• Etusivu
  • Piha

Pihakiveys omatoimisesti

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 05.05.2009
20095_16590.jpg

Perustaminen erilaisten maa-ainesten päälle

Pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen soveltuu erinomaisesti pihakiveys, joka on myös pihan huollon kannalta toimiva ratkaisu. Pihakiveyksen asentaminen käy myös omatoimirakentajalta – kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Pihakiveyksen onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus. Niinpä pihan suunnittelu kulkuyhteyksineen ja istutuksineen pitäisi aloittaa samaan aikaan kuin rakennusten suunnittelu, jotta mm. rakennusten perustuksia kaivettaessa huomioitaisiin myös pihan perustamisessa tarvittavat maansiirrot. Erityisen tärkeää tämä on talon taakse jäävän alueen kohdalla. Sinne kun saattaa olla vaikea päästä koneilla enää sen jälkeen, kun talo on pystyssä.

Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...

Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista..

Perustamisesta kaikki alkaa

Kävimme katsomassa Rudus Betonituotteen näyttelyalueella kuinka työ tehdään oikeaoppisesti. Paikalla oli asentaja Voitto Seikkula, joka tähdensi nimenomaan hyvän perustan merkitystä. – Älä huijaa pohjassa, käytä linjalankaa ja ohjaimia, älä uskottele itsellesi, että "ei se varmaan näy", neuvoo Seikkula. Jos piha-alue on routimaton ja vanha eli asettunut jo vuosia, ei murskekerrosta tarvita välttämättä ollenkaan. Jos taas kyseessä on uusi rakennuspaikka, on pihakiveyksen teko aloitettava eloperäisen maan poistamisella kivettävältä alueelta. Sen jälkeen kiveyksen alle jyrätään 200 mm mursketta, 0-16 tai 0-32 mm, huomioiden jo tässä vaiheessa suunnitelmaan määritellyt kaadot.

Tämän ns. kantavan kerroksen päälle levitetään muutama senttimetri asennushiekkaa (raekoko 0-6 mm) tai kivituhkaa (raekoko 0-8 mm). Tämä kerros tasataan oikolaudan ja/tai vatupassin avulla. Asennushiekan päälle ei enää saa astua. Sen jälkeen voidaankin alkaa kivien latominen. Seuraavassa muutamia vinkkejä hyvään lopputulokseen pääsemiseksi. Koska työ tehtiin Rudus Betonituotteen näyttelyalueella, oikaisemme suoraan kiveyksen ladonnan valmisteluun.

Rudus Betonituote Oy
Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20076_5386.jpg
Honka Rock ja Abetonin roomalaiset kivet
Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
Nainen remonttihousuissa seisoo liukuoven takana
MonitoimiNainen remontoi lisää tilaa sisustuksiin
Teresa Maria Hellgren kykenee mihin tahansa. MonitoimiNainen Oy:n toimitusjohtaja on monitaituri, joka on elämässään opiskellut useamman eri alan taitajaksi. Ennen puuseppäkoulua Teresa ajoi jakeluautoa. Miehisten alojen vastapainoksi nainen opiskeli kosmetiikkaneuvojaksi ja kosmetologiksi. Omakotitalonsa yhteydessä sijainneessa hoitolassa Teresa rakensi asiakkailleen muun muassa upeita ripsiä ja kynsiä. Kerrostaloon muuttamisen jälkeen Teresa koki, että oli luontevaa palata kotien ehostuksen pariin.– Käsillä tekeminen on ollut minulle tärkeää lapsesta saakka, kertoo Teresa. Tapetoin ensimmäisen kerran jo teini-ikäisenä.
20179_50192.jpg
Ilmavesilämpöpumpulla koko vuoden lämpöä
Uutta omaa kotia rakentavista melkein kaikki tietävät maalämmön tehokkuuden – ja suurin osa myös valitsee sen. Myös korjausrakentajat arvostavat maalämmön energiasäästöä ja helppohoitoisuutta.Aina maalämpö ei kuitenkaan ole realistinen valinta, mutta onneksi löytyy vaihtoehtoja, erinomaisiakin.Lämmittäminen ilmasta kerätyllä energialla on monelle tuttu ilmalämpöpumpuista. Samaa periaatetta käytetään ilmavesilämmityksessä, jossa ilmasta kerätty lämpö jaetaan lattia- tai patterilämmityksellä talon tiloihin ja lisäksi saadaan kodin lämmin vesi. Parhaista laitteista on useiden vuosien positiiviset kokemukset, vaikka maalämmön tehokkuuteen ei ole päästykään.
20121_29236.jpg
Vallox osaa ilmanvaihdon
Vallox BlueSky on taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen. Vallox BlueSky on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen kanavajärjestelmä. Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox ilmanvaihtokoneelta Vallox äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimen kautta Vallox BlueSky ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan koko taloon. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmässä jokaiseen venttiilin on yhdistetty yksi tai kaksi putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta. Vallox BlueSky -ilmanjakojärjestelmä voidaan asentaa vaivattomasti väliseinien sisälle, välipohjiin, alaslaskettuihin kattoihin ja koteloihin tai betonivaluun, BlueSky ilmanjakojärjestelmä on helppo puhdistaa, eivätkä melu ja äänet kantaudu huoneesta toiseen kanaviston kautta.Vallox BlueSky on hajuttomasta polyeteenistä valmistettu taipuisa ilmanvaihtoputki. Putkessa on kaksikerroksinen rakenne – aallotettu ulkovaippa sekä sileä, antistaattinen, hajuton, tiivis ja mikrobisuojattu sisäpinta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton