• Etusivu
  • Energia

Sähköalalla kampanjoidaan työturvallisuudesta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 18.03.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Sähköammattilaisten tapaturmat ovat lisääntyneet viime vuosina ja asia herättää huolta sähköalalla. Tampereen teknillisen yliopiston tutkimus parin vuoden takaa todensi, että sähkötapaturmien taustalla on usein kiire sekä monet inhimilliset syyt kuten puutteet turvallisten työtapojen hallinnassa. Asenteissa työturvallisuutta kohtaan on parantamisen varaa.

Suurin osa sähköalan tapaturmista johtuu muista kuin sähköisistä syistä: putoamiset, liukastumiset ja terävään esineeseen kolhimiset aiheuttavat sähkömiehille satoja tapaturmia vuosittain. Sähköiskut ja valokaarionnettomuudet ovat harvinaisempia, mutta nekin lisääntymään päin. Vuonna 2006 vakuutusyhtiöistä korvattiin 80 sähköalan ammattilaiselle sattunutta sähkötapaturmaa.

Sähköalan tapaturmatietoisuutta kohotetaan tänä keväänä pitämällä turvallisuusteemaa vahvasti esillä sähköalan lehdissä ja muissa viestintävälineissä. Viestintää toteutetaan Tukesin, Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton, Sähköalojen ammattiliiton ja Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen yhteistyönä. Kevään aikana sähköalan lehdissä julkaistaan artikkeleita turvallisuudesta ja tapaturmien ehkäisystä sähkötyömailla. Teemaa pidetään esillä myös lehti-ilmoituksilla ja netissä.

Kampanjaan kuuluu nettitesti "10 omantunnon kysymystä sähköturvallisuudesta", jossa jokainen sähköammattilainen voi hieman testata turvallisuustietouttaan ja omia toimintatapojaan. Testi löytyy osoitteesta www.tukes.fi/sahkoammattilainen.

Sähköalan yrityksille on luvassa jatkossa myös uusia konkreettisia työkaluja sähkötyöturvallisuuden edistämiseen. Tampereen teknillisessä yliopistossa on käynnistynyt uusi tutkimushanke, jossa kehitellään työkaluja sähkötyöturvallisuusriskien tunnistamiseksi sekä koottua tietoa Internetiin helposti käytettävässä muodossa.

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje
Rakentaja.fi-uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa hyödyllistä sisältöä rakentamiseen ja remontointiin liittyen. Oletko suunnittelemassa remonttia? Kaipaatko vinkkejä energiansäästöön? Etsitkö tietoa uusista rakennusmateriaaleista? Rakentaja.fi:n uutiskirjeestä löydät varmasti jotain uutta ja hyödyllistä joka viikko. Tilaa nyt ja pysy ajan tasalla rakentamisen ja remontoinnin maailmassa!

Aiheeseen liittyvää

Talon piirustukset
Professori Lea Pulkkinen:
Psykologista ajattelutapaa edustava uusi talosuunnittelu keskittyy siihen, miten perhe toimii talossa. Muunneltavuus eri sukupolvien tarpeisiin ja lapsiperheen arjen hallinta tilaratkaisujen avulla ovat talosuunnittelun avain.Psykologian professori Lea Pulkkinen Jyväskylän yliopistosta osallistui Kastelli-talojen uuden AIKA-malliston suunnitteluun."Se oli hyvin kiinnostava kokemus. Rajasin työkenttäni ulkopuolelle kaiken sen, mikä liittyy rakennuksen ulkonäköön. Se on arkkitehtien esteettisen silmän ja asiantuntemuksen aluetta, johon en ole ottanut kantaa. Minä tarkastelin sitä, miten perhe elää tilassa", Pulkkinen kertoo.Psykologian tutkijan tausta antoi Lea Pulkkisen ratkaisuille erityisen painoarvon. Hän tarkasteli kotia lapsiperheen arjen näkökulmasta. Pulkkinen on itse suunnitellut oman perheensä käyttöön kaksikin rakennusta. Kesäasunnon tutkijan torni on hänen oman suunnittelutyönsä perusteella rakennettu.
20204_63718.jpg
Luonto inspiroi keittiön sisustusta 2020
Skandinaavinen minimalismi pitää edelleen pintansa suomalaisissa kotitalouksissa – on aina pitänyt. Kauniin yksinkertainen sisustus, joka sopii suomalaiseen makuun. Vuoden 2020 sisustustrendeissä tarjolla on nyt myös runsaasti meheviä värejä kuten metsän vihreää, kirkkaankeltaista ja syvää sinistä.
200611_2099.jpg
Laske katon materiaalimenekki ja pyydä tarjous
Icopalin kattolaskurilla lasket katon materiaalimenekin kätevästi internetissä. Laskurilla voit laskea samalla kerralla kaikki toimivan kattokokonaisuuden materiaalit, sillä Icopalin valikoimasta löydät kaiken katolle tarvittavan aluskatteita myöten. Laskelmaa varten laskuriin syötetään katon perusmitat, valitaan halutut materiaalit ja lisäosat ja laskelma on valmis! Rekisteröityneenä käyttäjänä voit lähettää laskurista napin painalluksella tarjouspyynnön, joka toimitetaan lähimmälle Icopal-jälleenmyyjällesi. Laskelman voi tehdä myös anonyyminä ilman rekisteröitymistä.Siirry laskuriin tästä
25_P_111803_1.jpg
PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien tekniset vaatimukset
Ympäristöministeriö on 14.6.2018 antanut asetukset rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista. Asetukset tulevat voimaan 1.9.2018.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Terveellisyyden tulee olla talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden ensisijainen vaatimus, jotta veden laatu säilyy hyvänä. Nyt annetuissa asetuksissa on määrätty terveellisyyteen liittyviä vaatimuksia käytettävien materiaalien ominaisuuksien, tuotteista liukenevien aineiden sekä haju- ja makuhaittojen osalta.Annetut asetukset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin ja ovat jatkoa rakentamismääräysten kokonaisuudistukselle.Olennaisia teknisiä vaatimuksia koskevat asetukset muodostavat perustan kansalliselle tuotehyväksynnälle ja antavat mahdollisuuden tyyppihyväksynnälle. Asetusten kanssa rinnakkain ympäristöministeriössä on valmisteltu tyyppihyväksyntäasetukset, jotka annetaan erikseen. Jatkossa vastaavia asetuksia annetaan myös muille tuoteryhmille.Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita
20115_25991.jpg
Viemäröinti ulkosaunaan?
Tarkoituksena olisi rakentaa omakotitalon pihalle asuinrakennuksen viereen irrallinen pihasauna. Viemäröinti hiukan askarruttaa. Voinko liittää piharakennuksen viemäröinnin asuinrakennuksen pannuhuoneessa olevaan viemäröintiin? Matkaa uudella ja vanhalla lattiakaivolla olisi vain n. 5 m. Tietysti pannuhuoneen lattia tältä osin olisi piikattava auki ja esim. timantilla puhkaista uutta viemäriä varten aukko alapohjan sokkeliin.
201210_32689.jpg
Asunnon kosteus ja sen hallinta
Nykyisten asuntojen seinät, katto ja lattia eristetään entistä paremmin. Myös ulko-ovet ja ikkunat ovat parempia kuin aiemmin – siksi talosta tulee tiivis eikä se hukkaa lämpöä.Helposti käytettävä ja tehokas ilmanvaihto on yksi keskeisimmistä asioista nykytalon sisäilman laadun varmistajana.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton