• Etusivu
  • Rakentaminen

Pyhien taikaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.12.2020
201911_61368.jpg

Ennustaminen ruoasta, juomasta, sattumuksista ja luonnon antimista on ikiaikainen perinne pyrkiä ottamaan selkoa tulevan vuoden niin vilja- kuin naimaonnesta.

Joulun aikaan keskitytään enemmän satokauden ennustamiseen, kun taas uudenvuoden yönä saadaan tietää naimakumppanin nimi, koko ja näkö.

Jouluna pyritään hartauteen ja taioilla edesautetaan seuraavan vuoden onnea ja autuutta. Edesmenneillä sukulaisilla sekä jumalolennoilla on jouluöinä suuri merkitys onnen saavuttamiseksi.

Uutta vuotta odotellessa nuoret tekevät juhannuksen tapaan taikoja, joiden avulla tuleva puoliso ilmestyy joko uneen, veden pintaan, peiliin tahi eteiseen asti. Vakkansa jo valinneet taikovat itselleen ja tiluksilleen roppakaupalla onnea.

Sanontoja ja uskomuksia pyhien ajaksi


Ennen on mies vuojen lehmätä ennenkö joulun akata.


- Jämsä 1937

Jouluna piti saada jotain uutta ylleen, muutoin hiiri söi takapuolen.
- Lempäälä 1935

Ei jouluyönä saa paljon maata, kun sitten pysyy virkkuna koko vuoden kun jouluyön valvoo. Täytyy syödä seisaalla ihan yhtäpäätä, että tulee hyvä vuosi ja on syömistä taas toisenakin jouluna.
- Vampula 1937

Joulupäivänä ei saanut mennä kylään, sillä se oli suuri synti ja häpeä ja sai siitä nimen "joulusika", jos ei viettänyt kotonaan joulupäivää. Kun taas tapanina pruukattiin käydä vieraisilla ahkeraan.
- Mouhijärvi 1937

Viheriäistä joulua seuraa valkoinen pääsiäinen.
- Tottijärvi 1904

Kun jouluna pohjoisesta tuulee, tulee hyvä kesä.
- Heinola 1909

Jos Tapaninpäivän aamuna tuli taloon ensimmäiseksi mies, oli se hyvä merkki, ja mies sai ryypyn. Mutta jos se oli nainen, vihastui isäntä ja sanoi: "Ennemmi sais sonttaki heittä pihatto akkunast sisäl."
- Halikko 1914

Uudenvuoden aattona puolenyön aikaan otettiin mustat lammasnahkat, vietiin ne saunaan ja istuttiin niitten päälle veitsi hampaissa. Silloin kuuli onnensa.
- Liperi 1937

Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.
- Ulvila 1935

Uudenvuoden aattoiltana tulee ajatella jotain asiaa, jonka toivoisi toteutuvan, ja sitten mennä naapurin akkunan alle ja kuunnella, mitä he puhuvat. Jos talonväki omaan asiaansa sanoo: niin se on, niin se on, niin silloin sekin asia on totta, jota kuuntelija on ajatellut.
- Puumala 1907

Uudenvuodensaunassa ei saa puhua, ettei niele kesällä kärpäsiä.
- Lapua 1935

Ja viimeisin muttei suinkaan vähäisin:

Ei sillä ole merkitystä mitä joulun ja uuden vuoden välillä syö, vaan sillä mitä uuden vuoden ja joulun välillä syö!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_24169.jpg
Tulikiven uutuutena takka-haudutusuuni Norva
Takka-haudutusuuni Norva tarvitsee vain takkatulen. Haudutusuuni lämpiää takkaan sytytetyn tulen voimalla. Hauduttamalla voi tehdä monenlaisia ruokia tai haudutusuunia voi käyttää ruoan lämpimänä pitämiseen. Selkeälinjaisen Norvan haudutusuuni on päällystetty kaakeleilla, jotka on helppo pitää puhtaana.
20218_72150.jpg
Viikon sisustusidea: Apua sisustus­suunnitteluun kotona - 3 veden­pitävää tärppiä!
Jos satut pitämään sinisestä tai vihreästä, mutta se ei tällä hetkellä ole muotia, mitä sitten? Mieti, mistä sinä pidät sillä sinä siellä asut, ei trenditoimittaja eikä sisustussuunnittelija. Itse asiassa hyvät sisustussuunnittelijat ottavat aina selvää, mitä asiakas haluaa ja mistä hän pitää. Sisustus suunnitellaan asiakkaan tarpeiden ja mieltymysten mukaan soveltaen uusimpia sisustustrendejä. Näin asunnosta saadaan täydellisesti omistajansa näköinen ja eritoten viihtyisä.
20222_76980.jpg
Paraisille rakentuu ainutlaatuinen ekokylä
Nina ja Tero Ingeliuksella on takataskussaan useampi kokemus kosteus- tai homevaurioisista asunnoista. Kun heille tuli tarve etsiä uusi koti, he havaitsivat, että terveellistä rakennustapaa ja -materiaaleja ei yhdestä paikasta tunnu löytyvän. Lopputuloksena piti kääriä hihat itse. Nyt omasta kodista tulee konseptitalo Paraisten Kirkkosalmenrantaan, ja Ingeliusten yritys Godai Oy rakentaa lähistölle seitsemän talon ekokylän.
201412_41860.jpg
Puukoulu 12- Lämpökäsitelty puu
Lämpöpuun käyttö on vielä varsin uusi asia, verrattaessa sitä puun käyttöön yleensä. Lämpöpuun käyttö kuitenkin lisääntyy jatkuvasti, tuotteen tarjonnan parantumisen ja uusien käyttökohteiden myötä. Lämpöpuuta käytetään lähinnä kosteusrasitukselle alttiissa kohteissa sekä erityisesti sisustustuotteena. Lämpökäsitellystä puusta voi kuulla käytettävän myös lempinimeä "suomalainen jalopuu".
202110_73036.jpg
Viikon sisustusidea: Onko messinki vaikea materiaali sisustuksessa?
Messinkiset nupit ja kahvat, messinkinen hana ja allas, messinkiä asennuskalusteissa. Messinki on tehnyt paluun, vaikka moni sitä aikoinaan niin vihasi. Messinkiä on ehkä totuttu pitämään myös vaikeana ja eritoten kalliina materiaalina, josta käytännöllisyys on kaukana. Mikä on totuus messingin takana?Messinki on materiaalina melko pehmeä. Messinkiin syntyy ajan patinaa, ja altaissa se saattaa raapeutua ja kolhiintua käytössä. Jos et siedä yhtään ajan hampaan jälkeä, messinki ei ehkä ole sinun juttusi. Päällystämätön messinki hapettuu ja tummuu. Tämäkin on toisille patinaa ja toisille kauhistus. Ota sekin huomioon.
20209_66625.jpg
Uusi avustus kannustaa vaihtamaan lämmitysmuotoa
Syyskuun alusta alkaen pientalojen omistajat ovat voineet hakea avustusta vaihtaessaan öljylämmitykseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön. Tällä halutaan kannustaa pientalojen asukkaita siirtymään ekologisempaan lämmitykseen ja samalla osallistumaan hiilineutraali Suomi vuonna 2035 tavoitteeseen.Uutta avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen ja vuoden 2022 lopulle saakka. 4000 euron avustuksen saa ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön tai kaukolämpöön siirryttäessä. Muita lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. Fossiilisia polttoaineita käyttäviin lämmitysjärjestelmiin avustusta ei myönnetä, eikä öljylämmitystä voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.Öljylämmityksen vaihtaminen onnistuu sujuvimmin asiantuntija-apua hyödyntäen ja toteutus tilataan avaimet käteen -ratkaisuna. Lämmitysmuutosta suunnitellessa kannattaa samalla tarkastella myös energiatehokkuuden parantamista. Esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla energialasku voidaan jopa puolittaa, kun se asennetaan öljykattilan tai sähkövaraajan tilalle. Maalämpöpumpulla saadaan parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästö.Lisää avustuksesta voit lukea ELY-keskuksen sivuilta >>

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton