• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentaja.fi-blogit:Energiatehokkuudesta pientaloissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.10.2024
20152_42310.jpg

Meillä Suomessa puhutaan hyvin paljon rintamamiestaloista ja nykyaikaisista taloista, joita jotkut henkilöt nimittelevät " pullotaloiksi ". Monissa keskusteluissa kehutaan rintamamiestaloja, jotka ovat hyvin ja oikeaoppisesti rakennettuja, lähinnä siksi, että niissä ei ole käytetty höyrynsulkua ja talot ovat "hengittäviä". Minulla on omakohtaisia kokemuksia niiden " hengittävyydestä ", tuulisilla ja varsinkin pakkasilmoilla.

Sänkyni sijaitsi pääpuoli ulkoseinää vasten, huoneen nurkka oli pääpuolesta vajaan metrin päässä, ulkona 25 astetta pakkasta ja aamuyöllä herätessäni tuntui kuin hiukset olisivat jäätyneet kiinni sängyn päätyyn. Siihen aikaan oli yleisesti käytössä polttotekniikan ihmesaavutus Upo-kultaliekki, polttoöljyllä toimiva jatkuvalämmitteinen kamiina. Ei auttanut muu kuin pipo päähän ja uinailemaan, koska kamiinassa oli jo täydet tehot päällä, lisäksi illalla lämmitetyt pari Porin Matti kamiinaa ja iso leivinuuni.

Oliko ennen kaikki paremmin?

Rakennus ei ollut erityisen energiatehokas ja väittäisin, että niitä löytyy vieläkin maastamme liian paljon. Siihen aikaan öljy ja polttopuu oli halpaa, eikä energiatehokkuudesta paljon keskusteltu, tuskin monikaan tiesi mitä se käytännössä tarkoittaa. Nykyaikaisen pientalon rakentaneelle energiatehokkuus on tuttu juttu, sillä jo rakentamismääräykset ohjaavat energiatehokkuuteen, samoin rakentamista suunnittelevan on otettava asia huomioon.

Rakennuksen muodolla ja koolla sekä sijoittamisessa ilmansuuntiin nähden, ikkunoiden koolla ja sijainnilla sekä niiden lämpöhukkaa vähentävällä rakenteella, samoin ulko-ovien rakenteilla ja niiden tiivis liittyminen rakennuksen runkorakenteisiin, rakennuksen vaipan hyvällä lämmöneristävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjan hyvällä ilmanpitävyydellä, ulkoseinien ja yläpohjarakenteiden kylmäsiltojen välttäminen. Näillä kaikilla edellä mainituilla on erittäin suuri merkitys rakennuksen energiatehokkuuteen.

Kirjoittaja on Pekka Niemelä, Porin Rakennusmestarit ja –insinöörit ry

Rakentaminen
keskustelu
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Viikon kysymys mietityttää.
Palahuopakattoon on tullut reikä, miten paikata?
Kysymys:Kyseessä on palahuopakatto, jossa tehty lumitöitä ja saatu reikiä kattoon. Näitä on yritetty paikata liimaamalla uusia palahuopia vuotokohtien päälle (paikkauksia on tehty kahteen kertaan, koska vuoto ei ole loppunut ). Paikkaus ei ole pitänyt ja nyt on aluslaudoitusta vaihdettava n. 1 neliön alalta, keskeltä lapetta. Miten pitää uusi palahuopa laittaa korjattuun kohtaan?
Mies ja nainen poseeraavat kameralle
Keskustan syke vai lande?
Ollako vai eikö olla kaupungissa? Siinäpä vasta kysymys, johon etsitään vastauksia uusimmassa jaksossa!
20147_40156.jpg
Rakentamisilmoitus – kotitalouksien ilmoitusvelvollisuus
Kotitalouksien on 1.7.2014 lähtien ilmoitettava Verohallinnolle tiedot kaikista ostamistaan rakennusluvan alaisista töistä.
20091_14685.jpg
Valloxilta matalaenergiatuotesarja
Vallox Oy on kehittänyt erityisesti matalaenergia- ja passiivitaloihin suunnitellun ilmanvaihtokonetuotesarjan. Vallox 90 SE, 150 SE, Vallox 200 SE ja Vallox 280 SE -malleissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, yli 80 prosenttia.
Kynttilä ikkunan edessä
Hormi-imurilla parempi sisäilma
Toimivan ilmanvaihdon ansiosta nukumme paremmat yöunet, pysymme virkeinä, työtehomme paranee ja huonosta sisäilmasta aiheutuvat sairaudet helpottavat. Toimivaan ilmanvaihtojärjestelmään tarvitaan raikasta tuloilmaa sekä poistohormi, joka vetää käytetyn ilman ulos. Aina ei kuitenkaan poistohormin oma veto riitä, jolloin sisäilma jää tunkkaiseksi tai alkaa toimimaan väärinpäin. Tällöin kannattaa hankkia hormi-imuri tehostamaan ilmanvaihtoa.
20232_80864.jpg
Tiedätkö, kuinka paljon valmistalopakettia voi muokata? Näin Janni ja Joel päätyivät Kastelliin
Liikunta-alan yrittäjä ja mediapersoona Janni Hussi rakensi avopuolisonsa, niin ikään mediapersoonana tutuksi tulleen, poliitikko Joel Harkimon kanssa Kastelli-kodin Sipooseen. Pariskunnan ja heidän Harri-koiransa unelma valoisasta omakotitalosta muokattiin ja toteutettiin muuttovalmiiksi asti modernin ja skandinaavisen Kastellin Veistos 163 -talomallin pohjalta. Nyt pääsemme seuraamaan viisiosaisessa videosarjassa, pariskunnan fiiliksiä kotiunelman etenemisestä sekä parin ajatuksia koko talonrakennusprojektista. Kannattiko projektiin lähteä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton