• Etusivu
  • Rakentaminen

Taloyhtiön kirjanpito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.

Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.

Kirjanpidolliset tehtävät

Kirjanpidon hoito sisältää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten kirjaamiset. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisälaskelmien laadinta sekä tilijärjestelmän dokumentointi. Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon ja tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpitona pidettävä vastikekirjanpito on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.

Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan. Tositteesta tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Liiketapahtumat merkitään taloyhtiön tililuettelon mukaisille kirjanpitotileille. Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen

Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon. Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202110_73377.jpg
Laadukasta arkkitehtuuria arvostavat myös naapurusto ja rakennusvalvonta
Omakotitalon rakentaminen on yksi elämän suurimmista ja jännittävimmistä projekteista. Se tarjoaa mahdollisuuden luoda juuri sellainen koti, joka vastaa täydellisesti omia tarpeita ja unelmia. Kuitenkin monille ajatus arkkitehdin palkkaamisesta voi herättää epävarmuutta ja pelkoja. Onko arkkitehti liian kallis? Ymmärtääkö hän minun visioni? Menetänkö kontrollin omaan projektiini?Nämä ovat yleisiä huolenaiheita, mutta todellisuudessa arkkitehdin palkkaaminen voi olla yksi parhaista päätöksistä, joita voit tehdä rakennusprojektisi onnistumisen varmistamiseksi. Arkkitehdin asiantuntemus voi säästää rahaa pitkällä aikavälillä välttämällä kalliita virheitä ja parantamalla energiatehokkuutta. Valitsemalla arkkitehdin, jonka kanssa sinulla on hyvä kemia ja joka kuuntelee tarkasti toiveitasi, voit varmistaa, että visiosi toteutuu juuri sellaisena kuin haluat. Lisäksi arkkitehti pitää sinut mukana päätöksenteossa ja kunnioittaa toiveitasi, joten et menetä kontrollia projektiisi.
20073_4051.jpg
Avautuva Lumon lasiseinä tuo uusia ideoita ulko- ja sisätiloihin
Lumon lasiseinä luo uusia mahdollisuuksia muunnella tiloja ja niiden käyttötarkoitusta. Sillä voidaan jakaa ja laajentaa ravintola- ja liiketiloja sekä muita tiloja, joissa vaaditaan helppoa muunneltavuutta. Kokonaan sivuun käännettynä lasit vievät vähän tilaa. Tyylikäs ulkonäkö istuu hyvin ympäröivään arkkitehtuuriin.
201712_51069.jpg
Pohjatyöt aloittavat rakennusprojektin
Omakotitalon rakennustyöt alkavat pohjatöiden teolla. Perustusten ja pohjatöiden tekeminen huolella on tärkeää, sillä rakennus seisoo perustustensa varassa koko elinkaarensa ajan. Perustusten rakentamisessa tehdyt virheet ovat erittäin hankalia ja kalliita korjata, pahimmissa tapauksissa jopa mahdottomia.Pohjatutkimus- ja suunnittelukustannukset ovat suuruuserältään 1 % luokkaa varsinaisista rakennuskustannuksista. Summa ei ole lopullisissa kustannuksissa suuri, mutta sitäkin kannattavampi sijoitus, jotta saadaan varmistettua että rakennusta ei perusteta väärin. Väärästä perustamistavasta voi olla seurauksena suuri lisälasku tai jopa rakennuksen purkaminen perustusten pettäessä.
20203_63707.jpg
Pintojen desinfiointi on nyt erityisen tärkeää
Koronavirus Covid-19 herätti kaikkien ihmisten huomion käsien desinfiointiin ja hyvään käsihygieniaan. Toinen yhtä tärkeä osa virusten ja bakteerien hävittämisessä on pintojen desinfiointikäsittelyt. Kodeissa esimerkiksi kalusteet, työtasot, seinät ja lattiapinnat ovat oivallisia kasvualustoja erilaisille mikrobeille.
Kattokeskuksen punaiseen takkiin, valkoiseen kypärään ja valjaisiin pukeutunut työntekijä tarkistaa peltikaton kuntoa.
Kodin arvo nousee, kun paikat pitää kunnossa - Näin kotitalous­vähennyksen voi hyödyntää kattoremontissa
Oman kodin tai vapaa-ajanasunnon tiili- tai peltikatto on paljon enemmän kuin näkymä kadulle. Se kätkee alleen vuosikymmenten takaiset aluskatteet, läpiviennit ja mahdolliset vuotokohdat. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Kun oman katon kunto alkaa mietityttää, Kattokeskuksen kattoasiantuntijoilta saa apua katon kunnon tarkastuksen lisäksi myös sopivista rahoitustavoista sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
20217_71578.jpg
Kaunis portti johdattaa pihaan ja puutarhaan
Pihaportti on ensimmäinen asia, jonka kotiin saapuja sekä satunnainen vierailija näkee. Siinä missä eteinen on kodin käyntikortti, voisi portin mieltää vastaavaksi käyntikortiksi puutarhaan. Se antaa ensivaikutelman siitä, minkä tyylinen pihasi on, ja pidetäänkö puutarhasta huolta.Aita portteineen on hyvä tapa erottaa oma piha-alueensa katualueesta. Lisäksi aidattu piha tuo turvaa myös perheen pienimmille sekä lemmikeille. Mikäli puutarhaasi ympäröi jo aita, suunnittele portti päärakennuksen, olemassa olevan aidan sekä piha-alueen tyyliin sekä mittasuhteisiin sopivaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton