• Etusivu
  • Talo

Poltetusta tiilestä ekologinen ja arvostettu julkisivu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 12.08.2008Päivitetty 23.10.2023
20088_12400.jpg

Täystiilitalo Villa Lauran julkisivu on puhtaaksi muurattu MRT 85 Grafiitinmustalla tiilellä. Muuraussaumaväri on Vetonit Mutus 152.

Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.

Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.

Energiahyötyä asumiseen

Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että tiili on energiaa säästävä ja ekologinen rakennusmateriaali. Tiilijulkisivu ja sen takana oleva ilmarako pitävät lämmöneristekerroksen aina kuivana ja niiden energiankulutusta alentava lisävaikutus on jopa 6-8 % lämmityskaudella.
Vastaavasti hellekausina asuntojen jäähdytyksestä muodostuneet energiakustannusten säästöt ovat jopa 15-20 %.

20088_12394.jpg
20071_3189.jpg

Tiilijulkisivu parantaa ääneneristävyyttä

Omakotitalot rakennetaan suurelta osin taajamiin ja alueille, joissa liikennemelu kasvaa jatkuvasti. Puurunkoisenkin talon ääneneristävyyttä voidaan parantaa merkittävästi muuraamalla julkisivut tiilestä.

Huoltovapaa julkisivu

Tiilen on todettu 100 vuoden käyttötarkastelussa olevan vähiten huoltoa kaipaava julkisivumateriaali. Tämä on asia, jota ei useinkaan hankintahetkellä tule loppuun asti mietittyä. Jo huoltotarpeista aiheutuvalla vaivannäöllä ja menetetyllä vapaa-ajalla, merkittävien huoltokustannuksien lisäksi, on huoltovapaudella suuri merkitys rakennustapaa valittaessa. Rakentamiskustannuksiltaan tiilijulkisivu on erittäin kilpailukykyinen eri vaihtoehtoihin nähden.

Arvostus

Edellämainituista ominaisuuksista johtuen tiilitaloilla on hyvä arvostus, joka tulee vaikuttamaan entistä enemmän myös talon jälleenmyyntiarvoon.

Käsinlyöty tiili, Veldbrand Antiek.

Käsinlyöty tiili, Veldbrand Antiek.

TERCA-tiilien värivalikoima on monipuolinen

Poltetut Terca-tiilet luokitellaan värin mukaan punaisiin, punaisenkirjaviin, tummankirjaviin, keltaisiin ja vaaleisiin julkisivutiiliin. Pintavaihtoehtoina ovat sileä, harjattu, karhea, käsinlyöty, lohko ja antiikkilohko. Käsinlyödyt Terca-tiilet valmistetaan vanhoja tiilenvalmistusperinteitä vaalien nykyaikaisella tekniikalla. Niille on ominaista ilmeikkyys ja sävyjen luonnonmukainen vaihtelevuus.

Julkisivutiilen valmistusohjelmaan kuuluvat myös muototiilet, joilla voidaan elävöittää tiilirakenteita. Julkisivutiilet ovat sään- ja pakkasenkestäviä.

Helpotusta tiilen ja laastin valintaan

Tiili ja laastiyhdistelmän vertaaminen on helppoa. Wienerbergerin kotisivuilla on mahdollista kokeilla eri tiili- ja muurauslaastivaihtoehtojen yhdistelmiä. Näin löydät omaan kotiisi sopivimman yhdistelmän.

20072_3688.jpg

Tiili on myös paras rappausalusta

Mikäli haluat rapattupintaisen pientalon, olipa runkoratkaisusi tiili, harkko tai vaikkapa puuelementti, on tiili rappausalustana ominaisuuksiltaan ylivoimaisesti paras. Se ei vaadi muurauksen jälkeen pitkiä kuivumisaikoja eikä verkottamista ennen rappaustyön aloittamista. Karhean pinnan ja rappaukselle sopivan vedenimuominaisuuden sekä pienen kutistumansa ansiosta tiili on myös kaikkein riskittömin rappausalusta, josta on pitkäaikaiset ja hyvät kokemukset.

Terca-tiilikodin kadunpuoleisissa julkisivuissa on vaalea peittävä hierretty yksikerrosrappaus ja sisäpihan puoleisissa julkisivuissa käsinlyöty puhtaaksi muurattu tiili.

Terca-tiilikodin kadunpuoleisissa julkisivuissa on vaalea peittävä hierretty yksikerrosrappaus ja sisäpihan puoleisissa julkisivuissa käsinlyöty puhtaaksi muurattu tiili.

Wienerbergerin värisuunnitteluohjelma

Voit mallintaa talosi Wienerbergerin tiilistä vain muutamalla painalluksella. Valitset sopivan talomallin ja mieleisesi julksivutiilet. Lisäksi voit vaihdella vesikatteen sekä maankatetiilien värejä. Ohjelma näyttää valitsemillasi ehdoilla 3d-mallinnoksen talon edestä, takaa ja päältä. Talosta saa näkymän sekä päivänvalossa että yövalaistuksessa.

20078_6230.jpg
20078_6231.jpg

TERCA on johtava julkisivutiilien tuotemerkki

Wienerbergerin poltetuista tiilistä on jo vuodesta 1819 alkaen rakennettu kauniita ja kestäviä taloja. Pienestä tiilitehtaasta Itävallassa aloittanut Wienerberger on nykyään maailman johtava tiilenvalmistaja, jonka TERCA –tiilet tunnetaan laajalti maailmalla. Suomessa TERCA –tiiliä valmistetaan Lappilan ja Korian tiilitehtaissa.

Lisätietoa Terca -julkisivutiilistä ja värisuunnitteluohjelmasta...

Wienerberger Oy Ab
Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78577.jpg
Julkisivutiili, joka ei jää huomaamatta - katso uudet värit
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20163_45775.jpg
Uutuustiilillä näyttävä julkisivu!
Tiili on julkisivumateriaalin palkitseva. Se on kestävä ja yleisimmistä julkisivumateriaaleista vähiten huoltoa vaativa. Se myös vanhenee kauniisti ja kestää siten hyvin aikaa myös ulkonäkönsä puolesta.Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Julkisivutiilien runsas väri- ja pintavalikoima varmistaa, että jokaiseen kohteeseen löytyy rakentajan mieltymyksiin ja ympäröivään maisemaan sopiva ratkaisu. Tiilitrendit vaihtelevat, mutta materiaalina tiili on säilyttänyt arvonsa vuosikymmenestä toiseen.Katso kaikki Wienerbergerin julkisivutiiletTilaa esite pientalon tiiliratkaisuista.
20216_71397.jpg
Mielenkiintoisia tiilijulkisivuja asuntomessuilla
Tiili on julkisivuratkaisuna perinteikäs, mutta ilmeeltään moderni. Uusia värejä, pintoja ja muotoja tulee markkinoille vuosittain. Lohjan asuntomessuilla on nähtävissä useita tiilivärejä valkoisesta mustaan.
20181_51442.jpg
Rapatun julkisivun huolto ja kunnossapito
Rappauksen kulumista ja korjaustarvetta ei tarvitse arvioida vuosittain, sillä rappaus on pitkäikäinen kestäen vuosikymmeniä ilman uudelleen pinnoitusta tai merkittäviä huoltotoimenpiteitä. Ensimmäisen uusintapinnoituksen syynä voi olla vain tarve kirkastaa vanhaa, patinoitunutta väripintaa tai halu vaihtaa talolle kokonaan uusi värisävy tai pinnan struktuuri.
Alvar-Aallonkatu-5-Helsinki-weber-monoroc-eristerappaus
Julkisivu rantarakentamiseen
Helsingin kaupungin rantarakentamisen ohjeistossa on hyödyllistä tietoa rakentamiseen niin meren kuin suurten sisämaajärvien läheisyyteen, joissa olosuhteet ovat erityisen vaativat. Weberin ratkaisuista esimerkiksi MonoRoc eristerappaus- ja Kahi Facade –julkisivujärjestelmät sopivat erityisen hyvin rantarakentamisen sisämaata huomattavasti ankarammin julkisivurakenteita rasittaviin sääoloihin.Rantarakentaminen yleistyy. Helsingissä satamatoimintojen siirtyminen Vuosaareen on vapauttanut meren rannalla useita alueita asunto- ja toimistorakentamiseen ja muuhun käyttöön. Muissakin rannikkokaupungeissa suuntauksena on parhailla ranta-alueilla keskustan läheisyydessä sijaitsevien satamatoimintojen ja teollisuuden siirtäminen kauemmas ja asuntojen rakentaminen tilalle.Rakennusten ympäristöolosuhteet ovat rantarakentamisessa usein huomattavasti vaativammat kuin sisämaahan rakennettaessa. Suunnittelussa ja rakentamisessa on huolellisesti otettava huomioon nämä alueelliset erityispiirteet. Ohjeita kannattaa hyödyntää aivan meren tai suuren järven rannalla sijaitsevien alueiden lisäksi ainakin parin kilometrin etäisyyteen rannasta ulottuvalla vyöhykkeellä.Tärkeimmät muista alueista poikkeavat tekijät ovat yleensä kosteusolosuhteet, kovemmat tuulikuormat, vedestä ja jäästä aiheutuvat kuormitukset ja rasitukset, suuremmat viistosademäärät ja usein vaikeat perustamisolosuhteet.Rakenteiden käyttöikämitoitukselle olosuhteet asettavat erityisiä haasteita. Varsinkin julkisivujen suunnittelu on haastavaa. Kova tuuli yhdistettynä kosteusrasitukseen vaatii erilaisten julkisivudetaljien tavanomaista huolellisempaa suunnittelua ja rakentamista, jotta saavutetaan riittävä käyttöikä, eivätkä rakenteet turmellu ennenaikaisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton