Taloyhtiön kirjanpito
Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen, menojen, varojen ja velkojen kehitystä. Kirjanpidosta saatu tieto taloyhtiön taloudellisesta tuloksesta ja asemasta perustuu pääosin tilinpäätökseen, mutta myös tilikauden aikana tehdyt raportit ja laskelmat antavat tärkeää tietoa taloyhtiön päätöksiin. Tämän takia kirjanpito tulee pitää ajan tasalla.
Kirjanpitolaissa määritellään taloyhtiön kirjanpidolle seuraavia ominaisuuksia. Kirjanpito tulee pitää hyvää kirjanpitotapaa noudattaen ja niin, että tilinpäätöstiedot ovat tilikaudesta toiseen vertailukelpoisia. Tilinpäätöksen tulee antaa myös oikeat ja riittävät tiedot taloyhtiön taloudellisesta tilasta ja toiminnasta. Taloyhtiö on kirjanpitolain perusteella kirjanpitovelvollinen, joten sen on järjestettävä kahdenkertainen kirjanpito. Kirjanpidosta voi vastata taloyhtiön isäntä tai se voidaan antaa jonkun ulkopuolisen, esimerkiksi isännöitsijä- tai tilitoimiston tehtäväksi. Tilikausi on 12 kuukautta, mutta se ei ole sidottu kalenterivuoteen. Ainoastaan toimintaa aloitettaessa tai lopetettaessa tai tilinpäätöksen ajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä lyhyempi tai pidempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Yleistä onkin, että taloyhtiön siirtyessä rakennuttajalta osakasten hallintaan tilikausi on poikkeava.
Kirjanpidolliset tehtävät
Kirjanpidon hoito sisältää tilinavauksen, tilitapahtumien tiliöinnin ja kirjaamisen sekä tarvittavien täsmäytysten kirjaamiset. Tehtäviin kuuluvat myös lainaosuus-, lunastus- ja arvonlisälaskelmien laadinta sekä tilijärjestelmän dokumentointi. Taloyhtiössä osakirjanpitona hoidetaan vastike-, vuokra- ja käyttökorvauskirjanpito sekä palkkakirjanpito. Liiketapahtumat on merkittävä kirjanpitoon siten, että kirjausten yhteys tositteesta kirjanpitoon ja tuloslaskelmaan ja taseeseen on vaikeuksitta todettavissa. Näin ollen osakirjanpitona pidettävä vastikekirjanpito on täsmäytettävä pääkirjanpitoon.
Tilikauden alussa tehdään tilinavaus, joka perustuu päättyneen tilikauden tasetietoihin. Liiketapahtumat kirjataan aikajärjestyksessä päiväkirjaan. Tositteesta tulee selvitä tositteen numero ja tiliöinnit. Liiketapahtumat merkitään taloyhtiön tililuettelon mukaisille kirjanpitotileille. Kirjanpito tehdään suoriteperusteisesti eli meno kirjataan, kun tietty suorite on vastaanotettu tavarana tai palveluna ja tulon kirjaamisperusteena on vastaavasti suoritteen luovuttaminen. Näin ollen taloyhtiön luovuttaessa tilan vuokralaiselleen, vuokra kirjataan sen kuukauden tuloksi, vaikkei rahasuoritusta olisi vielä saatukaan tilille.
Kirjanpitoaineiston säilyttäminen
Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä säädetään kirjanpitolaissa. Kirjanpitoaineiston tulee olla selväkielisessä muodossa tai koneellisessa tietovälineessä, josta se on tarvittaessa muutettavissa selväkieliseen muotoon. Kirjanpitokirjat ja tililuettelo on säilytettävä vähintään 10 vuotta tilikauden päättymisestä lukien. Tositteet, kirjeenvaihto ja täsmäytysselvitykset sekä muu kirjanpitoaineisto on säilytettävä vähintään kuusi vuotta sen vuoden lopusta, jonka aikana tilikausi on päättynyt. Aineiston säilyttäminen on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Isännöitsijän vaihtuessa on varmistettava, että uusi isännöitsijä saa haltuunsa säilytettävän kirjanpitoaineiston. Tämä varmistetaan laatimalla siirrettävästä kirjanpitoaineistosta luettelo, jonka vanha ja uusi isännöitsijä tai hallitus allekirjoittaa.