes välttämätöntä. Huomioi myös, että talven ja kevään aikana katolta pudonneet lumet ja jäät ovat saattaneet vaurioittaa ränniä. Saumat ovat saattaneet aueta ja kaadot muuttuneet.

Rännien puhdistus

Matalan rakennuksen rännien puhdistus saattaa onnistua esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Tikkailla työskentely ei ole suositeltavaa, vaikka sitä usein näkee tehtävän. Korkeammissa rakennuksissa pitää nousta katolle ja tällöin on syytä käyttää turvaköyttä ja -valjaita. Katolta käsin rännien puhdistus tapahtuu harjalla ja esimerkiksi sopivan kokoisella kauhalla. Kun roskat on poistettu voi rännit huuhtoa vesiletkulla tai jopa painepesuria apuna käyttäen. Tarkista, että vesi virtaa vapaasti syöksytorvesta. Mikäli näin ei ole, syöksytorvi saattaa olla tukkeutunut roskista.

Samalla kertaa kannattaa tarkastaa katon ja läpivientien kunto yleisesti. Lumiesteiden, lapetikkaiden ja kattosiltojen kiinnitykset voi tarkastaa kokeilemalla heiluvatko ne.

Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Metsän reunassa tai runsaasti puustoa sisältävällä tontilla voi vuoden saalis näyttää tältä. Siksi rännit olisi syytä puhdistaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.
Info

Info

Muistilista:

  • Rännit tulisi tarkastaa ja puhdista kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.
  • Tarkista myös rännien kunto ja kiinnitys. Löytyykö ruostetta tai peräti ruostumisen aiheuttamia reikiä?
  • Heikkokuntoinen ränni kannattaa yleensä vaihtaa uuteen.
  • Puhdista rännien lisäksi myös katto lehdistä ja roskista. Muista myös syöksytorvet.
  • Viimeistele puhdistus huuhtelemalla rännit.
  • Käytä turvavaljaita ja –köyttä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Talo
vesikatto
sadevesijärjestelmät
maalaus
huolto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Vesivek-sadevesijärjestelmä kestää
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivek-järjestelmästä
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
201510_44488.jpg
Katto kannattaa tarkastaa ennen talven tuloa
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton