Säästä sähköä: Hyötykäytä takkaa myös ruoanvalmistuksessa
Hyödynnä takkaa myös ruoanvalmistuksessa.
Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.
"Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen"
Aikana, jolloin oman sähkönkulutuksen vähentäminen ovat hyvä taito osata, kannattaa kiinnittää huomiota myös niihin arkisiin asioihin, joissa sähköä käyttää. Harva tulee tietoisesti ajatelleeksi sähkönkulutusta silloin kun perhe ja oma vatsa kaipaavat lämmintä ruokaa.
– Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.
Takan antaessa tehdä ruoan kypsennystyön, tulee energia käytettyä hyödyksi kahteen kertaan. Ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Samalla säästyy sähköä.
Mahdollisuus monipuolisiin aterioihin
Tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisi yhteistyössä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.
– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Hjälm sanoo.
"Takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa"
Varaavan tulisijan tuoma lämpö lämmittää kotia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen, jopa parikin päivää. Näin pienenee myös tarve lämmittää kotia sähköllä. Jos vielä hyödyntää takkaa ruoanvalmistuksessakin, riittää näin sähköä paremmin sähköllä kotiaan lämmittävien tarpeisiin.
– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.
Lisäksi Marttojen termein sanottuna, takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää eli niin sanottua "mielen kotivaraa".
– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elämän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.
Herkullisia takkakokkaushetkiä!
Tutustu myös muihin Marttojen takkakokkausvideoihin – maukasta ruokaa viikon jokaiselle päivälle.
Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ohjeet kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voit tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.
- Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
- Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
- Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
- Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
- Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
- Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.
Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet
Ohje
Varaava takka ruoan valmistuksessa
- Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
- Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
- Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
- Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
- Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
- Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.
Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet
Info
Sähkön säästö takkalämmityksen avulla
- Leivän paistaminen (0,9 kWh) maksaa sähköuunissa (sähkön hinta 27 snt/kWh) 24,3 senttiä. Ostoklapien avulla saman leivän paistaminen maksaisi (75 €/irtokuutio) 8-9 senttiä.
- Irtokuutiosta koivua saadaan lämpöenergiaa noin 1 000 kWh. Mikäli ostat polttopuun esimerkiksi 75 €/irtokuutio, on energian hinta silloin noin 7,5 senttiä / kWh (9,4 snt/kWh, kun huomioidaan takan hyötysuhde)