• Etusivu
  • Talo

Säästä sähköä: Hyötykäytä takkaa myös ruoanvalmistuksessa

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 14.11.2023
202310_83222.jpg

Hyödynnä takkaa myös ruoanvalmistuksessa.

Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.

"Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen"

Aikana, jolloin oman sähkönkulutuksen vähentäminen ovat hyvä taito osata, kannattaa kiinnittää huomiota myös niihin arkisiin asioihin, joissa sähköä käyttää. Harva tulee tietoisesti ajatelleeksi sähkönkulutusta silloin kun perhe ja oma vatsa kaipaavat lämmintä ruokaa.

– Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Takan antaessa tehdä ruoan kypsennystyön, tulee energia käytettyä hyödyksi kahteen kertaan. Ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Samalla säästyy sähköä.

Miltä kuulostaisi vaikka Nyhtökana flatbreadit? Nyt voit valmistaa niitä itse takan avulla.
Miltä kuulostaisi vaikka Nyhtökana flatbreadit? Nyt voit valmistaa niitä itse takan avulla.

Mahdollisuus monipuolisiin aterioihin

Tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisi yhteistyössä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Hjälm sanoo.

Leivinpaperikalan ja kasvisten ohjeen voit vilkaista artikkelista löytyvästä videosta.
Leivinpaperikalan ja kasvisten ohjeen voit vilkaista artikkelista löytyvästä videosta.
Maistuisiko esimerkiksi takkakiusaus ja marjapaistos?
Maistuisiko esimerkiksi takkakiusaus ja marjapaistos?
Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.
Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.

"Takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa"

Varaavan tulisijan tuoma lämpö lämmittää kotia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen, jopa parikin päivää. Näin pienenee myös tarve lämmittää kotia sähköllä. Jos vielä hyödyntää takkaa ruoanvalmistuksessakin, riittää näin sähköä paremmin sähköllä kotiaan lämmittävien tarpeisiin.

– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.

Lisäksi Marttojen termein sanottuna, takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää eli niin sanottua "mielen kotivaraa".

– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elämän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.

Herkullisia takkakokkaushetkiä!

  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
  • Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
  • Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
  • Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
  • Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.

Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet

Ohje

Ohje

Varaava takka ruoan valmistuksessa

  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
  • Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
  • Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
  • Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
  • Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.

Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet

Info

Info

Sähkön säästö takkalämmityksen avulla

  • Leivän paistaminen (0,9 kWh) maksaa sähköuunissa (sähkön hinta 27 snt/kWh) 24,3 senttiä. Ostoklapien avulla saman leivän paistaminen maksaisi (75 €/irtokuutio) 8-9 senttiä.
  • Irtokuutiosta koivua saadaan lämpöenergiaa noin 1 000 kWh. Mikäli ostat polttopuun esimerkiksi 75 €/irtokuutio, on energian hinta silloin noin 7,5 senttiä / kWh (9,4 snt/kWh, kun huomioidaan takan hyötysuhde)
Hyödynnä takkaa ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Säästä samalla sähköä.
Hyödynnä takkaa ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Säästä samalla sähköä.


Tulikivi Oyj
Talo
keittiö
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
Tulikivi takkakokkaus Raita-takka
Huoltovarmuus: miten sinä olet varautunut esimerkiksi sähkökatkoihin?
Varaavan takan hankinnalla säästät mukavasti talven lämmityskuluissa. Sähköstä riippumaton varaava takka nostaa lisäksi tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Lämmin varaava takka on myös tehokas ilmanvaihtokone, sillä se vie huonetilasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää lämpöä. Varaava takka tuo monia hyviä etuja arkeen ja säästät selvää rahaa.
20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton