Säästöä sähkönkulutukseen – näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
Asunnon sähkönkulutukseen vaikuttavat erityisesti lämmitysmuoto, kodin koko, kunto ja sijainti sekä asukkaiden määrä ja heidän arkirutiininsa. Sähkön hinnan noustessa yhä pienemmillä arjen muutoksilla voi saavuttaa merkittävää taloudellista hyötyä.
Energiansäästö sähkölämmitystalossa
Sähkölämmitteisen talon vuosittaisesta kokonaissähkönkulutuksesta keskimäärin noin 50 % kuluu huonetilojen lämmittämiseen ja toinen puoli koostuu lämpimästä käyttövedestä ja taloussähköstä.
Lämmityssähköstä jopa yli puolet käytetään kolmen kylmimmän talvikuukauden aikana. Koska sähkönkulutus on talvikuukausina selvästi suurinta, myös suurimmat säästöt energiankulutuksessa voi tehdä silloin.
Info
10 vinkkiä – säästöä voi saada muun muassa seuraavilla keinoilla:
- Laskemalla asuintilojen lämpötilaa asteella
- Vähentämällä sähkösaunan lämmittämistä
- Tiivistämällä ovet ja ikkunat
- Lyhentämällä suihkuaikoja
- Sammuttamalla harvoin käytetyt sähkölaitteet (huom. ei lämmityslaitteita)
- Sammuttamalla valot huoneesta poistuessa
- Pitämällä sähkölaitteet hyvässä kunnossa ja uusimalla vanhat paljon energiaa vievät kodinkoneet
- Ajastamalla kellokytkimellä sähkönkulutusta vähäisemmän kulutuksen tunneille
- Lämmittämällä tulisijaa ja hyödyntämällä aurinkoenergiaa
- Päivittämällä lämmitysjärjestelmän esimerkiksi lämpöpumpulla
Remonttikohteissa vesikiertoisen sähkölämmityksen etuna on sen muokattavuus. Järjestelmään voidaan helposti liittää ilma-vesilämpöpumppu, aurinkokeräimet tai tulisija. Hybridiratkaisut säästävät lämmityskustannuksia ja ovat usein kustannustehokkaampia tapoja saneerauksessa kuin koko järjestelmän uusiminen.
Lue myös: Ilma-vesilämpöpumppu säästää euroja ja ympäristöä
Jos taas halutaan parantaa suorasähkölämmitteisen talon energiatehokkuutta, voidaan käyttöön ottaa esimerkiksi aurinkovedenlämmitin, jolloin käyttövettä ei tarvitse lämmittää yleisen verkon maksullisella sähköllä. Myös ilmalämpöpumppu on sopiva laite suoralla sähköllä lämmitettävän talon energiakulujen pienentämiseen.
Käytä lämmintä vettä fiksusti
Sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa käyttövesi lämmitetään lämminvesivaraajalla. Lämmin vesi voi olla jopa 2–3 kertaa kylmää kalliimpaa, joten omien vedenkäyttötapojen muuttamisella voi saavuttaa merkittävää säästöä sähkölaskuun. Suuri osa lämpimästä käyttövedestä kuluu suihkussa, joten yksinkertaisimmillaan säästöä saa aikaan suihkuajan lyhentämisellä sekä suihkun sekoittajan ja suihkusuuttimen vaihtamisella energiapihiin malliin.
Myös lämminvesivaraajaan ja sen käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota, kun energiasäästöt halutaan maksimoida. Lämminvesivaraajan lämpötila kannattaa säätää sellaiseksi, että se kattaa juuri ja juuri lämpimän käyttöveden riittävyyden. Pienemmän lämminvesivaraajan lämmitys on aina isoa edullisempaa, joten uutta varaajaa hankittaessa on tärkeää, että se mitoitetaan oikein. Uuden varaajan lämpöhäviöt myös ovat vanhaa pienemmät paremman eristyksen vuoksi, jolloin energiatehokkuus kohenee.
Lue myös: Vältä kylmät suihkut ja suuret sähkölaskut – valitse lämminvesivaraaja oikein