• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuttajan määrälaskenta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Toimenpiteet:
Suunnitelmien valmistuttua laaditaan tarvittaessa rakennusteknisten töiden osalta määräluettelot, jotka liitetään tarjouslaskennan pohjaksi niistä urakoista, joiden osalta määriä ei ole suoraan ilmoitettu suunnitelmissa. Määräluettelot tarkistetaan urakkalaskennan päätyttyä valitun urakoitsijan toimesta ja mahdolliset määrävirheiden kustannusvaikutukset korjataan ennen sopimusten allekirjoitusta. Määräluetteloa ei liitetä urakkasopimuksiin. Määräluettelosta laaditaan suoritepohjainen kustannusarvio ja sitä verrataan hankkeen hyväksyttyyn budjettiin. Suunnitelmat lähetetään määrälaskentayritykselle määrälaskennan suorittamista varten. Urakoitsijat voivat saada, halutessaan, määrät määrälaskennalta korvausta vastaan. Rakennuttaja ei sitoudu annettuihin määriin millään tavoin.

Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö

Dokumentit:
Määräluettelot

Hyväksyntä:
Projektipäällikkö

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

23_P_56766.jpg
Luukku-talo
Juhannuksen jälkeen Mäntyharjussa järjestettävien Loma-asuntomessujen "tulevaisuuden mökki" kuljetettiin messualueelle maanantaina 30.5. Aalto-yliopiston suunnittelema ja valmistama Luukku-talo on yksi messujen moderneimmista loma-asunnoista, sillä nollaenergiatalo tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa.Luukku-mökki kuljetettiin kokonaisena Espoon Otaniemestä Mäntyharjun Pyhäkoskelle. Paketti lähti liikkeelle maanantaina illalla ja saapui Mäntyharjuun tiistaiaamuna. Kuljetuksen reitti kulki vitostietä Mäntsälän ja Lahden kautta. Talon pituus kuljetuksessa oli 14,4 metriä, leveys 5 metriä ja korkeus 5,5 metriä. Talo painaa 35 tonnia. Talon pystytys paikoilleen alkoi tiistaiaamuna.Luukku-talo jää pysyvästi loma-asuntomessualueelle ja sen voi ostaa messujen päätyttyä itselleen, sillä se myydään tarjousten perusteella.Luukku menestyi kansainvälisessä energiatehokkuuskilpailussaPääosin opiskelijatyönä tehty Luukku-talo edusti Suomea kesällä 2010 Madridissa järjestetyssä kansainvälisessä Solar Decathlon Europe -kilpailussa. Kisassa eri korkeakoulut ympäri maailman kilpailivat energiatehokkaassa rakentamisessa. Luukku-talo voitti arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui koko kilpailussa viidenneksi.– Suomessa mökki on esillä suurelle yleisölle ensimmäistä kertaa juuri Loma-asuntomessuilla. Luukku on varmasti kiinnostava sekä teknisiltä rakenteiltaan että ulkonäöltään, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.2020-luvun puutaloLuukun suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Aalto-yliopiston ryhmä, jonka johtajana toimi professori Pek­ka Heikkinen. Tekijät kutsuvat Luukkua 2020-luvun puutaloksi, sillä se ottaa tarvitsemansa energian auringosta ja ilmasta.Hieman yli 40-neliöisen mökin katolla on 60 neliötä aurinkopaneeleja ja viisi neliötä aurinkokeräimiä. Talossa on lisäksi ilmalämpöpumppu. Talon hiilijalanjälki on pieni, sillä rakennusmateriaaleista 75 prosenttia on uusiutuvia. Valmistuessaan sen rakenteet varastoivat 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.Talon erikoisuuksiin kuuluu lisäksi sisäverhouspaneelin takana olevassa tuuletustilassa olevat erikoiskipsilevyt, joissa on olomuotoaan muuttava lisäaine tasaamassa lämpötilan vaihteluja. Loma-asunnon ikkunalasien lämmöneristys vastaa paksua hirsiseinää.Loma-asunto on varustettu kaikin mukavuuksin ja kokonsa puolesta se sopii nimenomaan loma-asuntokäyttöön. Suunnittelussa on otettu huomioon ennen kaikkea viihtyisyys, ja modernit talotekniset ratkaisut on piilotettu näkyvistä.– Tulevaisuuden loma-asunnot tulevat olemaan yhä enemmän "Luukkuja" energia- ja ympäristökysymysten noustessa tärkeiksi myös loma-asumisessa. Tästä onkin monta esimerkkiä Loma-asuntomessuilla, jonka kohteissa ekologiset kysymykset on otettu laajasti huomioon, sanoo messujen projektipäällikkö Asko Patjas.
201711_50899.jpg
Rakennusalan työmaapäällikön erikoisammattitutkinto
Rakennusalan työmaapäällikön tehtävätTutkinnon suorittanut omaa laaja-alaiset ja edistyneet rakennusalan tiedot, jotka osoittavat asioiden hallintaa, kykyä soveltaa ja kykyä luoviin ratkaisuihin ongelmien ratkaisemiseksi. Henkilö kykenee johtamaan rakennusalan hankkeita ja pystyy selkeään päätöksentekoon omassa toimintaympäristössään. Tutkinnon suorittaja laatii näyttötehtävät ensisijaisesti omalla työmaallaan. Työkohde voi myös vaihtua suoritusaikana. Tutkinnon suorittaminen parantaa suorittajan ja koko yrityksen valmiuksia toimia nykyaikaisesti, laadukkaasti ja kannattavasti.Henkilöllä on koulutuksen suoritettuaan ja muiden pätevyysvaatimusten täytyttyä mahdollisuus hakea sertifiointia vastaavan työnjohtajan, työmaainsinöörin tai työpäällikön pätevyyteen.
20194_57243.jpg
Uudenlainen maalämpötekniikka tuo parhaat säästöt
Meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Tontille porataan tyypillisesti yksi 100–200 metriä syvä energiakaivo. Suuremmissa kohteissa energiakaivoja saattaa olla useitakin. Kaivoon asennetaan lämmönkeruuputki, jossa kiertävä maalämpöneste kerää lämpöä maaperästä. Lisäetuna mahdollisuus hyödyntää energiakaivoa talon jäähdytykseen.Bosch Compress 7001i LWM maalämpöpumppu soveltuu uudiskohteisiin ja erittäin loistavasti myös saneerauskohteisiin. Sen patentoidulla keruupiirivalvonnalla pystytään huolehtimaan, ettei vanhalle pumpulle mitoitettu kaivo pääse jäätymään ja saadaan oikeat hyötysuhteet pumpusta irti. Usein saneerauskohteisiin asennettu uusi pumppu on paljon tehokkampi kuin vanha. Se ottaa maasta lämpöä paremmin ja näin ollen kaivon jäätyminen tapahtuu herkemmin. Sen takia saneerauskohteissa valvontajärjestelmä on ehdoton.
20224_77928.jpg
Tyyliä eri tarpeisiin ja jokaiseen keittiöön - löydä omasi!
Keittiöremontti edessä, mutta mitä väriä keittiöön? Musta ja valkoinen ovat keittiöratkaisuissa usein ominaisia tyylistään tarkoille, mutta samalla ne ovat varma valinta moneen makuun myös silloin kun keittiöön halutaan ajatonta ja toimivaa ilmettä. Oli kyse sitten keittiökalusteet kuten keittiösaareke, aamiaiskaappi tai vaikkapa liesituuletin, joskus perinteikkään rakennuksen henki itsessään vaatii täysin toisenlaista tyylikkyyttä keittiönsä toteutukseen. Tutustu vaikkapa alla esiteltyihin kolmeen, keskenään hyvinkin erilaiseen Charmia-keittiöön.
20078_6076.jpg
Rakentaja.Fi-kouluissa opitaan materiaalitietoa ja työtapoja
Rakentaja.fi-palvelussa on lukuisia hyödyllisiä jäsenpalveluja ja tietopaketteja. Eräs näistä on Rakentaja.fi-koulut, joissa kerrotaan eri rakennusmateriaalien ominaisuuksista, käyttötavoista ja asentamisesta. Aiheesta riippuen koulussa saatetaan antaa hyvinkin perusteellisia ohjeita tuote-esittelystä asentamiseen asti tai vaihtoehtoisesti esitellään tuotteen ominaisuuksia ja etuja käytössä. Rakentamisessa on olennaista, että valitaan hyvä ja oikea tuote kuhunkin käyttötarkoitukseen ja kun se vielä asennetaan oikein, niin lopputuloksesta tulee pitkäikäinen, turvallinen ja usein myös näyttävä. Kouluista saatavaa tietoa voidaan myös hyödyntää, kun pohditaan, mitä töitä tehdään itse ja mikä jätetään ammattilaisten tehtäväksi. Rakentaja.fi-koulun lisäksi asiaa aiheesta voi etsiä lisätietolinkeistä, jotka löytyvät koulujen lopusta.
20116_26732.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton