• Etusivu
  • Piha

Rintamamiestalon laajennusosan terassi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2024
20209_66571.jpg

Rungon ensimmäinen kerros terassijalkojen päälle vaaittuna.

Terassi päätettiin rakentaa katoksen sisäpuolelle niin, että se seisoo "omilla jaloillaan". Pihalle oli jo aiemmin rakennettu suurempi terassi vastaavalla tavalla. Tukevarunkoinen ja varsin raskasrakenteinen terassi katsottiin paremmaksi rakentaa niin, ettei se tukeudu ollenkaan itse rakennukseen, vaan on oma kokonaisuutensa.

Perusmaa terassin alla on tiivistettyä soraa ja sokkelin vierusta on terassinosalta myös routaeristetty. Terassi seisoo betonilaattojen päälle asennettujen säädettävien terassijalkojen varassa. Terassin runko toteutetaan järeästä painekyllästetystä puutavarasta sekä mitallistetusta kuusisahatavarasta, joka käsiteltiin puunsuoja-aineella.

Terassin perustaminen - valittu perustamisvaihtoehto

Terassin rakentaminen talon yhteyteen voidaan toteuttaa niin, että se tukeutuu osin tai kokonaan talon rakenteisiin. Vähänkin isompi terassi tarvitsee kuitenkin omat perustukset. Terassille voidaan valaa anturat ja upottaa valuun pilarikengät. Jos maaperä on sovelias, perustamiseen voidaan käyttää myös kierrepaaluja. Yhtenä vaihtoehtona on terassinjalka, jos alapuolella oleva maaperä on hyvin kantavaa.

Terassinjalkojen käyttö valittiin ratkaisuksi tässä laajennuksessa, jossa maaperä on kallioinen ja tasattu tiivistetyllä soralla. Kunkin terassijalan alle laitettiin vielä betoninen pihalaatta. Korkeuseroja saa maaperässä olla, sillä terassijaloissa on säätö.

<p data-block-key="s0e0m">Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.</p>
Toisen kerroksen lankut mitattuna paikoilleen.

Terassin runko

Painekyllästetystä puutavarasta toteutetun rungon ensimmäinen kerros oli kooltaan 45 x 195 mm lankkua ja sen päälle ristiin 45 x 145 mm lankut. Valtaosa risteyskohdista jäykistettiin sopivilla naulauslevyillä, jolloin rungosta tuli tukeva jo tässä vaiheessa. Tässä vaiheessa on hyvä tarkistaa, että runko on vaaterissa, koska tarvittaessa sitä on vielä helppo säätää.

Rungon päälle ladottiin vielä höylätystä kuusesta tehdyt koolaukset, 45 x 120 mm. Runko on kantavuudeltaan jopa turhankin järeä, mutta siihen haluttiin myös massaa, sillä omilla jaloillaan seisovasta tulee näin tukevuuden lisäksi myös hyvin paikallaan pysyvä ja se kestää tarvittaessa raskaammankin pistemäisen kuorman, kun esimerkiksi side by side -jääkaappipakastin pitää uusia.

<p data-block-key="0goul">Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.</p>
Koko rakenne. Tarkasti katsottuna runkoa jäykistäviä naulauskulmia näkyy kaksi kappaletta.

Terassin kansilaudoitus

Kansilaudoitus toteutettiin niin ikään painekyllästetystä 28 x 120 mm kokoisesta terassilaudasta. Vaihtoehtoina olisi ollut myös esimerkiksi lehtikuusi tai komposiittilauta. Koolausjako (k600) on sopiva valitulle kansilautakoolle. Kansilautojen ja koko rungon kiinnitykseen on käytetty rst-ruuveja.

Piha
terassi
terassit
ideat
ohjeet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20233_81212.jpg
Pihahuone kolmella tavalla - takka vai kesäkeittiö?
Nykyään omalle pihalle tai mökille rakennetaan monen moista, viihtyvyyttä ja tilaa lisäävää rakennusta. On grillikatosta, kesäkeittiötä, kesähuoneita, vierasmajoja ja vaikka mitä. Kesäkeittiö palvelee mökillä tai kotona pienen keittiö jatkeena, ja kesällä onkin ihanaa päästä ulos ruoanlaittoon.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20138_35869.jpg
Nollaenergiatalo lunastaa lupauksia
– Nollaenergiapientalon rakentaminen ei ole sen vaikeampaa kuin laadukkaan energiatehokkaan pientalon rakentaminen muutenkaan. Tietotaito on hallussa niin suunnittelijoilla kuin taitavilla rakentajillakin ja kaikki tekniset ratkaisut ovat jokaisen omakotirakentajan saatavilla. Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä. Olemme panneet tyytyväisinä merkille, että Villa ISOVERin arkkitehtuuria onkin jo julkisessa sanassa ehditty kiitellä, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Kim Nylund talon rakennuttaneesta Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.Pilottikohteista on Nylundin mielestä mahdollisimman pian päästävä jokapäiväisiin toteutuksiin. – Jotta nollaenergiatalojen rakentaminen olisi mahdollisimman pian valtavirtaa, meidän on kehitettävä siihen varmat ja toimivat ratkaisut, hän painottaa.Kohteen rakennuttaneen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana myös VTT ja WWF.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton