• Etusivu
  • Talo

Saumoissa piilee PCB

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 22.06.2017
20176_49569.jpg

Ensimmäisen TTS Työtehoseurassa pidetyn saumaustyökorttikoulutuksen teoriapäivän kouluttajina olivat Timo Salonen (Bostik), Timo Saari (tremco illbruck), Anton Panschin (Saumalaakso), Kaisa Thodén (Sika-rakennustuotteet), Boris Panschin (Saumalaaso), Jarmo Järvinen (Rakennusliitto), Mika Karkulahti (TTS) ja Timo Pitkänen (TTS).

Saumausalan uranuurtaja Boris Panschin on huolissaan siitä, että varsinkin 60-80-luvuilla rakennettujen rakennusten saumausmassat saattavat sisältää PCB:tä tai lyijyä yli sallitun määrän. Haitta-aineita voi olla myös toimistorakennusten sisäpuolisissa saumoissa, koska niissä käytettiin jopa enemmän samoja PCB- ja lyijypitoisia saumausmateriaaleja kuin julkisivusaumauksissakin. Panschinin mielestä saumareille tarvitaan koulutusta, jotta asukkaat ja työntekijät eivät altistu haitta-aineille.

Saumausmassoina käytettiin 1960-80-luvuilla yleisesti kaksikomponenttisia polysulfidimassoja. Niiden pehmentimenä hyödynnettiin vuoteen 1979 asti PCB:tä ja kovettimena vuoteen 1989 asti lyijyä. PCB ja lyijy voivat aiheuttaa mm. syöpää.

"Haitta-aineet täytyy huomioida, kun vanhoja toimistorakennuksia muutetaan asunnoiksi. Samoin tulee selvittää esimerkiksi vanhojen koulujen, uimahallien, kirjastojen, sairaalojen ja muiden julkisten rakennusten saumojen pitoisuudet, kun rakennuksia saneerataan. Urakoitsijoiden ja työntekijöiden on tiedettävä ja tunnistettava saumaustöiden haitta-aineet ja estettävä altistumiset", sanoo Saumalaakson perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Boris Panschin.

Boris Panschin on sitä mieltä, että saumaustyöntekijän ammattitaito tulee varmistaa riittävällä koulutuksella. Hänen ideoimansa saumaustyökorttikoulutus käynnistyi huhtikuussa Vantaalla TTS Työtehoseurassa.

"Saumalaakso osti ensimmäisen teoriakoulutuspäivän omille työntekijöilleen. Haluamme olla eturintamassa kehittämässä saumausalaa niin, että asiantuntijat ja myös hommansa jo osaavat ammattimiehet voivat kohdata koulutuksessa ja oppia toisiltaan", kertoo Anton Panschin, joka jatkaa Boriksen työtä Saumalaakso Oy:n toimitusjohtajana.

"Teoriapäivä oli asiapitoinen ja tiivis. Tärkeätä on se, että keskeisistä asioista keskusteltiin eri näkökulmista päivän päätteeksi, kun kävimme kokeen läpi kouluttajien kanssa", pohtii Jari Koistinen, joka on tehnyt saumaustöitä rakennustyömailla yli 20 vuotta.

Saumaustyökorttikoulutuksessa paneudutaan haitta-aineiden ja työturvallisuuden lisäksi myös mm. saumausaineiden ominaisuuksiin ja oikeisiin työtapoihin. Boris Panschin kertoo saaneensa koulutuspäivästä paljon irti itsekin.

"Erityisesti pidin Bostikin Timo Salosen osuudesta. Esimerkiksi silikonin kellastumisongelmat ovat asukkaille ikäviä, vaikka urakoitsija tai saumari eivät niistä suoraan vastuuseen joutuisikaan. Mutta koulutuksella haetaan juuri sitä ammattimaista asennetta, että tehdään kohteeseen sopivilla aineilla ja että ollaan laadukkaasti tehdystä työstä ylpeitä", pohtii Boris Panschin.

Saumaustyökorttikoulutus pakolliseksi

Saumauskoulutukset jatkuvat TTS Työtehoseurassa. Tavoitteena on se, että tilaajat alkavat vaatia saumaustyötä tekeviltä saumaustyökorttia, jonka työntekijä saa TTS:n teoriapäivän ja käytännön kokeen jälkeen.

"Opiskelijat voivat perehtyä teoriapäivän materiaalin etukäteen, jotta he saavat koulutuspäivästä mahdollisimman paljon irti. Teoriakoe on ainakin alalle tulevalle vaativa monivalintakoe, josta pitää olla oikein vähintään 80 prosenttia", toteaa TTS Työtehoseuran kouluttaja Mika Karkulahti.

Saumaustyökorttikoulutuksen teoriapäivän kokeen läpäisseillä on aikaa puolitoista vuotta tehdä työmaalla käytännön koe, jonka arvioivat työntekijöiden, työnantajien ja oppilaitoksen edustajat. Teoria- ja käytännön kokeen hyväksytysti suorittaneet saavat saumaustyökortin, joka on samalla talonrakennusalan ammattitutkinnon osatutkinto joustavat saumaukset.

"Uusien energiamääräyksien vuoksi sisäpuolisten saumojen tiiveyden tärkeys korostuu entistäkin enemmän. Siksi saumaajien työn ammattitaidolla ja saumausmassojen tuntemuksella on suuri merkitys ihmisten ja rakennusten hyvinvoinnille. Laatua syntyy, kun osataan ja ymmärretään mitä tehdään", toteaa Boris Panschin.

Lisätietoja saumaustyökorttikoulutuksesta: Kehitys- ja asiakkuuspäällikkö Jukka Jaakkola, TTS Työtehoseura, puh. 050 712 5048 sekä kouluttaja Mika Karkulahti, mika.karkulahti@tts.fi 046 9209026.

Teksti: Mika Karkulahti
Kuva: Anton Panschin

TTS-Kehitys Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20104_21264.jpg
Turvallisuutta ja näyttävyyttä asuinympäristöön
Helppokäyttöiset ja näyttävät Renecom aidat ja portit ovat huolettomia, kestäviä sekä turvallisia. Valittavissa on useita erilaisia malleja, kokoja ja värejä sekä käyttömukavuutta lisäävä energiataloudellinen avausmekanismi. Renecom portti on vaivaton myös käsikäyttöisenä. Uusimman, patentoidun tekniikan ansiosta automatiikalla on viiden vuoden supertakuu.Lisätietoa Renecom aidoista ja porteista..
20226_78587.jpg
Näin pidät keittiön helposti siistinä - katso vinkit kodinkoneiden ja pintojen puhdistukseen
Näillä ohjeilla saat jääkaapin, uunin ja teräspinnat helposti puhtaiksi.
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton