• Etusivu
  • Talo

Rapatun julkisivun paikkaus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 10.11.2023
20213_69070.jpg

Vanha rappaus julkisivussa saattaa vaatia korjausta. Mitä silloin pitää tehdä? Pitääkö koko rappaus uusia vai voiko rappausta paikata? Entä miten onnistuu huoltomaalaus tai -pinnoitus?

Rapatun julkisivun korjaustapoja lyhyesti:

Suojaavan rappauksen tarkoituksena on vähentää julkisivun rappauspinnan likaantumista ja rappaukseen imeytyvän sateen määrää. Vanha rakenne säilyy näissä pinnoitekorjauksissa ennallaan. Pyrkimys on pysäyttää pinnan vahingoittuminen pinnoitteilla ja kosteusteknisen toiminnan parantamiseksi.

Vanha rakenne säilyy pääosin ennallaan myös paikkaus- ja pinnoituskorjauksissa. Vaurioituneet rappauskohdat korjataan ja pinnoitetaan uudelleen.

Kun rappauspinta uusimiskorjataan, pitää vanha rappaus purkaa kaikkineen rappausalustaan asti. Sen jälkeen korjataan alustan vauriot ja tehdään kokonaan uusi rappaus.

Vanha vaurioitunut rappaus peitetään uudella pintarakenteella, kun käytetään peittävää korjausta. Peittävässä korjauksessa julkisivuverhousrakenteessa on lisälämmöneristys rakenteen osana (lisälämmöneristys sijoitetaan vanhan rakenteen ulkopuolelle). Jos vaurioituneet alueet ovat kiinni alustassa, niitä ei tarvitse poistaa.

Jos vaurio johtuu rappausalustan liikkeistä, rappausalusta korjataan ensin ja poistetaan alustan liikkuminen. kun alusta on korjattu, uusitaan rappauspinnat/korjataan korjaustapaan soveltuvalla eristerappauksella.

Kun tehdään peittävä korjaus, peitetään vaurioitunut julkisivu lämmöneristeellä ja tehdään uusi eristerappaus lämmöneristeen päälle.

Info

Info

Huomionarvoisia asioita:

Eri korjausmenetelmien edut ja haitat

201410_41218.jpg

Vanhan rappauksen lujuuden tarkistus

Ennenkuin aloitat rappaamaan pintoja uudelleen, selvitä huolellisesti millaisessa kunnossa vanha alusta on. Muista siis testata alustan lujuus.

20213_50443.jpg

1. Orgaaniset pinnoitteet on ennen muita työvaiheita poistettava. Huomioi, että alusta voi koostua useista kerroksista.
2. Testaa alustan lujuus raapimalla sitä kovaa työkalua käyttäen, esim. ruuvimeisselillä. Jos ruuvimeisseli painuu vain hieman alustaan, voidaan alusta todeta riittävän lujaksi kestämään uusi pinta.
3. Jos ruuvimeisseli tunkeutuu alustaan helposti ilman suurempaa voimankäyttöä, on rappaus liian heikko ja se on poistettava ennenkuin työt voivat jatkua.

Vanhan rappauksen pysyvyyden tarkistus

Suositeltavin ratkaisu ennen uuden rappauksen asentamista on vanhan rappauksen poisto. Tämä myös pidentää uuden rappauksen käyttöikää. Aina kuitenkaan vanhan rappauksen poisto ei ole mahdollista, jolloin vanha rappaus korjataan paikka- tai ylirappauksen avulla.

Huomioi, että vanhojen kalkki- tai kalkkisementtirappausten korjauksessa tuotteen lujuuden tulee olla sama tai hiukan heikompi kuin itse rapattava alusta.

Vanhojen rappauksien korjaamisessa on tärkeää valita materiaalipohjaltaan vanhaa rappausta vastaavia tuotteita!
20213_50444.jpg

1. Koko seinäalue on tarkistettava erityisesti, mikäli seinäpinnassa esiintyy halkeamia. Länsiseinä on tarkistettava erityisen huoellisesti.
2. Testaa onko rappaus kiinni alustassaan. Hiero pintaa kovalla metalliesineellä tai kopauta vasaralla. Ontto ääni paljastaa kopon alueen tottumattomaankin korvaan.
3. Poista kopot alueet kokonaan ennen uudelleen rappausta tai tasoitusta. Kopon päälle asennettava uusi rappauspinta ei pysy, vaan irtoaa vanhoja pohjia myöden.

Orgaanisen pinnoitteen tunnistaminen

Jotta turhalta työltä vältytään, selvitä aikaisemmin käytetty pinnoite muutaman yksinkertaisen niksin avulla:

20213_50445.jpg

1. Jos et tiedä aikaisemmin käytettyä pinnoitetta, on se tunnistettava ennen uudelleenpoinnoitusta. Näin varmistetaan pinnoitteiden yhteensopivuus. Tämä onnistuu lämmittämällä pintaa esim. polttimella.
2. Orgaaninen pinnoite pehmenee ja tummuu lämmitettäessä. Siitä erottuu samalla myös tyypillinen orgaaninen tuoksu. Orgaanisen maalin tunnistaa myös siitä, kun vettä sumutettaessa seinän pintaan vesi ei imeydy yhtään alustaan, vaan juoksee helminä alas.
3. Mineraalinen pinnoite ei osoita mitään tummumista lämmitettäessä.

Alustan imukyvyn määritys

20213_50447.jpg

1. Alustan imukyvyn määrittäminen on tärkeää ennen työn aloittamista. Imukyvyn saat helposti selville suihkuttamalla alustalle vettä.
2a. Vesi imeytyy nopeasti alustaan eikä valu = voimakkaasti imevä alusta.
2b. Vesi imeytyy alustaan, mutta valuu = imevä alusta.
3a. Vesi imeytyy heikosti ja valuu alas = heikosti vettä imevä alusta.
3b. Vesi valuu pois = ei imevä alusta.

Kun suunnittelet rappauskorjausta

Kuten kaikessa kunnostustyössä, hyvän lopputuloksen saamiseksi kannattaa aloittaa projekti tutkimalla mitä ennen on tehty. Rappauskorjaus ei ole tässä asiassa poikkeus - suunnittelun pohjaksi suositellaankin aina alaan erikoistuneen yrityksen laatima kuntokartoitus. Työn suunnittelijan tehtävänä on laatia korjaussuunnitelma, josta käy ilmi oikeat materiaalit sekä parhaiten työhön sopiva työmenetelmä.

Julkisivukorjauksen yhteydessä on aina muistettava poistaa vaurion syy tai ainakin pienennettävä sen vaikutusta käyttäen erilaisia suojarakenteita kuten räystäitä tai suunnittelemalla detaljit rasitteet huomioon ottavasti

Kunnioita vanhaa selvittämällä materiaalit joita on käytetty. Mikäli rappausmateriaalien alkuperää ei tiedetä, voidaan suorittaa kemiallinen analyysi, jossa selvitetään laastien sideainekoostumus sementin, kalkin sekä runkoaineen suhteen. Tämän perusteella pystytään valitsemaan korjauksessa käytettävät materiaalit.

20213_69077.jpg

Vanha rappaus voidaan myös joissain tapauksissa jättää uuden rappauksen alle, mutta tämä on arvioitava tapauskohtaisesti. Mikäli näin voidaan toimia, kiinnitetään uusi rappaus alustaansa teräsverkolla. Verkko puolestaan kiinnitetään alustaansa rappausverkon kiinnikkeillä.

Julkisivun huoltomaalauksesta sekä -pinnoituksesta

Rapatuttujen pintojen osalta huoltoväli vaihtelee 20 - 60 vuoden välillä riippuen käytetystä rappaustyypistä sekä rakennuksen ympärillä vaikuttavista olosuhteista. Yleensä rapatun pinnan huolloksi riittää pesu tai maalaus. Mikäli halutaan muuttaa rappauksen pintastruktuuria, voidaan suorittaa myös uusi pinnoitus.

Ennen pinnoitusta vanha rappauspinta on kuitenkin puhdistettava huolellisesti varovaisella painepesulla. Pesutehoa saat lisää käyttämällä lämmintä vettä. Mikäli havaitaan pieniä paikallisia vaurioita, voidaan ne korjata ensin paikkaamalla käyttäen samantyyppistä laastia, millä alkuperäinen rappaus on tehty. Paikkauksen jälkeen seinä joko maalataan tai pinnoitetaan samantyyppisellä pintalaastilla kuin aikaisemmin.

Huoltomaalauksessa poistetaan kaikki huonokuntoinen, vanha orgaaninen maali tai pinnoite käyttäen esimerkiksi vesihiekkapuhallusta. Alustan tulee olla käsittelyn jälkeen puhdas, kuiva, kiinteä sekä tartunnaltaan hyvä. Puhdista maalattavat pinnat huolellisesti.

20213_69078.jpg
Info

Info

Mikäli vanha pinnoitus tai maalaus sisältää asbestia, tulee valita poistomenetelmä vallitsevien asbestimääräysten mukaisesti.

Rappauksen halkeaman korjaus

Ennen korjauksen aloittamista on syytä selvittää, mistä vaurion muodostuminen on lähtenyt ja korjata mahdolliset puutteelliset detaljit. Ensin halkeama avataan 3-5 mm:n syvemmältä kuin itse halkeama sekä 10-15 mm:n leveydeltä riippuen korkeudesta. Halkeama avataan leveyssuunnassa V:n muotoisena n. 30° kulmaan.

Täysin avattu halkeama puhdistetaan huolellisesti. Halkeama täytetään samalla tai vähän heikommalla laastilla.

Koko seinä ylitasoitetaan halkeaman peittämiseksi. Viimeiseksi koko seinä maalataan tarvittaessa.

201410_41219.jpg

Julkisivun huoltomaalin tai pinnoitteen valinta vanhan rappaustyypin mukaan

Vanha pinnoiteKalkkimaali/-laastiKS-maali tai -JalolaastiSementtimaali tai -laastiSilikaattimaali tai-pinnoiteSilkaattihartsimaali tai-pinnoite
Pohjarappauksen paikkaus148 Hydraulinen Kalkkilaasti412 Täyttölaasti tai 414 UniRender410 Ohutrappaus-laasti412 Täyttölaasti410 Ohutrappauslaasti
Pinnoite152 Hydraulinen kalkkilaasti201, 202 tai 206 Jalolaasti Silikaatti MaaliSilco Maali Silcopinnoite+422 Pintalaasti Silikaatti MaaliSilco Maali Silcopinnoite+
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
maalaus
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Sokkelin pinnoitusta weberin kivipinnoitteella
Miten sokkelin voisi pinnoittaa?
Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
20225_78045.jpg
Viisi kysymystä ja vastausta ulkomaaleista sekä ulkomaalauksesta
Ulkomaalauksen sesonkiaika on käsillä. Kohta julkisivu hohtaa uuden maalipinnan ansiosta kilpaa auringonvalon kanssa. Mieleen voi kuitenkin nousta muutamia kysymyksiä siitä, mitä maalia voi käyttää ja tarvitseeko mahdollisesti tehdä jotain huoltotöitä jo ennakkoon. Keräsimme yhteen viisi seikkaa, jotka kannattaa huomioida ennen maalaustyön aloittamista.
20207_65828.jpg
Maalauskoulussa puujulkisivu
Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.
202112_74281.jpg
Miten valita sopiva maalausväline?
Kun edessä on maalausurakka, pohjatöihin ja maalin valitsemiseen kannattaa varata aikaa. Myös maalausvälineillä on väliä. Tarvitsetko telan vai siveltimen? Miten maalin laatu ja maalattava pinta vaikuttavat valintaan? Myös sillä on merkitystä, maalaatko sisällä vai ulkona.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton