Rappauspinnoitteen valinta
Tänä päivänä halutaan pinnoitteilta tasaisia sävyjä, joissa riskiä sementin ja kalkin suola- ja kalkkihärmeille ei ole. Pinnoitteiden tulee suojata alustaa myös sadevedeltä, mutta samalla myös päästää kosteutta ulos rakenteesta ja materiaaleista.
Lisäksi pinnoitteen yksi ominaisuus on vedenhylkivyys, jolloin sadeveden mukana tuleva lika ei helposti tartu rappauksen pintaan ja pinnan väri pysyy puhtaana.
Pinnoitteen valintaan kannattaa varata riittävästi aikaa. Valinta on yksi tärkeimmistä vaiheista ja saattaa kestää jopa viikkoja.
Selvitä ensin
1. Halutaanko tasavärinen, härmehtimätön rappaus vai rappaus, jossa näkyy käden jälki?
2. Minkä värinen rappaus halutaan?
3. Onko rappauksen väri määritelty suunnitelmissa, esim. kaavassa?
4. Jos on kyse rappauksen korjaamisesta, mikä vanha pintalaasti on?
Kun vastaus edellä oleviin kysymyksiin on selvä, ollaan jo aika pitkällä.
Minkälainen rappaus?
- Jos taloon halutaan tasavärinen rappaus, silikonihartsipohjaisesta weber Silco-tuotteista löytyy lähes rajaton värivalikoima. Tai vanhan rappauksen perusteella mahdollisesti weber Silikaattimaali.
- Jos halutaan, että käden jälki näkyy rappauksessa, valitaan pinnoitteeksi sementtipohjainen webervetonit 430 Hiertopinnoite, jossa on 36 eri värivaihtoehtoa. Vanhan rappauksen mukaan voidaan myös valita soveltuva Kalkkimaali tai Jalolaasti.
Rappauksen värin valinta
Rappauksen värin valinnassa auttaa weber Värikartta. Kun olet löytänyt mieleisesi värin, tilaa aina malli, josta valitsemasi urakoitsija tekee värimallin. Jos et pysty tekemään päätöstäsi pelkän värikartan avulla, tilaa eri sävyistä mallivärejä ja tee päätös vasta sitten. Veloitamme värimallipalvelusta muodollisen korvauksen.
Huom! Ei pidä koskaan tilata tuotteita ennen kuin malliväri on hyväksytty. Rappauslaastit eivät ole maalin kaltaisia ja siksi värikartassa olevat mallit eivät koskaan vastaa täysin todellisia rajoja.
Miten pintakuvio vaikuttaa värin havainnointiin?
Mineraalipinnoissa pintatekstuuri vaikuttaa merkittävästi havaittuun väriin. Tekstuurin karkeutuessa koholla olevien hiukkasten ja kohoumien varjot kasvavat. Tämä taas muuttaa havaittua väriä siten, että pinta näyttää tummemmalta.
Esimerkkejä:
Kuvien esimerkissä on weber väri Y724, jonka mukaan on tehty eri tuotteita. Mallin pinta vastaa hyvin sileää maalattua pintaa, esimerkkinä maalattu weber SilcoMaalin pinta (kuva 1). Mikäli kyseessä on mineraalinen webervetonit 430 Hiertopinnoite 1 mm raekoolla, hierrettäessä nousevat laastin sideaineet esille, jolloin väri näyttää vaaleammalta (kuva 2). webervetonit 430 roiskepintana, jota ei ole hierretty, merkitsee että varjojen määrä kasvaa huomattavasti. Niinpä väri Y724 näyttää tässä pinnassa tummemmalta (kuva 3). weber SilcoPinnoitetta hierrettäessä pinta näyttää sileää pintaa tummemmalta, kun taas ruiskulla tehtäessä pinta näyttää vielä tummemmalta kuin hierrettäessä (kuvat 4 ja 5). Piirtopinnoitteen pintaan syntyy uria sitä viimeisteläessä. Urien määrä riippuu hiertäjän työtyylistä. Lopputulos on kuitenkin aina tummempi kuin maalipinta (kuva 6).