• Etusivu
  • Energia

Älykäs koti: Säästä älykkäästi ja nauti hyödyistä

Kuuntele podcast asumisesta sekä sähkönkulutuksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Schneider Electric Finland Oy
Julkaistu 18.08.2023Päivitetty 24.08.2023
20238_82823.jpg

Natan vieraaksi studiolle saapuu Merja Mähkä kertomaan, kuinka hän säästää energiakuluissa ja mistä hän ei suostu luopumaan.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana teknologia ja älylaitteet ovat ottaneet isompaa jalansijaa myös sellaisissa kodinlaitteissa, joista vielä 20 vuotta sitten osasimme vain haaveilla. Tänä päivänä koti voi olla jopa omistajaansakin älykkäämpi – ainakin teknologian näkökulmasta. Tällä kertaa luvassa onkin kiehtovaa keskustelua kodin mukavuuksista ja älykotien saloista.

Studiossa tällä kertaa Natan seurana on sijoittaja ja yrittäjä Merja Mähkä ja sähköalan edelläkävijän Schneider ElectricinJuhani Hallamaa puhumassa älykodeista, energian säästämisestä ja sähkön roolista kodissa.

Mähkä kertoo omista kokemuksistaan kodin asumis- ja sähkökuluista. Hän jakaa myös hyviä neuvoja ja vinkkejä, kuinka pörssisähkö voi säästää lompakkoa ja millä tavalla hän säästää energiankulutuksessa – nämä vinkit kannattaa ottaa talteen!

– Lyhyesti sanottuna, me tuomme kotiin lisää mukavuutta, turvallisuutta ja energian optimointia. – Juhani Hallamaa, Commercial Offer Manager, Schneider Electric

Älykoti tuo kodille aistit

Hallamaa kertoo, millaisia ratkaisuja Schneider Electric tarjoaa kuluttajille, kuten Renova-malliston, Exxact-malliston ja ELKO-malliston. Lisäksi hän esittelee mielenkiintoisen Wiser-älykotiratkaisun, johon kuuluu muun muassa pistorasioita, termostaatteja, energiansäästöä ja energianhallintaa. Wiserin helppokäyttöisyys ja suomenkielinen kännykkäsovellus tekevät älykodin hallinnasta vaivatonta.

– Me ajattelemme asian niin, että älykoti tuo kodille aistit, joiden avulla laitteemme kommunikoivat asukkaille mahdollisista muutoksista, kuten lämpötilan ja kosteuden vaihtelusta. Laitteemme kertovat jos ovet tai ikkunat ovat jääneet auki tai kertoo, kuinka energiankulutusta voi optimoida. Lyhyesti sanottuna, me tuomme kotiin lisää mukavuutta, turvallisuuden tunnetta ja energian optimointia, Hallamaa summaa.

Asiantuntijavieraana Natan kanssa studiossa Schneider Electricin Juhani Hallamaa.

Asiantuntijavieraana Natan kanssa studiossa Schneider Electricin Juhani Hallamaa.

Nata ja Hallamaa käyvät myös mielenkiintoisen keskustelun älykodin määritelmästä ja siitä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon Wiser-järjestelmän asennuksessa.

Jakso on täynnä hyödyllisiä vinkkejä niin uuden talon rakentajille kuin remontin suunnittelijoillekin. Jos sinua kiinnostaa tuoda kotiisi lisää mukavuuksia, älyratkaisuja tai energiatehokkuutta tämä jakso on tarkoitettu juuri sinulle!

Klikkaa kuuntelemaan

Kuuntele siis Raksaa & Fiksaa -podcastia ja ota haltuun kaikki vinkit oman remonttisi toteuttamiseen. Käy myös tutustumassa Schneider Electricin tarjoamiin palveluihin ja tuotteisiin ja älyllistä kotisi jo tänään!

Ei muuta kuin korvanapit korvaan ja lähde mukaan remonttiseikkailuun! Raksaa & Fiksaa -podcast julkaisee joka tiistai uuden jakson yksinoikeudella Podmessa ilmaiseksi.

Schneider Electric Finland Oy
Energia
turvallisuus
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20234_81364.jpg
Tiedä mitä tapahtuu - hiljainen ja luotettava apuri maatilasi turvaksi
Maatilojen riskit sekä kustannukset ovat olleet nousussa, eikä varmasti pienin syy ole nykyinen maailmantilanne. Tästä on seurannut muun muassa lannoitteiden, rehujen ja energian hinnan selvää kipuamista ylöspäin. Maatilojen yksikkökoot ovat kasvaneet sekä maatilojen monialaisuus. Jotta kokonaisuus toimii niin kuin pitää, kaipaa tämä kaikki huomiota sekä valvontaa. Älyllä varustetun valvonnan avulla kulut pystytään pitämään kurissa, ja tahattomat, mutta kustannuksia aiheuttavat vahingot, saadaan osin poistettua.
20234_81349.jpg
Miten kodinohjaus toimii ja mitä se maksaa?
Älykoti-ohjausjärjestelmät parantavat talon turvallisuutta sekä säästävät turhia askelia, energiaa sekä kustannuksia. Kodin sähkölaitteet, valaistus, tietoliikenne ja lämmitys muodostavat kokonaisuuden, joka vaatii ohjausta. Sen voi toteuttaa yksinkertaisilla ohjauskytkimillä ja läsnäolo-, liike- ja lämpötilatunnistimilla tai kattavammalla älykotijärjestelmällä. Kun vältetään jatkuva päälle ja pois kytkeminen, elämä helpottuu ja energiaa säästyy.Wiser-älykotijärjestelmä auttaa muun muassa opitimoimaan energiankulutusta. Älykotijärjestelmä parantaa niin turvallisuutta kuin viihtyvyyttäkin. Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmä on helppo asentaa. Wiser yhdistelee normaaliin kaapelointiin kytkettyjä asennuskalusteita langattomiin sensoreihin, joka muodostaa automaatiokokonaisuuden. Järjestelmä on helppo räätälöidä jokaiseen kotiin sopivaksi kokonaisuudeksi.Wiser-älykotin on myös tietoturvallinen valinta.
20219_72318.jpg
Murtovarkaan vinkit kodin suojaamiseen
Olet saattanut ottaa huomioon mielestäsi kaiken, joka estää kotiasi näyttämästä varkaita kutsuvalta kohteelta. Varashälyttimet on asennettu ja toiminnassa, mutta silti kotiisi on tunkeuduttu. Ota murtovarkaan niksit avuksesi. Niksit ovat entisen murtovarkaan Michael Fraserin pussista, mutta vinkit sopivat käyttöön maassa kuin maassa.
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
20218_71959.jpg
?Jätä mökki talviteloille turvallisin mielin
Muistathan tehdä nämä asiatMökkiläisen syystoimet riippuvat toki pitkälti mökin varustelutasosta ja siitä, jätetäänkö mökki kylmilleen vai peruslämpö päälle. Tärkeimpiä asioita ovat kuitenkin ilmanvaihdosta huolehtiminen ja kylmästä mökistä vesiputkien tyhjennys. Tietenkin niitä ykkösasioita ovat myös rakennusten hyvä lukitus ja arvotavaroiden poiskuljetus.Kun mökillä on hoidettu perusasiat kuntoon ennen talvea, niin sen voi jättää turvallisin mielin talviteloille!
20218_72194.jpg
Viikon sisustusidea: Valkoinen on sisustuksen vaikein väri
Kun halutaan suurentaa pienen huoneen tilantuntua, valinta melko varmasti päätyy valkoiseen. Valkoinen heijastaa valoa ja avartaa tilaa. Valkoisella sisustuksella et kuitenkaan tule saamaan suurempaa huonetta, vaan huone saattaa näyttää laatikkomaiselta, kylmältä ja persoonattomalta. Valkoinen ei siis ole mikään kaiken pelastava väri.Valkoiset ja vaalean neutraalit sisustuksen saattavat tuntua helpoimmalta ratkaisulta, mutta valkoisen käyttäminen onnistuneesti sisustuksessa on itse asiassa erittäin vaikeaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton