Sähkökatkojen varalle tarvitaan riippumattomia lämmitystapoja
Tänä talvena kymmenettuhannet kotitaloudet ovat kärsineet sähkökatkoksista lähes kaikkialla Suomessa. Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen sähkökatkokset kestivät pahimmillaan päiväkausia. Sähkökatkokset nostivat jälleen esiin sähköstä riippumattoman, itsenäisen ja varman lämmitysjärjestelmän tarpeellisuuden.
Varsinkin pakkaskaudella lämpötila sähköttömässä asunnossa laskee nopeasti. Sähkönsaannista riippumattoman varaavan tulisijan tai kiertoilmatakan avulla ainakin osa asunnosta voidaan pitää asumiskelpoisena siihen saakka, kunnes sähköt saadaan korjattua. Tulisijassa voi myös tarpeen vaatiessa laittaa ja lämmittää ruokaa.
– Vaikka uudet talot olisivat kuinka hyvin eristettyjä ja tiiviitä tahansa, jonkinlainen lämmitysjärjestelmä niissä on silti oltava. Tulevaisuudessakin on erittäin tärkeää, että jokaiseen uuteen pientaloasuntoon asennetaan tulisija varalämmönlähteeksi, painottaa Nuohousalan Keskusliitto ry:n puheenjohtaja Petteri Virranta.
Kuluva talvi on ollut sääoloiltaan varsin vaihteleva. Lumettoman ja leudon alkutalven jälkeen lunta on saatu paikoitellen edellistalvien tapaan ja helmikuun alussa koko Eurooppaa piinasivat huippupakkaset. – Erityisesti pakkaskausina tulisijat tasaavat sähkönkulutuksen huippuja ja estävät näin verkon ylikuormittumista ja vähentävät kalliin markkinasähkön kulutusta, lisää liiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.
Tulisijat ja niihin liitetyt savuhormit on erittäin tärkeä tarkistuttaa säännöllisesti ammattinsa osaavalla piirinuohoojalla, jotta ne säilyvät toimintakuntoisina ja turvallisina. Asunnon hormit ja tulisijat on lain mukaankin tarkistettava ja nuohottava vuosittain. Kovassa käytössä oleva yhdistelmä voi olla viisasta nuohota jopa useammin.
–On ehdottoman tärkeää tarkistuttaa ja nuohouttaa pitkään käyttämättömänä ollut tulisija/hormiyhdistelmä ennen kuin tulisijalla ryhdytään lämmittämään. Hyvä nyrkkisääntö on kolme vuotta. Jos edellisestä lämmityskerrosta on kulunut jo niin kauan, kutsu nuohooja ensin paikalle, Virranta neuvoo.
Nuohoojalta saa myös neuvoja tulisijan oikeaan ja turvalliseen käyttöön sekä puun tehokkaaseen ja puhtaaseen polttamiseen.