• Etusivu
  • Piha

Pihakiveys omatoimisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 05.05.2009
20095_16590.jpg

Perustaminen erilaisten maa-ainesten päälle

Pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen soveltuu erinomaisesti pihakiveys, joka on myös pihan huollon kannalta toimiva ratkaisu. Pihakiveyksen asentaminen käy myös omatoimirakentajalta – kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Pihakiveyksen onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus. Niinpä pihan suunnittelu kulkuyhteyksineen ja istutuksineen pitäisi aloittaa samaan aikaan kuin rakennusten suunnittelu, jotta mm. rakennusten perustuksia kaivettaessa huomioitaisiin myös pihan perustamisessa tarvittavat maansiirrot. Erityisen tärkeää tämä on talon taakse jäävän alueen kohdalla. Sinne kun saattaa olla vaikea päästä koneilla enää sen jälkeen, kun talo on pystyssä.

Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...

Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista..

Perustamisesta kaikki alkaa

Kävimme katsomassa Rudus Betonituotteen näyttelyalueella kuinka työ tehdään oikeaoppisesti. Paikalla oli asentaja Voitto Seikkula, joka tähdensi nimenomaan hyvän perustan merkitystä. – Älä huijaa pohjassa, käytä linjalankaa ja ohjaimia, älä uskottele itsellesi, että "ei se varmaan näy", neuvoo Seikkula. Jos piha-alue on routimaton ja vanha eli asettunut jo vuosia, ei murskekerrosta tarvita välttämättä ollenkaan. Jos taas kyseessä on uusi rakennuspaikka, on pihakiveyksen teko aloitettava eloperäisen maan poistamisella kivettävältä alueelta. Sen jälkeen kiveyksen alle jyrätään 200 mm mursketta, 0-16 tai 0-32 mm, huomioiden jo tässä vaiheessa suunnitelmaan määritellyt kaadot.

Tämän ns. kantavan kerroksen päälle levitetään muutama senttimetri asennushiekkaa (raekoko 0-6 mm) tai kivituhkaa (raekoko 0-8 mm). Tämä kerros tasataan oikolaudan ja/tai vatupassin avulla. Asennushiekan päälle ei enää saa astua. Sen jälkeen voidaankin alkaa kivien latominen. Seuraavassa muutamia vinkkejä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Koska työ tehtiin Rudus Betonituotteen näyttelyalueella, oikaisemme suoraan kiveyksen ladonnan valmisteluun.

Rudus Betonituote Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
201812_55637.jpg
Maalämmöllä selvää säästöä lämmityskuluihin
Maalämpö on maaperään, kallioon tai veteen varastoitunutta lämpöenergiaa. Asentamalla maalämpöjärjestelmä päästään käsiksi ehtymättömään, uusiutuvaan ja saasteettomaan energiaan.
20073_4256.jpg
Rintamamiestaloon ilmanvaihto
Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.
20204_64165.jpg
Toteuta pihaunelmasi onnistuneesti - parhaat vinkit viheralueiden perustamiseen
Haaveiletko vehreästä nurmikosta ja elinvoimaisista istutuksista? Huolellisella perustuksella, oikeilla hoitotoimenpiteillä, sopivalla mullalla ja laadukkailla lannoitteilla pihasi pääsee parhaaseen loistoon. Nyt on aika tarttua toimeen ja tehdä pihaunelmista totta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton