Rossipohjarakenne voidaan toteuttaa yksinkertaisesti

Mariana Ravonius
Kaupallinen yhteistyö
Päivitetty 14.05.2025
201810_55138.jpg

Levyn asentuessa tiiviisti paikoilleen, voidaan levyn päällä kulkea välittömästi.

Finnfoamin valmistama rossipohjaeriste, FI-K600/210mm (u-arvo 0,17), 250mm (u-arvo 0,15) tai 370mm (u-arvo 0,09) on suunniteltu juuri puurakenteista tuulettuvaa alapohjaa varten. Eristevahvuus valitaan halutun u-arvon mukaan. Levy tarjoaa korkeaa puristuslujuutta, homehtumattomuutta sekä tiiviyttä. Tämän lisäksi levyn jäykkyys tekee mahdolliseksi sen, että rossipohjarakennetta voidaan yksinkertaistaa merkittävästi - kuulostaako hyvälle?

Nopeasti valmista

  • Suunniteltu tuulettuvaa alapohjaa varten, k600 jaolle
  • Helppo asentaa paikalleen
  • Sallii päällä kulkemisen välittömästi, lisää työturvallisuutta
  • Työstettävissä käsi-, puukko- ja moottorisahalla
  • Turhaa hukkaa ei synny

Finnfoamin FI tai FL-K600/210 mm levy asennetaan paikoilleen koolausten väliin sisäpuolelta käsin. Levyn asentuessa tiiviisti paikoilleen, voidaan levyn päällä kulkea välittömästi. Eristeen päissä olevat päätypontit sitovat levyt tiiviisti toisiinsa, joten levyt eivät liiku pois paikoiltaan. Lisäksi eristeessa olevat olkkaukset sekä siivekkeet sallivat koolausjaossa -10... +10 mm heiton.

Asennus muistuttaa periaatteessa parketin asentamista, sillä uuden koolausvälin asennus aloitetaan aina edellisestä rivistä poisleikatulla palalla, näin syntyy limitys ja vähennetään materiaalihukkaa.

Tiivis eriste ei tarvitse lisäksi tuulensuojaa tai höyrynsulkua

Finnfoamin eristeet ovat vettymättömiä sekä homehtumattomia, näin ollen itsessään tiivis eriste ei tarvitse alapohjaan erillistä tuulensuojaa tai höyrynsulkua. Näin yhdellä työvaiheella saadaan aikaan koko tuulettuvan alapohjan tarvittava lämmöneristys, tuulensuoja, höyrynsulku sekä valumuotti. Ajallisesti tähän kuluu vain muutama minuutti.

Saumakohtien eristys tehdään vasta levyjen asennuksen jälkeen elastisella/joustavalla PU-saumavaahdolla. Lopullinen kiinnitys tapahtuu puulistoilla, jotka ruuvataan lattiavasoihin kiinni (eristetyyppi: FL-K600/210mm). Mikäli eristeen päälle valetaan betonilattia, puristaa betonin paino eristeet vasoihin kiinni eikä muuta kiinnitystä tarvita (eristetyyppi FI-K600/210mm).

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20183_52126.jpg
Tehokkaat eristeet sekä remppaajalle että rakentajalle
Tehokkaimpia markkinoilla yleisesti käytettävistä lämmöneristemateriaaleista seinä- ja kattorakenteissa on Finnfoamin FF-PIR.
Ilmakuva omakotitalosta talvimaisemassa
Tee ekoteko – eristä kotisi hyvin ja oikein
Tiesitkö, että jopa 70-80 prosenttia rakennuksen päästöistä syntyy käytön aikana? Miten päästöjä ja energiakustannuksia saisi laskettua järkevämmälle tasolle? Yksi, mikä on tärkeää, on lämmityksen sekä jäähdytyksen tarpeen minimointi tehokkailla rakenne- ja eristeratkaisuilla.
20152_42369.jpg
Monikäyttöinen Finnfoam soveltuu myös routaeristeeksi
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.
20149_40867.jpg
Rossipohjan lisäeristys vanhoissa taloissa
Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämälläRyömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.
20217_71544.jpg
Eristevalinnalla vaikutusta asumismukavuuteen
Periaatteessa mitä tahansa eristemateriaalia käyttäen voidaan saavuttaa rakennukselle asetetut energiatehokkuusvaatimukset. Mutta eri eristemateriaalien väliltä löytyy eroja, kun tarkastellaan ääneneristys- sekä palo-ominaisuuksia ja tuotteen ekologisuutta. Eristevalinnalla on vaikutusta niin asumisen mukavuuteen kuin myös itse rakennuksen terveyteen, eikä tehtävän valinnan merkitys muutu, on sitten kyseessä uudis- tai remonttikohde. Esimerkiksi rakennuksen lisäeristämisen kohdalla kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota valittavaan eristeeseen.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton