• Etusivu
  • Materiaalit

Näin huollat terassin kesäkuntoon

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.05.2020Päivitetty 10.05.2023
20205_64613.jpg

Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä? Millä terassi kannattaa käsitellä? Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?

Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.

Ennen terassin käsittelyä

Ennen käsittelyä terassi kannattaa ehdottomasti pestä, sillä kauniin pinnan taustalla on aina puhdas pohja. Pesulla poistetaan aiemmat käsittelyt, lika, levä, raikastetaan ja kirkastetaan kulunut pinta. Käytä pesuun terassille sopivaa pesuainetta. Huuhtele pinta huolellisesti ja anna kuivua seuraavaan päivään. Aloita terassin käsittely, kun pinta on puhdas ja kuiva.

Jos haluat vaihtaa terassin väriä tummasta vaaleammaksi, sinun täytyy poistaa vanha puuöljy tehokkaalla terassinpesuaineella. Kysy sopivaa tuotetta rautakaupastasi. Sen sijaan vaalean terassin saat helposti käsiteltyä tummemmaksi, eikä vanhaa väriä tarvitse poistaa alta. Huomioi kuitenkin, että vanha vaalea väri alla saattaa muuttaa hieman uuden tummemman värin sävyä.

Huomioi että kaunis helmenharmaan sävy EI onnistu sävytetylle tai ruskealle pohjalle tavallisella puuöljyllä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty Sioo:x Premiun Paneeli Puunsuoja.

Hyvä käsittelysää on lämmin pilvipouta. Silloin syntyy paras tulos. Liian kylmällä, kuumalla tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Optimi käsittelylämpötila on +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus 50 %.

20205_64612.jpg

Valitse oikea väri ja tuote

Pihalle valittavan tuotteen sään- ja UV-kestävyyden on oltava hyvä. Käsittelyyn kannattaa valita tuote materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Öljykäsittely suojaa terassia tikkuuntumiselta, halkeilulta ja haalistumiselta, jota sade ja auringonpaiste aiheuttavat.

Terassiöljyjä löytyy värittömänä sekä valmiina sävyinä, kuten ruskeaa, mustaa ja harmaata. Voit myös sävyttää kohteeseesi sopivan värin. Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä sävytetyllä öljyllä tai kuullotteella, sillä värittömät tuotteet eivät suojaa puuta haalistumiselta.

Vesi- ja liuotinohenteisia puuöljyjä voi käyttää toistensa päälle eli jos olet käsitellyt edellisen kerran vesiohenteisella, voit nyt laittaa liuotinohenteista ja päin vastoin.

Jos taas olet käyttänyt terassin käsittelyyn puuöljyä, et voi käsitellä pintaa enää esimerkiksi kuullotteella.

20205_64611.jpg
20205_64610.jpg

Näin käsittelet terassin

Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja ne laskeutuvat purkin pohjalle. Terassiöljyn voi levittää pensselillä tai terassiöljylastalla. On tärkeää muistaa, ettei öljyä levitä liian paksuja kerroksia puulle, vaan vain sen verran kuin puu imee öljyä itseensä. Liian paksut kerrokset voivat aiheuttaa öljyn kupruilua ja irtoamista jo ensimmäisenä kesänä. Anna öljyn kuivua kunnolla ennen kalusteiden paikalleen laittoa.

Milloin huollat?

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tee huoltokäsittely, kun terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassin huoltoväli riippuu terassin sijainnista ja suojaisuudesta, puun rakenteesta ja mekaanisesta
kulutuksesta. Useimmiten se on 2-4 vuotta.

Terassirakenteisiin kannattaa käyttää sävytettyä puuöljyä, sillä sävytetty tuote kestää säärasitusta paremmin kuin sävyttämätön. Puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopulliseen väriin. Ennen öljyämistä on syytä tehdä aina koesively.

Helmenharmaa pinta ilman öljyä

Uuden terassin voit käsitellä myös ilman puuöljyä esimerkiksi Sioo:x Premium terassikäsittelyllä. Käsittely on 2-vaiheinen ja käsittelyn jälkeen pintaa ei tarvitse enää öljytä. Sioo:x Premium Terassi on luonnonmukainen ja kestävä puunsuoja, joka kestää jopa 12 vuotta minimaalisella ylläpidolla.

Sioo:x antaa puhtaan, hopeanharmaan puun näköisen pinnan, lisäten pinnan kiiltoa. Se ehkäisee pintaa halkeilemasta ja jättää miellyttävän pinnan kävelylle ilman pelkoa tikuista. Sioo:x on myös tehokas suoja sientä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja jopa tuhoeläimiä vastaan. Sioo:x Premium Puunsuoja 1/2 on käsittelyn ensimmäinen vaihe. Tarvitset lisäksi Sioo:x Premium Terassi Pintasuoja 2/2 -tuotteen saavuttaaksesi jopa 12 vuoden suojan puupinnallesi.

Soveltuu terassien, laiturien, uima-altaiden reunarakenteiden ja puutarhakalusteiden käsittelyyn. Terasseilla Sioox sopii painekyllästetystä puusta tehtyjen terassien kannen käsittelyyn.

Saatavilla Rakentaja.fi verkkokaupasta.

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66347.jpg
Puukuitueristetyt Kuori-talot herättivät kiinnostusta Tuusulassa
Tuusulan Asuntomessuilla nähtiin Kastellin uuden Kuori-malliston satoa kaksin kappalein ja kohteet herättivät mielenkiintoa erittäin paljon. Moni olisikin halunnut jo käpertyä omaan Kuoreensa, käytyään upeissa kohteissa. Tuusulassa esillä olleet Kuori-talot on toteutettu Kastelli Green™-rakenteella. Kastelli Green™-talot ovat aitoja puutaloja, joissa lämmöneristeet ja tuulensuojalevyt ovat puukuitua. Talojen hyvä sisäilma muodostuu hengittävän rakenteen ansiosta.
20149_40987.jpg
Oletko hankkimassa tulisijaa?
Kaipaako kotisi tunnelmantuojaa sekä lisälämmityksen antajaa? Riippumatta siitä, onko sinulla kyseessä remontti- vai uudiskohde, tulee sinun huomioida muutamat kohdat ennen kuin tulisijasi on käyttövalmiina kodissasi.Suomen rakennuskannassa 1950-80 –lukujen kiinteistöjä on paljon. Esimerkiksi 1960-luvulla eristykset ja eristeiden paksuudet eivät olleet lähelläkään samaa tasoa, kuin mitä nykypäivän rakennukselta edellytetään. 1970-luvulla tilanne korjaantui hieman öljykriisin vuoksi ja eristysvahvuuksiin kiinnitettiinkin enemmän huomiota. Monissa talouksissa saatettiin kuitenkin hävittää vanhat leivinuunit sekä puuliedet vanhanaikaisina ratkaisuina. Takka koettiin ehkä enemmän tunnelmanluojana ja sen mukaisesti olohuoneen nurkkaan saatettiinkin muurata avotakka, josta saatava lämpöhyöty hyödytti vain harakoita.
20072_3313.jpg
Uudisrakennuksiin suuria säästöjä aurinkoenergialla
Kiinnostus aurinko-öljylämmitystä kohtaan on kasvussa. Aurinko-öljylämmityksen tekee houkuttelevaksi mahdollisuus hyödyntää ilmaisenergiaa ja sitä kautta säästää merkittävästi lämmityskuluissa. Aurinko-öljylämmityksellä onkin saavutettu keskimäärin 15-40 prosentin energiasäästö.
20076_5340.jpg
Lasten turvallisuudesta ei tingitä
Lomallakin on tärkeää sopia, mitä lapset saavat tehdä keskenään, missä asioissa tarvitaan aikuisen lupa ja milloin aikuinen lähtee mukaan. Turvallisuusasiat on hyvä tarkastaa ja panna kuntoon heti lomailun ja mökkeilyn alkaessa, muuten ne helposti unohtuvat. Lasten kanssa käydään yhdessä läpi vaaranpaikat kesäkodissa ja sen ympäristössä. Samalla heitä opastetaan toimimaan turvallisesti eri tilanteissa, myös matkoilla.
202212_80415.jpg
Tämä pieni ja halpa laite voi säästää sähköä enemmän kuin luulitkaan
Selvästi alle sadan euron investoinnilla voi lisätä kodin turvallisuutta ja säästää energiakuluissa. Lue, miten voit hyötyä etäohjattavasta pistorasiasta.
20091_14733.jpg
Vallox osaa ilmanvaihdon
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton