• Etusivu
  • Piha

Roomalaisten kivien asentaminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Rudus Betonituote Oy
Julkaistu 08.10.2007
20076_5386.jpg

Hämeenlinnan asuntomessujen Honka Rockin autokatos ja sen edusta kivettiin Abetonin upeilla roomalaisilla kivillä. Työn tekivät alan ammattilaiset, mutta kiveyksen tekeminen onnistuu myös "kotikonstein", kunhan perusasiat tehdään huolellisesti.

Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.

Uuden kiveyksen pohjatyöt


Kantava kerros muotoillaan kiveyksen pinnan muotoon eli siihen tehdään kallistukset sadevesien valumista varten. Rakennusten seinien vierellä kallistuksen on hyvä olla 1-3%.

Kerros tiivistetään täryttämällä. Kasteleminen edesauttaa tiivistymistä. Jos kerrospaksuus on 40 cm, kannattaa kerros tehdä ja tiivistää kahdessa 20 cm osassa. Huolimaton tiivistäminen aiheuttaa myöhemmin painaumia. Pinnan tasaisuus ja kallistukset pitää tarkistaa huolellisesti. Pinnan korkeuden pitää olla asennettavan kiven ja tiivistyneen asennushiekkakerroksen korkeuksien verran valmiin pinnan alapuolella.

200710_6964.jpg

Asennushiekka petaa alustan


Kivien asentaminen ja siis myös asennushiekan levittäminen aloitetaan valmiista kiinteästä rakenteesta, esimerkiksi rakennuksen seinästä. Asennushiekkakerroksen (raekoko 0-8 mm) korkeus on kauttaaltaan 3 cm. Se tiivistyy n. 30 %. Hiekka levitetään tiiviin ja tasaisen pinnan päälle, esimerkiksi ohjureiden tai teräsputkien väliin, sopivan kokoiselle alueelle, joka voidaan kivetä kerralla. Ohjureiden päältä hiekka on helppoa tasata oikolaudan tai alumiinisen tasauskolan kanssa. Asennushiekkaa ei tiivistetä, sen päälle ei saa astua eikä se saa olla jäässä.

Roomalaiset kivet


Ladonta muodostuu kuudesta erikokoisesta ja yhteensopivasta kivestä. Pinnasta tulee moni-ilmeinen ja silti rauhallinen. Väreinä ovat harmaa, musta ja karelia. Kivien korkeus on 8 cm. Niinpä kivet kestävät hyvin myös autojen painon.

200710_6966.jpg

Kivien ladonta


Roomalaiset kivet ladotaan asennushiekkakerroksen päälle ensin asennushiekkakerroksen reunalta, myöhemmin valmiin päällysteen päältä. Kivet lasketaan paikalleen, tiiviisti toisiaan vasten. Kivi napautetaan tarvittaessa paikoilleen kuminuijalla. Saumat pidetään suorassa linjalankojen ja kulmaraudan avulla. Pinnan tasaisuutta tarkistetaan oikolaudalla ja kallistuksia vatupassilla.

200710_6965.jpg

Tärkeät viimeistelytyöt


Kun ladonta on valmis, kiveys saumataan harjaamalla rakoihin hienoa, puhdasta ja seulottua hiekkaa. Kuiva hiekka valuu saumoihin hyvin ja ankkuroi kivet paikoilleen. Betonikiveys tiivistetään 60 – 150 kg painoisella tärylevyllä, aloittaen alueen keskeltä. Hiekkaa lisätään vielä tiivistyksen jälkeen.

Rudus Betonituote Oy
Piha
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20074_4465.jpg
Rudus Betonituotteen pihanäyttely Tuusulassa
Tuusulan pihakivinäyttely Ristikiventie 2 04300 Tuusula pihakivinäyttely avoinna ympäri vuorokauden
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.
20095_16590.jpg
Asenna itse pihakivet
Pihan kulkureittien ja käyttöalueiden rajaamisen sekä koko piha-alueen jäsentämiseen ja elävöittämiseen soveltuu erinomaisesti pihakiveys, joka on myös pihan huollon kannalta toimiva ratkaisu. Pihakiveyksen asentaminen käy myös omatoimirakentajalta – kunhan noudattaa ohjeita ja käyttää työhän soveltuvia työkaluja ja suojavälineitä. Pihakiveyksen onnistuneeseen lopputulokseen vaikuttavat samat asiat kuin muussakin rakentamisessa: huolellinen ennakkosuunnittelu ja kunnollinen perustus. Niinpä pihan suunnittelu kulkuyhteyksineen ja istutuksineen pitäisi aloittaa samaan aikaan kuin rakennusten suunnittelu, jotta mm. rakennusten perustuksia kaivettaessa huomioitaisiin myös pihan perustamisessa tarvittavat maansiirrot. Erityisen tärkeää tämä on talon taakse jäävän alueen kohdalla. Sinne kun saattaa olla vaikea päästä koneilla enää sen jälkeen, kun talo on pystyssä.Lisätietoa Rudus Betonituotteen pihakivistä...Lisätietoa Ruduksen kiviaineksista..
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton