• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisessa huomioitavia asioita 2

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.07.2011
20117_27170.jpg

Dokumentoi rakentaminen ja huolehdi sopimuksista

Jätevesijärjestelmä tulee rakentaa suunnitelmien ja rakennusohjeiden mukaisesti. Kuitenkin saneerauskohteen suunnitelmassa esitettyjen putkilinjojen ja kaapelien sijaintitiedot on useimmiten saatu kiinteistön omistajan muistitiedon perusteella. Tällöin rakentamisvaiheessa saatetaan joutua poikkeamaan suunnitelmasta. Sama tilanne on, kun kallio tulee odottamattomassa paikassa vastaan - asia voidaan korjata järkevämmin pienellä paikan muutoksella räjäytysten sijaan.

Suunnitelmasta poikkeamisen sääntö: yhteys aina suunnittelijaan

Muutoksiin sisältyvät aina vastuukysymykset. Suunnittelija vastaa omasta suunnitelmasta ja sen oikeellisuudesta, mutta jos siitä poiketaan, ei suunnitelmaa ole toteutettu niin kuin on tarkoitettu, ja vastuu siirtyy muutoksen tekijälle. Muutoksista tuleekin aina neuvotella kaikkien osapuolten kanssa. Useimmiten urakoitsija havaitsee muutostarpeen ja ottaa yhteyttä suunnittelijaan sekä kiinteistön omistajaan. Jos kaikki osapuolet hyväksyvät muutoksen, se kirjataan suunnitelmaan ja päivitetään asemapiirrokseen. Tällöin muutoksesta jää myös dokumentti asiakirjoihin.

Rakentamisen dokumentointi

Myös muunlainen rakentamisen dokumentointi on aina hyvä tehdä. Joissakin kunnissa on käytössä tarkastusasiakirja, johon kirjataan eri työvaiheet tehdyiksi. Myös mm. Koneyrittäjien liiton laatukäsikirjaan kuuluu tarkastuslista, johon urakoitsija kirjaa eri työvaiheet tehdyiksi. Vaikka kunnassa ei olisikaan käytössä erillistä tarkastusasiakirjaa, voi samaisen lomakkeen antaa urakoitsijalle täytettäväksi, jolloin se toimii muistilistana ja todisteena siitä, että kenttä on rakennettu oikein.

Työvaiheet on hyvä myös valokuvata, jolloin jälkikäteen on helppo todeta, mitä maahan on laitettu ja miten. Suodatuskentän materiaaleista on hyvä ottaa pienet näytteet purkkiin, jolloin voidaan helposti osoittaa, mitä massoja kentässä on käytetty. Jos ongelmia jostain syystä ilmenee, ne voidaan kartoittaa helpommin ilman mittavia kaivutöitä.

Sopimukset naapureiden kesken

Mikäli rakennetaan useamman kiinteistön kesken yhteinen jätevesien käsittelyjärjestelmä, asiasta kannattaa tehdä aina kirjallinen sopimus. Sopimukseen tulisi kirjata mm. syntyvien kustannusten jakamisperusteet ja niiden muuttuminen, jos esim. kiinteistön asukasluku jatkossa muuttuu. Jos yhteisessä puhdistamossa on useita naapureita mukana, kannattaa harkita osuuskunnan perustamista hallinnointiin.

Naapurin kirjallinen suostumus on syytä pyytää myös tilanteessa, jossa omalla kiinteistöllä puhdistetut jätevedet johdetaan yhteiseen tai naapurin maalla olevaan ojaan. Erityisesti kiinteistön myyntitilanteessa jätevesijärjestelmän rakentamisen dokumentit ja sopimukset ovat tärkeitä asiakirjoja.

Viimeiset tarkistukset ja puhdistamon käyttöön otto

Kun kaikki on valmiina, laitteisto tulee koekäyttää. Tällöin varmistetaan, että esim. panospuhdistamon prosessi toimii niin kuin pitää ja maapuhdistamoissa säädetään mm. virtaussäätimet kohdalleen. Myös pintapuolisesti tehdään lopputarkastus: varmistetaan, että tuuletusputkissa on oikeanlaiset hatut, ja että purkuputken päästä löytyy pieneläinverkko tai -läppä.

Alueen maisemointi ja viherrakentaminen

Työmaan viimeistelytöiden yhteydessä kannattaa tarkastaa myös kasvillisuuden etäisyydet käsittelyalueeseen. Imeytys- ja suodatuskentissä kasvien juuret voivat tukkia imeytysputkia sekä muokata kenttää niin, ettei jätevesi pääse virtaamaan koko kenttään. Käytännössä kentän läheisyydestä tulee poistaa suuret puut. Erityisesti koivun juuret hakeutuvat ravinteikasta kenttää kohden.Kentän päällä suositellaan kasvatettavaksi lähinnä nurmikkoa tai niittykasvustoa. Myös yksi- tai monivuotisia kylvökukkia voi laittaa, sekä matalajuurisia perennoja. Puutarhoilta voi tiedustella myös erilaisista havuista ja pensaista, jotka eivät ulota juuriansa syvälle.

20117_27171.jpg

Esimerkkejä ongelmatapauksista

Tapaus1
Omakotitalokiinteistölle rakennettiin korotettu maasuodattamo, jonka perään tuli nestemäiseen fosforinpoistokemikaaliin perustuva fosforinpoistoyksikkö. Kohde saatiin valmiiksi, mutta urakoitsijalla jäi viimeistelytyöt kesken kiireiden vuoksi. Maisemoinnin ja siistimisen lisäksi purkuojan perkuuta ei suoritettu heti. Kenttä otettiin kuitenkin käyttöön. Fosforinpoistokaivon kanssa oli kuitenkin heti ongelmia. Fosforikaivo hälytti jatkuvasti ja syötti kemikaalivaraston tyhjäksi. Syyksi paljastui lopulta se, että purkuojan korkean pinnan vuoksi laite ei päässyt purkamaan puhdistettua jätevettä, mikä sekoitti laitteen toiminnan. Purkuojan perkauksen jälkeen ongelmia ei ole esiintynyt.

Tapaus2
Loma-asunnon pesuvesille asennettiin biomoduulein tehostettu maaimeyttämö. Kun järjestelmä oli ollut jo jonkin aikaa käytössä, huomattiin, että ilmastusputken hattuna oli käytetty umpitulppaa. Tulppa oli alun perin tarkoitettu asennuksen aikaiseksi työtulpaksi estämään maa-ainesten kulkeutuminen putkistoon. Mikäli väärää tulppaa ei olisi huomattu, imeytyskentässä toimivien mikrobien hapensaanti olisi estynyt ja jätevesien puhdistumisprosessi ei olisi kyennyt käynnistymään.

Rakentamisurakka on ohi ja aika nauttia puhtaista jätevesistä ja ympäristöstä. Jotta laitteisto olisi pitkäikäinen ja toimiva, tulee laitteistoa käyttää oikein, sekä huoltaa ja hoitaa sitä määräajoin. Näihin asioihin palaamme juttusarjan viimeisessä artikkelissa.

Rakentaminen
viherrakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

omakotitalon ympärille syntymässä uusi puutarha
Toimiva piha omakotitaloon: pihan rakentaminen
Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa – ja huolella.Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
pilariperustus
Pilariperustus – Toimiva ratkaisu vaativiin maaperäolosuhteisiin
Pilariperustus on tehokas ja kustannustehokas perustustapa erityisesti silloin, kun maaperä on kantava tai kun rakennuspaikka on kallioinen, viettävä tai muutoin vaikeasti kaivettavissa. Se soveltuu erinomaisesti kellarittomiin rakennuksiin, kuten vapaa-ajan asuntoihin, kevyisiin pientaloihin, varastoihin ja kuistien sekä terassien perustuksiin. Pilariperustuksen suunnittelu ja toteutus tulee aina tehdä hyvän rakennustavan ja rakennusmääräysten mukaisesti.
202111_73452.jpg
Näin toteutat turvallisen kulun portaisiin - katso projektin toteutus ja hinta
Onko teillä pimeä portaikko, jossa kulkeminen tuntuu vaikealta tai turvattomalta? Tiesithän, että portaikon valaiseminen ei ole hankalaa? Tyypillisesti puuportaisiin ei tarvitse tehdä mitään muutoksia, vaan led-valonauhan asentaminen voidaan tehdä helposti. Kiskon kiinnittämistä varten tarvitsee ainoastaan ruuvata kaksi ruuvia per askelma, askelman alapintaan.
20226_78677.jpg
Eriste, joka on säilyttänyt suosionsa jo yli 40 vuotta
Vuonna 1982 perustetun Finnfoam Oyn juuret ovat perinteisessä suomalaisessa yrittämisessä. Autotallissa vuonna 1971 aloitettu tekeminen on johtanut tänä päivänä kansainvälisesti toimivaan yritykseen, jolla on vankka tietotaito sekä tekninen osaaminen eristysmateriaaleista. Finnfoamin tavoitteena on aina ollut tuottaa kustannustehokkaita lämmöneristysratkaisuja asiakkailleen. Kehitystyössä halutaan ottaa huomioon ympäristö sekä sen suojelu kestävien ja pitkän eliniän tuotteiden muodossa, joiden valmistus kuormittaa ympäristö mahdollisimman vähän. Yhä edelleen tuo kehitystyö jatkuu uusien ideoiden kera.
20161_45243.jpg
Ilmanvaihtokone tärkeä matalaenergiatalossa
Suomalainen pientalorakentaminen on matalaenergiarakentamista. Matalaenergiataloissa ilmanvaihdon toimivuus ja tarpeenmukainen käyttö on keskeistä, koska rakennustapa on tiivis ja lämmön hukka on minimoitu. Hallittu ilmanvaihto on toteutettu poistoilman lämmöntalteenotolla, jolloin lämmintä sisäilmaa ei johdeta suoraan ulos, vaan sisältä poistuvan ilman lämpö hyödynnetään ulkoa tulevan ilman lämmitykseen.Matalaenergiataloissa korostuu ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus: ns. turha ilmanvaihto jää pois, kun ilmastointikone ei ole koko ajan käy täysillä, vaan se mukautuu sisäilman kosteuspitoisuuden ja ihmismäärän mukaan. Esimerkiksi saunottaessa koneen kosteusanturi automaattisesti lisää koneen tehoa ja palauttaa ilmanvaihdon normaaliteholle, kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut. Samoin toimii hiilidioksidianturi ihmismäärän lisääntyessä. Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla varmistetaan energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma.Ilmanvaihdosta tulee energiatehokasta paitsi lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen käytön ansiosta, myös ilmanvaihtokoneen vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta. Samalla asumisviihtyvyys on taattu: kosteudet, hajut sekä rakennusmateriaalien päästöt poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan riittävästi ja vedottomasti raikasta ilmaa.
BMI Ormax asennus
Betonitiilikaton asennusohje: Yleisiä ohjeita
KaltevuussuositusOrmax-betonitiilikatto sopii kaikkiin katto-muotoihin aina 1:5 minimikaltevuuteen asti. 1:4 kaltevuutta loivemmille katoille suositellaan aluskatteeksi umpilaudoitusta ja aluskatehuopaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton