• Etusivu
  • Rakentaminen

Taloyhtiön kirjanpito

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.

Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.

Kirjanpidolliset tehtävät

Kirjanpidon hoito sisältää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten kirjaamiset. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisälaskelmien laadinta sekä tilijärjestelmän dokumentointi. Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon ja tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpitona pidettävä vastikekirjanpito on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.

Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan. Tositteesta tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Liiketapahtumat merkitään taloyhtiön tililuettelon mukaisille kirjanpitotileille. Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.

Kirjanpitoaineiston säilyttäminen

Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon. Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

49_P_106956_1.jpg
Rakennusten energiamuotokertoimet uudistettu
Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla uudistetaan rakennusten energiamuotokertoimet. Asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia.Rakennettu ympäristö aiheuttaa nykyään noin kolmasosan Suomen kasvihuonekaasupäästöistä.Energiamuotokertoimet ohjaavat kohti energiatehokasta rakentamista ja kestävää luonnonvarojen käyttöä. Mitä suurempi kerroin on, sitä vähemmän kuluttavaksi rakennus tulee suunnitella.Rakennuksissa 1.1.18 alkaen käytettävät energiamuotokertoimet(suluissa 31.12.17 asti voimassa olevat)· sähkö 1,20 (1,70)· kaukolämpö 0,50 (0,70)· kaukojäähdytys 0,28 (0,40)· fossiiliset polttoaineet 1,00 (1,00)· rakennuksessa käytettävät uusiutuvat polttoaineet 0,50 (0,50)"Uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta lämmityksessä pitää edistää. Siksi uusiutuvien polttoaineiden ja kaukolämmön kertoimet ovat alhaisimmat. Myös sähköntuotannossa päästötön tuotanto lisääntyy. Siksi sähkön kerrointa on ollut perusteltua alentaa", painottaa asunto-, energia ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.Tänään (30.11.2017) annettu asetus on osa lähes nollaenergiarakentamisen säädöspakettia, johon kuuluu myös maankäyttö- ja rakennuslain 1.1.2017 voimaantullut muutos sekä kaksi ympäristöministeriön asetusta, jotka on tarkoitus antaa vuoden 2017 aikana. Asetus on myös osa rakennusten energiatehokkuusdirektiivin toimeenpanoa Suomessa.Uudet energiamuotokertoimet tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne koskevat uusia rakennuksia, kun hankkeen lupahakemus jätetään 1.1.18 tai sen jälkeen.Ympäristöministeriön ohjeita
Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
201610_47538.jpg
Digitaaliset mittatyökalut helpottavat remonttia
Arvailuihin ei ole syytä tyytyä rakentaessa tai remontoidessa: mittaaminen on tarkkuustyötä. Pienen pienikin virhemittaus, ja suunnitelmat ovat pielessä. Digitaaliset mittatyökalut ovat monipuolisia ja sisätiloissa entistä tärkeämpiä.
Hirsirakennus
Räätälöidyt hissiratkaisut koteihin ja suojelukohteisiin
Cibes Amsliftin monipuoliset ja räätälöitävät hissiratkaisut auttavat tekemään tiloista esteettömiä, lisäävät asumismukavuutta ja integroituvat tyylikkäästi sisustukseen. Niiden asentaminen on mahdollista myös haastavimpiin paikkoihin, kuten suojelukohteisiin tai pieniin asuntoihin, joissa jokainen neliömetri on tärkeä.Cibes Amsliftilta löytyvät kauniit ja käytännölliset hissiratkaisut kaikkialle, olipa kohteena sitten 1800-luvun hirsitalo, pieni townhouse-asunto tai viiden tähden hotelli. Tutustu viiteen mitä erilaisempaan suomalaiseen Cibes Amslift -kohteeseen.
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
rakennuslevyt
Kevyet kiinnitykset rakennuslevyihin
Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa, yleensä rakenteiden pintamateriaaleina. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Levyjen lujuus ja ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levypinnan takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet, kuten koolaukset.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton