Kunnosta puutarhakalusteet ennen talven tuloa
Puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä
Hyvällä huollolla autat kalusteitasi kestämään Suomen vaihtelevat sääolosuhteet.
Säiden lämmetessä alkaa mieli kaihota entistä enemmän ulos nauttimaan kauniista säästä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin nauttia virkistävää juomaa puutarhakeinussa istuskellen ja vaikka kirjaa lukien. Muistithan huolehtia puutarhakalusteet kesäkuntoon jo syksyllä ennen säilytykseen laittoa? Ei hätää, vaikket muistanutkaan, huoltotoimet voi tehdä nytkin.
Viihtyisää oleskelua säännöllisellä huollolla
Puu on pihakalusteissa suosittu materiaali. Kestävänä ja miellyttävän tuntuisena raaka-aineena puu pysyy vain säännöllisellä ja huolellisella hoidolla. Kesäisinkin pihakalusteet kannattaa sijoittaa katoksen suojiin mikäli mahdollista. Kalusteet säilyvät kyllä käyttökelpoisina myös taivasalle asetettuna, silloin vain korostuu huoltamisen merkitys sekä säännöllisyys. Auringon, sateen, kosteuden sekä lämpötilojen vaihteluiden myötä puupinta nimittäin kuluu ilman huoltotoimia.
Millä puisia kalusteita pitäisi huoltaa?
Minkälaisesta puusta kaluste on valmistettu? Millaista lopputulosta sinä toivot?
Nämä kaksi kysymystä säätelevät paljon käsittelyaineen valintaa. Väritön tuote on varma valinta lähes mille tahansa puupinnalle ja koska tuote on väritön, sujuu myös mahdollinen korjauskäsittely huomaamattomasti. Värittömän käsittelyaineen kohdalla tulee kuitenkin huomioida, että ne eivät sisällä UV-suoja-aineita, eli kalusteiden pinta voi harmaantua säärasituksessa ollessaan.
Kevyen kuultavat sävyt sen sijaan suojaavat puupintaa auringon valoa vastaan eivätkä haalistu suorassakaan auringonvalossa. Esimerkiksi ruskeaan sävytetyt sopivat hyvin kestopuu- ja lämpöpuupinnoille korostaen samalla huonekalun mahdollisesti omaa alkuperäistä ruskeaa sävyä.
Jos taas kaluste on valmistettu tiikistä, tulee huomioida, että tiikki ei välttämättä tarvitse heti minkäänlaista käsittelyä pintaansa. Tällöin pinta patinoituu vähitellen kauniin harmaaksi. Ajan kuluessa tiikkikin toki kaipaa öljykäsittelyn. Öljykäsittely lisäksi parantaa vanhojen kovapuukalusteiden käytettävyyttä, puhdistettavuutta sekä parantaa ja palauttaa väriä ennalleen.
Huomioi käsittelyyn ryhtyessäsi, että pahimpaan siitepölyaikaan käsittelyä ei kannata toteuttaa, ellet pysty tekemään sitä varaston tai autotallin suojissa.
Puuöljyn edut:
- Helppokäyttöisiä sekä riittoisia.
- Puuöljy imeytyy puun pintasolukkoon suojaten sitä säärasituksilta.
- Puu säilyy ulkoasultaan luonnollisena sekä kalusteen pinta huokoisena ja hengittävänä. Et siis käsittele kalustettasi niin sanotusti tukkoon.
- Käsitelty pinta ei hilseile eikä lohkeile.
- Erityisesti väritön puuöljy salliin pinnan osittaisen korjaamisen.
Mitä huoltotöitä pitäisi tehdä?
Aikaisemmin käytössä olleet pihakalusteet:
Kaikki alkaa huolellisesta puhdistuksesta. Jos pihakaluste on luonnostaan harmaantunut, voi sen pintaa hioa varovasti ja näin yrittää palauttaa alkuperäinen puunsävy esiin. Pese käsiteltävä pihakaluste huolellisesti pehmeää harjaa sekä mietoa saippualiuosta käyttäen. Huuhtele saippuavesi pois puhtaalla vedellä ja anna kuivua kunnolla.
Jos puupinta on alkanut niin sanotusti nukkaantua, eli siinä on nähtävillä hienoa haituvaa, hio se pois täysin kuivalta pinnalta ennen kuin alat käsitellä pintaa öljyllä ynnä muulla. Puhdista irtopölystä.
Kuivahtanut ja vanha puu imee itseensä mielellään öljyä. Levitä siis joko väritön tai sävytetty puuöljy puupintaan sivellintä käyttäen ja anna sen imeytyä rauhassa. Tämän jälkeen pyyhi pinta ylimääräisestä öljystä nukkaamattoman liinan avulla.
Uudet pihakalusteet:
Uusissa pihakalusteissa onkin yleensä tehdasvalmiina jonkinlainen pintakäsittely/öljy pinnassaan. Mikäli haluat kuitenkin käsitellä uudet pihakalusteesi, anna kovapuisten kalusteiden niin sanotusti ilmaantua ulkona noin kuukauden ajan ennen öljykäsittelyä. Myös kestopuusta valmistettujen kalusteiden tulisi antaa rauhassa kuivahtaa muutamien kuukausien ajan, jotta öljy imeytyy kalusteeseen paremmin.
Info
Kun syksy koittaa, muista:
- Puhdista kalusteet liasta, siitepölystä sekä roskasta.
- Jos et keväällä käsitellyt pihakalusteitasi, kurkista käsittelyohje yllä olevasta tekstistä. Pihakalusteiden oikeaoppinen käsittelyaika nimittäin on syksyllä, jolloin ne säilyvät talven yli paremmassa kunnossa ja ovat kevään koittaessa heti käyttövalmiina.
- Paras talvisäilytyspaikka on kuiva, viileä sekä ilmastoitu tila kuten varasto.