• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonin poisto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.11.2023
Taloja AdobeStock_137341791

© Adobe Stock

Radon on hajutonta, mautonta ja näkymätöntä radioaktiivista kaasua, jota syntyy maaperässä olevan uraanin ja radiumin puoliintuessa. Altistuminen radonille aiheuttaa keuhkosyöpää. Huoneilmaan radonia pääsee muun muuassa:

- rakennuksen alla ja ympärillä olevasta maaperästä

- vähäisin määrin myös rakennusmateriaaleista esim. betonista ja tiilestä

- talousvedestä, erityisesti porakaivoveden radonpitoisuus voi olla suuri

Maaperän huokosilma on Suomessa merkittävin sisäilman radonpitoisuuden lähde.

Radonpitoisuuden mittaaminen – miten ja millon?

Eri viranomaistahot ovat antaneet suosituksia ja määräyksiä huoneilman radonpitoisuuksista. Uusissa taloissa raja-arvona pidetään enintään 200 Bq/m3 (becquereliä kuutiometrissä ilmaa) vuoden keskiarvona. Sisäilmastoluokitus 2018 edellyttää luokissa S1 (Yksilöllinen sisäilmasto) ja S2 (Hyvä sisäilmasto) enimmäisarvoa 100 Bq/m3 ja S3-luokassa (Tyydyttävä sisäilmasto; täyttää rakennusmääräysten vähimmäisvaatimukset) 200 Bq/m3. Rakennuspaikasta riippumatta nämä enimmäisarvot ylittyvät yleisesti suomalaisissa kodeissa. Vanhoissa taloissa radonpitoisuuden vuosikeskiarvon maksimina pidetään 400 Bq/m3.

Radon on alueellinen ongelma Suomessa, mutta hyvin yleinen. Maaperän uraanipitoisuudet ovat suurimpia Lahden seudulla, Itä-Uudellamaalla ja Kymen läänissä. Ongelmallisimpia ovat hyvin ilmaa läpäisevät sora- ja hiekkaharjut, kuten Pispalanharju ja eräät Salpausselän alueet.

Talon radonpitoisuus mitataan marras- ja huhtikuun välisenä aikana, jolloin lämpötilat ovat keskimäärin alhaisimmillaan ja huoneilman radonpitoisuus on korkeimmillaan. Mittaamisen aikana alapohjan pinnoitusten ja rakennuksen vierustäyttöjen on oltava valmiita ja lämmitys- sekä ilmanvaihtojärjestelmien toiminnassa. Mittausaika on kaksi kuukautta. Maksullisen mittausvälineen, ns. radonpurkin, voi tilata Säteilyturvakeskuksesta.

Radonpitoisuuden voi mitata myös nopeasti pikamittarilla. Elektroninen pikamittaus selvittää huoneilman radonpitoisuuden kahdessa vuorokaudessa.

Jos mitattu radonpitoisuus ylittää tavoiterajan, on uudisrakennuksessa otettava poistokanavan päässä katolla oleva huippuimuri käyttöön tai saneerauskohteessa asennettava radon-saneerausjärjestelmä.

Radonin torjunta

Varsinkin talvisaikaan, kun sisäilma on lämpimämpää kuin ilma talon ulkopuolella, aiheuttaa lämpötilojen ero taloon alipaineen, joka imee sisäilmaan maaperästä radonia muun ilman mukana. Tästä syystä radonin torjunta keskittyy torjumaan radonpitoisen ilman sisään pääsyn rakenteiden välistä.

Yleisestä käsityksestä poiketen edes tiiviillä silttisavitontilla rakennukset eivät ole turvassa radonilta. Talon alle radonia on voinut joutua esimerkiksi täyttömaan tai soran mukana. Täyttösorassa radonia syntyy kaiken aikaa lisää. Rakennuksen sisälle radon pääsee yleensä maaperästä, mutta myös radonia sisältävästä kaivovedestä.

Tehokkain torjuntamenetelmä on tiivistää perustukset hyvin ja asentaa laatan alle radon-putkisto. Putkisto on helppo ottaa käyttöön myöhemmin, jos mittaukset niin vaativat.

Radonkaivon avulla huoneilman radonpitoisuus saadaan laskemaan jopa 95 %.

Ilmanvaihdon merkitys

Toimiva ilmanvaihto takaa terveellisen sisäilman rakennuksissa. Ilmanvaihto poistaa syntyvät epäpuhtaudet ja tuo puhdasta ilmaa korvausilmaksi. Jos ilmanvaihto on puutteellinen, saattaa sisäilman radonpitoisuus nousta huomattavan suureksi. Suomalaisissa taloissa varsinkin korvausilmaventtiilien puute on yleinen ongelma.

Radonkorjaus valmiilla saneerausjärjestelmällä

Vanhakin talo saadaan oikeilla ratkaisuilla täysin radonturvalliseksi. Remonttitarve voidaan selvittää mittauskäynnillä, jos radonpitoisuus ei ole tiedossa. Mittaus toteu­tetaan radon pikamittarilla. Mittari asennetaan kohteeseen vähintään kahdeksi päiväksi marras–huhtikuussa. Saadut radonarvot kirjataan asiakkaalle annettavaan mittaustodistukseen. Mittauskäynnin jälkeen saat tietää, onko kodissasi radonia, miten radonin poisto kannattaa toteuttaa ja mitä se kaikkiaan maksaa.

Useimmiten radonsaneeraus on varsin yksinkertainen toteuttaa. Radonin poistojärjestelmä asennetaan yleensä rakennuksen ulkopuolelle ja radonpitoinen ilma johdetaan edelleen rakennuksesta poispäin ulkoilmaan. Esimerkiksi Uponor on kehittänyt radonkorjauksia varten asennusvalmiin saneerausjärjestelmän. Järjestelmän yhteyteen rakennettu poistoilma-puhallin synnyttää talon alle alipaineen, joka imee radonkaasun imukanavaan ja siirtää sen siirto­kanavaa pitkin pois rakennuksen läheisyydeltä. Talon rakenteita ei radonsaneerauksessa tarvitse rikkoa.

Radonsaneerauksessa ei tarvitse pelätä koko pihan mylläytymistä. Vanhoilta pihoilta saatetaan toki joutua siirtämään jonkin verran istutuksia. Kesäaikaan saneerattaessa ruoho peittää jäljet jo muutamassa viikossa. Näkyviin saneerauksesta jää vain kansisto sekä tuuletuspaalu. Jos pihalla kaivetaan esimerkiksi salaoja- tai sadevesiremontin vuoksi muutenkin, radonsaneeraus kannattaa tietysti tehdä samalla kertaa.

Radon poistoputki
© Uponor Suomi Oy
Rakentaminen
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Vuonna 2021 Rakennusfysiikka-seminaarissa jaettiin viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista oli SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying oli jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
202010_67212.jpg
Perustamistavoista johtuvat kosteusongelmat voidaan korjata tehokkaasti sisäpuolelta
Helsingin Töölössä Apollonkadulla sijaitsevassa taloyhtiössä oli ollut haastavia kosteusongelmia kymmenien vuosien ajan. Kalliista korjauksista huolimatta ongelmat aina palasivat ja oikeaa korjausratkaisua ei löytynyt. Asunnon omistaja Tuomas Häme kuitenkin alkoi tutkia asiaa ja löysi lopulta sopivan ratkaisun ongelmaan.
201512_45066.jpg
LTO tehostaa säästöä
NIBE maalämpö toi espoolaisiin kerrostaloihin kaivattuja säästöjä. Lämmön talteenottojärjestelmä tekee esimerkillisen energiapihille taloyhtiölle investoinnista vielä kannattavamman.
20227_78967.jpg
Betoninen pöytätaso keittiöön
Pöytätasoja voi tehdä itse myös betonista. Tason teko ei ole hankalaa - se onnistuu tavallisin työkaluin. Ainoana vaatimuksena on, että porakone on riittävän tehokas jaksaakseen sekoittaa vispilällä betonin. Taso itsessään ei ole painava, keittiökaapit kestävät sen painon. Pituutta tasossa on 2,4 m asti. Jos taso on tätä pidempi, pitää taso jakaa samankokoisiin osiin.
201310_36667.jpg
KNX-taloautomaatio hallitsee talon toimintoja
Hyvin suunniteltu sähköistys parantaa kotisi viihtyisyyttä. Nykyaikaisen kodin sähkötekniikalta vaaditaan enemmän kuin koskaan. Asumiseen kaivataan energiansäästöä, luotettavuutta, muunneltavuutta ja turvallisuutta. KNX-taloautomaatio on laitevalmistajista riippumaton standardi.Lisätietoa KNX-taloautomaatiosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton