• Etusivu
  • LVI

Sähkökatko yllätti? Näin varmistat kodin lämmön kriisitilanteessa

Pidä vähällä käytöllä oleva tulisija kunnossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.01.2025
varalämmitys-sähkökatkon-ajaksi-1920x1080

Sähkökatko voi muuttua nopeasti kriisiksi lämmityksen osalta, jos et ole varautunut. Omakotiasujana sinulla on erityinen vastuu huolehtia omasta ja perheesi turvallisuudesta. Kylmä yllätys odottaa niitä, jotka eivät ole huoltaneet tulisijaansa vuosiin. Vaikka tulisijaa ei käyttäisikään päivittäin, on sen säännöllinen nuohous ja tarkastus erittäin tärkeä.

Varsinkin pakkaskaudella lämpötila sähköttömässä asunnossa laskee nopeasti. Sähkönsaannista riippumattoman varaavan tulisijan tai kiertoilmatakan avulla ainakin osa asunnosta voidaan pitää asumiskelpoisena siihen saakka, kunnes sähköt saadaan korjattua. Tulisijassa voi myös tarpeen vaatiessa laittaa ja lämmittää ruokaa.

Vaikka uudet talot olisivat kuinka hyvin eristettyjä ja tiiviitä tahansa, jonkinlainen lämmitysjärjestelmä niissä on silti oltava. Pienikin tulisija saattaa olla arvokas lämmönlähde pitkän sähkökatkon aikana.

Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat myös sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta.

Savuhormin kunnossapito

Tulisijat ja niihin liitetyt savuhormit on erittäin tärkeä tarkistuttaa säännöllisesti ammattinsa osaavalla nuohoojalla, jotta ne säilyvät toimintakuntoisina ja turvallisina. Asunnon hormit ja tulisijat on lain mukaankin tarkistettava ja nuohottava vuosittain. Kovassa käytössä oleva yhdistelmä voi olla viisasta nuohota jopa useammin.

On ehdottoman tärkeää tarkistuttaa ja nuohouttaa pitkään käyttämättömänä ollut tulisija/hormiyhdistelmä ennen kuin tulisijalla ryhdytään lämmittämään. Jos edellisestä lämmityskerrosta on kulunut jo kauan, kutsu nuohooja ensin paikalle.

Nuohoojalta saa myös neuvoja tulisijan oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä puun tehokkaaseen ja puhtaaseen polttamiseen.

Tulisijan kunnossapitovinkit

Tulisijan huolto on tärkeä osa sen käyttöikää ja turvallista toimintaa. Tässä muutamia asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota:

  • Säännöllinen nuohous: Tämä on ehdottomasti tärkein huolto-operaatio. Nuohooja poistaa hormin ja tulisijan sisäpinnoilta kerääntyneen noen ja muut palamattomat aineet. Nuohoamisen tiheys riippuu tulisijan käytöstä, mutta vähintään kerran vuodessa on suositeltavaa.
  • Tarkastus: Nuohooja tarkastaa samalla tulisijan ja hormiston kunnon. Hän havaitsee mahdolliset vauriot, kuten halkeamat, jotka voivat aiheuttaa paloturvallisuusriskin.
  • Tulipesän puhdistus: Tulipesä tulisi puhdistaa tuhkaluukusta säännöllisesti.
  • Savuluukun tiivisteet: Tarkista savuluukun tiivisteet ja vaihda ne tarvittaessa. Riittämättömät tiivisteet voivat aiheuttaa savun pääsyn huonetilaan.
  • Hormien kunto: Tarkista hormien ulkopuoliset osat. Varmista, että hormi on tukevasti kiinni ja että siinä ei ole vaurioita.
  • Polttopuut: Käytä kuivaa ja puhdasta puuta. Kosteat puut aiheuttavat enemmän noki- ja tervakerrostumia.
  • Lämpötilaerot: Vältä liian nopeita lämpötilaeroja tulisijassa.
  • Suojaus: Suojaa tulisijan ympäristöä tulenkestävällä materiaalilla.
Info

Info

Avotakasta enemmän tehoa irti

Yksi tehokkaimmista tavoista parantaa avotakan lämmitystehoa on asentaa takkasydän. Takkasydän on metallinen sisäosa, joka asennetaan avotakan sisään. Se parantaa palamisen tehokkuutta ja vähentää lämpöhäviöitä. Takkasydämet voivat olla valurautaisia tai teräksisiä, ja ne on suunniteltu kierrättämään huoneilmaa tehokkaasti.

  • Varmista, että takkasydän sopii olemassa olevaan avotakkaan. Mittaa takan sisämitat tarkasti ja valitse takkasydän, joka mahtuu niihin.
  • Valitse takkasydän, jonka teho vastaa lämmitystarpeitasi. Teho ilmoitetaan yleensä kilowatteina (kW), ja se kertoo, kuinka paljon lämpöä takkasydän tuottaa.
LVI
sähkö
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Kipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.
20212_68604.jpg
Viikon sisustusidea: Miten korjataan vanha rapattu sisäseinä?
KYSYMYS:Tarkoituksena olisi tasoittaa & maalata 1800-luvun lopussa valmistuneen kerrostalon keittiön väliseinä. Seinän rappaus on pahasti halkeillut - halkeamia koputtaessa seinästä tulee alas tikkurappausta isoilta alueilta. Seinän keskellä on lisäksi levytetty vanha oviaukko. Miten tätä kannattaisi lähteä tekemään?
kuopion asuntomessujen kohde 10.punaisella laatoitettu tausta
Tältä keittiöissä näytti Kuopion asuntomessuilla 2010
Kuopion Lehtoniemen Helmi toimi näyttämönä vuoden 2010 asuntomessuille, jotka kokosivat yhteen 39 erilaista kotia ja lähes 160 000 kävijää. Vaikka vuodet ovat vierineet, messukohteiden keittiöt tarjoavat yhä kiinnostavan läpileikkauksen 2010-luvun alun sisustustyylistä – ajasta, jolloin avokeittiö valtasi alaa, korkeakiilto vakiinnutti asemansa ja puunsävyjä alettiin palauttaa moderniin kotiin.Tässä artikkelissa palaamme noihin keittiöihin, jotka olivat tuolloin aivan uuden rakentamisen ja sisustamisen aallonharjalla. Millaisia ratkaisuja nähtiin, mitä pidettiin toimivana ja mikä sai yleisön huokaamaan ihastuksesta? Runsaiden kuvien ja kohde-esimerkkien avulla kurkistamme, miltä suomalaiset unelmakeittiöt näyttivät tuolloin ja mitkä ratkaisut ovat kestäneet aikaa yllättävänkin hyvin.
Nuori nainen ruutupaidassaan istuu avoimen ikkunan edessä ja nauttii raittiista ilmasta.
Millainen ilmanvaihdon tulee olla, jotta sisäilma on terveellistä?
Liian vähäinen ilmanvaihto voi aiheuttaa väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Jos kosteus ei poistu asunnosta, se voi synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille.Pahimmillaan puutteellinen ilmanvaihto voi siis vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Mutta kuinka paljon asunnon ilman pitää vaihtua, jotta asunnon sisäilma on terveellistä?
201910_60867.jpg
Mitä kestävyys tarkoittaa tuotantojohtajalle?
Jos joku asia kuvaa Gyprocia, niin se on kestävyys. Aloitetaan nimestä, josta on vuosien saatossa muodostunut kipsilevyn synonyymi. "Kyprokki" kestää hyvin käyttöä vielä tänäkin päivänä, vaikka ominaisuuksissa, kuten kestävyydessä, ollaan tultu pitkälle sitten ensimmäisen Erikoiskova-levyn. Jatkuvan tuotekehityksen ja innovoinnin vuoksi Gyproc kestää myös vertailun – ja tuotantojohtaja Kaisa Ara kertoo nyt miksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton