• Etusivu
  • LVI

Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.02.2012
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.

Varsinkin pakkaskaudella lämpötila sähköttömässä asunnossa laskee nopeasti. Sähkönsaannista riippumattoman varaavan tulisijan tai kiertoilmatakan avulla ainakin osa asunnosta voidaan pitää asumiskelpoisena siihen saakka, kunnes sähköt saadaan korjattua. Tulisijassa voi myös tarpeen vaatiessa laittaa ja lämmittää ruokaa.

– Vaikka uudet talot olisivat kuinka hyvin eristettyjä ja tiiviitä tahansa, jonkinlainen lämmitysjärjestelmä niissä on silti oltava. Tulevaisuudessakin on erittäin tärkeää, että jokaiseen uuteen pientaloasuntoon asennetaan tulisija varalämmönlähteeksi, painottaa Nuohousalan Keskusliitto ry:n puheenjohtaja Petteri Virranta.

Kuluva talvi on ollut sääoloiltaan varsin vaihteleva. Lumettoman ja leudon alkutalven jälkeen lunta on saatu paikoitellen edellistalvien tapaan ja helmikuun alussa koko Eurooppaa piinasivat huippupakkaset. – Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta, lisää liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Tulisijat ja niihin liitetyt savuhormit on erittäin tärkeä tarkistuttaa säännöllisesti ammattinsa osaavalla piirinuohoojalla, jotta ne säilyvät toimintakuntoisina ja turvallisina. Asunnon hormit ja tulisijat on lain mukaankin tarkistettava ja nuohottava vuosittain. Kovassa käytössä oleva yhdistelmä voi olla viisasta nuohota jopa useammin.

–On ehdottoman tärkeää tarkistuttaa ja nuohouttaa pitkään käyttämättömänä ollut tulisija/hormiyhdistelmä ennen kuin tulisijalla ryhdytään lämmittämään. Hyvä nyrkkisääntö on kolme vuotta. Jos edellisestä lämmityskerrosta on kulunut jo niin kauan, kutsu nuohooja ensin paikalle, Virranta neuvoo.

Nuohoojalta saa myös neuvoja tulisijan oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä puun tehokkaaseen ja puhtaaseen polttamiseen.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20194_57243.jpg
Uudenlainen maalämpötekniikka tuo parhaat säästöt
Meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Tontille porataan tyypillisesti yksi 100–200 metriä syvä energiakaivo. Suuremmissa kohteissa energiakaivoja saattaa olla useitakin. Kaivoon asennetaan lämmönkeruuputki, jossa kiertävä maalämpöneste kerää lämpöä maaperästä. Lisäetuna mahdollisuus hyödyntää energiakaivoa talon jäähdytykseen.Bosch Compress 7001i LWM maalämpöpumppu soveltuu uudiskohteisiin ja erittäin loistavasti myös saneerauskohteisiin. Sen patentoidulla keruupiirivalvonnalla pystytään huolehtimaan, ettei vanhalle pumpulle mitoitettu kaivo pääse jäätymään ja saadaan oikeat hyötysuhteet pumpusta irti. Usein saneerauskohteisiin asennettu uusi pumppu on paljon tehokkampi kuin vanha. Se ottaa maasta lämpöä paremmin ja näin ollen kaivon jäätyminen tapahtuu herkemmin. Sen takia saneerauskohteissa valvontajärjestelmä on ehdoton.
20185_53140.jpg
Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan
Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.
20081_7877.jpg
Seinätekstiilillä vaihtelua
Suurella seinätekstiilillä saa nopeasti ja edullisesti persoonallisuutta eri tiloihin. Sileä kangas ei kerää paljon pölyä kun muistaa imuroida ja tuulettaa sitä riittävän usein.Kuvassa Marimekon puuvillakangas on ripustettu makuuhuoneen katonrajassa olevaan kiskoon.
20146_39996.jpg
Vanhan koneen tilalle sopiva uusi kone ja iv-remonttiin sopiva kanavisto
Vallox 121 SE on matalaenergiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE sopii myös monien samaan aikaan valmistettujen MUH-Ilmavakopioiden tilalle. Kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983–2004 aikana valmistetuissa MUH-Ilmava 100 ja 120 ilmanvaihtokoneissa.Kone on teholtaan keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite. Se soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin ilmanvaihdon peruskorjaukseen ja uudisrakentamiseen. Sen lämmöntalteenoton tuloilman hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja koneessa on tasavirtapuhaltimet.Vallox 121 SE koneen käyttö on helppoa ja energiatehokasta, kun sitä ohjaa Vallox Digit SED säätöjärjestelmä. Ilmanvaihto mukautuu kosteus- jahiilidioksidiantureiden (lisävarusteita) ansiosta automaattisesti asunnon muuttuviin sisäilmaolosuhteisiin, joten ilmanvaihto toimii aina optimaalisella tasolla todellisen tarpeen mukaan. Näin estetään turha ilmanvaihto ja energiankulutus.Vallox 121 SE kone on varustettu Digit SED:n ohjaamalla kesäilmanvaihtotoiminnolla ja siinä on sekä etu- ja jälkilämmityspatterit.Tilaa esite esitepalvelusta
20153_42820.jpg
Onko huono sisäilma huijausta?
Jo sata vuotta sitten tämä osattiin: makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen tulee johtaa ulkoa raitista ilmaa. Vastaavasti keittiöstä ja vessasta johdetaan ilmaa ulos ulkokaton harjan yläpuolelle asennetun poistohormin kautta.Energiansäästön nimissä keksittiin jokunen vuosikymmen sitten sulkea tuuletusraot, ettei kylmää ulkoilmaa pääsisi sisälle. Oliko ratkaisu sittenkään aivan oikea, saatiinko säästöä? Ei. Tuloksena on saatu huonoa sisäilmaa ja sen seurauksena sairastumisia, poissaoloa töistä, työkyvyttömyyttä, huonosti voivia kiinteistöjä jne.
201711_50853.jpg
Imurit verstaalle ja rakennustöihin
Rakennuspuuhissa pölyltä, roskilta ja lialta ei voi välttyä. Eri materiaalien työstämisestä syntynyt puu- ja eristepuru sekä kipsi- ja betonipöly ovat kuitenkin useimille perusimureille liikaa. Irtoaineksen lisäksi myös kiinnityslaastien ja tasoitemassojen siivous vaativat käytettävältä imurilta erikoisominaisuuksia. Boschin tehokkailla ja helppokäyttöisillä kuiva- ja märkäimureilla pidät työskentelypaikan siistinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton