• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennusaikataulu ohjaa koko rakennusprojektia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.02.2025
miehet suunnittelemassa rakennusaikataulua

Rakennusaikataulu on ensimmäinen aikataulu, joka pientalorakentajan tulee laatia. Rakennusaikatauluun merkitään koko projekti hyvin suurpiirteisesti alkaen siitä, kun suunnittelu aloitetaan siihen kun talo on valmis. Melko usein rakentaja luo tämän aikataulun vain mielikuvaksi omaan päähänsä. Olisi kuitenkin parempi, että siitä laitettaisiin jotain myös paperille.

Talon rakentaminen toteutetaan, paitsi rakennussuunnitelmien, myös aikataulujen mukaisesti. Aikataulu on rakennushankkeen toteutuksen eräänlainen rautalankamalli, jossa asetetaan tavoitteet koko hankkeelle.

Aikatauluja laaditaan eri tarkoituksiin ja eri tarkkuuksilla. Tyypillisin on ns. yleisaikataulu, joka toteutetaan janakaaviona. Yleisaikataulusta voidaan käyttää nimitystä rakennusaikataulu, erityisesti jos käytössä on vain yleisaikataulu. Rakennusaikataulu on käytettävissä olevan ajan ja työvaiheiden keskinäisien riippuvuuksien perusteella laadittu töiden ajallinen toteutussuunnitelma.

Kustannusarvion lailla rakennusaikataulua pyritään noudattamaan mahdollisimman tarkasti. Kustannusarvio ja rakennusaikataulu ovatkin usein kilpailevia tekijöitä, sillä aikataulusta jälkeen jääminen joudutaan ottamaan kiinni lisäämällä työpanosta, mikä aiheuttaa lisää kustannuksia.

<p data-block-key="8pjt8">Työvaiheiden aikataulut ja niiden keskinäiset riippuvuudet on helppo hahmottaa janakaavion muodossa tehdystä yleisaikataulusta.</p>
Työvaiheiden aikataulut ja niiden keskinäiset riippuvuudet on helppo hahmottaa janakaavion muodossa tehdystä yleisaikataulusta.

Rakennusaikataulu pientalotyömaalla

Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysyminen on tärkeää, sillä useimmiten myöhästymisestä seuraa sakkoja. Omaa taloa, kokonaan tai osittain itse rakentavalle ei aikataulusta myöhästyminen yleensä aiheuta ainakaan rahallisia sakkoja. Tällöin kustannusarviossa pysyminen muodostuu yleensä määrääväksi tekijäksi. Silti selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajallekin tärkeä.

Aikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voit myös ilmoittaa sähkö- ja LVI -urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen.

Hankinta-aikataulussa kannattaa huomioida myös kesäaika, sillä toisinaan tehtaat ovat kiinni kesällä tai toimivat vajaalla miehityksellä. Tämä vaikuttaa olennaisesti myös toimitusaikojen pituuteen. Kun tilaus on tehty ajoissa, ei kesäiset toimitusaikojen muutokset pääse vaikuttamaan. Ennakoi.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulun tekeminen perustuu pitkälti eri tuotteiden toimitusaikoihin. Toimitusajat voivat vaihdella tuotekohtaisesti paljonkin. Lisäksi eri vuodenaikoina toimitusajat saattavat vaihdella. Usein kesän ja kesälomien jälkeen toimitusajat ovat pidempiä kuin keväällä. Hankinta-aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa kyselemällä tuotteiden toimitusaikoja. Ilmoita tällöin myös rakennusaikataulun mukainen ajankohta, jolloin tuotetta työmaalla tarvitaan.

Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä, tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta se olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan.

Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen. Siirtojen yhteydessä tavara saa usein vaurioita ja syntyy turhaa mittatappiota.

Tarkempi aikataulutus

Suuremmissa rakennuskohteissa, joissa työskentelee useita työryhmiä ja kohde jaetaan useisiin osakohteisiin, aikataulut on tehtävä tarkemmin. Tällöin käytetään mm. rakennusvaiheaikatauluja ja paikka-aika kaavioita.

Omakotitalotyömaalla näitä ei juuri tarvita, mutta niitä voidaan käyttää. Esimerkiksi rungosta voidaan laatia erillinen rakennusvaiheaikataulu. Tämä voisi tulla kysymykseen vaikka käytettäessä ala- ja välipohjina ontelolaattoja, jotka on tilattu tiettyyn ajankohtaan. Ne vaativat asennukseen erityskalustoa ja niiden säilyttäminen työmaalla on hankalaa. Tällöin tarkempi aikataulu saattaa tulla kysymykseen.

Aikataulujen, erityisesti jos tarvitaan rakennusvaiheaikatauluja, laatiminen kannattaa antaa alan ammattilaisen tehtäväksi. Ammattilaisen tekemän yleisaikataulun perusteella on helppo laatia hankinta-aikataulu vaikka itse.

Rakentaminen
aikataulut
rakennuslupa
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kotkan kaupunki KE
Siintääkö haaveissa uusi koti ja tontti Kotkassa?
Kotkan kaupungin tarjoamat tontit sijaitsevat usein luonnonkauniilla asuinalueilla meren läheisyydessä tai metsien ympäröiminä. Tontteja löytyy erilaisiin budjetteihin ja elämäntapoihin, olipa toiveena moderni omakotitalo tai idyllinen kesämökki. Vakituiseen asumiseen tarkoitetut tontit ovat erikokoisia ja sopivat niin pienten kuin suurtenkin perheiden tarpeisiin.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Viranomaisluvat
Kaikkeen uudisrakentamiseen sekä suurempiin peruskorjaushankkeisiin tarvitaan lupa; rakennuslupa tai vähintään toimenpidelupa. Luvan myöntää paikallinen rakennusvalvontaviranomainen.
20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
202112_74200.jpg
Uudenvuoden taikoja
Tina kertoo tulevan. Uudenvuoden taioista tunnetuin on tinan valaminen. Tinakenkä sulatetaan tinakauhassa joko takan avotulella tai vaikkapa kuumalla keittolevyllä. Sula tinamassa heitetään kylmää vettä sisältävään ämpäriin, jossa massa muotoutuu uudelleen. Tuotos nostetaan vedestä, jonka jälkeen siitä ennustetaan tulevaa seinään heittäytyvän varjokuvan avulla. Tinan sijasta voit myös kokeilla valaa sokeria, steariinia tai mehiläisvahaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Oikeus vahingonkorvaukseen
Ostajalla on oikeus saada korvaus niistä vahingoista, jotka hänelle ovat aiheutuneet asunnon virheen vuoksi. Välillisen vahingon myyjä on velvollinen korvaamaan vain, mikäli virhe johtuu hänen huolimattomuudestaan.Lain mukaan myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen korvaamaan1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin, muun rakennuksen ainesosan tai asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa henkilövahinkoa, ellei vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella2. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa esinevahikoa, jos vahinko kohdistuu muuhun omaisuuteen kuin asuntoon tai pääasiassa yksityisessä käytössä olevaan asuintoirtaimistoon ekä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolelta eikä 3. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa esinevahinkoa, jos vahinko kohdistuu omaisuuteen, jolla ei ole välitöntä käyttöyhteyttä laitteeseen eikä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella.Muita kuin yllä mainittuja virheitä kaupan kohteessa ovat taloudelliset virheet ja oikeudelliset virheet, joihin ostajan on vedottava kohtuullisessa ajassa siitä, kun on virheen havainnut. Ostaja voi vedota virheeseen myöhemminkin, mikäli myyjä tai joku hänen puolellaan on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti.Kohteessa on taloudellinen virhe, jos myyjä ennen kaupanteko on asuntokauppalain 4 luvun 27 §:n perusteella on1. antanut ostajalle virheelllisen tai harhaanjohtavan tiedon kyseisen asunnon omistamiseen tai käyttöön liittyvistä taloudellisista velvoitteista tai vastuista, kuten yhtiövastikkeesta tai myytävien osakkeiden osalle tulevasta osuudesta yhtiön velkoja, taikka asuntoyhteisön taloudellisesta tilanteesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.2. jättänyt antamatta ostajalle sellaisen 1 kohdassa tarkoitettua seikkaa koskevan tiedon, jonka hän ausuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaan olisi ollut velvollinen antamaan ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan tai 3. muutoin jättänyt antamatta ostajalle tiedon 1 kohdassa tarkoitetusta seikasta, josta hänen on täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.Kohteessa on asuntokauppalain 4 luvun 28 § mukainen oikeudellinen virhe, jos sivullinen omistaa sen tai osan siitä eikä asuntokaupassa ole asiasta sovittu myyjän ja ostajan välillä. Ostaja voi vedota oikeudelliseen virheeseen myös silloin, kun sivullinen näin väittää ja väitteelle on olemassa todennäköisiä perusteita.Mikäli myyjä ei viipymättä oikaise virhettä tai huolehdi siitä, että sivullisen oikeus lakkaa, on ostajalla oikeus virheen ollessa olennainen purkaa kauppa tai muussa tapauksessa vaatia hinnanalennusta. Ostajalla on oikeus lisäksi vahingonkorvaukseen, mikäli oikeudellinen virhe oli olemassa jo kaupantekohetkellä ja ostaja ei tiennyt siitä eikä hänen olisi pitänytkään tietää. Jos virhe syntyy kaupanteon jälkeen, on ostajalla oikeus vahingonkorvaukseen ja myyjä ei pysty osoittamaan, ettei virhe tai vahinko johdu hänen menettelystään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton