• Etusivu
  • Rakentaminen

Rahoitus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.01.2011
20111_24048.jpg

Rahoituksessa on merkittävää oman rakentamiseen sijoitettavan rahan määrä. Kokonaisrahoituksessa pankit normaalisti edellyttävät oman pääoman määräksi 30 %. Rahoituksen kokonaismäärä on varsin tarkkaan jo tiedossa. Rakentajalla pitää olla tässä vaiheessa selvillä omat resurssinsa rakentamista varten. Tarvittavan lainan määrä on siis rakentajan tiedossa. Rakentaja.fi -sivuilta rahoituksen laskureista voi helposti tarkistaa kuukausittaiset lainanhoitokulut eri lainamäärille. Lainaehdot vaihtelevat asiakassuhteen ja ennakkosäästöjen mukaan eri pankeissa. Rakentaja.fi -sivuilta löytyy lainoituksesta ja lainoitussanastosta lisätietoa myös Rakennussanaston yhteydessä. Siellä on selvitetty mm. mitä tarkoittavat todellinen vuosikorko, luottokustannukset, viitekorot, kokonaismarginaalit sekä selvitetty erilaiset takaisinmaksutavat. Näillä sanoilla on oma merkityksensä käytäessä lainaneuvottelua ja lainaneuvottelut käydään usein ilman avustajaa, joten rakentajan pitää itse tietää mitä haluaa ja mitä saa.

Maksukykylaskelma

Lainanmaksukyky vaikuttaa luonnollisesti aina lainan saantiin, määrään ja takaisinmaksuaikaan. Ennen luottoneuvotteluja asunnonhankkijan onkin aiheellista jo valmiiksi laskea, kuinka paljon voi kuukaudessa asumisestaan maksaa. Tulot, menot, elämäntilanne ja tulevaisuuden suunnitelmat on arvioitava realistisesti. Rakennettavassa asunnossa asumisen hinta koostuu asunnon käyttökustannuksista (esim. käyttösähkö-, lämmitys- ja vesimaksut, ym.) sekä henkilökohtaisen asuntolainan koroista ja lyhennyksistä. Rakentaja.fi -sivujen rahoituslaskureista löytyy kätevä lainanhoitokykylaskuri jossa käydään perheen menot läpi.

Asuntolainan koroista saa rakentaja verovähennyksenä pääsääntöisesti takaisin 28 %. Verovähennyksen vaikutukset rekisteröitynyt jäsen voi laskea laskureista löytyvällä verovähennyslaskurilla. Asuntolainan korot "keventävät" siis verotusta.

Tutustu kustannusarvio-ohjelmiin...

Rakentaja.fi-laskurit...

Pankit vaativat lainoihin vakuuden tai takauksen. Asuntolainan vakuutena on yleensä ostettava asunto ja asunnon vakuusarvo on noin 70 % asunnon käyvästä arvosta, joksi katsotaan yleensä ostohinta tai kustannusarvion mukaiset rakentamiskustannukset.

Omakotitalon rakentamiseen tai hankintaan, samoin kuin asuinhuoneistonkin ostoon, voi saada lainalleen myös valtiontakauksen. Takauksen voi saada ilman tuloihin tai asunnon kokoon liittyviä ehtoja eikä mitään erillisiä hakumenettelyjäkään ole. Ilmoitus lainan myöntäjälle lainahaun yhteydessä riittää. Lainan suuruus saa tällöin olla enintään 85 % (90 %, jos kyseessä ASP-korkotukilaina) asunnon hankintahinnasta ja laina-aika enintään 25 vuotta. Lainan ensisijaisena vakuutena on oltava lainoitettavan asunnon hallintaan oikeuttavat osakkeet tai kiinnitys omakotitalon kiinteistöön. Takauksen suuruus on enintään 20 % (25 %, jos kyseessä ASP-korkotukilaina) lainasta, kuitenkin enintään 50.000 euroa. Takauksesta peritään lainan ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä takausmaksu, jonka suuruus on 2,5 % takauksesta.

Rahoituskulujen vaikutus aikatauluun

Rakennustyön ajan maksetaan kuluja olemassa olevasta asunnosta ja samalla on maksettava uuden rakennuksen korkoja. Omaa työpanosta pyritään herkästi ylimitoittamaan, mikä monesti pidentää rakentamisaikaa. Herkästi joudutaan siis oravanpyörään. Työtä keskikokoisessa omakotitalossa riittää noin 2300 tunnin ajaksi. Tämä on pitkä rupeama, varsinkin jos sitä hoidetaan yksin, päätyön ohella iltaisin ja viikonloppuisin. Oman työn osuuteen onkin syytä paneutua tarkasti. Ei kannata laskea paljoakaan talkootyövoiman varaan, mikäli talkootyö ei ole todellista. Se edellyttää taitavia vanhempia tai todella hyviä ystäviä.

20111_24049.jpg

Rakennusaikataulu

Ammattimaisessa rakennusurakoinnissa aikataulussa pysyminen on tärkeää, sillä useimmiten myöhästymisestä seuraa sakkoja. Omaa taloa kokonaan tai osittain itse rakentavalle ei aikataulusta myöhästyminen yleensä aiheuta ainakaan rahallisia sakkoja. Tällöin kustannusarviossa pysyminen muodostuu yleensä määrääväksi tekijäksi. Silti selkeä rakennusaikataulu on kertarakentajallekin tärkeä. Aikataulun perusteella voi laatia hankinta-aikataulun tai merkitä suoraan rakennusaikatauluun tärkeimpien hankintojen ajankohdan, jotta tarvittavat rakennusosat ja -tarvikkeet ovat työmaalla ajallaan. Rakennusaikataulun perusteella voit myös ilmoittaa sähkö- ja LVI -urakoitsijoille, milloin heidän osuutensa on ajankohtainen. Ensi kertaa taloaan rakentava huomaa aikataulunsa pettävän yleensä vasta siinä vaiheessa, kun vanha asunto on jo luvattu pois eikä uuteen ole vielä mahdollisuutta muuttaa. Muutto sukulaisiin ja soppa on valmis. Rakentaja.fi -sivuilta voit tilata itsellesi ilmaisen rakennusaikataulun, jonka avulla tiedät, oletko pysynyt asetetussa aikataulussa.

Hankinta-aikataulu

Hankinta-aikataulun tekeminen perustuu pitkälti eri tuotteiden toimitusaikoihin. Toimitusajat voivat vaihdella tuotekohtaisesti paljonkin. Hankinta- aikataulun laatiminen kannattaakin aloittaa kyselemällä tuotteiden toimitusaikoja. Ilmoita tällöin myös rakennusaikataulun mukainen ajankohta, jolloin tuotetta työmaalla tarvitaan. Hankinta-aikataulu voi olla pelkkä luettelo rakennusaikataulun yhteydessä tai se voidaan tehdä myös rakennusaikataulun tapaan janamuotoon. Tällöin janat osoittavat ajankohdan, jonka aikana hankinta tulisi suorittaa, jotta se olisi perillä ajallaan, muttei toisaalta seisoisi työmaalla turhaan. Ylimääräinen varastointi vie tilaa työmaalla ja tavaraa voidaan joutua siirtämään paikasta toiseen. Siirtojen yhteydessä tavara saa usein vaurioita ja syntyy turhaa mittatappiota.

Tutustu kustannusarvio-ohjelmiin...

Rakentaja.fi-laskurit...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20134_34642.jpg
Oikeat tuotteet ja tarvikkeet takaavat hyvän lopputuloksen
Melkein jokaisessa pinnan käsittelyssä hiominen kuuluu esivalmistelutöihin. Hiontatöihin voi kuulua epätasaisuuksien ja maalijäämien poistaminen tai maalattavan pinnan viimeisteleminen pintakäsittelyä varten. Erityisesti hyvän maalauspinnan takaamiseksi kannattaa pohjatyöt tehdä hyvin. Vanhan maalin poistoon, seinien hiomiseen tai kulmien pyöristykseen on jokaiseen omat tuotteensa. Hiottava kohde vaikuttaa myös hiomakoneen ja tarvikkeiden valintaan.Lopputulokseen vaikuttaa suuresti oikeiden tarvikkeiden ja paperien valinta. Hiontatarvikkeista löytyy hiomasieniä ja -papereita eri materiaaleille. Boschilta löytyy myös uutuus hiontaverkko, joka poistaa tehokkaasti pintaa. Hionta aloitetaan aina karkeasta hienompaan. Hiomisen tarve riippuu kohteesta, esimerkiksi haluatko vaihtaa kokonaan maalattavan kohteen väriä vai virkistää olemassa olevaa väriä. Paksujen maalikerrosten ja alkuhiontaan voidaan käyttää karkeudeltaan 40-80 hiomapapereita. Näillä karkeuksilla hiottaessa kannattaa olla tarkkana, ettei poista liikaa pintaa tai aiheuta suuria naarmuja. Kevyempään poistoon voidaan käyttää keskikarkeita papereita 100-120. Maalikerrosten välihiontaan ja viimeistelyhiontaan käytetään melko hienoa paperia 180-240.
20171_48145.jpg
Levyn kiinnityksen alkulujuus 60 sekunnissa
Uretaanivaahdon ajatellaan sopivan ainoastaan rakojen tiivistämiseen ja uretaanilevyjen kiinnittämiseen. Tämä ei pidä paikkaansa, vaan vaahdolle löytyykin monia eri käyttökohteita, useampia kuin arvaatkaan.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
Asennettu kipsilevyseinä, jossa näkyy kittauksen jäljet
Ota käyttöösi Gyproc-laskurit ja rakennekirjasto
Kipsilevy on monipuolinen rakennusmateriaali lähtien kodin lattiasta aina kattoon saakka. Gyprocin rakennekirjasto tarjoaakin monipuolisesti rakennedetaljeja oman kodin rakentajalle ja remontoijalle. Tutustu, miten tehdään esimerkiksi ääni- ja paloluokan väliseinä.
20153_42879.jpg
Rakentaja.Fi-blogit: Kotisi ilmanvaihto ei taida toimia
Meillä täällä kalliissa kotimaassamme on paljon pientaloja, joissa ilma vaihtuu painovoimaisesti tai pelkästään poistoilmakoneen avulla. Kummassakin tapauksessa harakkaparvet kiittävät avokätistä lämmittäjää, joka otattaa korvausilman hallitusti tai hallitsemattomasti sieltä, mistä sen sattuu saamaan. Useimmiten korvausilman tuloventtiileistä ei raitista ilmaa saada tarpeeksi ja lisäilma tulee kaikista mahdollisista raoista esim. lattian ja seinän välisestä raosta hajuineen päivineen.
20085_11008.jpg
Kotiteatteri valtaa olohuoneen tai rakennetaan kellariin
Kotiteatterin sisustuksellisuusKotiteatteri ei ole enää vain möhkälemäiset tekniset laitteet epäsopivasti sijoitettuna oleskelutilan paraatipaikalla. Elokuvien katselua elämyksellisesti kotioloissa tavoittelevat sijoittavat samalla myös kotiteatterin sisustuksellisuuteen. Kotiteatteri pitää sisällään projektorin, ison litteän kuvaruudun, vahvistimen, kuvalähteen eli esimerkiksi DVD-soittimen sekä kaiuttimia. Se tuottaa huipputarkkaa kuvaa ja tarjoaa uskomattoman äänimaailman.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton