• Etusivu
 • Rakentaminen

Tunnetko kotitalousvähennyksen kiemurat?

Remontoi ja hyödynnä kotitalousvähennys

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Remppatori
Päivitetty 03.11.2023
20231_78362.jpg

Kun tulee remontoinnin aika, ota huomioon kotitalousvähennyksen suomat mahdollisuudet.

Mikä on kotitalousvähennys? Lyhyesti todettuna: kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon remontointia suunnitellessa?
Mistä kaikesta voi kotitalousvähennystä saada?

Kodin remontointi sekä esimerkiksi lämmitysmuodon muuttaminen on aina tarkkaan harkittu ja suurikin investointi talon, mökin tai osakkeen omistajalle. Remonteista ei useinkaan selviä ilman säästöjä tai erilaisia rahoitusvaihtoehtoja. Kotitalousvähennys on iso apu ja auttaakin kompensoimaan osaa kodin perusparannuksien aiheuttamista kuluista.

Tiesitkö, että kotitalousvähennyksen alaista työtä voidaan teettää myös vanhempiesi tai isovanhempiesi kodissa, esimerkiksi isovanhempien kodin esteettömyyden parantamiseen. Tällaiset remontit hyvin usein kattavat wc-kalusteiden uusimista, oviaukkojen leventämistä tai ulkoportaiden remonttia.

Kuinka paljon kotitalousvähennystä voi hakea – ja miten sitä haetaan?

Kotitalousvähennyksen määrä

Koska vähennys on henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4500 euroa vuodessa remonttikuluista. Kotitalousvähennystä on saatavissa muun muassa kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin, kuten ilmalämpöpumpun tai maalämmön asentamisesta. Kannattaa huomioida, että öljylämmityksestä luovuttaessa kotitalousvähennyksen osuus on normaalia suurempi eli 7000 euroa. Kotitalousvähennys on aina kalenterivuosikohtainen, eli vähennys myönnetään siltä vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun.

Kannattaa kokonaiskustannuksia pohtiessaa kuitenkin huomioida, että kotitalousvähennystä ei voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei siis saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä. Työt on teetettävä ulkopuolisella eli et voi hakea kotitalousvähennystä, jos työn tekijä asuu samassa taloudessa.

Mahdollisimman oikean remonttibudjetin saa laskettua pyytämällä tarjouksen tai vaihtoehtoisesti useitakin tarjouksia nähtäväkseen. Näin työstä sekä materiaalikuluista syntyvät kuluarviot ovat lähempänä todellisia kustannuksia kuin että niitä yrittäisi itse arvioida.

Tarjouspyyntöjen pyytämistä sekä oman budjetin arvioimista helpottamaan on luotu palvelu Remppatori.fi, jossa voit helposti pyytää tarjouksen omaan rakennus- tai remontointiprojektiisi.

Oma remontti on helpompi suunnitella kun tietää tulevat kustannukset ja vähennyksien mahdollisuudet.
Oma remontti on helpompi suunnitella kun tietää tulevat kustannukset ja vähennyksien mahdollisuudet.

Mistä löytää luotettavan tekijän remonttiprojektilleen?

Työt tekevän yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä sillä hetkellä, kun teette sopimuksen. Muista tarkista asia, ennen sopimuksen tekemistä. Myös yleishyödyllisen yhteisön tekemästä työstä voi hakea kotitalousvähennystä.

Luotettavan tekijän löytämisessä apuna voi käyttää esimerkiksi Remppatori.fi-palvelua, jossa sinä pääset valitsemaan ammattilaisten joukosta itsellesi sopivimman tekijän. Palvelu toimii yhdistävänä tekijänä työn teettäjän sekä työsuoritteen tekijän välillä.

Mitä sinun tarvitsee tehdä, on julkaista työilmoitus Remppatori.fi-palvelussa. Palvelu huolehtii ilmoituksesi ammattilaisten nähtäville, jonka jälkeen saat vastaanottaa tarjouksia taitavilta ammattilaisilta. Itse tarjouksen pyytäminen ja vastaanottaminen ei velvoita sinua mihinkään.
Valitse vastaanottamista yhteydenotoista itsellesi paras vaihtoehto. Kun teettämäsi työ on valmis, voit julkaista oman arviosi työn sujuvuudesta sekä lopputuloksesta Remppatori.fi-palvelussa.

Kaipaatko esimerkiksi putkiasentajaa?
Löydä itsellesi sopivin putkiasentaja Remppatori.fistä

Remppatori.fi-palvelusta löydät osaavat ammattilaiset moneen eri projektiin.
Remppatori.fi-palvelusta löydät osaavat ammattilaiset moneen eri projektiin.

Vähennyskelpoiset korjaustyöt

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:

 • Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.
 • Rakennusten ulkokunnostus kuten maalaus ja parvekelasien asennus.
 • Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. Aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.
 • Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.
 • Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Löydä omaan remonttiprojektiisi sopiva ammattitaitoinen puuseppä
Nyt on aika toteuttaa kylpyhuoneremontti

Vaikka vähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, osakkeenomistajat saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Info

Info

Esimerkkejä kotitalousvähennykseen oikeuttavista remonttitöistä

Pihalla

 • Piha-alueella tapahtuvat vesijohtojen, jätevesijärjestelmän, sähköistyksen, valaistuksen ja tietoverkkojen kunnostus- ja perusparannustyöt.
 • Asuntoa ja piha-aluetta täydentävien keveiden rakennelmien, kuten pation, terassin, valokatoksen ja laiturin rakentaminen tai purkaminen.
 • Asuntoon kuuluvan terassin tai pation lasitus siten, että tilaa ei samalla lämpöeristetä.
 • Omakotitalon ulkokunnostustyöt, kuten katto, maalaus, ulkoverhous ja ikkunat.
 • Piha-aidan rakentaminen ja kunnostus.
 • Piha-alueen laatoitus- asfaltointi- ja muut pinnoitustyöt.
 • Pihatien rakentamiskustannukset piha-alueella.
 • Asuinhuoneiston ja parvekkeen sisäosien kunnossapito- ja perusparannustyöt.

Energiaremontit

 • Aurinkopaneelien asennus.
 • Ilmalämpöpumpun huolto.
 • Lämmityskattilan öljypolttimon huolto.
 • Lämmitysjärjestelmän uusiminen, parantaminen ja korjaaminen sekä tällaisen asentaminen ja vanhan purkaminen, jos lämmitystavan muutokseen ei ole myönnetty energia-avustusta.
 • Sähköauton akkujen lataamiseen tarkoitetun kotilatausaseman asennustyöt.

Sisätilat

 • Sisäremonteista esimerkiksi tapetointi, lattiapintojen korjaus tai uusiminen, pesuhuoneen tai saunan remontointi, keittiökaappien asennus ja keskuspölyimurin asennus.
 • Hälytys- ja turvajärjestelmien asennus- ja kunnossapitotyö.
 • Kunnossapito- ja perusparannustyöhön liittyvä valvojan työ.
 • Ilmanvaihtolaitteiden puhdistus, mittaus, säätäminen ja huolto.

Miten kotitalousvähennystä haetaan?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kahdella eri tavalla:
Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.
Ilmoitusta varten tarvitset seuraavat tiedot kun ostat tehtävän työn yritykseltä: yrityksen Y-tunnus (muista ennakkoperintärekisteri), laskun loppusumma sekä työn arvonlisäverollinen osuus.

Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.

Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, ynnä muista sellaisista kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa. Kuitit tulee säilyttää 6 vuotta verovuoden päättymisestä.

Huomaathan, ettei kotitalousvähennystä voi hakea sijoitusasunnon remontteihin, uudisrakentamiseen tai siihen verrattavissa olevaa täydennys- ja lisärakentamiseen.

Remontoi kotisi kuntoon. Löydä osaavat tekijät Remppatori.fi-palvelusta.
Remontoi kotisi kuntoon. Löydä osaavat tekijät Remppatori.fi-palvelusta.
Info

Info

Remppatori– remontillesi luotettava tekijä

Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.

Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.

Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.

Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.

Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.

Remppatori
Rakentaminen
huoneisto
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80603.jpg
Puuttuuko rakennusprojektistasi tekijät? Mietityttääkö hinta? Tutustu Remppatoriin
Remontti tai muita rakennustöitä edessä, mutta tekijät puuttuu – mitä tehdä? Entä mitä remontin hintahaarukka mahtaa olla? Onneksi avuksesi löytyy ilmainen ja luotettava Remppatori, jonne on mahdollista jättää tarjouspyyntö remonttitarpeistasi. Ammattilaiset vastaavat näin tarjouspyyntöösi ja saat valittua sopivan ehdokkaan ja tarjouksen remonttiisi – näin säästät valtavasti aikaa, vaivaa sekä rahaa. Mutta mikä on tarkemmin Remppatori ja miten se toimii?
20231_80742.jpg
Asiantuntijan vinkit: Näin löydät luotet­tavan ammatti­laisen remontti­projektiin
Oikean urakoitsijan valinta helpottuu, kun apuna käyttää digitaalisia palveluita. Asiantuntija kertoo, miten remontin tekijöitä kannattaa vertailla.
20236_82382.jpg
Vältä sudenkuopat kylpyhuoneremontissa - Nämä työt on syytä jättää ammattilaiselle
Ilman ammattilaista tehty märkätilojen remontti voi poikia ison laskun jo muutaman vuoden päästä.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
20209_66619.jpg
Öljylämmityksen vaihtoavustus suuressa suosiossa - tukea vielä reilusti jäljellä
Ympäristöministeriön tiedotteen mukaan öljylämmitteisten pientalojen omistajat ovat halukkaita vaihtamaan lämmitysjärjestelmänsä kestävämpiin ratkaisuihin.
20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton